GENEL
GHES ile Otellerde Enerji Tasarrufu Dönemi
Yayınlandı
1 yıl önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
Enerji verimliliği, oteller için hem maliyet hem sürdürülebilirlik açısından kritik bir konudur. GHES teknolojisi, jeneratörlerin gizli enerji tüketimini azaltarak bu ihtiyaca akıllı bir çözüm sunuyor.
Konaklama sektöründe misafir memnuniyeti; konfor, güvenlik, dijital altyapı ve kesintisiz enerji dörtlüsünün üzerinde yükselir. Jeneratör kaynaklı bir enerji kesintisi, yalnızca aydınlatmayı değil; HVAC, asansörler, kartlı kapı sistemleri, mutfak operasyonları ve kritik BT altyapısını etkileyerek misafir deneyimini ve marka itibarını zedeleyebilir. Bu nedenle yedek güç altyapısının güvenilirliği kadar, bu altyapının yıl boyu yarattığı gizli enerji maliyeti ve karbon ayak izi de otel yöneticilerinin radarında olmalıdır. GHES (Generator Heater Efficiency System) teknolojisi, jeneratörlerin hazır bekleme sürecinde gereksiz elektrik tüketimini dramatik biçimde azaltarak otellere hem maliyet avantajı hem de sürdürülebilirlik puanı kazandırır.
Stratejik altyapılar gibi oteller de elektrik kesintilerine karşı jeneratörlerle korunur. Jeneratör üreticileri, güvenli ve sorunsuz start için motor ceket suyu sıcaklığının en az +40 °C tutulmasını şart koşar. Bu gereklilik nedeniyle çoğu tesiste motor blok suyu ısıtıcıları 7/24 devrededir ve elektrik tüketir. Türkiye genelinde rezistansların yıl bazında ~6.016 saat çalıştığı hesaplanmaktadır; bu süre enerji faturalarına ve karbon salımlarına yansır.
PEMS’ten Yenilikçi Yaklaşım: GHES
GHES, jeneratör setlerine entegre edilen akıllı bir ısıtma enerji verimliliği sistemidir. Amaç, motor ceket suyunu istenen sıcaklıkta tutmak için gereken enerjiyi olabilecek en düşük maliyet ve emisyonla sağlamak. Bunu yaparken klasik elektrik rezistansına bağımlılığı azaltır; bunun yerine tesisinizde zaten var olan veya eklenebilecek ısı merkezi (kazan dairesi), ısı pompası, güneş kolektörleri, atık ısı geri kazanımı, gaz yakıtlı şofbenler gibi alternatif kaynakları devreye alır.
Saha izleme ve yıllık ölçüm çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre GHES, iç ortam jeneratörlerinde %30,61, dış ortam jeneratörlerinde %27,7 düzeyinde elektrik tüketimi azaltımı sağlamıştır; bazı bölgelerde tasarruf %41 seviyelerine ulaşmıştır. GHES fayda listesinde sahaya, bakım maliyetlerine, uzaktan izlemeyle arıza önlemeye ve farklı enerji kaynakları arasında otomatik optimizasyona bağlanan birleşik etkiler dikkate alındığında %70’in üzerinde enerji verimliliği ve finansal tasarruf potansiyeli raporlanmıştır. Bu geniş aralık, tesisin mevcut altyapısına ve enerji fiyatlarına bağlıdır; editoryal tabloda senaryo örnekleri verilmiştir.
Çoklu Tesisler için %80’e Varan Kazanç
Çoklu tesis yöneten otel zincirleri (şehir, resort, konferans otelleri vb.) jeneratör filolarında GHES modüllerini ölçekli olarak kullandığında, toplam elektrik tüketiminde ve operasyonel giderlerde %80’e varan kazanç etkisi bildirilmiştir. Bu oran doğrudan rezistans elektriği yerine alternatif ısı kaynaklarının kullanımına ek olarak bakım optimizasyonu ve alarm tabanlı arıza önleme tasarruflarını içerir.
GHES’in sunduğu verimlilik sayesinde %80’e varan enerji tasarrufu sağlanmakta; yatırım maliyeti ise tipik olarak 7 ile 18 ay arasında, tesis koşullarına bağlı olarak değişmektedir.
GHES kontrol üniteleri gelişmiş algoritmalarla 7/24 otonom yönetim sağlar; farklı ısıtma kaynakları arasında yük paylaşımı yapar, jeneratör sıcaklığını stabil tutar ve enerji tasarrufunu ölçer. Kullanıcılar web tabanlı arayüzden durumu izleyebilir; SCADA entegrasyonu, SMS/e-posta alarm bildirimi ve ayrıntılı raporlama ile operasyon yönetimi kolaylaşır.
Türkiye Ölçeğinde Potansiyel
Ülkemizde kullanılan jeneratör setlerinin toplam yıllık elektrik tüketimi ~1,495 milyar kWh düzeyindedir. Bu tüketim, Keban Barajı’nın bir yıllık üretiminin yaklaşık %38,63’üne denktir. GHES ölçekli uygulandığında bu devasa enerjinin önemli bir kısmı geri kazanılabilir; ülke ekonomisi ve turizm sektörünün enerji faturaları üzerinde milyarlarca liralık etki yaratabilir.
Turizm sektöründe çevresel performans göstergeleri (enerji yoğunluğu / dolu oda başına kWh, bir misafir-gece başına CO₂ emisyonu vb.) giderek daha fazla raporlanıyor. GHES ile elektrik tüketiminin ve buna bağlı karbon salımlarının azaltılması, sürdürülebilir turizm sertifikasyonlarında (ör. yerel yeşil yıldız programları, küresel sürdürülebilir turizm konsepti kriterleri) puan avantajı sağlayabilir. Ölçülebilir raporlama çıktıları, ESG raporlarına doğrudan veri girişi kolaylığı sunar.
Otel Teknik Müdürü İçin Hızlı Kontrol Listesi
- Jeneratör adedi ve her birinin blok suyu ısıtıcı kW değerlerini envanterleyin.
- Son 12 aylık elektrik faturalarından jeneratör odası / kritik altyapı tüketimini ayırın.
- Tesisinizde mevcut ısı kaynaklarını (kazan dairesi, ısı pompası, güneş termal, HVAC atık ısısı) haritalayın.
- GHES entegrasyonu için hidrolik bağlantı ve kontrol kablolama güzergâhını planlayın.
- Tasarruf senaryosu ve geri ödeme hesabını (kWh * birim fiyat) yapın; SCADA ve BMS entegrasyonu gereksinimlerini belirleyin.
GHES: Patentli, CE Belgeli ve Uluslararası Normlara Uygun
GHES ürün grubumuzda Mini, Profesyonel ve Premium kategorilerinde yer alan 23 farklı model için akredite CE Uygunluk Onay Belgesi alınmıştır; böylece uluslararası normlara uygunluk resmiyet kazanmıştır.
İsmail Taşkıran
Genel Müdür
PEMS Enerji Yönetim Teknolojileri A.Ş.
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
Qua Granite ile Bologna’nın Kalbinde Tarih ve Tasarım Buluşması
Yayınlandı
3 saat önce-
Ekim 1, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
Türkiye’nin önde gelen teknik granit üreticilerinden Qua Granite, Cersaie fuarıyla aynı hafta fuar alanının dışına çıkarak Bologna’nın tarihine ve kültürüne dokunan sıra dışı bir deneyime imza attı.
Bologna’nın simge yapılarından Palazzo Re Enzo, Qua Granite’in tasarım, inovasyon ve üretim gücünü dünyaya anlatan özel bir sahneye dönüştü. Qua Granite, 22 Eylül 2026’da Bologna’nın tarihi Palazzo Re Enzo Sarayı’nda sektör profesyonellerini özel bir organizasyonda ağırladı.
Gündüz saatlerinde, dünyanın farklı pazarlarından gelen sektör profesyonelleriyle yeni projeler ve iş fırsatları üzerine görüşmeler gerçekleştirildi. Tarihi yapının dokusuyla çağdaş yüzey tasarımının bir araya geldiği sergi alanlarında, ürünlerin özgün yüzey karakteri ve tasarım detayları ön plana çıktı.
Gecenin Teması: Rebloom
Gün batımıyla birlikte Palazzo Re Enzo bambaşka bir atmosfere büründü. Qua Granite’in gelenekselleşen gala gecesinin bu yıl altıncısı, “Rebloom” temasıyla gerçekleştirildi. Tarihin içinde yeniden doğuş fikrinden ilham alan gece; gastronomi, müzik, tasarım ve deneyimi aynı atmosferde buluşturdu.
Bologna’nın tarihi kalbinde, farklı ülkelerden gelen davetlilerin ve sektör profesyonellerinin bir araya geldiği gecede, Qua Granite’in uluslararası vizyonu ve Türkiye’den dünyaya uzanan marka yolculuğu da güçlü bir şekilde ortaya kondu. Qua Granite’in Bologna’daki organizasyonu, geçmiş ile geleceğin, mimari ile tasarımın, gelenek ile inovasyonun aynı sahnede buluştuğu özel bir deneyime dönüştü.
Fuar alanı yerine şehrin kendisini bir iletişim alanına dönüştüren Qua Granite, ürünlerini yalnızca sergilemekle kalmadı; markanın uluslararası ölçekteki iddiasını Bologna’nın merkezi noktalarına taşıdı. Şehrin merkezi noktalarında gerçekleştirilen billboard çalışmalarıyla Qua Granite’in Bologna’daki marka iletişimi desteklendi.
Qua Granite, bu organizasyonla uluslararası marka iletişimini desteklerken, ürünlerini farklı ülkelerden sektör profesyonelleriyle buluşturdu.
GENEL
Aksa Enerji kurulu gücünü 6.200 MW’a, FAVÖK’ünü 841 milyon ABD dolarına taşımayı hedefliyor
Yayınlandı
3 saat önce-
Ekim 1, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
Aksa Enerji’den 2027 yılının net karından temettü müjdesi!
Aksa Enerji, 2026 Analist Toplantısı’nda global büyüme stratejisini, yatırım programını ve 2029 hedeflerini paylaştı. Toplantıda, Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, şirketin 30 yıllık yolculuğunda değişmeyen tek şeyin büyüme iradesi olduğunu vurgulayarak, bugün de aynı kararlılıkla yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. Aksa Enerji CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Naci Ağbal, devam eden yatırım programının tamamlanmasıyla şirketin, kurulu gücünü 3.700 MW’tan 6.200 MW’a, FAVÖK’ünü ise 841 milyon ABD dolarına taşımayı hedeflediğini belirtti. Ağbal ayrıca, Aksa Enerji’nin 2027 yılının net karından temettü dağıtmayı planladığını açıkladı.
8 ülkedeki 15 aktif santral operasyonu ve 3.700 MW kurulu gücüyle global bir enerji şirketi konumuna ulaşan Aksa Enerji, üst yönetiminin katılımıyla düzenlediği 2026 Analist Toplantısı’nda yatırımcı ve analistlerle bir araya geldi. Toplantıda şirketin yeni yatırım dönemi, Afrika ve Orta Asya’daki büyüme programı, Türkiye’deki depolamalı yenilenebilir enerji yatırımlarıyla finansal performansı ve hedefleri paylaşıldı.
2026 yılını “ticari işletmeye geçiş yılı” olarak tanımlayan Aksa Enerji, Kazakistan’daki 264 MW kapasiteli Kızılorda Santrali’ni devreye alarak Orta Asya’daki toplam kurulu gücünü 1.484 MW’a yükseltti. Şirket, Afrika’da Gana Kumasi Santrali’nin 179 MW kurulu güce sahip ilk fazının kombine çevrim dönüşümünü tamamladı. Türkiye’de ise 58 MW kapasiteli Gaziantep Pamuk Depolamalı GES ile 50 MW kapasiteli Şanlıurfa RASA Müstakil Elektrik Depolama Tesisi’ni ticari işletmeye aldı. Aksa Enerji, Senegal ve Gabon yatırımlarını da yıl sonuna kadar devreye almaya hazırlanırken, Türkiye’deki depolamalı yenilenebilir enerji portföyünü yeni projelerle büyütmeyi sürdürüyor.
Toplantıda konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, yaptığı açıklamada, “Aksa Enerji, bugün 3.700 MW kurulu gücü, 8 ülkedeki varlığı ve 15 enerji santraliyle büyümeye devam ediyor. Bu ölçeğin arkasında 30 yılı aşan enerji sektörü deneyimimiz bulunuyor. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan Orta Asya ve Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyada; jeopolitik gelişmelerin, enerji arz güvenliğinin, emtia fiyatlarının ve finansman koşullarının sektörümüzü doğrudan etkilediği oldukça zorlu bir dönemde faaliyet gösteriyoruz.
Son dönemde Hürmüz Boğazı ve Kızıldeniz hattındaki gelişmelerin lojistik süreçlerimize etkilerini de yakından yaşadık. Aksa Enerji’nin 30 yıllık yolculuğunda ekonomik dalgalanmalar, pandemi ve tedarik zinciri krizleri dâhil çok farklı dönemlerden geçtik; ancak değişmeyen tek şey büyüme irademiz oldu. Bugün de aynı kararlılıkla yatırımlarımızı sürdürüyoruz” dedi.
“Büyüme Hedeflerimizi Hayata Geçiriyoruz”
Aksa Enerji CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Naci Ağbal, şirketin yeni büyüme dönemine ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Son üç yılda büyüme stratejimizi somut yatırımlarla ortaya koyduk. 2024-2026 döneminde 8’i termik, 7’si depolamalı yenilenebilir olmak üzere toplam 15 yatırım projesi yürütürken 1,7 milyar ABD doları yatırım gerçekleştirdik. 2026, yatırımlarımızın devreye girdiği ve büyüme hedeflerimizin gerçekleştiği önemli bir yıl oldu. Bir yandan yatırımlarımızı devreye alırken diğer yandan yeni büyüme adımları atıyoruz. Burkina Faso’da 119 MW büyüklüğündeki santralimizi 2027 yılında devreye alacağız. Gana’da hayata geçireceğimiz 825 MW kapasiteli Takoradi Santrali ise bugüne kadarki en büyük yatırımlarımızdan biri olacak.
Önümüzdeki dönemde büyümemizi yalnızca kurulu güç artışı üzerinden değil, öngörülebilir gelir yapısını güçlendiren dengeli bir portföy yaklaşımıyla sürdüreceğiz. Bu doğrultuda planladığımız yaklaşık 2.500 MW’lık kapasite artışının 1.500 MW’ı yurt dışındaki gelir garantili projelerden, 1.000 MW’ı Türkiye’deki YEKDEM destekli yenilenebilir enerji yatırımlarımızdan gelecek. Bu yatırım programının tamamlanmasıyla 2029 yılında kurulu gücümüzü 6.200 MW’a, 5 yılda FAVÖK’ümüzü 4 kat artırarak 841 milyon ABD dolarına taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca 2027 yılının net karından temettü dağıtmayı da planlıyoruz. Bu büyümeyi disiplinli sermaye yönetimi ve operasyonel mükemmellikle desteklenen sürdürülebilir bir değer modeliyle gerçekleştiriyoruz.”
Aksa Enerji, Gana’daki büyümesinin yeni adımı olarak 825 MW kapasiteli Takoradi Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ni yatırım portföyüne ekledi. Şirketin bugüne kadarki en büyük yatırımlarından biri olacak proje, 20 yıl süreli ABD doları bazlı garantili enerji satış anlaşmasına dayanıyor. Takoradi’nin tamamlanmasıyla Aksa Enerji’nin Gana’daki toplam kurulu gücü 1.545 MW’a, Senegal, Gabon ve Burkina Faso yatırımlarının da katkısıyla Afrika’daki toplam kurulu gücü 2.240 MW’a ulaşacak.
Türkiye’de yaklaşık 1.000 MW’lık depolamalı yenilenebilir enerji portföyünü hayata geçiren Aksa Enerji, 2026 yılında bu alandaki ilk yatırımlarını ticari işletmeye aldı. 58 MW kapasiteli Gaziantep Pamuk Depolamalı GES, şirketin faaliyete geçen ilk depolamalı yenilenebilir enerji yatırımı olurken; 50 MW kapasiteli Şanlıurfa RASA Müstakil Elektrik Depolama Tesisi ile Türkiye’de müstakil depolama alanında önemli bir ilk gerçekleştirildi. Aksa Enerji, Kırşehir, Mersin, Kayseri ve Manisa’daki projeleriyle depolamalı yenilenebilir enerji yatırımlarını büyütmeye devam ediyor.
Şirket, devam eden yatırımların katkısıyla yenilenebilir enerjinin üretim portföyündeki ağırlığını yaklaşık yüzde 20 seviyesine yükseltecek.
Aksa Enerji, 2026 yılının ilk yarısında yaklaşık 20 milyar TL ciro, 7,3 milyar TL FAVÖK ve 1,2 milyar TL net dönem kârı elde ederken, FAVÖK marjını yüzde 36 ile tarihî yüksek seviyeye taşıdı. Şirket, yatırım döngüsünün tamamlanmasıyla 2029 yılında 841 milyon ABD doları FAVÖK ve yüzde 42 FAVÖK marjına ulaşmayı, Net Borç/FAVÖK oranını ise 1,7 seviyesine indirmeyi hedefliyor.
Finansmanda Çeşitlilik ve Uzun Vadeli Kaynak Hedefleniyor
Aksa Enerji, büyüme programını farklı coğrafyalardan ve garanti mekanizmalarından sağladığı uzun vadeli kaynaklarla destekliyor. Şirketin Africa Finance Corporation aracılığıyla Afrika yatırımları için sağladığı toplam finansman 450 milyon ABD dolarına ulaştı. Senegal projesi için SERV garantisi altında 10 yıl vadeli 65 milyon dolar, Mersin Depolamalı RES için Sinosure garantili 12 yıl vadeli 124 milyon ABD doları kaynak sağlandı. Türkiye’deki yenilenebilir enerji ve depolama yatırımları için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan (TSKB) temin edilen 11 yıl vadeli kredilerin toplamı ise 92 milyon ABD dolarına ulaştı.
GENEL
Polat Gayrimenkul, EXPO REAL 2026’da Uluslararası Yapılanmasını ve Global Vizyonunu Güçlendirecek
Yayınlandı
23 saat önce-
Eylül 30, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
Son Yazılar
- Qua Granite ile Bologna’nın Kalbinde Tarih ve Tasarım Buluşması Ekim 1, 2026
- Aksa Enerji kurulu gücünü 6.200 MW’a, FAVÖK’ünü 841 milyon ABD dolarına taşımayı hedefliyor Ekim 1, 2026
- Polat Gayrimenkul, EXPO REAL 2026’da Uluslararası Yapılanmasını ve Global Vizyonunu Güçlendirecek Eylül 30, 2026
- GES Yatırımlarında Hatalı Projelendirme Sanayici İçin Finansal Riske Dönüşüyor Eylül 30, 2026
- Mitsubishi Heavy Klimalar, Bebekli Evlerde Sıcaklık Dengesi ve Konforu Destekliyor Eylül 30, 2026
- Sabancı Holding, “Dünyanın En İyi 25 İşvereni” arasında Eylül 30, 2026
- Panasonic Klima, İklimlendirme Sektörünün Buluşma Noktası MechTalks 2026’nın Altın Sponsoru Oldu Eylül 30, 2026
- Küresel jeneratör pazarı 2026’nın ikinci çeyreğinde %21 büyüyerek 7,1 milyar dolarla rekor kırdı Eylül 30, 2026
- ASAŞ, ZAK World of Façades Taşkent’te Yenilenen Naturalbond Ürün Grubunu Tanıttı Eylül 30, 2026
- COP31’e sayılı günler kala, Türkiye’nin iklim gündemi Ankara’da ele alındı Eylül 30, 2026
- Saınt-Gobaın, “Sustaınable Constructıon Talks” ile Türkiye’nin Deprem ve İklim Sınavını Masaya Yatırıyor Eylül 30, 2026
- DORÇE, MÜSİAD EXPO 2026’da modüler yapı çözümlerini tanıttı Eylül 29, 2026
- Schneider Electric, sıvı ve hava soğutmasını bir araya getiren ve veri merkezi kurulumlarında daha fazla esneklik sağlayan yeni Motivair soğutma sıvısı dağıtım ünitesini tanıttı Eylül 29, 2026
- Zorlu Agrega Koşullarında Beton Performansını Destekleyen Çözüm: Quad® 500 Eylül 29, 2026
- Projelerin sürdürülebilirliğe katkısı, yatırımcıların yüzde 88’inin dikkatini çekiyor Eylül 29, 2026
Trendler
GENEL2 yıl önceSektörel Liderlikte Bir Adım Daha: Hareket, Heavy Lift Awards’da İnovasyon Ödülü Aldı!
GENEL2 yıl önceİklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, Venedik Sarayı’nda Heat Pump Technologies ve Mostra Convegno Expocomfort Fuarlarının Tanıtım Lansmanına Katıldı
GENEL2 yıl önceAlarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
GENEL2 yıl önceSika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
GENEL2 yıl önceEnerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
GENEL2 yıl önceİsra Portföy’ün Birinci ve İkinci GSYF İhraç Belgelerine SPK’dan Onay Geldi
RÖPORTAJ2 yıl önce“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
SEKTÖREL2 yıl önceDoka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak













