Bizimle iletişime geçin

GENEL

Avrupa, kalıp ve iskele ürünlerinin karbon ayak izinin hesaplanması için gerekli kriterleri ilk kez açıkladı

Yayınlandı

-

Dünyanın önde gelen kalıp ve iskele tedarikçilerinden Doka, 2 yıl önce kendi ürünleri için yaptığı çalışma ile, Ürün Karbon Ayak İzi (PCF) hesaplanmasına yönelik asgari standartların geliştirilmesinde anahtar rol oynadı ve sürdürülebilirlik konusunda öncü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Avrupa’da geçtiğimiz günlerde Ürün Karbon Ayak İzi hesaplanmasına yönelik ilk standartlar açıklandı. Bu gelişmeyle inşaat sektörünün karbondan arındırılması yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

Avrupa’nın kalıp ve iskele sistemleri üreticileri, tedarikçileri ve kullanıcılarından oluşan Birliği olan Güteschutzverband Betonschalungen Europa e.V. (GSV), ürünlerin Karbon Ayak İzi hesaplanmasında kullanılacak standartları belirledi.

Ürün Karbon Ayak İzi (PCF) değerlendirmesi; bir ürünün ilgili tüm maddi yaşam döngüsü aşamalarında ürettiği toplam sera gazı emisyonlarını (GHG) ölçmeye yarıyor. PCF, bir ürünün iklime genel etkisini değerlendirmek, değer zincirindeki salınımları azaltmak ve kaldıraçları saptamak için önemli bir araç olma özelliğini taşıyor.

 

Buna göre, Güteschutzverband Betonschalungen Europa e.V. (GSV), bir süre önce kalıp ve iskele sektörü için GSV Ürün Karbon Ayak İzinin (GSV- PCF-Standard) şeffaf bir şekilde ölçülmesine yönelik standart geliştirmek amacıyla bir çalışma grubu kurmuştu. Yapılan çalışma sonucu 1 yıldan kısa süre içinde asgari standartlar yayınlanırken, bunlar üzerinde sektör paydaşlarınca varılan anlaşma, yoğun bir işbirliği sonucu hayata geçirildi.

Bu adımla Doka ve diğer sektör paydaşları sadece sektörde yeni bir standart belirlemekle kalmıyor, aynı zamanda sera gazı emisyonları konusunda şeffaflığın, değer zincirinde bir standart olarak yerleşmesine de yardımcı oluyor.

 

Sektörde standartların belirlenmesine öncülük etti

 

Rekabetçilik, sürdürülebilirlik ve şeffaflığın giderek daha fazla iç içe geçtiğini vurgulayan Doka CEO’su Robert Hauser, bu gelişmeye ilişkin şu açıklamayı yaptı:

”Doğru veri, sürdürülebilir karar alma süreçlerinin anahtarıdır. Biz Doka olarak bundan 2 yıl önce 7 binden fazla ürünümüzün karbon ayak izini tam olarak hesaplayarak, kalıp ve iskele sektöründe yeni standartlar belirlemiştik. Ve bugün sektörde ilk kez asgari standartların oluşturulmasına önemli bir katkıda bulunabildiğimiz için gurur duyuyoruz.”

Büyük bir adım atıldı

Doka Sürdürülebilirlik Müdürü Julia Weber de, açıklamasında, “Uzun yıllara dayanan deneyimimiz ve hesaplama metodolojimizle, GSV Ortak Çalışma Grubu’na katkıda bulunabildiğimiz için çok mutluyuz. Önde gelen üreticiler arasındaki bu sektörel anlaşma, bizi ürün karbon ayak izlerini daha iyi karşılaştırabilmek ve böylece kalıp ve iskele sektöründe eşit bir zemin oluşturmak için büyük bir adım atılması anlamına geliyor’ diye konuştu.

Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda, önemli olanın duygular değil gerçekler olduğuna vurgu yapan Julia Weber, “Daha sürdürülebilir satın alma kararları ve CO2 bütçeli kamu ihalelerinden kendi kurumsal karbon ayak izlerini (Kapsam 3 salınımlarını) hesaplamaya kadar müşterileri sürdürülebilirlik girişimlerinde desteklemeyi amaçlayan Doka’nın, Ürün Karbon Ayak İzi (PCF) girişiminin odak noktası da tam olarak budur” ifadelerini kullandı.

Tüm ürünleri Karbon Ayak İzi (PCF) standartlarına uygun

Doka’nın ürettiği tüm iskele ve kalıp ürünleri, GSV’nin Ürün Karbon Ayak İzi (PCF) standartlarına uygun olma özelliği taşıyor. Doka, ayrıca iki yılı aşkın bir süredir müşterilerine ürünlerinin sera gazı salınımlarına ilişkin verileri şeffaf bir şekilde açıklıyor.

 

Ürün Karbon Ayak İzi (PCF), Doka’nın sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Bu konuda Doka Sürdürülebilirlik Müdürü Julia Weber, şunları kaydetti:

“2040 yılına kadar net sıfır salınım hedefimizi tutarlı bir şekilde sürdürüyoruz ve uzun vadede daha düşük salınımlı ürün stratejileri için çalışıyoruz. Ürün Karbon Ayak İzi’nden elde edilen veriler, Doka’daki inovasyon sürecinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Sonuçta, şeffaf veriler sürdürülebilir inşaatın anahtarıdır.”

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

2. Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi ”Sürdürülebilir Gelecek” ana teması ile sektöre yön vermeyi amaçlayacak.

Yayınlandı

-

TESYÖN (Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aylin İlgen, 2. Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi hakkında yaptığı açıklamada, tesis yönetimi süreçlerinin sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi. Dr. İlgen, binaların yapım sürecinin yalnızca birkaç yıl sürdüğünü, ancak yönetim ve işletim süreçlerinin 50 yılı aşkın bir zaman dilimine yayıldığını vurguladı. Bu nedenle, yapıların tasarımından yönetimine kadar tüm aşamalarda sürdürülebilirlik prensiplerinin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

Dr. İlgen, zirvenin yalnızca konuşmalar ve teorik tartışmalarla sınırlı kalmayacağını, sektörde uygulanabilir çözüm önerileri sunmayı hedeflediğini ifade etti. Zirvede, tesislerde sürdürülebilir gelecek vizyonu, tesislerde enerji yönetimi, var olan sistemlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine, afet yönetiminden dijitalleşmeye kadar birçok önemli başlık ele alınacak. Dr. İlgen, tesis yönetimi alanında iyi uygulama örneklerinin paylaşılmasının, sektörde farkındalığı artıracağını ve yenilikçi yaklaşımları teşvik edeceğini sözlerine ekledi.

Bu zirveyle, tesis yönetimi sektöründe paydaşların bir araya gelerek, sürdürülebilir mimari ve yönetim anlayışlarını tartışmaları ve standartlar oluşturulması amaçlanıyor. Zirve, 29 Nisan 2025’te İstanbul Nişantaşı Üniversitesi’nde düzenlenecek ve ”Sürdürülebilir Gelecek” ana teması ile sektöre yön vermeyi amaçlayacak.

Okumaya Devam Et

GENEL

Gree Klima 8. Bayi ve İş Ortakları Toplantısı Bakü’de Gerçekleşti

Yayınlandı

-

Türkiye’nin iklimlendirme sektöründeki önemli oyuncularından Gree Klima, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlediği 8. Bayi ve İş Ortakları Toplantısı ile iş ortaklarını buluşturdu. Etkinlikte, markanın 2024 yılı başarıları değerlendirilirken, 2025 yılına yönelik hedefler ve stratejiler de detaylı bir şekilde paylaşıldı.

Dünyanın en büyük klima üreticisi olarak sektördeki liderliğini sürdüren Gree Klima, iş ortaklarını Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 8. Bayi ve İş Ortakları Toplantısı’nda bir araya getirdi. 200’den fazla katılımcının yer aldığı toplantıda, 2024 yılında hayata geçirilen projeler, elde edilen başarılar ve karşılaşılan fırsatlar detaylı bir şekilde değerlendirildi. Aynı zamanda, 2025 yılına dair hedefler, büyüme stratejileri ve iş ortaklarının katkılarıyla hayata geçirilecek yenilikçi çözümler masaya yatırıldı.

Gree Klima, “Birlikte Değişiyor, Birlikte Güçleniyoruz” mottosundan hareketle, iş ortaklarıyla güçlü bağlar kurarak hem yerel pazardaki liderliğini hem de uluslararası arenadaki stratejik vizyonunu pekiştirmeyi hedefledi. Geleceğe yönelik planların ve inovasyon odaklı projelerin detaylandırıldığı toplantı, aynı zamanda katılımcılar için bilgi alışverişi ve yeni iş birliklerinin temellerini atma fırsatı sundu.

2025 Vizyonu Masaya Yatırıldı

Toplantının ilk günü, Gree Klima’nın Türkiye Temsilcisi TLC Klima Yönetim Kurulu Başkanı Akın Telci’nin hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Ardından Genel Müdür Yardımcısı Filiz Doğan’ın açılış konuşmasıyla toplantının ana hatları çizildi. Program, Türkiye Satış Direktörü Gökhan Külahi’nin Satış Hedefleri ve Pazar Durumu başlıklı sunumuyla devam etti. Satış Merkez Müdürü Oğuzhan Ömer Emre, 2025 Satış Stratejisi ve Uygulamaları konulu sunumunda yeni dönemin hedeflerini ve yöntemlerini detaylandırdı.

Pazarlama Müdürü Serdar Ekmekçi ise Müşteri Deneyimi ve Pazarlama Uygulamaları sunumuyla müşteri odaklı yeniliklere ve sektördeki pazarlama stratejilerine ışık tuttu. Lojistik Müdürü Uğur Emektar, sürdürülebilirlik vurgusu yaparak Yeşil Lojistik başlıklı sunumunda lojistik süreçlerin çevre dostu yaklaşımlarla nasıl optimize edileceğini anlattı.

Günün bir başka dikkat çekici anlarından biri, Eğitimci ve İş Stratejisti Onur Tuğman’ın Güçlü Adımlarla Geleceğe başlıklı sunumu oldu. Tuğman, iş dünyasında sürdürülebilir başarı için stratejik planlama ve liderlik becerilerinin önemine dair ilham verici bir konuşma yaptı.

Program, Gree Klima’nın Türkiye Temsilcisi TLC Klima Yönetici Ortağı Sema Tunar’ın içten teşekkürlerini sunduğu kapanış konuşmasıyla sona ererken, katılımcılar için verimli bir paylaşım ve öğrenim ortamı sağlandı.

“Birlikte Değişiyor, Birlikte Güçleniyoruz”

Gree Klima’nın Türkiye Temsilcisi TLC Klima Yönetici Ortağı Sema Tunar, “Birlikte Değişiyor, Birlikte Güçleniyoruz” mottomuzla, sektördeki yenilikçi ve müşteri odaklı yaklaşımlarımızı iş ortaklarımızla paylaşmaya devam ediyoruz. Bakü’de düzenlenen bu toplantı, markamızın sektördeki güçlü konumunu ve iş ortaklarıyla olan yakın iş birliğimizi bir kez daha gözler önüne serdi.” ifadelerini kullandı.

Gala Gecesiyle Kutlama: Coşkun Sabah ile Unutulmaz Anlar

Toplantının ardından ikinci gün düzenlenen gala yemeği, Gree Klima’nın iş ortaklarıyla paylaştığı başarıların taçlandığı unutulmaz bir kutlama oldu. Türk müziğinin efsane isimlerinden Coşkun Sabah’ın sahne aldığı gecede, katılımcılar keyifli anlar yaşarken, başarıların kutlandığı bu özel etkinlik, iş ortakları arasındaki bağı daha da güçlendirdi. Samimi atmosferi ve eşsiz müzik performansıyla gala, Gree Klima ailesi için bir motivasyon kaynağı oldu.

Okumaya Devam Et

GENEL

Dalaman Havalimanı’nda Aldağ Fancoil Cihazları Hizmet Veriyor

Yayınlandı

-

Akdeniz’in en cazip turizm bölgesine, Türk Rivierası’na açılan kapı olarak hizmet veren Dalaman Havalimanı iç ve dış hat terminal binaları toplam büyüklüğü 222.446 metrekare alana sahip. Türkiye’nin en yoğun altıncı ve uluslararası yolcu açısından beşinci büyük havalimanı olan Dalaman Havalimanı terminal binaları ve 5.656 metrekarelik Duty Free mağazalarında Aldağ fancoilleri ve yüksek basınçlı fancoilleri hizmet veriyor.

Aldağ A.Ş., 2023 yılında 5.2 milyon yolcuya hizmet veren uluslararası havalimanı için; titreşim önleyici özel kauçuk elemanlar ile gövdeye bağlanan, statik ve dinamik balansları alınmış fanları ile sessiz, güvenli ve verimli olarak çalışan AFC Serisi Yüksek Basınçlı Fancoil ünitelerini üreterek teslim etti.

Aldağ AFC serisi yüksek basınçlı fan coil üniteleri 4,25 – 24,5 kW soğutma kapasite aralığında 7 değişik tipte, 2 borulu veya 4 borulu sisteme uygun olarak üretiliyor.

Mekan içerisindeki sıcaklık dağılımının düzgün halde yapılmasını sağlayan, ince, zarif bir tasarıma sahip Aldağ fancoiller, aerodinamik radyal fanı ve büyük çaplı türbin dizaynı, gelişmiş 3D yazılım kullanımının yanı sıra sessiz çalışması ile yüksek konfor koşulları sunuyor.

Türkiye İklimlendirme Endüstrisinin 58 yıllık köklü geleneği Aldağ A.Ş., ulusal veya uluslararası yeni projelerde de Türk mühendisliğinin bayrağını dalgalandırmaya devam ediyor.

Okumaya Devam Et

Son Yazılar

Trendler