GENEL
‘Karbon net sıfır hedefi için teşvik ya da ceza sistemi getirilmeli’

Yayınlandı
8 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
COP 29 Konferansı’nın başladığı bugünlerde inşaat sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerine bir kez daha dikkat çekiyor. TMB Başkanı M. Erdal Eren, “Geçmiş deneyimler ışığında, bu sürecin gönüllülük esasına dayalı olarak istenilen hızda ve yaygınlıkta başarıya ulaşılması zor görünüyor. Ülkemizde yeşil dönüşümü gerçekleştirmek ve 2053 yılında karbon net sıfır hedefine ulaşabilmek için devletimizin ceza veya teşvik sistemini getirmesi gerekmektedir.” dedi.
Başta küresel ısınmayla mücadele olmak üzere iklim değişikliği ile ilgili birçok önemli konunun ele alınacağı COP29 Konferansı’nın Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başlamasıyla birlikte yeşil mutabakat ve sürdürülebilirlik çalışmalarının önemi bir kez daha ön plana çıktı. Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda inşaat sektöründe öncü adımlar atan Türkiye Müteahhitler Birliği’nden (TMB) 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi için gönüllülük esasıyla başarının sağlanamayacağı nedeniyle teşvik ya da ceza sisteminin getirilmesi önerisi paylaşıldı.
“2050’de nüfusun üçte ikisi şehirlerde yaşayacak”
Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması ve Glasgow İklim Mutabakatı’na taraf olmasıyla, inşaat, enerji, sanayi, ulaşım, tarım ve atık yönetimi gibi sektörlerde kapsamlı iklim politikaları belirlendiğini ifade eden TMB Başkanı M. Erdal Eren, “İnşaat sektörü, küresel iklim krizi ile mücadele konusunda öne çıkan sektörlerden biridir. Dünya servetinin büyük kısmını temsil eden küresel inşaat sektörü, konu iklim değişikliği olunca “uyuyan dev” olarak tanımlanmaktadır. Binalar ve inşaat-yapım süreçleri küresel karbon emisyonunun %40’ını oluştururken, binaların işletim dönemlerinde kullanılan enerjinin sebep olduğu emisyonlar %28’lik bir dilime sahiptir ve geri kalan %11’lik kısım binaların yaşam döngüsü içerisinde kullanılan malzeme ve inşaat işlerinden kaynaklı karbondan gelmektedir. Dünya Bankası’nın yaptığı bir projeksiyona göre, 2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi şehirlerde yaşayacak ve küresel enerji tüketimi ile sera gazı emisyonlarının %70’inden fazlası kentlerden kaynaklanacaktır. Bu durum sektöre önemli bir sorumluluk getirmektedir.” dedi.
‘Yapı malzemeleri sektörü öncelikli alan”
Yeşil dönüşüm sürecinde yapı malzemeleri sektörünün önemine dikkat çeken TMB Başkanı M. Erdal Eren, “Yeşil Mutabakat kapsamında yapı malzemeleri sektörü Avrupa Komisyonu tarafından öncelikli alan olarak belirlenmiştir. AB atığının %30’unun, enerji tüketiminin %40’ının, enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının ise %36’sının kaynağı olarak yapı malzemeleri sektörü gösterilmektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın genel çerçevesi içinde yer alan “enerji ve kaynak verimli inşaat ve renovasyon”, “temiz ve döngüsel ekonomi için sanayiyi mobilize etmek” ve “sürdürülebilir ve akıllı ulaşıma geçişi hızlandırmak” başlıkları, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünü doğrudan ilgilendirmektedir. Bu başlıklar kapsamında; bina inşası ve kullanımı sırasında enerji tüketimi kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılması ile inşaat malzemeleri sanayisinde enerji verimliliği, karbonsuzlaştırma, döngüsel kaynak kullanımı konuları ön plana çıkmaktadır.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bununla ilgili olarak ülkemizce hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde yer alan sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel ekonomiye geçiş ve iklim değişikliği ile mücadele gibi unsurların hayata geçirilmesinde, inşaat malzemeleri sanayisinin ve genel olarak inşaat sektörünün önemli bir rol üstleneceği açıktır. Küresel olarak endüstriyel üretimlerden kaynaklanan doğrudan karbon emisyonlarında; çimento, demir-çelik, kimya/petrokimya ve alüminyum gibi inşaat malzemeleri sanayi sektörleri öne çıkmaktadır. Bu sektörler başta olmak üzere inşaat malzemeleri sanayisinin Yeşil Mutabakat’ın getirmekte olduğu karbon emisyon düzenlemelerine uyumu için yeşil dönüşümü, acil ve öncelikli bir husus olarak ortaya çıkmaktadır.
Avrupa Yeşil Mutabakatı bir taraftan Avrupa’daki mevcut yapı stokunu iyileştirme veya yenileme yoluyla daha enerji verimli hale getirerek dekarbonizasyonu hedeflerken diğer taraftan AB Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) ile Avrupa’da üretilen endüstriyel ürünlerin, sınırda karbon düzenleme mekanizması ile de Avrupa’ya dışarıdan girecek ürünlerin karbon ayak izlerinin azaltılmasını amaçlamaktadır. AB Emisyon Ticaret Sistemi’ne benzer karbon piyasa mekanizmalarının ülkemizde de hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.
AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından inşaat sektörünün yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmayı hedefleyen Yapı Malzemeleri Tüzüğü taslağı üzerinde 13 Aralık 2023 tarihinde geçici uzlaşıya varılmıştır. Geçici anlaşma, eski yasal çerçeveden yenisine geçiş için 2039 yılına kadar sürecek 15 yıllık bir geçiş dönemi önermektedir. Bu kapsamda yapı malzemeleri sektörünün bu süreyi iyi değerlendirmesi ve gerekli adımları bir an önce atması elzemdir.” ifadelerini kullandı.
‘Türk ürünlerinin AB’ye ihracatı zora girebilir’
TMB’nin, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda “Ulusal Katkı Beyanı” ve “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” kapsamındaki çalışmalara katılmaya devam ettiğini kaydeden Başkan Eren, şöyle devam etti: “Bu zorlu dönüşüm sürecinde, kamu ve özel sektörün sürekli ve yakın iş birliği içinde çalışması gerektiğini düşünüyoruz. İnşaat sektöründe de dönüşümün sağlanabilmesi için tüm paydaşların koordinasyon içinde aynı hedefe odaklanması önemlidir. Yapılaşma süreçlerindeki bu radikal dönüşümün özel sektör tarafından hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesinde finansman temininin önemi büyüktür. Geçmiş deneyimler ışığında, bu sürecin gönüllülük esasına dayalı olarak istenilen hızda ve yaygınlıkta başarıya ulaşması zor görünüyor. Ülkemizde yeşil dönüşümü gerçekleştirmek ve 2053 yılında karbon net sıfır hedefine ulaşabilmek için devletimizin ceza veya teşvik sistemini getirmesi gerekmektedir. Aksi halde özellikle ‘Yeşil Mutabakat’ nedeniyle Türk inşaat sanayi malzemelerinin AB ülkelerine ihracatı zora girecek, Türk müteahhitlerimiz AB ülkelerinde proje üstlenseler dahi Türk ürünlerini kullanmaları mümkün olmayacaktır. Sektörümüz de bu yeni döneme adapte olmak için çalışmalarını sürdürmektedir.”
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
Bosch Climate 7000i ile Evlerde A+++ Konfor Dönemi Başlıyor

Yayınlandı
1 gün önce-
Temmuz 11, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
- Enerji verimliliği, akıllı kontrol ve şık tasarım bir arada: Bosch Home Comfort, yeni serisi Climate 7000i ile iklimlendirme deneyimini yeniden tanımlıyor.
Bosch Home Comfort’un en yeni klima serisi Climate 7000i, hem teknik özellikleri hem de sunduğu kullanıcı deneyimiyle dikkat çekiyor. A+++ enerji verimliliği sınıfına kadar ulaşan sistem, içten dışa optimize edilmiş yapısıyla konfor ve tasarrufu aynı potada eritiyor.
Yaşam alanınızdaki sessiz güç
Climate 7000i, 2 kW ile 5,3 kW arasında değişen 5 farklı kapasite seçeneği ve beyaz, gümüş ve siyah olmak üzere 3 zarif renk alternatifiyle her türlü yaşam alanına kolayca entegre olabiliyor. Yüksek performansına rağmen sessiz çalışan iç ünite, 23 dB(A)’ya varan ses seviyesi ile fısıltı seviyesinde çalışıyor. Dış ünite ise -30°C’ye kadar düşük dış ortam sıcaklıklarında bile ısıtma sağlayarak dört mevsim konfor vadediyor.
Akıllı ev teknolojileriyle uyumlu
Entegre Wi-Fi bağlantısı sayesinde kullanıcılar, Bosch HomeCom Easy uygulaması üzerinden klimalarını uzaktan kontrol edebiliyor. Sezgisel arayüzle donatılan uygulama, sadece sıcaklık ayarı değil aynı zamanda enerji tüketimi takibi gibi fonksiyonları da mümkün kılıyor. Böylece hem konfor hem kontrol her zaman parmak ucunda.
Varlık sensörüyle akıllı tasarruf
Climate 7000i, enerji verimliliğini akıllı sensör teknolojisiyle bir adım öteye taşıyor. Cihazda yer alan varlık sensörü, odada 30 dakika boyunca hareket algılanmadığında kompresörün frekansını otomatik olarak 35-45 Hz aralığına düşürerek enerji tüketimini azaltıyor. Hareket algılanmayan sürenin 120 dakikaya ulaşması durumunda ise sistem, frekansı minimum seviyeye indirerek daha yüksek tasarruf sağlıyor. Ortama biri yeniden girdiğinde klima, hiçbir ek ayara gerek kalmadan önceki sıcaklık ayarlarına dönerek çalışmasını sürdürüyor. Bu özellik sayesinde Climate 7000i, hem konforu koruyor hem de gereksiz enerji kullanımının önüne geçiyor.
Tasarruf ve konfor bir arada
Bosch Home Comfort’un geliştirdiği Save Plus fonksiyonu, enerji tüketimini düşürürken hedeflenen oda sıcaklığını koruyarak tasarruf ve konfor arasında mükemmel bir denge kuruyor. Ayrıca yüksek SEER ve SCOP değerleri, hem soğutma hem ısıtma modunda üstün performans sağlıyor.
Kolay kurulum, düşük bakım ihtiyacı
Duvar askı aparatı ile hızlı ve kolay montaj imkânı sunan Climate 7000i, hem teknik ekipler hem de kullanıcılar için zaman kazandırıyor. Özel tasarımı sayesinde bakım süreçleri de minimum çaba ile tamamlanabiliyor.
GENEL
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ANAHTARI ISI POMPASI

Yayınlandı
1 gün önce-
Temmuz 11, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Enerji verimliliği ve karbon salımının azaltılmasında stratejik rol üstlenen ısı pompası pazarı, Türkiye’de hızla büyüyor. Bu dönüşümün öncüsü ise lider konumuyla Baymak. 2023–2024 döneminde ısı pompasında adetsel bazda %100 büyüme elde ettiklerini belirten Baymak Genel Müdürü Ülkü Özcan, “Bu büyüme, Türkiye’nin enerji dönüşümüne sunduğumuz somut katkının bir göstergesi” diyor.
İklim krizinin etkilerini her geçen gün daha yakından hissettiğimiz bu dönemde, enerji verimliliği ve karbon salımının azaltılması, küresel ekonomilerin ve tüm sektörlerin ortak öncelikleri arasında yer alıyor. Özellikle binalar, dünya genelinde enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 34’ünü ve küresel karbon emisyonlarının yüzde 37’sini oluşturuyor. Binalarda kullanılan enerjinin yarısından fazlasının ısıtma ve soğutma sistemlerine harcandığı göz önüne alındığında, bu alanda yapılacak dönüşümün iklim hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip olduğu görülüyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında güncellenen Binalarda Enerji Performansı Direktifi de ısıtma ve soğutma sistemlerinden fosil yakıtların kademeli olarak çıkarılmasını ve 2035 yılına kadar enerji tüketiminde yüzde 20-22 oranında azalma sağlanmasını öngörüyor. İşte tam bu noktada, gelecekte fosil yakıtlara önemli bir alternatif olarak ısı pompası teknolojisi öne çıkıyor.
Tek cihazda üç işlev: Isıtma, soğutma ve sıcak su
Baymak ısı pompaları, doğaya duyarlı tasarımı sayesinde karbon salımını azaltırken; aynı anda ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu sistemler, doğalgaz altyapısının bulunmadığı ya da enerji erişiminin kısıtlı olduğu bölgelerde sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Homojen ısı dağılımı ile yüksek konfor sağlayan bu cihazlar, hem bireysel hem ticari kullanımlar için uygun bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca, ısı pompaları, enerjinin yüzde 80’ini doğadan (hava, toprak, yeraltı suyu gibi yenilenebilir kaynaklardan), sadece yüzde 20’sini elektrikten alarak çalışıyor. Bu sistem, elektriği doğrudan ısıtma için değil, doğal kaynaklardan ısıyı taşıma aracı olarak kullanıyor. Bu nedenle geleneksel gaz kazanlarına kıyasla maliyette yüzde 300 ila yüzde 400 arasında verimlilik sağlayabiliyor. Böylelikle, Baymak ısı pompaları, iklim dostu politikaların ve Türkiye’nin enerji dönüşümünün önemli yapı taşları arasında yer alıyor.
Baymak, dönüşümde aktif rol oynuyor
Enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık konularında yatırımlarını sürdüren Baymak, Türkiye ısı pompası pazarında öncü konumda bulunuyor. 500’ü aşkın bayi, 2.100’den fazla satış noktası ve 300’ün üzerinde yetkili servis noktasıyla geniş bir hizmet ağına sahip olan şirket, iki üretim tesisinde çevreci iklimlendirme çözümleri üretiyor. Baymak Genel Müdürü Ülkü Özcan, ısı pompası segmentindeki gelişmelere dair şunları söylüyor: “Enerjinin büyük kısmını doğadan alan Baymak ısı pompaları, düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik özellikleriyle öne çıkıyor. Hava kaynaklı ısı pompalarımızla yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından ısı pompasına olan ilginin artmasıyla birlikte geçen yıl bu alanda güçlü bir büyüme performansı gösterdik. Ayrıca 2023–2024 döneminde ısı pompası segmentinde önemli bir büyüme elde ettik. 2025’in ilk beş ayına baktığımızda yine satışlarımız yine aynı oranlarda büyümüş durumda.”
Pazar 20 Bin Adetlere Ulaştı
Avrupa’da ısı pompası satışları son üç yılda ikiye katlanırken, birçok ülke bu teknolojiyi hem bireysel hem kamusal teşviklerle destekliyor. Türkiye’de ise 2020 yılında yaklaşık 10 bin adet olan ısı pompası satışı, 2025 itibarıyla 20 bin adedi aşmış durumda. Isı pompaları, hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların karbon ayak izini azaltmalarını sağlarken, ülkemizin dışa bağımlı enerji yapısını daha dengeli hale getirmeye katkıda bulunuyor. Bugün Türkiye’de yaklaşık 45 bin hanede ısı pompası kullanıldığı tahmin ediliyor. Orta vadede ise bu sayının hızla katlanarak artacağı öngörülüyor.
GENEL
Seranit’ten Kludi ve Bathco ile bütüncül banyo deneyimi

Yayınlandı
1 gün önce-
Temmuz 11, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Seranit, Kludi ve Bathco markalarıyla tamamlayıcı çözümler sunuyor
Türkiye’nin öncü seramik markası Seranit, Avrupa’nın seçkin markaları Kludi ve Bathco markalarının Türkiye distribütörü oldu. Seranit, portföyüne yeni kattığı bu markaların ürünleriyle, yalnızca seramik yüzey çözümleriyle değil, bütüncül banyo çözümleriyle de yaşam alanlarını dönüştürmeye devam ediyor. Kludi ve Bathco’nun ürünleri banyolara estetik, kalite ve işlevselliği getiriyor.
Banyoları bir yaşam alanına dönüştüren Seranit, yüksek kaliteli armatürleriyle öne çıkan Almanya merkezli Kludi ve yenilikçi tasarımlarıyla dikkat çeken İspanyol Bathco markalarının Türkiye distribütörü oldu. Avrupa’nın bu seçkin markalarının ürünleri, artık Seranit güvencesiyle kullanıcılarla buluşuyor.
Seranit, seramik ve banyo ürünleriyle tasarım, kalite ve fonksiyonelliği bir arada sunarken aynı zamanda Kludi ve Bathco ile de banyo deneyimini tamamlıyor. Banyolarda estetikle birlikte sürdürülebilirlik ve özgünlük arayan kullanıcılar için fark yaratan çözümler sunuyor.
Kludi ve Bathco ile banyolarda kusursuz uyum
Kludi’nin banyo bataryaları, duş sistemleri ve tamamlayıcı vitrifiye ürünleri; dayanıklılık, işlevsellik ve sade tasarımıyla dikkat çekiyor. Bathco lavabo koleksiyonlarında ise el yapımı atölye lavaboları ile ahşap, metalik, porselen, taş ve solid surface gibi farklı materyallerden üretilmiş modeller yer alıyor. Farklı tarzlara uyum sağlayan bu ürünler, projelere estetik ve malzeme çeşitliliği katıyor.
Kludi ile su ve enerji tasarrufu
Seranit, Kludi’nin su ve enerji tasarrufuna yönelik akıllı çözümleriyle banyolarda yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Kludi’nin gelişmiş armatür ve duş sistemleri, su tüketimini azaltarak hem çevreyi koruyor hem de kullanıcılarına uzun vadede tasarruf sağlıyor.
Bathco Atelier: Sanatla seramiğin buluşma noktası
Bathco’nun sanat odaklı yaklaşımı, özellikle Bathco Atelier ile dikkat çekiyor. Bu özel atölyede sanatçılar, farklı boyama tekniklerini ve malzeme kombinasyonlarını deneyerek benzersiz lavabo tasarımları ortaya koyuyor. Seranit’in modern vizyonuyla örtüşen bu yaklaşım, banyolara sadece estetik değil, aynı zamanda sanatsal bir karakter de katıyor.
Son Yazılar
- Bosch Climate 7000i ile Evlerde A+++ Konfor Dönemi Başlıyor Temmuz 11, 2025
- ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ANAHTARI ISI POMPASI Temmuz 11, 2025
- Seranit’ten Kludi ve Bathco ile bütüncül banyo deneyimi Temmuz 11, 2025
- Günsan Elektrik’ten Örnek Proje Temmuz 11, 2025
- Koray GYO, Göktürk’teki projeleriyle bölgeye damgasını vuruyor Temmuz 11, 2025
- Mitsubishi Electric Türkiye’nin Avantajlı Klima Kampanyası Temmuz Ayında da Devam Ediyor Temmuz 11, 2025
- Roca’dan modern banyolar için akıllı ve estetik duş çözümleri Temmuz 11, 2025
- Altınova Metal, üretim alanlarında doğal havalandırma için Form’u tercih etti Temmuz 10, 2025
- Bi’Boya Comfort Saf Akrilik: Dış Cephelerde Yeni Nesil Koruma ve Estetik Temmuz 10, 2025
- CREAVIT’TEN YAZLIK EVLERE UYGUN KOMPAKT VE ŞIK ÇÖZÜMLER Temmuz 9, 2025
- Sabancı Renewables, ABD’deki Güneş Enerjisi Portföyünü Pepper GES ile Büyütüyor Temmuz 9, 2025
- Seranit’ten banyo için engel tanımayan güvenli bir devrim: Aquanit Porselen Duş Karosu Temmuz 9, 2025
- Tüketicilerin yüzde 64’ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor Temmuz 9, 2025
- Kalekim Seracare Serisi ile Derzlerde Hızlı ve Pratik Çözümler Temmuz 9, 2025
- SPOINT İnşaat’tan Kıbrıs’a büyük yatırım! Temmuz 9, 2025
Trendler
- RÖPORTAJ1 yıl önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL1 yıl önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL1 yıl önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL1 yıl önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL1 yıl önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL12 ay önce
Irak Kalkınma Yolu ile yıllık 5 milyar dolarlık potansiyel
- GENEL11 ay önce
İsra Portföy’ün Birinci ve İkinci GSYF İhraç Belgelerine SPK’dan Onay Geldi
- GENEL12 ay önce
İzocam’dan evinizin ısısını yaz-kış dengede tutan yalıtım çözümleri!