Bizimle iletişime geçin

GENEL

DAIKIN ISI POMPALARI İLE UZUN YILLAR TASARRUF SUNULUYOR

Yayınlandı

-

Enerji krizi nedeniyle tüm dünyada doğalgaza ulaşımın zorlaşması ve ABnin fosil yakıtları azaltma kararı sonrası alternatif çözüm arayışları hızlandı. Sadece daha tasarruflu olması ile değil, çevre dostu özelliği ile de geleceğin teknolojisi olarak gösterilen ısı pompaları; bu arayışta öne çıkan alternatiflerin başında geliyor. İklimlendirme sektöründe 100 yıllık geçmişe sahip, havadan suya ısı pompalarının mucidi Daikin’in, ısı pompası ürün gamında bulunan Altherma ısı pompaları ve aynı zamanda hibrit ısı pompası çözümleri, kullanıcılarına uzun yıllar tasarruf sunuyor. Daikin’in Bodrum ilçesinde yaptığı simülasyon çalışmalarına göre kullanıcılar 15 yılda yaklaşık 32,5 bin TL tasarruf ederken, İstanbul’da yapılan bir çalışmaya göre hibrit ısı pompasıyla aynı zaman diliminde yaklaşık 45 bin TL’ye kadar tasarruf edebiliyor.

Isı pompaları hem tüm dünyada erişimi giderek zorlaşan ve daha yüksek fiyatlı hale gelen doğalgaza alternatif olması; hem de çevre dostu özelliği nedeniyle avantajlı bir teknoloji. Bu cihazlar tükettikleri enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini ortam havasından veya jeotermal enerjiden elde ediyor ve sadece yüzde 20 elektrik kullanıyor, bu nedenle fosil yakıt kullanan sistemlerin yerini alabilecek, çevre dostu bir alternatif olarak görülüyor. Ayrıca bu çalışma sistemi sayesinde enerji faturalarına yansıyacak uzun vadeli tasarruf, tüketici açısından ısı pompasının öncelikli avantajı olarak karşımıza çıkıyor.

ISI POMPASI NEDİR?

Doğada bulunan ancak düşük sıcaklığı nedeniyle kullanılamayan enerjiyi uygun sıcaklığa yükselterek kullanılabilir hale getiren cihazlara ‘ısı pompası’ adı veriliyor. Cihazlar, dış ortam havasından, sudan veya topraktan alınan ısıyı binanın iç kısmına taşımak ve suyu ısıtmak için elektrik kullanıyor. Bu süreçte gerekli olan her 1 elektrik birime karşılık 3 ila 4 birim ısı sağlayan ısı pompaları, yüksek verimi sayesinde binalarda ısınma için en uygun teknoloji olarak dikkat çekiyor. Gaz kombi/kazanlarının verimi yüzde 85-90 düzeyindeyken ısı pompaları kullanılan elektriğin yaklaşık 3 ila 5 katı kadar ısı üretebiliyor.

ALTHERMA İLE FATURALARINIZDA DAHA DÜŞÜK RAKAMLAR

100 yıllık geçmişe sahip iklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, mucidi olduğu ısı pompası sistemleri ve R-32 soğutucu akışkanını birleştirerek, kullanıcılarına bu alanda çevreci ve avantajlı ürün seçeneği sunuyor. Daikin tarafından üretilen Altherma hava kaynaklı ısı pompaları; segmentinin en verimli ürünü olarak öne çıkıyor. Fosil yakıtlı kazanlara göre çok daha az enerji tüketen Daikin Altherma, ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımında kullanıcılara önemli bir maliyet avantajı sunuyor. 

Daikin Türkiye’nin Bodrum ilçesinde yer alan bir referans projesinde kullanılan Havadan Suya Isı Pompası Daikin Altherma ile yaptığı simülasyon çalışmasına göre; 120 metrekarelik, yerden ısıtma yapılmış projede doğalgaz ile yapılan ısıtma yıllık 4.778,83 TL maliyet oluşturuyor. Aynı zaman diliminde ısı pompası ile yapılan ısıtmanın maliyeti ise 2.574,00 TL olarak gerçekleşiyor. 15 yıllık zaman diliminde doğalgaz ve ısı pompası ile ısıtma kıyaslandığında ise, ısı pompası ile 38.619,00 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşurken, doğalgaz ile yapılan ısıtmada 71.672,00 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşuyor. (Elektrik, 2,25 ₺ /kWh, Doğalgaz 0,67 TL/kWh olarak hesaplanmıştır. Dış hava min. sıcaklığı 0.3 °C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 35°C, Dış hava sıcaklığı 17°C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 20°C olarak belirlenmiştir)

HİBRİT ISI POMPASIYLA PAZARDA FARK YARATIYOR

Daikin geniş ürün gamında her türlü çözümü barındırıyor. Altherma hibrit ısı pompası, diğer hibrit sistemlerin tamamıyla kombi moduna geçtiği durumların aksine, özgün ‘Hibrit Kontrol Mantığı’ ile ısı pompası ve gaz kazanını aynı anda etkin bir şekilde kullanarak maliyet verimliliğini maksimize ediyor. Bu özel kontrol mekanizması sayesinde, enerji kullanımını optimize ederek her iki sistemden de en uygun koşullarda faydalanılmasını sağlıyor.

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Daikin hibrit ısı pompalarının kullanıldığı sistemde; yaşam alanında bir kombi, aynı zamanda split ısı pompası iç ünitesi ve dış ünitesi bulunuyor. Kombinin iç ünitesiyle split ısı pompasının iç ünitesi ayrı bir şekilde evde dururken; yekpare ve eş zamanlı şekilde çalışabiliyor. Belli bir sıcaklık aralığında ısı pompasıyla kombiyi eşzamanlı çalışacak şekilde ayarlanabiliyor. Belirli bir sıcaklığın üstünde de, ısı pompası COP değerleri (performans katsayısı) çok verimliyse tüketim az olacağı için sadece ısı pompasının çalışması yönünde sistem optimize edilebiliyor. Hibrit ısı pompasının farkı ve avantajı ise bu noktada ortaya çıkıyor.  

HYBRİD ISI POMPASI İLE FATURADA YÜZDE 50’YE VARAN TASARRUF[1]

Daikin’in İstanbul’da örnek bir 120 metrekare yerden ısıtma yapılmış apartman dairesinde, Daikin Altherma R Hybrid ürünü ile yapılan simülasyon çalışmasına göre; doğalgaz ile yapılan ısıtma yıllık 7.112,85 TL maliyet oluşturuyor. Aynı zaman diliminde ısı pompası ile yapılan ısıtmanın maliyeti ise 4.253,85 TL olarak gerçekleşiyor. 15 yıllık zaman diliminde doğalgaz ve ısı pompası ile yapılan ısıtma kıyaslandığında ise, ısı pompası ile 63.807,75 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşurken, doğalgaz ile yapılan ısıtmada 106.692,85 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşuyor. Bu da 15 yıllık zaman diliminde faturalarda yaklaşık 45 bin TL tasarruf edilebileceği anlamına geliyor. (Elektrik, 2,25 ₺ /kWh, Doğalgaz 0,67 TL/kWh olarak hesaplanmıştır. Dış hava sıcaklığı -3.9°C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 40°C, Dış hava sıcaklığı 17°C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 20°C olarak belirlenmiştir.)

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

Polisan Holding 60 Yaşında!

Yayınlandı

-

Polisan Holding, kurucusu Necmettin Bitlis’in attığı sağlam temeller ve güçlü vizyonla 60. yılını kutluyor. Kimya, boya, liman işletmeciliği ve gayrimenkul sektörlerindeki faaliyetleriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan Polisan Holding, yarım asrı aşan bu yolculuğunda güçlü iş birlikleri ve inovatif çözümlerle adını geleceğe taşırken 60. yılına özel reklam filmini dijital mecralarda yayınladı.

Poliport, Polisan Kimya, Polisan Yapıkim, Polisan Hellas gibi sektöründe öncü şirketleri bünyesinde bulunduran Polisan Holding, Polisan Kansai Boya ve Rohm and Haas ile olan güçlü ortaklıklarıyla 60. yılını kutluyor. “60 Yıllık Değer” temasıyla hazırlanan reklam filmi, Polisan Holding’in altmış yıllık başarı dolu hikayesini, tecrübesini ve kurduğu güçlü iş birliklerini vurgularken; 60. yıl için özel tasarlanan logo da bu anlamlı yolculuğa eşlik ediyor.

Polisan Holding CEO’su Cantekin Dinçerler: “60 yıllık bu mirasa sahip olmak bizler için büyük bir gurur kaynağı”

Polisan Holding CEO’su Cantekin Dinçerler, 60. yıl değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Polisan Holding’in 60 yıllık tarihi, yalnızca bir büyüme hikayesi değil, aynı zamanda sektöre yön veren yenilikçi ve yerli çözümlerin doğuşuna tanıklık eden bir başarı öyküsüdür. Bu süreçte birçok ilke imza atarak ülke ekonomisine büyük katkılarda bulundu. Bu mirası bizlere kazandıran, vizyonuyla yolumuzu açan kıymetli kurucumuz rahmetli Necmettin Bitlis’e ve 60 yılda bu büyük başarıya emek veren, katkıda bulunan, şu an aramızda olan ya da olmayan herkese, teşekkür ediyor, minnetlerimizi sunuyorum. 60 yıllık bu değerli mirasa sahip olmak, bizler için büyük bir gurur kaynağı. Polisan Holding olarak köklü geçmişimiz ve sürekli gelişim arzusu sayesinde yerli ve milli markalarımızla sektörde öncü olmayı sürdürerek, bu başarı dolu yolculuğu daha da ileriye taşıyacağız.

Okumaya Devam Et

GENEL

Şebeke Suyunu Yönetirken ve Kullanırken Bunlara Dikkat!

Yayınlandı

-

Yaşam alanlarında kişisel bakım ve temizlik amacıyla kullandığımız şebeke suyunu içmek bizleri endişelendiriyor. Ancak uzmanlar, şebeke suyunun kalitesini yalnızca içerken değil, kullanırken de sorgulamamız gerektiğini söylüyor.

“Musluktan akan su temizdir, algısı yanlıştır” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, şebeke suyunun güvenliği konusunda vatandaşları ve belediyeleri uyararak, güvenli su yönetimi için yapılması gerekenleri paylaştı.

Musluk suyu, günlük hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Evlerde, okullarda, hastanelerde,  işyerlerinde ve daha birçok yaşam alanında kişisel bakım ve temizlik amacıyla kullanılan hatta birçok ilimizde içme suyu olarak da tüketilen şebeke suyunun kalitesi, insan sağlığı açısından kritik önem taşıyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, şebeke suyunun güvenliği konusunda vatandaşları ve belediyeleri uyararak, güvenli su yönetimi için yapılması gerekenleri paylaştı:

“Musluktan akan su temizdir, algısı yanlıştır”

“Musluktan akan su temizdir, algısı yanlıştır. Musluktan akan suyun kalitesini etkileyen bazı önemli unsurlar vardır. Bu unsurlar; belediyeler tarafından suyun depolandığı tesisler, şehirlerdeki su boruları, binalardaki su tesisatı ve su depolarıdır.

Suyu, depolama ve taşıma yöntemlerine dikkat!

Su, yaşam alanlarına ulaşmadan önce belediyeler tarafından tedarik edilip, depolanıyor. Şebeke suyunu depolama tesislerinde yaygın olarak kullanılan betonarme depolarda muhafaza etmek yüksek risk taşıyor.  Çünkü betonarme depolarda zamanla oksitlenme oluşabiliyor. Depoda oluşan bu deformasyon ise suyun kimyasal yapısını bozuyor. İçme ve kullanma suyunun güvenli bir şekilde depolanması, suyun depolandıktan sonra kalitesinin bozulmaması ve insan sağlığını tehdit edebilecek mikroorganizmalar oluşturmayacak şekilde muhafaza edilmesi için GRP modüler su deposu sistemini tercih etmek kritik önem taşıyor. Avrupa’da oldukça yaygın olan bu sistemler, suyu, kalitesini bozmadan uzun yıllar güvenli bir şekilde muhafaza ediyor. Yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan ‘cam elyaf takviyeli kompozit malzeme’ ile üretilen GRP su depoları, geleneksel sistemlerden farklı olarak, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın olduğu için su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşmuyor. 

Su depolama tesislerinin yanı sıra şehirlerdeki su borularına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü suyu, belediyelerin depolama tesislerinden binalara taşıyan borular da suyun kalitesinde önemli rol oynuyor. Borularda zamanla meydana gelen pas ve sızıntılar, şebeke suyunun kalitesini bozuyor. Bu durumun kontrolü ve düzeltilmesi noktasında da belediyelere büyük sorumluluklar düşüyor.

Su, borular vasıtasıyla binalara ulaştıktan sonra da kirletici unsurlar bulunuyor. Binalardaki su tesisatı ve betonarme depolama yöntemleri de en büyük kirletici sınıfında yer alıyor.

Binalarda da belediyelerin depolama tesislerinde olduğu gibi GRP su depoları tercih etmek ve su tesisatının bakımını yaptırmak gerekiyor. Bu konuda da ev sahiplerine, site yönetimlerine ve işletmelere önemli sorumluluklar düşüyor. 

Su yönetiminde bu hususlara hassasiyet gösterdiğimiz taktirde musluk suyunu güvenle kullanabilir, hatta içebilirsiniz.”dedi.

Osman Yağız,  konuşmasında her GRP su deposunun aynı kalite ve standartlarda üretilmediğinin, marka tercihi yapılırken sistemin, ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğuna dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi:

WRAS tarafından tescillenmeli

“GRP su deposu tercihinde dünyada içme suyu kalitesinin ölçüm ve kontrol standartlarını belirleyen WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) belgesi önemli bir satın alma kriteridir.  Ancak tercih aşamasında ürünün hangi derecelendirme sınıfı ile belgelendirildiğine dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye’de kullanılan bazı GRP panellerde depolanan su, 23 0C’ye kadar sağlıklı kalabiliyor. Biz Ekomaxi olarak,  üretimde yakaladığımız yüksek standartlar ile yurt içinde bu oranı 27 0C daha arttırarak 50 0C’ye çıkarabilen tek firma olma unvanını taşıyoruz. WRAS belgesi ve bu kapsamda GRP panelin sunduğu sıcaklık değeri, önemli bir satın alma kriteri olarak kabul ediliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Okumaya Devam Et

GENEL

Legrand Türkiye Grubu, A-Tech Akıllı Bina Teknolojileri Fuarı’na Katıldı

Yayınlandı

-

Bina, elektrik ve dijital altyapılar için geliştirdiği ürün ve sistemler konusunda uzman olan Legrand Türkiye Grubu, 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen A-Tech Akıllı Bina Teknolojileri Fuarı’na katıldı. Bu yıl 7. kez düzenlenen A-Tech 2024 Akıllı Bina Teknolojileri, Elektrik, Aydınlatma ve Elektronik Fuarı, akıllı bina teknolojileri ve elektrik sistemleri alanındaki en son yenilikleri sergilemek üzere sektördeki profesyonelleri bir araya getirdi.

Legrand Türkiye Grubu, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen A-Tech Akıllı Bina Teknolojileri Fuarı’na katıldı. Legrand Türkiye Grubu, ev otomasyon sistemlerinden alçak gerilim dağıtım ve koruma ürünlerine, anahtar priz ve çalışma ortamı çözümlerinden aydınlatma kontrol sistemleri ve UPS-kesintisiz güç kaynaklarına ürün ve sistemlerini, sektör profesyonellerinin ve fuar ziyaretçilerinin beğenisine sundu. Özellikle son kullanıcıya yönelik IoT çözümlerimiz ve kablolu/kablosuz otomasyon sistemlerimiz, akıllı bina projelerinde dijital altyapı ve verimliliği artıran özellikleriyle öne çıktı. Ziyaretçiler, stantta yer alan bu çözümleri yakından inceleyerek, uzmanlardan teknik detaylar hakkında bilgi aldı.

Fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Legrand Türkiye Grubu CMO’su Gül Sevinç Selçuk, “A-Tech Fuarı, sektördeki profesyonellerle bir araya gelmek ve inovatif çözümlerimizi paylaşmak adına bizler için önemli bir platform oldu. Özellikle sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğine odaklanan ürünlerimiz, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Bunun yanı sıra, sürdürülebilirlik için çalışan bir firma olarak değerlerimizi ve kurumsal sosyal sorumluluk taahhütlerimizi, aynı zamanda genç profesyonellere fırsatlar sunan Genç Kurul gibi inisiyatiflerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Akıllı bina teknolojilerinde sunduğumuz çözümlerle, geleceğin sürdürülebilir yaşam alanlarına katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Okumaya Devam Et

Trendler

Kitap


Kapanma Süresi 20Saniye