Sektör temsilcileri İş Makinaları Zirvesi’nde bir araya geldi - Yapı İnşaat Dergisi
Bizimle iletişime geçin

GENEL

Sektör temsilcileri İş Makinaları Zirvesi’nde bir araya geldi

Yayınlandı

-

Küresel Pazar 141 Milyar Dolara Ulaştı, Elektrikli Makineler Yükselişte

İş Makinalarında Yeni Dönem: Hem Büyüme Hem Dönüşüm

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Şahin: “İş Makinaları Sektöründe 2017 İhracat Rakamlarına Göre Yüzde 130’luk Artış Var”

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve APA Yayıncılık iş birliğiyle İstanbul’da 1-2 Nisan’da ‘İş Makinaları 5.0 Zirvesi’ düzenledi. Zirvede iş ve inşaat makineleri sektörlerinde yaşanan teknolojik dönüşüm ele alındı. İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Özer Şahin, “2024 yılında küresel iş makinası pazarı 1 milyon 174 bin adet ve 141 milyar dolar büyüklüğe ulaşırken, satışların yüzde 65’ten fazlasını paletli ekskavatör, mini ekskavatör ve yükleyici grupları oluşturdu. Elektrikli makineler henüz toplamın yüzde 1,6’sını temsil etmesine rağmen, bir önceki yıla göre ciddi bir artışla dikkat çekiyor” dedi. Şahin ayrıca Türkiye’de 2025 yılında iş makinaları ihracatının 2,1 milyar doların üzerine çıktığını, 2017 ihracat rakamlarına göre yüzde 130’luk artış yaşandığını belirtti.

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve APA Yayıncılık iş birliğiyle İstanbul’da İş Makinaları 5.0 Zirvesi gerçekleştirildi. Zirve sürecinde gerçekleşen paneller, teknik oturumlar ve saha uygulamalarıyla sektör profesyonelleri ve uzmanları bilgi ve deneyimlerini paylaştı. 

Çimento, hazır beton, agrega, madencilik, inşaat, liman, tarım ve endüstriyel tesislerde faaliyet gösteren işletmelerin katıldığı Zirve’de, elektrikli iş makineleri, otonom ve uzaktan kontrollü operasyonlar, dijital madencilik, yapay zeka destekli üretim teknolojileri ve veri odaklı saha yönetimi konuları da ele alındı. 

İMDER Yönetin Kurulu Başkanı Özer Şahin, yaptığı açılış konuşmasında “Bölgemizdeki gelişmeleri ve bunun küresel ekonomi ile petrol fiyatları üzerindeki etkilerini yakından izliyoruz. Bu gelişmelerle birlikte, küresel ölçekte inşaat ve madencilik sektörünün verimlilik problemi ve karbon ayak izi yüksekliğini dikkate aldığımızda, teknolojik-dijital dönüşümün bir tercih değil bir zorunluluk olduğunu görüyoruz” dedi. 

“Enerjide Elektrik, Hidrojen Gibi Çözümlere Daha Hızlı Bir Yönelme Olacak”

Şahin, sektöre ilişkin yapılan iş birliği anlaşmalarını, MERCOSUR, AB-Hindistan anlaşmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, rekabet gücünü kaybetmemenin ve artan maliyetlerle başa çıkmanın yolunun verimliliği arttırmaktan, teknolojik ve dijital dönüşümden geçtiğini ifade etti. Şahin ayrıca enerji sektöründe yaşanan gelişmelerle fosil yakıtlara alternatif sunan elektrik, hidrojen gibi çözümlere daha hızlı bir yönelme olacağını da söyledi. 

Dijital Dönüşüm İçin Yeni Adım: İMDER İnovasyon Komitesi 

Şahin, “Sektörümüzün güçlü yapısını ileriki zamanda da koruyabilmek ve daha ileriye taşıyabilmek için teknolojik çözümler en büyük rolü oynuyor. Elektrikli ve hibrit iş makinaları, makine takip sistemleri, şantiye bazında teknolojik çözümler, makine kontrol sistemleri, yarı ve tam otonom teknolojiler, uzaktan müdahale servis çözümleri, güvenlik teknolojileri hem verimliliği arttırıyor hem de insan ve çevreye kattığı değer ile sürdürülebilirliği destekliyor. Kullanıcılar artık sadece makine değil, beraberinde teknolojik ve dijital dönüşüm de talep ediyor. Bu değişimi doğru analiz etmek sektörümüzün gelecekteki konumunu belirleyecek en önemli unsurlardan biridir. Biz de İMDER olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, bu bağlamda geçtiğimiz ay ‘İnovasyon ve Dijitalleşme’ komitemizi kurduk. Bu komitemizden hem verimliliğimizi arttıracak hem de rekabet gücümüzü arttıracak çözümleri, üreticiler, distribütörler, kullanıcılar ve kamu otoritesi ile çalışarak hayata geçirmelerini bekliyoruz” dedi. 

Sektöre ilişkin veriler paylaşan Şahin, 2024 yılında global iş makinası pazarının 1.174.000 adet olduğunu belirterek, pazarın büyüklüğünün 141 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

 “2025 Yılında İhracatımız 2,1 Milyar Doların Üzerinde”

Pazarın yüzde 65’ten fazlasını 3 ürün grubunun oluşturduğunu ifade eden Şahin, “Yüzde 24 paletli ekskavatör, yüzde 21 mini ekskavatör ve yüzde 11 yükleyici. Satılan elektrikli makinaların sayısı ise 18 bin 700 adet. Bu, toplam satışların şu an için sadece yüzde 1,6’sı olmasına rağmen, bir önceki yıl rakamlarına baktığımız zaman ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. İhracat, iç pazar satışları ve yedek parça alt sektörlerini de hesaba kattığımızda, yaklaşık 6 milyar dolarlık bir ciro hacmine sahip olan sektörümüzde, TÜİK verilerine göre 2025 yılında ihracatımız 2,1 milyar doların üzerinde kaydedildi. 2017 ihracat rakamlarına göre yüzde 130’luk artış söz konusu” bilgilerini paylaştı. 

Elektrikli Dönüşümün Maden ve Liman İşletmeciliğinde Maliyet ve Verimlilik Etkisi

Açılışta konuşan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erçelik, İran savaşı nedeniyle petrol fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, elektrikli iş makinelerine dönüşümün sektör açısından taşıdığı önemi vurguladı. 

Elektrikli iş makinelerini ilk kullanan sektörlerin başında liman işletmelerinin geldiğini belirten Erçelik, “Toplam dünya ticaretinin yüzde 85’inin limanlar üzerinden yapılması, elektrifikasyonun öneminin ispatı. Elektrikli dönüşümle uzaktan ekipman yönetimi hayatımıza giriyor. Bir sonraki adım ise otonom, yani insansız çalışmalar. Tüm bu dijitalleşme süreçleri, yapay zekayla birleşerek bize gelecekte kuvvetli bir düşük maliyet perspektifi, iş güvenliği perspektifi sunuyor” diye konuştu.

Erçelik, elektrikli iş makinelerinin limancılık sektörüne girmesinin karbon nötr hedefine ulaşma, iş güvenliği risklerini ortadan kaldırma, verimlilik ve limancılık operasyonlarında senkronizasyon açısından önemli dinamikleri beraberinde getirdiğini kaydetti. 

Türkiye’nin kişi başı milli gelirde 17 bin dolar seviyesine ulaştığını ifade eden Erçelik, “Dolayısıyla ekonomik verilerle hesapladığımızda bu dönüşüm projelerinin artık Türkiye’de de fizibıl olduğunu görüyoruz. İlk başlarda dünyadaki örneklerini görünce özenirdik artık Türkiye’de de benzer çalışmaların yapılmasının elzem olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

“Elektrikli İş Makinelerine Temkinli Yaklaşırken Bir O Kadar Da İştahla Bakıyoruz”

Agrega Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yaz, Türkiye’de yıllık 700 milyon ton agrega üretimi yapıldığını dile getirerek, “Kömürden sonra devlete en fazla yer hakkı ödeyen madencilik grubuyuz. Bu veriler agrega madenciliğinin, iş makinesi piyasası için taşıdığı önemi ortaya koyuyor” dedi. 

Agrega madenciliğinde de maliyetleri aşağı çekme çabası içinde olduklarını anlatan Yaz, “Yapay zeka ve teknolojinin dönüşümünü, her sektörde olduğu gibi madencilik sektöründe de görmeye başladık. Kritik mineraller, stratejik madenler konuşulurken biz madenciler bundan uzak kalamayız. Biz madenciler, geri dönüşü uzun ve zor yatırımlarımızda mutlaka alternatif bakış açıları geliştirmeliyiz. 

Bu sebeple elektrikli iş makinelerine temkinli yaklaşırken bir o kadar da iştahla bakıyoruz” dedi. 

“Dolayısıyla Kömürden Vazgeçmek Mümkün Değil”

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Başkanı Muzaffer Polat ise Türkiye’nin kalkınmasında en önemli rolü kömür madenciliğinin oynadığını söyledi. 

Dünyadaki savaşların nadir elementlere, madenlere ve enerji kaynaklarına sahip olma savaşı olduğunu ifade eden Polat, “Dünyadaki bütün yayınlarda, makalelerde, analiz yazılarında takip edebildiğimiz kadarıyla kömür geri dönüyor. Bizim ülkemiz için kömürün farklı bir anlamı var. Bizim ülkemizde bilinen fosil yakıtların yüzde 90’ı kömür. 22 milyar ton kömürümüz var. Bunu ülkemizin değerlendirmesi lazım. Dolayısıyla kömürden vazgeçmek mümkün değil. Başka bir ülke için kömür stratejik bir maden olmayabilir. Ama bizim ülkemiz için kömür stratejik bir maden” diye konuştu. 

Polat, maden işletmeciliğinde maliyet unsurlarının öne çıktığını dile getirerek, “Artık teknolojik gelişmeleri uygulamamız lazım. Elektrikli iş makinelerinden, yapay zekadan sonuna kadar faydalanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

Akkim İhracat Performansını sürekli arttırıyor ! 

Yayınlandı

-

Akkim Yapı Kimyasalları, ihracattaki istikrarlı büyümesini bu yıl da İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) “İhracatın Yıldızları” ödülleriyle taçlandırdı. Şirket, Boya, Vernik, Mürekkepler kategorisinde ise 1.’lik; Yapıştırıcılar, Tutkallar, Enzimler kategorisinde 3.’lük elde ederek sektöründeki güçlü konumunu bir kez daha ortaya koydu.

Farklı ürün kategorilerinde elde edilen bu iki ödül, Akkim’in uluslararası pazarlardaki etkinliğini ve geniş ürün portföyüyle yarattığı rekabet avantajını gözler önüne serdi.

Küresel Pazarlarda Sürekli Büyüme;

Akkim Yapı Kimyasalları yönetimi tarafından yapılan değerlendirmede, elde edilen bu başarının uzun vadeli stratejilerin bir sonucu olduğu ifade edildi. Özellikle inovatif ürün geliştirme yaklaşımı ve sürdürülebilir üretim anlayışının, şirketin global pazarlardaki gücünü artıran temel unsurlar arasında yer aldığı vurgulandı.

“İhracat alanında elde ettiğimiz bu başarı, disiplinli büyüme yaklaşımımızın ve güçlü organizasyon yapımızın bir sonucudur. Farklı kategorilerde elde ettiğimiz bu ilerlemeler, ürün çeşitliliğimizin ve uluslararası pazarlardaki etkinliğimizin somut bir göstergesidir. Önümüzdeki dönemde de katma değerli üretim ve sürdürülebilirlik odağında ilerlemeye devam edeceğiz.”

Akkim Yapı Kimyasalları, geniş ihracat ağı ve teknoloji odaklı üretim altyapısıyla faaliyetlerini sürdürürken, çevresel sorumluluklarını da iş süreçlerinin merkezinde konumlandırıyor. Şirket, küresel ölçekte büyümesini sürdürürken Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Okumaya Devam Et

GENEL

Bosch, Endüstriyel İş Ortaklarıyla Almanya’da Bir Araya Gelerek 2026 Hedeflerini Belirledi

Yayınlandı

-

Sürdürülebilir iş ortaklıkları için Gunzenhausen’de stratejik buluşma
 

  • 2026 Bosch Endüstriyel İş Ortakları Toplantısı, 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında Almanya’nın Gunzenhausen kentinde gerçekleştirildi.
  • Etkinlik kapsamında düzenlenen fabrika turu ve strateji toplantılarında 2025 yılı değerlendirildi.  
  • Endüstriyel iş ortaklarıyla öne çıkan projeler hakkında detaylı analizler paylaşıldı.

Almanya – Yenilikçi teknolojileriyle iklimlendirme ve endüstriyel çözümler sektörüne yön veren Bosch Home Comfort, iş ortaklıklarını daha da güçlendirmek amacıyla “2026 Bosch Endüstriyel İş Ortakları Toplantısı”nı Almanya’nın Gunzenhausen kentinde gerçekleştirdi.

30 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında yoğun bir katılımla düzenlenen bu önemli organizasyonda, endüstriyel iş ortakları fabrikayı ziyaret ederek üretim süreçlerini yakından inceleme ve yetkililerle doğrudan bir araya gelme fırsatı yakaladı.

Programın ana odak noktalarından biri olan strateji toplantısında, öncelikle 2025 yılının kapsamlı bir değerlendirmesi yapıldı. Yeni döneme güçlü bir adım atmak adına 2026 yılı hedefleri ve yenilenebilir iş stratejileri katılımcılarla paylaşıldı. Aynı zamanda, endüstriyel alanda öne çıkan projeler gündeme alınarak iş ortaklarıyla birlikte detaylı analizler gerçekleştirildi.

Gunzenhausen fabrikasında düzenlenen teknik fabrika turunun yanı sıra, katılımcılar strateji toplantılarında sektördeki son gelişmeleri ve fırsatları değerlendirme imkânı buldular. Bu verimli buluşma ile Bosch Home Comfort, yenilikçi vizyonunu iş ortaklarıyla bir kez daha paylaşarak sektördeki öncü konumunu pekiştirdi. Şirket, geleceğin endüstriyel çözümlerini birlikte şekillendirdiği paydaşlarıyla sürdürülebilir büyümenin itici gücü olmaya devam edecek.

Okumaya Devam Et

GENEL

Ağaoğlu GYO Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı

Yayınlandı

-

Halka arz büyüklüğünün 3.6 katına ulaşan katılım ile yoğun bir talep gören Ağaoğlu GYO, halka arz sürecinin ardından bugün Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Geçtiğimiz hafta talep toplama süreci tamamlanan şirketin halka arz büyüklüğü 3,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ağaoğlu Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., başarılı halka arz sürecinin ardından Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen talep toplama sürecinde yatırımcılardan yoğun ilgi gören şirket, gong töreniyle birlikte Borsa İstanbul’da AAGYO koduyla yıldız pazarda işlem görmeye başladı.

Halka arz sürecinde toplamda 3,6 kat, yurt içi bireysel yatırımcılardan 1,6 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 8,7 kat ve yurt dışı kurumsal yatırımcılardan 3,5 kat talep toplayan şirket, yaklaşık 1 milyona yaklaşan yatırımcı ilgisiyle dikkat çekmişti. Elde edilen güçlü talep, şirketin portföy yapısına ve büyüme stratejisine duyulan güveni ortaya koyarken, gong töreniyle birlikte bu süreç yeni bir aşamaya taşındı.

Gong töreninde konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun “Sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Ağaoğlu, kurumsal gayrimenkul geliştirme alanında lider şirketlerimizden biridir. Şehirlerimizin sürdürülebilir dönüşümünde şüphesiz gayrimenkul yatırım ortaklıklarının önemli bir katkısı bulunmaktadır. Bugün halka arzıyla bu yolda önemli bir adım atan Ağaoğlu Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, yatırımcılarının desteğiyle bu alandaki hedeflerini daha da ileriye taşıyacaktır. Bu halka arzda emeği geçen değerli şirket yöneticilerimize ve aracı kurumumuza teşekkür eder, halka arzın sermaye piyasalarına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Ağaoğlu GYO Genel Müdürü Sena Ağaoğlu Kırcal ise, “Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ali Ağaoğlu’nun yarım asır önce başlattığı yolculuğun taçlandığı bugünde sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyoruz. İnşallah Ağaoğlu GYO, Ağaoğlu ailesinin geçmiş başarılarına birçok başarı ekleyecek ve yatırımcıları ile büyümeye ve değer üretmeye devam edecektir.

Halka arz sürecinde gördüğümüz yoğun ilgi hem geçmişimize hem de geleceğe yönelik vizyonumuza duyulan güvenin en güçlü göstergesidir” dedi. 

“Borsada güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz”

Gong törenine ilişkin değerlendirmede bulunan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ, şu ifadeleri kullandı:

“Başarıyla tamamladığımız halka arz sürecinin ardından, bugün Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Talep toplama sürecinde yatırımcılarımızdan gördüğümüz güçlü ilgi; Ağaoğlu markasına ve tamamlanmış, düzenli nakit akışı üreten portföy yapımıza duyulan güvenin açık bir göstergesidir.

Biz, yatırımcılarımıza yalnızca bir büyüme hikâyesi değil; bugünden gelir üreten, sürdürülebilir ve örnek bir GYO sunmayı hedefliyoruz. Halka arz ile daha geniş bir yatırımcı tabanına ulaşırken, bu güveni korumayı ve portföyümüzü disiplinli bir yaklaşımla büyütmeyi temel önceliğimiz olarak görüyoruz.

“Bu önemli adımın başta ülkemiz ve sermaye piyasalarımız olmak üzere, şirketimiz ve tüm yatırımcılarımız için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamamızla birlikte, kurumsal disiplinimiz ve uzun vadeli bakış açımız doğrultusunda değer üretmeye kararlılıkla devam edeceğiz”

“Halka arza yaklaşık 1 milyon yatırımcı katılım sağladı”

Gong töreninde konuşan İnfo Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Hüseyin Tarkan Akgül, “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz gong töreni ile payları Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Ağaoğlu GYO’nun halka arz sürecinde başarılı bir talep toplama dönemi geçirdik. Vakıf Yatırım ile eş konsorsiyum lideri olduğumuz Ağaoğlu GYO halka arzına yaklaşık 1 milyon yatırımcı katılım sağladı. Halka arzla birlikte özkaynak yapısını daha da güçlendirerek, planladığı yeni projeler ve stratejik yatırımlarıyla sektördeki konumunu pekiştirecek olan Ağaoğlu GYO’ya ve değerli ekibine bundan sonraki yolculuklarında başarılar diliyorum” dedi.

Halka arzdan elde edilen kaynağın %65-70’i yeni yatırımlar için kullanılacak

Halka arz süreciyle birlikte elde edilen kaynağın, şirketin portföyünü büyütmeye yönelik yeni yatırımlarda değerlendirilmesi planlanıyor. Ağaoğlu GYO, güçlü portföy yapısı ve geliştirme kabiliyeti ile yatırımcılarına uzun vadeli ve sürdürülebilir değer sunmayı hedefliyor.

Okumaya Devam Et

Son Yazılar

Trendler

Egepen


Kapanma Süresi 20Saniye