GENEL
2026’da Yapılan Düzenlemelerle Kentsel Dönüşümde Süreç Hızlanırken Hak Kayıpları da Önleniyor
Yayınlandı
2 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
2026’da kentsel dönüşüm alanında hayata geçirilen düzenlemeleri değerlendiren EVA Gayrimenkul Proje Değerleme ve Danışmanlık Departmanı Kıdemli Müdürü Erdem Akyol, “Düzenlemeler hem vatandaşlar hem de sektör açısından önemli fırsatlar sunuyor. Kira yardımlarındaki güncellemelerden “Yarısı Bizden” kampanyasına, yeni kredi desteklerinden 6306 sayılı Kanun Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere kadar birçok başlık, dönüşüm sürecini yakından etkiliyor.” dedi.
Kentlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi ve daha güvenli yaşam alanlarının oluşturulması amacıyla yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, bu yıl önemli düzenlemeler eşliğinde devam ediyor. Evini kentsel dönüşümle yenilemek ve depreme dayanıklı hale getirmek isteyen vatandaşlar; kira yardımı, “Yarısı Bizden” kampanyası ve yeni kredi destekleri gibi uygulamalarla teşvik ediliyor.
Kira ve Taşınma Destekleri Güncellendi
2026 yılıyla birlikte maliklere verilen aylık kira yardımları artırılırken, kiracılar için taşınma yardımlarında da güncellemeye gidildi. Ancak bu noktada vatandaşların dikkat etmesi gereken önemli bir ayrım bulunduğuna dikkat çeken EVA Gayrimenkul Proje Değerleme ve Danışmanlık Departmanı Kıdemli Müdürü Erdem Akyol, “Bakanlık kira yardımı, İBB kira yardımı ve “Yarısı Bizden” destekleri birbirinden farklı sistemler üzerinden ilerliyor. Bu nedenle vatandaşların hangi desteğin hangi koşullarda uygulanabileceğini ayrıca değerlendirmesi gerekiyor.” dedi.
İstanbul’da 60 Binden Fazla Konut “Yarısı Bizden” ile Dönüşüyor
“Yarısı Bizden” kampanyasında yapılan düzenlemeyle vatandaşların hak kaybı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni düzenlemeye göre 31 Aralık 2026 tarihine kadar riskli yapı tespitinin kesinleşmiş olması yeterli olacak. Ruhsat, proje, kat irtifakı ve inşaat süreçleri ise daha sonra tamamlanabilecek.
Bu değişiklik özellikle büyük apartmanlarda maliklerin uzlaşma sürecini kolaylaştıran önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kampanya kapsamında her bir konut için destek tutarı 875 bin TL hibe ve 875 bin TL kredi olmak üzere toplam 1 milyon 750 bin TL’ye yükseltildi. Taşınma desteği ise 125 bin TL olarak güncellendi.
“Yarısı Bizden” kampanyasından İstanbul’da 60 binden fazla konutun faydalandığını söyleyen Akyol, “Kampanyayı cazip kılan başlıca unsurlar; kredi taksitlerinin yapı ruhsatı alındıktan iki yıl sonra başlaması, on yıla kadar vadeli kredi ödemelerinde ilk yıl faiz uygulanmaması ve sonraki yıllarda faiz oranının Tüketici Fiyat Endeksi’nin yarısı oranında güncellenmesidir.” dedi.
3 Milyon TL’ye Kadar Kredi Desteği
İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli yeni bir finansman programı devreye alındı. Programın detaylarını paylaşan Akyol, “3 milyon TL’lik kentsel dönüşüm kredi desteğinden faydalanmak isteyen riskli yapıdaki hak sahipleri için kredi değerlendirmesinde icra/haciz durumu ve taksitlerin hane gelirine oranı gibi kriterler dikkate alınıyor. Söz konusu kredi desteği, her bağımsız bölüm yani konut veya iş yeri için 3 milyon TL’ye kadar, 180 ay vadeli ve yüzde 0,69 faiz oranıyla hak sahiplerinin kullanımına sunuldu. Bu desteğin ‘Yarısı Bizden’ kampanyasından en önemli farkı, 3 milyon TL’lik tutarın tamamının kredi olması ve geri ödenmesidir. ‘Yarısı Bizden’ kapsamında ise hibe, kredi ve taşınma desteği birlikte verilir; hibe tutarı geri ödenmez.” ifadelerini kullandı.
Mevzuat Düzenlemeleri Süreci Hızlandırmayı Hedefliyor
4 Şubat 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6306 sayılı Kanun Uygulama Yönetmeliği Değişikliği ile kentsel dönüşüm süreçlerinde bazı usul kolaylıkları hayata geçirildi. Değişiklileri değerlendiren Akyol, “Yeni düzenlemeyle maliklerin toplantıya çağrılma usulleri, toplantı ilanı ve tebligat süreçleri, riskli yapı tespitleri, satış işlemleri, tapu uygulamaları, tevhit ve ifraz işlemleri ile uygulama süreçleri gibi birçok başlıkta teknik düzenleme yapıldı. Bu düzenlemelerle uygulamaların hızlandırılması ve yaşanan hukuki sorunların azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca yönetmeliğin yürütme yetkisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’ndan alınarak Kentsel Dönüşüm Başkanına devredildi.” dedi.
İstanbul’da Çatı Katı Uygulaması Eşitsizliğe Neden Olabiliyor
İstanbul’da kentsel dönüşüm sürecini etkileyen başlıklardan biri de çatı katı uygulamaları oldu. İBB Meclisi’nin Mart 2025’te aldığı kararla çatı katlarına ayrı bağımsız bölüm hakkı tanınmıştı. Ancak açılan dava sonucunda söz konusu plan notu değişikliği için yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Konuya ilişkin konuşan Akyol, şu ifadeleri kullandı: “Uygulama esas olarak ilçenin mevcut imar planına, plan notlarına ve yürürlükteki ilgili mevzuata bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu nedenle ilçeler bazında farklı uygulamalar ortaya çıkabiliyor. Bazı ilçelerde mevcut plan notları çatı piyesi uygulamasına izin verdiği için süreç devam ederken, bu farklılık deprem riski taşıyan ancak farklı ilçelerde yer alan binalardaki vatandaşlar açısından eşitsizliğe neden olabiliyor.”
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
Hibrit İklimlendirme Çözümü: Aden-2 Ballıkpınarı Villaları Projesi
Yayınlandı
2 saat önce-
Eylül 11, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
- Bosch Home Comfort Group, Lejant Mimarlık tarafından projelendirilen ve Ankara Gölbaşı’nda hayata geçirilen Aden-2 Ballıkpınarı Villaları Projesi’nde yenilikçi ısı pompası ve kombi teknolojilerini fotovoltaik enerjiyle buluşturan projeye özel bir hibrit iklimlendirme altyapısı uyguladı.
- İki adet Bosch CS2000 Monoblok Isı Pompası’nın kaskad çalıştığı sistem, binalarda eş zamanlı olarak bir ünitenin ısıtma, diğerinin ise soğutma modunda çalışabilmesine olanak tanıyarak yüksek konfor esnekliği sunuyor.
- Kışın yerden ısıtma, yazın yerden serinletme, havuz ısıtması ve kullanım sıcak suyunu tek çatı altında toplayan entegre sistem, fotovoltaik panellerle desteklenerek düşük karbon emisyonu ve maksimum enerji verimliliği sağlıyor.

GENEL
Creavit’ten Banyolara Estetik Ve Teknoloji Katan Gömme Rezervuar Çözümleri
Yayınlandı
2 saat önce-
Eylül 11, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
GENEL
Yunanistan’ın En Yüksek Binasının Su Depolama Sistemlerindeki Tercihi Ekomaxi Oldu
Yayınlandı
5 saat önce-
Eylül 11, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
Su depolama sektörünün öncü markası Ekomaxi, dünya genelindeki prestijli referanslarına bir yenisini daha ekledi. Yunanistan’ın en yüksek binası Riviera Tower’ın su depolama sistemlerinde de Ekomaxi’nin modüler GRP çözümleri tercih edildi.
Atina’nın yeni simgesi Riviera Tower, sürdürülebilir mimarisi ve çevreci tasarım yaklaşımıyla Yunanistan’ın en iddialı yapı projeleri arasında yer alıyor. 50 katlı olarak inşa edilen ve 200 metre yüksekliğe sahip olan Riviera Tower, tamamlandığında Yunanistan’ın en yüksek binası olma unvanını taşıyor.
Riviera Tower, yalnızca yüksekliğiyle değil, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla da dikkat çekiyor. LEED Gold kriterlerine uygun olarak tasarlanan projede, çevresel etkilerin azaltılması hedeflendi. Bu kapsamda, projede kullanılan sistemler; sürdürülebilirlik, verimlilik ve uzun ömür kriterleri dikkate alınarak seçildi. Projenin su depolama sistemlerinde ise Ekomaxi’nin modüler GRP su depolama sistemleri tercih edildi.
50’den fazla ülkede prestijli projelerin çözüm ortağı olan Ekomaxi, projede tercih edilen GRP su depolarının sahip olduğu teknik özelliklerle hem güvenli su depolama hem de uzun ömürlü kullanım avantajı sunuyor.

Suyu uzun yıllar güvenle depoluyor
Yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan cam elyaf takviyeli kompozit malzemeden üretilen GRP su depoları, UV ışınlarından ve dış ortam koşullarından etkilenmiyor. Böylece GRP malzemenin suyla temas eden yüzeylerinde korozyon, yosun, mantar ve bakteri oluşumunun önüne geçilirken, depolanan suyun uzun yıllar güvenli ve hijyenik şekilde muhafaza edilmesi sağlanıyor.
WRAS belgesine sahip ilk yerli üretici
Dış etkenlere karşı yüksek mukavemet sunan GRP modüler su depolama sistemleri, minimum 50 yıllık kullanım ömrüyle uzun vadeli ve güvenilir bir çözüm sunuyor. Ekomaxi, su depolama teknolojilerindeki uzmanlığını uluslararası kalite standartlarıyla da destekliyor. Şirket, bu alanda önemli bir referans olan WRAS belgesine sahip ilk yerli üretici olma özelliğini taşıyor.
Ekomaxi hakkında detaylı bilgi için https://www.ekomaxi.com/tr adresini ziyaret ediniz.
Son Yazılar
- Hibrit İklimlendirme Çözümü: Aden-2 Ballıkpınarı Villaları Projesi Eylül 11, 2026
- Creavit’ten Banyolara Estetik Ve Teknoloji Katan Gömme Rezervuar Çözümleri Eylül 11, 2026
- Yunanistan’ın En Yüksek Binasının Su Depolama Sistemlerindeki Tercihi Ekomaxi Oldu Eylül 11, 2026
- ALIK KONUT ARZI, KİRA PİYASASININ DENGELENMESİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR Eylül 10, 2026
- Güçlü Yapıların Temelinde Saint-Gobain Yapı Kimyasalları Güvencesi: PREPRUFE Eylül 10, 2026
- “INTERCEM 2026” İSTANBUL’DA BAŞLADI Eylül 9, 2026
- Bosch Home Comfort’tan Multi Split Sistemlere Yeni İç Ünite: Bosch Climate 5000iM 1W Eylül 9, 2026
- SERAMİK ONARIM HAREKETİ: KENT PİKSEL, SOKAKTA BAŞLAYAN DÖNÜŞÜMÜ FULYA’DA BULUŞTURDU Eylül 9, 2026
- Legrand Plexo, Dış Mekanlarda Güvenli ve Dayanıklı Elektrik Altyapısı Sunuyor Eylül 9, 2026
- Volvo Trucks, ADES Uluslararası Nakliyat’a 30 adet Volvo FH 500 Teslim Etti! Eylül 9, 2026
- Gözde Grubu’ndan 10 yılda 10 Bin Konutluk Yatırım Hamlesi Eylül 9, 2026
- Chryso Türkiye Uzmanlığıyla Sıcak Havada Beton Dökümü: Riskler Ve Önlemler Eylül 9, 2026
- Nexans, 2026’nın İlk Yarısında Kârlı Büyümesini Sürdürdü ve Yıl Sonu Hedeflerini Yükseltti Eylül 9, 2026
- Kombi Çalışıyor, Ev Isınmıyorsa Sorun Radyatörlerde Olabilir Eylül 9, 2026
- KALEKİM’DEN ZORLU DÖNEMDE DİRENÇLİ PERFORMANS: KALEKİM’İN İKİNCİ ÇEYREK NET SATIŞLARI 2,97 MİLYAR TL OLDU Eylül 8, 2026
Trendler
GENEL2 yıl önceSektörel Liderlikte Bir Adım Daha: Hareket, Heavy Lift Awards’da İnovasyon Ödülü Aldı!
GENEL2 yıl önceİklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, Venedik Sarayı’nda Heat Pump Technologies ve Mostra Convegno Expocomfort Fuarlarının Tanıtım Lansmanına Katıldı
GENEL2 yıl önceAlarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
GENEL2 yıl önceSika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
GENEL2 yıl önceEnerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
GENEL2 yıl önceİsra Portföy’ün Birinci ve İkinci GSYF İhraç Belgelerine SPK’dan Onay Geldi
RÖPORTAJ2 yıl önce“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
SEKTÖREL2 yıl önceDoka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak













