Bizimle iletişime geçin

RÖPORTAJ

İzocam, Türkiye’nin Yalıtım Lideri Olarak Büyümesini Sürdürüyor

Yayınlandı

-

60. Yılında Türkiye yalıtım sektörünün öncüsü olan İzocam, 5 farklı tesiste geniş ürün yelpazesiyle üretime devam ediyor. ISO ilk 500’de yükselişini sürdüren marka, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı projeleriyle sektörde fark yaratıyor.

  1. Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Türkiye yalıtım sektörünün öncüsü İzocam, 1965 yılında kurulmuştur. Ülkemizde yalıtım malzemelerinin üretimi İzocam’ın kuruluşu ile başlamıştır. Yaklaşık 60 sene önce Gebze’de ilk camyünü tesisimizle başlayan yolculuğumuz, bugün 5 farklı tesisimizle gerçekleştirdiğimiz üretimlerle devam etmektedir. 61 bin m²’lik alana sahip olan Dilovası tesisimizde Taşyünü, 86 bin m²’lik alanda bulunan GEBKİM tesisimizde ekstrüde polistiren (Foamboard), ekspande polistiren (İzopor) ve İzocam Tekiz markası altında yalıtımlı sandviç panel üretmekteyiz. Eskişehir tesisimizde ise, 20.000 m²’lik alanda yaptığımız üretimle elastomerik kauçuk (Optiflex ve İzocamflex) ve polietilen yalıtım ürünlerimizle ısı, ses yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamaktayız. 131 bin m²’lik alanda bulunan Tarsus tesisimizde yıllık 55 bin ton kapasite ile yüksek ısı ve ses yalıtımı ile yangın güvenliği sağlayan camyünü imal etmekteyiz. 220 bin m²’lik alanda bulunan Kayseri tesisimizde de taşyünü üretimi yapmaktayız.

Kurulduğumuz günden bu yana ürün kalitemiz, çevreye saygılı üretimimiz, yalıtım bilincini geliştirmek için yaptığımız çalışmalar ve uzun yılların deneyim ve tecrübesi ile pek çok alanda elde ettiğimiz başarılarla birlikte ISO ilk 500’de daima yerimizi almaktayız. Diğer taraftan insan odaklı çalışma anlayışını benimseyen bir markayız. Yaklaşık 800 kişi istihdam ediyoruz. 2018 yılından beri Top Employer (En İyi İşveren Markası) sertifikasına sahip olan bir firma olarak, çağın gerekliliklerine uygun ve yeni neslin ihtiyaçlarını karşılayan çözümler tasarlayıp geliştirmeye de devam etmekteyiz.

Günümüzde, ülkemizde yalıtım sektöründe 7 farklı ürünü aynı çatı altında üretebilen tek şirket konumunda yer almaktayız. Geniş ürün yelpazesine sahip ve her ihtiyaca uygun yalıtım çözümleri sunabilen öncü bir markayız. Zeminden, cephe ve çatıya, duvar ve döşemeden tesisata kadar her uygulama alanına uygun nitelikli yalıtım malzemeleri üretmekteyiz. Bunların yanı sıra; sanayi tesislerinden gemi sektörüne, termik santrallerden akustik panellere, vagonlardan evlerimizde kullanılan fırınlara, yangın kapılarından güneş kolektörlerine kadar geniş bir alanda ısı ve ses yalıtımını, yangın güvenliğini sağlayan ürünlerimiz ile diğer üreticilere de malzeme temin etmekteyiz.

  1. 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz? 

Güvenli ve enerji verimli binaların inşasında önemli bir sorumluluk üstlendiğinin bilinciyle çalışmalarına yön veren Türkiye yalıtım sektörü, aynı zamanda ülkemizin ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sağlamaktadır. 

2024 yılına üretimden satışlarda 2 milyar dolara, toplam yalıtım sektörünün tüm hizmetleri dahil olmak üzere 7 milyar dolara yakın bir büyüklüğe ulaşarak adım atan sektörümüz, söz konusu büyüklüğümüzün yanı sıra direkt ve dolaylı olarak yaklaşık 150 bin kişilik bir istihdam oluşturarak ülkemizin kalkınmasında etkin rol almaktadır. 

Sektörümüzdeki eğilim ve trendleri incelediğimizde sürdürülebilirliğe katkı sağlayan, enerji kullanımını azaltan, yüksek ısıl konforun yanı sıra ses ve su yalıtımı da sağlayan, yenilenebilir enerji sistemleri ile uyumlu, yangın güvenliğini artıran ve aynı zamanda binaların depreme karşı mukavemetini koruyan son teknoloji yalıtım malzemelerine olan taleplerin gerek yurtiçinde gerekse dış pazarlarda arttığını görmekteyiz.   

Ülkemizde ve faaliyet göstermiş olduğu ihracat pazarlarında yalıtım sektörünün öncüsü olan İzocam olarak, 2024 yılı boyunca “Bugünlere Yalıtım, Yarınlara Yatırım” sloganıyla hareket ederek hedeflerimizi yakaladığımız bir yılı geride bıraktık. Uzun yılların deneyim ve tecrübesi ile elde ettiğimiz başarılar sayesinde 2024 yılında da bir önceki yıla oranla 37 basamak daha yükselerek ISO ilk 500’de yer almış durumdayız. Yıl boyunca sektördeki liderliğimizi güçlendirmek için farklı çalışmaları bir arada yürüttük. Hem yaptığımız yatırımlarla hem de sektörü yalıtım ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmeye devam ederek satış hacmimizi ve aynı zamanda karlılığımızı artırdık. Yıl boyunca Çevre İş Sağlığı ve Güvenliği ile sürdürülebilirliğe hizmet eden projelere, belgelendirme çalışmalarına ve operasyonel mükemmelliğe hizmet eden dijital yatırımlara odaklandık.

Türkiye’nin en büyük ve en köklü yalıtım üreticisi olarak, yaptığımız çalışmalarla iddialı projelerde çözüm ortağı olurken, her ihtiyaca uygun şekilde sunduğumuz ürünler ve çözümlerle, büyük projelerin yalıtım danışmanlığı rolünü üstlenmeyi sürdürdük. Bu kapsamda 6 Şubat Depremi sonrasında yapımına başlanan toplu konutlara yönelik üretim ve sevkiyat çalışmalarımızı daha da hızlandırdık. Uzman ekibimizle deprem bölgesinde saha taraması ve projelendirme çalışmaları gerçekleştiren firmamız, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Kilis ve Malatya’da yapımı devam eden toplu konut projelerinin çözüm ortağı olarak başarılı çalışmalara imza attı. Deprem sonrası inşaatına başlanan konutlarda temel, cephe, komşu duvarlar, çatı ve tesisat detaylarında kullanılan yalıtım ürünlerimizle, enerji tasarrufuyla birlikte konfor sağlarken bina sağlamlılığına da katkıda bulunduk.

  1. 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz? 

Geride bıraktığımız sene hacimsel büyümesini koruyan yalıtım sektörümüzün küresel bir üretim merkezi olma yolunda ilerlediğini büyük bir gururla görmekteyiz. Mevcut ülke koşullarını, komşu ülkelerdeki gelişmeleri ve ekonomik süreçleri dikkate aldığımızda yaklaşık 13 milyon m3 hacme sahip yalıtım pazarımızın 2025’te de büyüklüğünü koruyacağını düşünmekteyiz.

“Bugünlere Yalıtım, Yarınlara Yatırım” stratejisine faaliyetlerine devam eden İzocam olarak ise ilk kurulduğumuz günden bu yana olduğu gibi, 60’ıncı kuruluş yıldönümümüzü kutlayacağımız 2025 yılında da ülkemizin enerji verimliliği, sürdürülebilir üretim ve ekonomik kalkınma hedeflerine doğrudan katkı sağlayan çalışmalara öncülük etmeyi hedeflemekteyiz. 2025 yılı için belirlediğimiz “Biz Geleceğiz” mottomuzla İzocam’ın liderlik, güvenilirlik, çevre dostu, yenilikçi ve enerji verimliliğine odaklanan stratejik yaklaşımını geleceğe taşıyacağız.   

Türkiye’nin ilk yalıtım malzemeleri üreticisi İzocam olarak, geleceğe yönelik stratejilerimizle uyumlu olarak aldığımız karar neticesinde önemli projelere ve yatırımlara imza atmaktayız. Bu kapsamda 2024 Kasım ayında Kayseri’de faaliyet gösteren His Yalıtım’ı bünyemize katmış bulunmaktayız. Stratejik bir hamle ile gerçekleştirdiğimiz Kayseri Tesisi yatırımımız yalıtım sektöründe son yıllarda gerçekleştirilmiş en büyük satın alma olmuştur. Kayseri’de 220 bin m² alan üzerinde kurulu bulunan yeni tesisimiz, halihazırda yıllık 80 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Üretim kapasitemizi önemli ölçüde artıran bu yatırım hamlemiz, sektördeki öncü konumumuzu pekiştirmemize de destek olmuştur. Üretim kapasitemizi güçlendirerek, çevre dostu üretim süreçleriyle ülkemizin enerji tasarrufu hedeflerine daha fazla katkıda bulunmaktan mutluluk duymaktayız.

Attığımız bu adımlar, İzocam’ın istikrarlı yükselişine ivme katmakla kalmayıp, yalıtım sektörü ve Türkiye ekonomisi için de oldukça değerli bir katkı sunacaktır. Yeni üretim tesisimizle birlikte enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanlarında Türkiye’nin hedeflerine çok daha fazla destek olmayı amaçlamaktayız. Özellikle ülkemizin doğu, kuzey ve güneydoğusundaki komşu ülkelere ihracat potansiyelini artırarak Türkiye’ye rekabet avantajı sunmayı; aynı zamanda bölgesel kalkınmaya ve istihdama daha fazla katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Bu yatırımımızın son kullanıcılara en önemli katkısı ise daha geniş bir kitlenin kaliteli ürün ve hizmet almasının yolunu açacak olmasıdır. 

Tüm bu katkıları sebebiyle İzocam’ın gelecek yıllardaki, orta ve uzun vadeli planlarının bir parçası olan Kayseri Tesisi yatırımımız, amaçlarımıza çok güzel bir şekilde hizmet etmektedir. Ancak elbette gelecek hedeflerimiz bu yatırımla sınırlı değildir. Gelecek yıllar için başka yatırım planlarımız da bulunmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırım adım adım planlarımızı uygulayacağımız anlamına gelmektedir. 

Kayseri tesisimize yönelik diğer yatırımları devreye almak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Kayseri Tesisi’mizdeki geçiş sürecinde ilk etapta Terrawool markasıyla üretime devam edeceğiz. CE belgesi ve EUCEB sertifikası başta olmak üzere gerekli akreditasyon ve belgelendirme prosedürlerinin tamamlanması ile İzocam markalı ürünlerimizi de burada üretmeye başlayacağız. Yeni tesisimizin SAP’ye entegre edilmesi amacıyla da tüm düzenleme aksiyonlarını belirleyerek, en kısa sürede bu kültürü oturtmak üzere altyapı çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız. Aynı şekilde yıllardır tüm tesislerimizde kurumsal işleyişimizin ayrılmaz bir parçası haline gelen ve ‘Güvenlik Seninle Başlar!’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği politikalarımızı bu tesisimizde de devreye alıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde yapacağımız ek yatırımlarla hem dijitalleşme, otomasyon, hem de makina ekipman modernizasyonu yaparak Türkiye’nin en modern tesislerinden biri haline getirmeyi planlamaktayız. Kısa ve orta vadede özellikle çevre, iş güvenliği, kalite ve verimlilik bakış açısı ile dünya çapında geniş benchmark proje deneyimimizi mevcut tesise uygulamak üzere hazırlıklarımız bulunmaktadır. Üretimde modernizasyon, otomasyonun artırılması ve kalitenin artırılması öncelikli yatırımlarımız arasında yer almaktadır. Mevcut üretim hatlarında verimlilik çalışmaları ile kaynak kullanımının optimize edilmesini de hedeflemekteyiz. Böylece İzocam’ın sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde; çevreye, doğal kaynaklara ve ekonomiye dost üretim stratejimizi Kayseri Tesisimize de yansıtmış olacağız.

Bu yatırımımızla birlikte marka bilinirliğimizin ilk sırada olduğu Türkiye pazarında değişen üretim teknolojimiz ve iç pazarda tüm bölgelere stratejik yakınlıkta olmamız pazar payımızı büyük oranda arttıracaktır. İstanbul’da, Mersin’de ve Eskişehir’deki diğer üretim tesislerimizin de katkısıyla tüm iç pazarı kapsayan tedarik zincirimizi daha da güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Kayseri fabrikamız lokasyon olarak Türkiye’nin doğu bölgelerinde bulunan illerimize verdiğimiz hizmet kalitesini de üst seviyeye taşıyacaktır.

Özetleyecek olursam; Türkiye’nin en büyük yalıtım ürünleri üreticisi olarak, son yatırım hamlemizden de aldığımız ivme ile 2025 yılına üretim kapasitemizi güçlendirerek, ürün çeşitliliğimizi zenginleştirerek, tüm ürün gruplarında pazar payımızı artırma hedefiyle adım atmış bulunmaktayız. Sektöre kazandırdığımız kaliteli ve güvenli ürünlerin yanında, sahip olduğumuz uzmanlık ile bu yıl da alt yapı çalışmalarından havalimanlarına, enerji santrali projelerinden renovasyon projelerine, AVM’lerden fabrikalara, hastanelerden toplu konutlara kadar Türkiye’nin ve ihracat pazarlarımızın önde gelen projelerinde yer almak en temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

  1. 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

Sürdürülebilirliğe katkı sağlayan inovatif vizyonumuzun neticesi olan sağlıklı, güvenli ve tasarruflu yalıtım ürünlerimizle gerek ülkemizde gerekse yurtdışındaki büyük projelerde tercih edilen bir firmayız. Her ihtiyaca uygun şekilde sunduğumuz ürün ve çözümlerimiz ile iddialı projelerin çözüm ortağı olarak yer almaktayız. Son 15 yılda 15 milyon metreküpten fazla ihracat gerçekleştirdik. Ülke ekonomimize sağladığımız katkılarla birlikte çevre dostu ve sağlıklı yalıtım çözümlerimizle sürdürülebilirliği de desteklemekteyiz. İhracat satışlarımız tüm ciromuz içinde yaklaşık %20’lik bir paya sahiptir. Bu sene 59 ülkeye 70’in üzerinde bayi ve müşterimizle hizmet vermekteyiz. 

2024 yılını, ihracat faaliyetlerimiz açısından oldukça başarılı bir şekilde geride bıraktık. Özellikle ihracatımızın yoğunluk kazandığı çevre ülkelerdeki çeşitli olumsuzluklara rağmen, tonajlarımızı 2023 yılına kıyasla önemli ölçüde artırmayı başardık. Bu başarı, pazar koşullarındaki zorluklara rağmen güçlü stratejilerimiz ve esnek yaklaşımımız sayesinde elde edilmiştir. Özellikle Avrupa’daki mevcut ihracat pazarlarımızda sağladığımız performansla birlikte, yeni girdiğimiz pazarlarda da önemli bir ivme kazandık. Hem mevcut pazarlar hem de yeni fırsatlar, 2025 yılı için de umut verici bir gelişim göstermektedir.

  1. 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz? 

2025 yılı için ihracatın ciromuz içindeki oranını artırma hedefi ile yeni pazar arayışlarımız aralıksız devam etmektedir. Kayseri’deki yeni taşyünü tesisimizde gerçekleştireceğimiz üretim de ilerleyen süreçte iç pazarda olduğu kadar dış pazar faaliyetlerimize yönelik önemli katkılar sunacaktır. Kayseri Tesisimiz, ülkemizin doğu, kuzey ve güneydoğusuna açılan bir bölgede yer almaktadır. Mersin Limanı’na yaklaşık iki yüz seksen kilometre uzaklıkta yer alması sebebiyle oldukça iyi bir konuma sahip olan bu tesisimiz, komşu coğrafyalara nakliye maliyetlerini azaltacağından, İzocam olarak aktif olduğumuz bölgelerde bize rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu yatırımımızın özellikle de Ortadoğu pazarı ve BDT ülkeleri başta olmak üzere, Irak gibi komşu ülkelere ve Kuzey Afrika ülkelerine yönelik ihracat hedeflerimizde çok faydalı olmasını beklemekteyiz. Dolayısıyla, 2025 yılı içerisinde bu bölgelerde hızlı bir şekilde büyümeyi hedeflemekteyiz. Diğer ürün gruplarımızda da daha önce fazla aktif olmadığımız Kuzey Afrika pazarında büyümek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Öte yandan ihracat pazarlarımızda yaşanan enerji maliyetlerindeki artış eğilimi, yalıtım malzemelerine olan talebin giderek arttığı bir dönemi de beraberinde getirmektedir. Bu gelişme, yalıtım malzemesi arzında bir devamlılık ve sürdürülebilirlik sağlama potansiyeli taşımaktadır. Artan talep ve bu talebe yönelik stratejik planlamalar, ihracatımızda uzun vadeli büyüme sağlayacak bir zeminin oluşmasına olanak tanımaktadır. Bu bağlamda, gelecekteki arz dengelerini göz önünde bulundurarak, ihracata yönelik hedeflerimizi ve projelerimizi güçlendirmeye devam etmekteyiz.

  1. Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?  2025 yılı Sürdürülebilirlik Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz. 

İzocam olarak sürdürülebilirlik politikamız çerçevesinde; çevre ve insan sağlığını gözeterek geliştirdiğimiz ürünlerin yanında, tesislerimizde enerji yönetim sistemlerini uygulayarak ve çevresel ürün beyanlarıyla tesislerimizin çevresel koşullar ile uyumlu olmasını önemsemekteyiz. Tesislerimizin minimum çevresel etki ile çalışmalarını sağlayacak şekilde yatırımlarımıza yön vererek hem topluma hem de sektörümüze karşı üzerimize düşen görevi yerine getirmekteyiz. 

Türkiye’nin ilk yalıtım üreticisi olarak, üretim süreçlerimizde sektörümüze örnek olan güncel projelerimizin başında 2022 yılından bu yana, tüm üretim süreçlerimizi dünya standartlarına taşımak amacıyla başlattığımız WCM (World Class Manufacturing – Dünya Sınıfında Üretim) vizyonumuz gelmektedir. İlk olarak 2023 yılının ilk yarısında XPS, EPS ve Sandviç Panel üretimi gerçekleştirdiğimiz Gebkim Tesisimizde, Kasım ayı itibariyle ise Tarsus Camyünü Tesisimiz ve Dilovası Taşyünü Tesisleri’mizde yapılan denetimleri başarıyla geçtik. Böylece üç tesisimiz de temel seviye rozeti almaya hak kazandı. 2024 yılı Haziran ayında ise Eskişehir Tesisimizde belgelendirme süreçlerini tamamlayarak tesislerimizi bu modele dahil etmeyi başardık. WCM metodolojisi ile yürüttüğümüz üretim sistemi projelendirmeleri süresince yalıtım sektörüne örnek olan pek çok önemli başarıya da imza attık. Bu kapsamda; iş ve çevre kazalarını sıfır noktasına getirdik, enerji tüketimini düşürdük, sürdürülebilirlik projeleri kapsamındaki CO2 salımı, su tüketimi ve atıkları azalttık. Bunlarla birlikte ürün kalitesi ve üretimde verimliliği artırırken, müşteri memnuniyetini yükselttik ve çalışan memnuniyetini ise düzenli olarak takip ederek, sürekli iyileşmesini sağladık. WCM modeli sayesinde, yüksek ve yoğun rekabet ortamının getirdiği maliyet baskısına rağmen, iş güvenliği, çevre güvenliği, yüksek ürün kalitesi, sürdürülebilirlik, yönetmelik ve standartlara tam uyumlu biçimde üretimler gerçekleştiren firmamız, yalıtım pazarındaki öncü pozisyonunu büyük bir kararlılıkla sürdürmeye devam etmektedir.

Ayrıca sürdürülebilirlik stratejilerimiz kapsamında tüm tesislerimiz “Sıfır Atık Belgesi” ile faaliyet göstermektedir. İlk olarak 2021’in Temmuz ayında İzocam Tarsus Tesisi’mizin aldığı bu belgeyi, 2022 yılı itibariyle tüm tesislerimiz almaya hak kazanmıştır. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen bu belge; tesiste, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya asgariye indirilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir dizi sürecin tamamlanmış olduğunu ifade etmektedir.

İzocam olarak, geçen yıl önemli bir sosyal sorumluluğu gerçekleştirmek amacıyla sosyal ve çevresel açıdan önemli bir hedef daha belirledik ve “Zero Waste to Landfill” (Düzenli Depolamaya Sıfır Atık) projesine imza attık. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında 2023 yılı sonu itibariyle gerçekleştirdiğimiz bu proje ile çevreye karşı olan duyarlılığımızı bir adım daha ileriye taşıdık. Böylece, yıllardır atık yönetimi uygulanan tesislerimizde, proses hurdalarının da enerji üretimi için kullanıma geçirilmesi hedeflerimize ulaştık. “Düzenli Depolamaya Sıfır Atık”; atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi gibi sürdürülebilir uygulamalar yoluyla mümkün olduğunca fazla atığı atık depolama alanlarından uzaklaştırmayı ifade etmektedir. Bu proje ile proseslerimizden oluşan atıkları asgariye indirmekte,  tekrar kullanmakta, tekrar kullanamadığımız geri dönüştürülebilir atıklarımızın kaynağında ayrı toplayıp geri dönüştürülmesini desteklemekteyiz. Kullanılan ambalajlarda %70 oranında geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ambalajlar tercih etmekteyiz. Geri dönüştürülemeyen atıklarımızın ise enerji kaynağı olarak farklı sektörlerde kullanılması yoluyla geri kazanılmasını sağlamaktayız. Böylece tüm atıklarımızı sürdürülebilir bir yaşam döngüsüne sokmaktayız. Tesislerimizde çıkan atık türleri ve “Düzenli Depolamaya Sıfır Atık” kapsamında değerlendirildiğimiz atıklar; plastik, kağıt, karton, tahta, metal, elektronik atık, varil, atık yağ, kimyasallar ile kontamine olmuş atıklar ve proses hurdalarıdır.   Tüm atıklar dokümante edilmiş atık yönetimi süreç ve prosedürlerini etkin bir şekilde yerine getirerek lisanslı firmalara gönderilmektedir. Bunlar arasında yer alan plastik, kağıt, karton, tahta, metal, elektronik atık, varil ve atık yağlar tekrar kullanım amacıyla geri dönüşüme gönderilirken, proses hurdaları, kimyasallar ile kontamine olmuş atıklar da enerji üretimi için kullanılmaktadır. İzocam olarak, Türkiye için yasal bir zorunluluk olmayan “Düzenli Depolamaya Sıfır Atık” projesi ile hedeflerimizden birini gerçekleştirmenin yanı sıra şirket olarak sahip olduğumuz yüksek çevre bilinci hedefimize ulaşmanın gururunu da yaşamaktayız.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımız, tedarik zinciri operasyonlarımızda da etkili olmaktadır. İzocam olarak iç ve dış tedarikçiler ile çalışmaktayız. Tüm tedarikçilerimiz için rekabetçi maliyetler ve sürdürülebilir kalite kriterleri öncelikli tercih sebebi olmakla birlikte tedarikçilerimizin, çevre ve enerji başlıklarına bakışları da bizler için seçim kriterleridir. Kalitenin sürekliliği ve geliştirilmesi hususunda tedarikçilerimiz ile beraber çalışmalar yapılması ve karşılıklı tecrübelerden faydalanılması ticari ilişkimizin vazgeçilmez parçasıdır. 6 ayda bir yaptığımız tedarikçi değerlendirmelerimizde tedarikçilerimizden, kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, enerji verimliliği konularını içeren bir taahhütü imzalamalarını beklemekte, bu taahhüdü imzalayan firmalar ile öncelikli ve etkin olarak çalışmaktayız.

İzocam olarak kaynakların verimli kullanılması, iklim değişikliği ve sürdürülebilir yapıların inşası gibi, enerji tasarrufu, çevreyi koruma, yaşam kalitesini iyileştirme ve sosyal sorumluluk motivasyonu ile çalışmakta ve bunu kurum kültürümüzün merkezinde konumlandırmaktayız. Sürdürülebilirlik şirket içinde kapsamlı olarak ele alınmaktadır. 2030 hedeflerimize ulaşma yolunda yaptığımız çalışmaların 5 temel bacağı bulunmaktadır. Bunlardan ilki de kendi iç kültürümüzü sürdürülebilirliğe uyumlamak olarak belirlenmiştir. Bu nedenle 2021 yılında hazırladığımız yol haritamızda belirlediğimiz üzere 2022’den bu yana her sene grup şirketlerimizle birlikte “Sürdürülebilirlik Günü” düzenlemekteyiz. Bu günlerde çalışanlarımıza sürdürülebilirlik hakkında bilgilendirmeler yaparken, sürdürülebilirlik eylemleri ile ilgili yarışmalar organize etmekteyiz. Ayrıca iklim değişikliğinin etkilerini basit ama çarpıcı bir şekilde aktaran “İklim Bilmecesi” (Climate Fresk) adlı oyunu da iç eğitim kapsamında gerçekleştirmekteyiz. Şirket içinden belirlediğimiz 4 çalışanımız eğitimci statüsünde bu oyunu nasıl yürüteceklerini öğrendikten sonra, tüm çalışma arkadaşlarımızı bu öğretici aktiviteye dahil etti. İzocam olarak, iş yaptığımız paydaşlarımızla bir araya geldiğimiz platformlarda da sürdürülebilirlik konusunda bilgilendirme faaliyetlerine özen göstermekteyiz. Bu konuda dış eğitimler vermenin yanı sıra grup şirketlerimizle iş birliği içerisinde bilgilendirme broşürleri hazırlayarak kullanıma sunmaktayız.

Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerimizle de tüm çalışma arkadaşlarımızın sürdürülebilirlik yaklaşımımıza üst düzeyde katkı sağlamasına olanak tanımaktayız. Son dönemlerde çalışma arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerine birkaç örnek vermek isterim. Bunların başında, “Bugünlere Yalıtım, Sürdürülebilir Yarınlara Yatırım” mottosuyla kurduğumuz yelken takımı gelmektedir. Yelken takımımız, profesyonel yarışçıların yanında Sailmaster ekibinden temel yelken eğitimi almış çalışma arkadaşlarımızdan oluşmaktadır. 2024 yılında yarıştığı tüm trofelerde başarılı performans göstererek aldığı ödüllerle bizleri gururlandıran takımımız, sürdürülebilirliğe, küresel iklim değişikliği ile mücadeleye ve iyi yaşam hakkına dikkat çekmek amacıyla yelken açmayı sürdürmektedir. 

İzocam’ın hikayesinin başladığı yaklaşık 60 yıl önce varoluş amacımızı, doğal kaynaklara zarar vermeden, can ve mal güvenliğini dikkate alarak, enerji tasarrufu ve konfor sağlayan çevreci ve sürdürülebilir yalıtım çözümleri geliştirmek olarak tanımlamıştık. Çıktığımız bu yolda, kaynakların verimli kullanılması, iklim değişikliği, sürdürülebilir yapıların inşası, enerji tasarrufu, çevreyi koruma ve yaşam kalitesini iyileştirme motivasyonu ile çalışan bir şirket olma özelliğimizi halen korumakta ve geleceğe taşımaktayız. 

2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefimiz doğrultusunda sürdürülebilirliğe katkı sağlayan uzun vadeli hedeflerimizi hayata geçirebilmek için aksiyonlarımız devam etmektedir. Seragazı emisyonlarımızın azaltılması, su tüketimlerinin ve atıksu oluşumlarının sınırlandırılması, alternatif hammadde kaynaklarının üretim süreçlerine adapte edilmesi ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak birçok proje çalışması 2030 yılı ve 2050 yılı sürdürülebilirlik hedeflerimize uyum sağlamak için detaylı programlar halinde ele alınmaktadır.

  1. Röportajımızın sonuna eklemek istediğiniz mesajlar ve duyurular var mıdır? 

Teşekkür ederiz.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RÖPORTAJ

Sistem Alüminyum’dan 30. Yılında Rekor Büyüme

Yayınlandı

-

Sistem Alüminyum, 30 yıllık serüveninde 4 kıtada 75 ülkeye ihracat yaparak sektöründe önemli bir yer edindi. 2024 yılı ise hem yeni yatırımlar hem de dijitalleşme hamleleriyle büyümenin hız kazandığı bir yıl oldu.

Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban

  • Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sistem Alüminyum olarak kurulduğumuz günden bugüne de her yıl ortalama yüzde 30 oranında reel büyüme sağladık. Uluslararası pazarlarda sürekli bir genişleme göstererek, 30 yıl içinde 4 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve son 6 yılda ihracat rakamlarımızı 3 kat arttırdık. 2023 yılında, toplam üretimimizin yüzde 64’ünü ihraç ettik. Çalışmalarımız sayesinde çeşitli ödüllere layık görüldük. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “İhracatın Metalik Yıldızları” ödüllerinde, “Alüminyum Çubuk ve Profiller” kategorisinde 2018, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında birincilik, 2021 ve 2023 yıllarında ise ikincilik ödüllerini kazandık. Sürdürülebilir büyümeye olan inancımız doğrultusunda, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Şirketi Listesi’nde 10 yıldır istikrarlı olarak yer aldık ve bu yıl 247’inci sırada bulunuyoruz. Ayrıca, yaklaşık 20 yıldır yer aldığımız TİM İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde bu yıl 219. sıradayız. 

Şu anda Türkiye alüminyum endüstrisinin önde gelen firmalarından biriyiz, aynı zamanda küresel ölçekte de konumumuzu sürekli güçlendiriyoruz. 

  • 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz? 

2024 yılı yeni yatırımlar yaptığımız ve geçmiş yatırımlarımızın sonuçlarını aldığımız bir yıl oldu. Aynı zamanda 2024 yılında şirketimizin 30. yılımızı kutlayarak önemli bir kilometre taşını geride bıraktık.  Üretim alanında, dövme, dikey boyahane ve kompozit panel yatırımlarımızın büyük bir kısmını tamamladık. Dijitalleşme alanında da önemli atılımlar gerçekleştirdik. Yılın başında, iş süreçlerimizi daha verimli, hızlı, güvenilir ve ölçümlenebilir hale getirmek amacıyla ERP sistemine geçiş yaptık. Bu geçişimizle birlikte, üretimden sevkiyata kadar tüm süreçlerimizi teknoloji odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla güçlendirdik. Ayrıca, 2024 yılında yaklaşık 7 milyar 32 milyon TL ciroya ulaştık ve 20 milyon dolar seviyesinde de yatırım gerçekleştirdik.   

  • 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz? 

Türkiye alüminyum sektörü, önümüzdeki 5 yıl içinde hem artan iç talep hem de güçlü ihracat potansiyeliyle önemli bir büyüme fırsatı barındırıyor. İnşaat ve altyapı projelerinde alüminyum, hafifliği ve dayanıklılığıyla öne çıkarak köprülerden havaalanlarına, konutlardan ticari yapılara kadar geniş bir kullanım alanı bulmaya başlıyor. Otomotiv sektöründe ise yerli elektrikli otomobil üretimi (TOGG) ve yan sanayi ihracatı, enerji verimliliği ve hafiflik gereksinimleriyle alüminyum talebini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca, savunma sanayiindeki yatırımlar, zırh ve diğer hafif yapı elemanlarında alüminyuma olan ihtiyacı desteklerken, havacılık sektöründeki büyümenin de sektöre yeni fırsatlar sunacağını öngörüyoruz.

Sistem Alüminyum olarak, bu güçlü talepleri en iyi şekilde karşılamak için önemli yatırımlar hayata geçiriyoruz. Geçen yıl kompozit panel üretim kapasitemizi 6 milyon metrekareden 9 milyon metrekareye çıkardık. Bu yıl da Dikey Boyahane ve Yüksek Stoklama Tesisi açılışlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu sayede üretim değerlerimizi çok daha üst seviyeye taşıyacağız. Öte yandan, 2023 yılından itibaren dijital dönüşüm projeleri de yürütüyoruz. 2024 yılının başında ise ERP sistemine geçiş yaptık. Dijitalleşme vizyonumuz kapsamında, tüm iş süreçlerimizi daha verimli, etkili ve yenilikçi bir şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Tüm bunlara ek olarak, yeni yapılanmamızla, mimari alanda sunduğumuz çözümlerimizi daha da geliştirmeye odaklanacağız. 

Yeni yatırımlarımızla birlikte üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi geliştirmemiz sonucunda, ihracat pazarlarında çok daha büyük başarılara imza atacağımıza ve Türkiye’yi alüminyum alanında öncelikli rotalardan biri haline getireceğimize inanıyoruz.

  • 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?

Stratejik yatırımlarımızın en başında dövme tesisimiz geliyor. Bu sebeple de 2024 yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 30’unu dövme alanına ayırdık. Tüm dövme makineleri ve süreçlerimizi, 2000 m²’lik özel bir tesiste topladık ve üretim kapasitemizi yüzde 65 oranında artırdık. Yeni pres makinemizle birlikte 6.500 tonluk pres gücüne ulaştık. Ayrıca, 4.000 tonluk alüminyum dövme presi Türkiye’de yalnızca bizim tesisimizde bulunuyor. Bu sayede, daha ağır malzemelerin dövmeden üretilebilmesini sağlıyor, müşterilerimizin çelikten alüminyuma geçişini de kolaylaştırıyoruz.

Yeni tesisimiz sayesinde, özellikle otomotiv, enerji, savunma ve havacılık sektörlerinin alt gruplarında ve firmalara özel oluşturacağımız yeni alaşımlarla alüminyumun daha fazla tercih edilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu sektörlerde ihracat performansımızı da artırmayı planlıyoruz. Almanya bu noktada hedef pazarlarımız başında geliyor. İsviçre, Amerika, Avusturya ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tesisimizin kapasitesini önümüzdeki 2 yıl içinde ise yüzde 100 arttırmayı ve 2028 yılına kadar dövme ciromuzu 10 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yakın dönemdeki diğer yatırımlarımız arasında, dövme tesisimizdeki kapasite artırımı ve teknolojik yenilikler yer alıyor. 2024 sonu ve 2025 için planladığımız yeni yatırımların ise, verimlilik, kalite ve kapasite arttırıcı makinalara yönelik olmasını planlıyoruz.

  • 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.

Sürdürülebilirlik adımlarımızı hızlandırmak öncelikli konularımızdan biri. 2022 yılından bu yana sürdürülebilirlik raporlarımızı yayınlamaktayız. Sistem Alüminyum olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında; emisyon ve enerji yönetim süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz etkin çalışmalarla 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de çalışan önerilerini, çalışan memnuniyetini ve fırsat eşitliğini ön planda bulundurarak kurumsal yönetimin sağlamasını önemsiyoruz. Sürdürdüğümüz dijital dönüşüm projesinin getirdiği sorumlu üretim ve tüketim bilinci ile de müşteri memnuniyetini artıracak daha yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

  • Röportajımızın sonuna eklemek istediğiniz mesajlar ve duyurular var mıdır?

2024 yılında Türk markalarının küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Turquality Marka Destek Programı’na dahil olduk. Turquality Marka Destek Programı’yla, güçlü üretim kapasitemiz ve ihracat potansiyelimizi küresel pazarlarda çok daha etkin bir şekilde hissettireceğiz. Markamız uluslararası pazarda rekabet gücünü artırırken, ülkemiz de alüminyum çözümleri alanında önemli merkez haline gelecek. Sorumluluklarımızın farkında olarak programdan en üst düzeyde istifade etmek için tüm bileşenlerimizle hazırız.

Okumaya Devam Et

RÖPORTAJ

Koramic Yapı Kimyasalları: 2025’te Büyüme ve Sürdürülebilirlik Hedefleriyle Yola Devam

Yayınlandı

-

Koramic Yapı Kimyasalları, sektördeki güçlü konumunu koruyarak 2024’ü zorlu koşullara rağmen hedeflerine yakın tamamladı. 2025’te ise yeni ürün grupları, ihracat pazarlarında genişleme ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla büyümeye devam etmeyi hedefliyor.

KORAMIC YAPI KİMYASALLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI CENGİZ ATALAY

  1. Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Koramic Yapı Kimyasalları olarak, 1998’den beri Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Yapıştırma harçları, derz dolgular, su yalıtım malzemeleri, tamir harçları, astarlar, harç katkıları, tesviye şapları, epoksi-poliüretan zemin kaplamaları, ısı yalıtım harçları, yardımcı malzemeler ve deprem güçlendirme sistemlerini içeren çok geniş bir ürün portföyüne sahibiz. Sürekli gelişim vizyonumuzla, son 5 yıl içinde 50’ye yakın ürünü portföyümüze kattık. Bozüyük ve Mersin’de toplam 250 bin ton kapasiteye sahip 2 üretim tesisimiz bulunmaktadır. Koramic Türkiye olarak, seramik yapıştırma harcı ve derz dolgu pazarında ilk 5 firma içindeyiz. Ciromuzun yaklaşık % 20’sini ihracat oluşturuyor. Doğrudan yurt dışı satışlarımızda 20’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle yakın coğrafyadaki pazarlarda daha etkiliyiz. En büyük hedeflerimiz; teknik yapı kimyasallarında akla gelen ilk markalardan biri olmak ve ihracat pazarlarındaki etkinliğimizi artırmak. 

  1. 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz? 

2024 hedeflerimizi, geçtiğimiz zorlu dönemi göz önünde tutarak, bir önceki yıla paralel şekilde belirlemiştik. Özellikle 2024’ün ikinci yarısı sektörümüz açısından sıkıntılı geçti. Enflasyonist ortam, yüksek kredi faizleri ve sıkı ekonomi politikaları, satın alma gücünün düşmesi, döviz kurlarındaki baskılama ve ihracat pazarlarındaki daralma bunun başlıca sebepleriydi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2024 yılını, hem yurtiçi, hem ihracat hedeflerimize çok yakın şekilde başarıyla kapattık.  

  1. 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz? 

Genel olarak beklentimiz, 2024’e benzer bir yıl geçireceğimiz yönünde. 2025’in son çeyreğinden itibaren yurtiçi ve ihracat pazarlarının olumlu trende girmesini bekliyoruz.  Hedef ve planlamalarımızı buna göre oluşturduk. 

İş ortaklarımızla beraber, marka bilinilirliği ve penetrasyon artırma çalışmalarımıza bu yıl da hız kesmeden devam edeceğiz.

2024’ün son çeyreğinde Bina Güçlendirme ve Proof membran ürünlerini, yeni teknik ürünler markamız Petrichor çatısı altında pazara sunduk. 2025 için, bu ürün gruplarındaki etkinliğimizi artırma adına özel aksiyonlar planladık. Yine Petrichor markamızın çatısı altında, Avrupa DIY pazarına yönelik tamir ve yapıştırma kitlerini portföyümüze ekleyeceğiz. Sürdürülebilirlik ve çevre kavramlarını esas alan, yeni hammadde, ambalaj ve ürün konuları da sürekli gündemimizde.

Son olarak, sürdürülebilirlik konusunda attığımız en büyük adımlardan birisi olan GES projemizi de 2024 yılı sonunda tamamlamış olarak, 2025 yılında tüm enerji ihtiyacımızı YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞINDAN elde etmenin haklı gururunu yaşıyor olacağız.

  1. 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

İhracat rakamlarımız miktar ve döviz bazında 2024 yılında da artış göstermiştir. Sektörümüz, seramik kaplama malzemeleri ile birbirini tamamlayan ürünlerden oluştuğu için seramik ihracatı ile doğrudan ilişkilidir. Geçen yıl seramik sektöründe yaşanan daralma, az da olsa seramik yapıştırıcı ve derz dolgu ihracatımızı da olumsuz etkilemiştir. Buna karşın, Koramic olarak su yalıtımı ve zemin ürünleri gruplarında mevcut müşteri portföyümüz için daha fazla farkındalık yaratarak, katma değeri yüksek teknik ürün grubu satışlarımızı artırdık. Yurt dışı bayilerimizle uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde yürüttüğümüz iş birliğimizi geliştirdik. Orta Asya ve Afrika bölgelerinde yeni dağıtım noktaları oluşturduk. Böylece, pazar çeşitlendirmesiyle var olan riskleri minimize ederek şirketimizin nakit akışına katkıda bulunduk.

  1. 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz? 

Bölgesel iyileşme adımlarını da düşünerek özellikle yılın ikinci yarısında pazardaki büyüme hedefleri için sağlam adımlar atmak önceliğimiz. Katılmayı planladığımız sektörel yurt dışı fuarlar ve bayilerimiz için organize edeceğimiz ürün eğitim seminerleri ile hedeflerimiz doğrultusunda 2025 yılında ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz. Katma değeri yüksek teknik ürünlerin penetrasyonu konusunda ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Temelden çatıya kadar geniş ürün portföyümüz, yüksek marka gücümüz ve deneyimli kadromuzla şirketimizin ihracatını farklı bölgelerde geliştireceğiz.

  1. Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve iklim hedefleri, yapı kimyasalları sektöründe yenilikçi çözümler geliştirmek için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu doğrultuda çevre dostu ürünlere ve sürdürülebilir üretim süreçlerine odaklanırken, lojistikte karbon salınımını azaltmak amacıyla taşımacılığı optimize etmeyi planlıyoruz. 2030’a kadar karbon emisyon değerlerimizin önemli ölçüde düşürülmesi ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşılması uzun vadeli çevresel planlarımız arasında. Bu çerçevede, ürünlere ait etiket ve sertifikasyonların yapılması, kullanılan ambalajların ve hammaddelerin belirlenen kriterlere göre seçilmesi gibi kritik konu başlıkları var. Mutabakat hedefleri 2030-2050’ye yönelik olsa da, özellikle ihracat pazarlarında rekabet avantajı yakalamak adına üretim, tedarik zinciri alanlarında yatırımlarımızı şimdiden planlıyoruz

2024 sonunda tamamladığımız GES projemiz sayesinde Bozüyük üretim tesisimizdeki enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başlayacağız.  Elektrikli forkliftlere geçiş, enerji verimliliği yüksek üretim düzenlemeleri ve çevresel etkisi düşük kraft ambalaj kullanımı bu hedef doğrultusundaki adımlarımız arasında yer alıyor. 

Son olarak, sosyal sorumluluk duygumuzun bir sonucu, gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, 2020 yılı sonunda başlattığımız Koramic Ormanı projesi kapsamında 10.000 ağaç hedefimize ulaşmak için çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızla birlikte keyifle devam ediyoruz.

Okumaya Devam Et

RÖPORTAJ

2024’te Günsan Elektrik’ten İhracat ve Yenilikte Büyük Atılım

Yayınlandı

-


2024 yılı, Günsan Elektrik için önemli bir büyüme yılı oldu. Smart ve Geo serisi gibi yenilikçi ürünlerle portföyünü zenginleştiren marka, üretim kapasitesini ve ihracat hacmini artırarak sektördeki konumunu pekiştirdi. 2025 için hedefleri daha da büyük.

Günsan Elektrik Genel Müdürü Erhan Kaya

  1. Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmesini alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

Günsan Elektrik olarak, 1982 yılında elektrik aksesuarları ve anahtar prizleri üretmek üzere çıktığımız yolculukta, her geçen yıl daha da güçlenen bir yapı oluşturduk. 1995 yılında Samandıra’da kurduğumuz modern tesislerle üretim kapasitemizi arttırarak, Türkiye’nin elektrik sektöründe öncü bir marka olma hedefimizi daha da ileriye taşıdık. Kuruluşumuzdan bu yana, günlük yaşamları daha konforlu hale getiren çözümler sunarak, herkesin erişebileceği kaliteli ürünler geliştirmeye ve toplum için daha iyi bir gelecek inşa etme vizyonumuzu sürdürmeye odaklandık.

Bugün geldiğimiz noktada, dünya genelinde 35’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor ve inşaat sektörüne yönelik 17 bin parçalık geniş ürün yelpazemizle ihtiyaçlara yanıt veriyoruz. Orta Asya ve AB ülkelerindeki pazar hakimiyetimizin yanı sıra, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve Romanya gibi geniş bir coğrafyada Günsan imzamızla yer alıyoruz. Elektrik anahtarları, prizler, grup prizler, şalt malzemeleri, kompakt şalterler, kaçak akım röleleri ve sigorta kutuları gibi çeşitli ürünlerimiz, hem yurt içinde hem de yurt dışında distribütörlerimiz ve bayilerimiz aracılığıyla müşterilerimize ulaşıyor. Türkiye’deki konut projeleri ve modern yaşam alanlarına sunduğumuz birincil elektrik tesisatı çözümleriyle de sektörde fark yaratıyoruz. 

  1. 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?  

2024 yılı, Günsan Elektrik için üretim, satış ve ihracat alanlarında önemli bir gelişim yılı oldu. Bu dönemde, sektörümüzdeki trendleri takip ederek ve yenilikçi ürünlerle portföyümüzü zenginleştirerek büyümemizi hızlandırdık. Özellikle, kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştıran Smart ve Geo serisi gibi yeni ürünlerimizi ürün gamımıza dahil ettik. Aynı zamanda üretim kapasitemizi ve ihracat hacmimizi arttırarak önemli bir başarı elde ettiğimiz bir yıl oldu. Bu olumlu ivmeyi, 2025 yılına taşımayı hedefliyoruz.

  1. 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?  

2025 yılı için hedeflerimiz, hem finansal büyüme hem de sektörel gelişim açısından oldukça güçlü bir strateji üzerine kurulu. Satış hedeflerimizde, yerli ve uluslararası pazarlarda güçlü bir büyüme sağlamayı amaçlıyoruz. Özellikle yapı marketlere yönelik ürünlerimizle pazar payımızı arttırarak, geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, çevre dostu ambalajlama gibi sürdürülebilir uygulamalara odaklanarak, çevre bilincine sahip tüketicilerin ilgisini daha da fazla çekmeyi planlıyoruz. Ürün geliştirme konusunda ise inovasyonu ve teknolojiyi merkezimize koyarak yeni ürün serilerimizi pazara sunmayı hedefliyoruz. Hem mevcut ürünlerimizde kalite iyileştirmeleri yaparak, hem de sektördeki yeni trendleri takip ederek, müşterilerimize daha geniş ve kaliteli bir ürün yelpazesi sunmayı amaçlıyoruz.

  1. 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

2024 yılında ihracat gelirlerimize önemli bir katkı sağladık. Orta Asya ile AB ülkelerindeki pazar payımızı arttırmaya odaklandık. Bayilerimize yönelik proje satış desteği vererek, tecrübe ve bilgi akışlarını güçlendirdik. Bu sayede, büyümemizin sürdürülebilir olacağına olan inancımızı pekiştirdik.

  1. 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz? 

İhracat ciromuzdan aldığımız payı arttırmak amacıyla, başta Orta Asya ve Baltık ülkeleri olmak üzere, yeni pazarlarda aktif bir şekilde yer almayı ve ürün çeşitliliğimizi arttırmayı planlıyoruz. 2025 yılı için ihracat stratejimizi daha da güçlendirerek, küresel pazarda daha fazla yer edinmeyi hedefliyoruz. Bu pazarlarda, yapı marketlere yönelik ürünlerimizi tanıtarak yerel talepleri karşılamayı ve ihracat ciromuzu arttırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, çevre dostu ambalajlama ve sürdürülebilir ürünlerimize olan ilgiyi arttırarak, çevresel sorumluluk bilinciyle markamızı öne çıkaracağız. Bu sağlam adımlarla, 2025 yılı ihracatımızda önemli bir büyüme kaydedeceğimizi öngörüyoruz.

  1. Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.

2024 yılı itibarıyla, sürdürülebilir çevre politikalarımızı ve yaşanabilir çevre stratejilerimizi daha da ileriye taşıdık. Artan çevre bilinciyle birlikte, hem ürünlerimizin çevresel etkilerini minimize etmek hem de toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek için yoğun çaba sarf ettik. Müşterilerimizin, ürünlerin yalnızca kalitesini değil, çevre üzerindeki etkilerini de dikkate almaları doğrultusunda geliştirdiğimiz enerji verimliliği sağlayan ürünlerimiz büyük ilgi gördü. Akıllı ürün çözümlerimiz maliyetleri düşürmenin yanı sıra yaşam konforunu arttırma noktasında kullanıcılara önemli faydalar sağladı.

Ayrıca, sürdürülebilir üretim süreçlerine olan bağlılığımızı pekiştirdik. ‘Sıfır atık’ hedefi doğrultusunda üretimin her aşamasında geri dönüşüm uygulamalarını arttırarak plastik ve metal atık salınımlarını minimize ettik. Plastik enjeksiyon süreçlerinde enerji verimliliğini sağlamak amacıyla üretim izleme yazılımları kullanarak enerji tüketimini %10 oranında azaltmayı başardık. Geri dönüştürülebilir malzemeler, su geri dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar da çevresel sürdürülebilirlik stratejilerimizin temel taşlarını oluşturdu. Yeni üretim tesisimizde, Green Factory prensiplerine uygun olarak ileri teknolojiler kullanmayı hedefliyoruz. 

2025 yılı itibarıyla, sürdürülebilirlik vizyonumuzu daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Yeni fabrikamızda enerji yönetimi ve verimlilik odaklı akıllı ürün çözümleri sunarak, hem bireylerin hem de iş ortaklarımızın daha sürdürülebilir yaşamlar inşa etmelerine yardımcı olacağız. Bu yıl, sosyal sorumluluk projelerimize daha fazla odaklanarak, toplumsal farkındalık yaratmaya yönelik projeler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Kaynakların verimli kullanımı, enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam biçimlerinin teşvik edilmesi üzerine çalışmalar yaparak, çevreye ve topluma katkı sağlamayı hedefliyoruz. 

Okumaya Devam Et

Trendler