GENEL
OKYANUS ÖTESİNDE TAPU REKORU: TÜRKLER ABD GAYRİMENKUL PAZARINDA 3 MİLYAR DOLAR SINIRINA DAYANDI
Yayınlandı
2 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
Küresel ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiği 2025 yılı ve 2026’nın ilk çeyreği, Türk yatırımcısının rotasını kalıcı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne çevirdiğini kanıtlayan çarpıcı verilere sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) verileriyle sentezlenen son raporlar, Türk vatandaşlarının 2025 yılında ABD’de yaklaşık 2,7 milyar dolarlık gayrimenkul alımı gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. 2026 yılının Nisan ayı itibarıyla elde edilen öncü rakamlar ise, bu iştahın artarak devam ettiğini ve sadece ilk dört ayda 850 milyon dolarlık bir hacme ulaşıldığını gösteriyor.
Sektörün deneyimli ismi Yusuf Boz, bu devasa sermaye akışının sadece bir “konut alma” hikayesi değil, Türk sermayesinin küresel bir arbitraj stratejisi olduğunu vurguluyor. Notte Global sahasından gelen verilerle desteklenen bu süreç, Türklerin artık Miami’den Texas’a kadar geniş bir coğrafyada en aktif yabancı yatırımcı gruplarından biri haline geldiğini işaret ediyor.
2025: Enflasyona Karşı Dolar Bazlı Kale İnşası
2025 yılı boyunca Türk yatırımcıların yurt dışı gayrimenkul harcamaları her ay ortalama 225 milyon dolar seviyesinde seyretti. Bu yatırımların yaklaşık %45‘i doğrudan ABD pazarında realize edildi. Yusuf Boz, 2025 tablosunu analiz ederken, Türkiye’deki iç piyasa dinamiklerinin bu kaçışta başrol oynadığını belirtiyor. Boz’a göre, Türkiye’deki konut fiyatlarının dolar bazında zirve yapması ve kira getirilerinin (amortisman süresi) 25-30 yıla kadar uzaması, yatırımcıyı yıllık %8-10 net dolar getirisi sunan ABD eyaletlerine yöneltti.
Özellikle 2025’in Ağustos ayında gerçekleşen 288 milyon dolarlık rekor alım, Türklerin okyanus ötesindeki en büyük aylık operasyonu olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde alımların %70’ini bireysel konutlar oluştururken, kalan %30’luk kısmın küçük ölçekli ticari mülklere kayması dikkat çekici bir gelişmeydi.
2026 Nisan: 100 Günde 850 Milyon Dolarlık Sıçrama
2026 yılına gelindiğinde ise yatırımın karakteri “güvenli liman” arayışından “profesyonel portföy yönetimi”ne evrildi. 1 Ocak 2026’dan Nisan ayının ilk haftasına kadar geçen sürede Türklerin yaptığı alımlar, geçen yılın aynı dönemine göre %12 artış gösterdi.
Yusuf Boz, 2026’nın bu ilk dönemecinde yatırımcıların artık daha bilinçli hareket ettiğini ifade ediyor. Boz, “Yatırımcı artık sadece bir ev alıp kiraya vermeyi hedeflemiyor. Özellikle Florida ve Texas bölgelerinde, vergi avantajlarını optimize eden, ‘Foreign National Loan’ imkanlarını sonuna kadar kullanan ve mülk yönetimini profesyonel ellere teslim eden bir profil görüyoruz. Notte Global verilerine göre, 2026’nın ilk çeyreğinde yapılan alımların ortalama birim fiyatı 440 bin dolara yükseldi. Bu da lüks segmente ve nakit akışı yüksek projelere olan ilginin arttığının en somut göstergesi,” diyerek durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Yatırımın Sıcak Noktaları: Neden Florida ve Texas?
Türklerin 2025 ve 2026 Nisan dönemi arasındaki tercihlerine bakıldığında, ABD haritası üzerinde üç ana bölge parlıyor:
- Florida (Miami & Orlando): Türk yatırımlarının %42’si bu eyalette yoğunlaşmış durumda. Eyalet gelir vergisinin olmaması ve 2025’te Miami’de kira artışlarının ABD ortalamasının üzerinde seyretmesi bu ilgiyi tetikledi.
- Texas (Austin & Houston): Yatırımların %25’i bu bölgeye aktı. Kurumsal şirketlerin merkezlerini Texas’a taşıması, Türklerin de “akıllı para”yı takip ederek bölgeden arsa ve konut toplamasını sağladı.
- New York & New Jersey: Geleneksel rotada kalan bu bölge, %18’lik payla lüks segment alımların merkezi olmaya devam etti.
Yusuf Boz, bu bölgesel dağılımın 2026’nın geri kalanında Texas lehine daha da bozulabileceğini öngörüyor. Boz, eyaletler arası vergi farklılıklarının artık Türk yatırımcısı tarafından “ezbere bilindiğini” ve Notte Global danışmanlığında yapılan alımlarda “getiri maksimizasyonu”nun birinci öncelik haline geldiğini ekliyor.
Rakamlarla ABD Gayrimenkul Operasyonu (2025 – 2026 Q1)
| Dönem | Toplam Hacim (Tahmini) | Ortalama Alım Fiyatı | Tercih Edilen Bölge |
| 2025 (Yıllık) | 2,72 Milyar $ | 415.000$ | Florida |
| 2026 (Ocak-Nisan) | 855 Milyon $ | 442.000$ | Florida / Texas |
| Büyüme Oranı | – | + %12 (Yıllık bazda) | – |
Stratejik Değişim: Finansal Kaldıraç Kullanımı
Yusuf Boz’un dikkat çektiği bir diğer kritik nokta ise ödeme yöntemleri. 2025 yılı başında Türklerin %80’i peşin ödeme ile mülk alırken, 2026 Nisan ayı itibarıyla bu oran %55’e geriledi. Geri kalan grup ise ABD’deki yerel bankalardan sağlanan yabancılara özel kredileri (mortgage) kullanmaya başladı.
Bu durumu bir olgunluk göstergesi olarak tanımlayan Boz, Türklerin artık “kendi parasını bağlamak yerine, Amerikan bankasının parasıyla Amerikan emlağına sahip olma” mantığını kavradığını belirtiyor. Notte Global üzerinden yürütülen süreçlerde, kredi kullanımının artmasıyla birlikte yatırımcıların aynı bütçeyle bir yerine iki mülk alabildiği ve kira geliriyle kredi taksitlerini ödediği bir modelin standartlaştığı görülüyor.
2026 Sonu Beklentisi: 3,5 Milyar Dolar Barajı Aşılacak mı?
Nisan 2026 itibarıyla piyasadaki hava, yılın geri kalanı için oldukça iyimser. Yusuf Boz, eğer küresel faiz oranlarında beklenen yumuşama gerçekleşirse, Türklerin 2026 yılı sonunda ABD’de toplamda 3,5 milyar dolarlık bir mülk büyüklüğüne ulaşabileceğini öngörüyor.
Yusuf Boz, “Rakamlar yalan söylemez; 2025 bir rekor yılıydı ancak 2026, Türklerin ABD emlak piyasasında kurumsallaştığı yıl oluyor. Bugün Miami sokaklarında veya Houston’ın yeni gelişen bölgelerinde bir Türk yatırımcıyla karşılaşmamak neredeyse imkansız hale geldi. Notte Global olarak sahadan aldığımız geri bildirimler, talebin sadece konutla sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki aylarda depo ve lojistik merkezleri gibi ticari alanlara da büyük bir Türk akını olacağını gösteriyor,” diyerek sözlerini noktalıyor.
Sonuç olarak; Türk yatırımcısı 2025’te attığı dev adımları, 2026’nın ilk dört ayında daha stratejik ve yüksek hacimli hamlelerle taçlandırdı. Okyanus ötesindeki bu emlak çılgınlığı, rakamların da teyit ettiği üzere bir trendden çok, kalıcı bir ekonomik pozisyon alma mücadelesine dönüşmüş durumda.
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” Mutluluğu: Dev Dönüşüm Projesinde Büyük Buluşma
Yayınlandı
21 saat önce-
Mayıs 24, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
GENEL
Bosch PRO360’ı Geliştiriyor: Yeni Pro Deals Modülü ile Profesyonellere Ek Avantajlar Sunuyor
Yayınlandı
1 gün önce-
Mayıs 24, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
- Bosch Professional’ın profesyonellere yönelik dijital platformu PRO360, yeni kampanya modülü Pro Deals ile kapsamını genişletiyor.
- Platforma eklenen Keşfet modülü ile PRO360, ürün yönetimi ve garanti işlemlerinin ötesine geçerek avantaj odaklı bir deneyim sunuyor.
- Kullanıcılar, farklı satış kanallarından yaptıkları alışverişleri PRO360 üzerinden tanımlayarak kampanyalara katılabiliyor ve çeşitli ödüller kazanabiliyor.
Bayiler, fabrikalar ve inşaat firmaları gibi endüstriyel müşteriler ile profesyonel son kullanıcıların ihtiyaçlarına özel geliştirilen yapısıyla öne çıkan PRO360 sayesinde kullanıcılar, Bosch Professional ürünlerinin yanı sıra farklı markalara ait ekipmanlarını da tek bir dijital çatı altında toplayarak merkezi bir şekilde yönetebiliyor. Bu bütüncül yapı, ekipman takibini kolaylaştırırken profesyonellerin zamanlarını daha verimli kullanmalarına ve işlerine odaklanmalarına imkân tanıyor.
GENEL
CuboFix ile Seramik Uygulamalarında Güçlü ve Bütünsel Çözümler
Yayınlandı
1 gün önce-
Mayıs 24, 2026Yazar:
yapiinsaatdergisi
Cubo, CuboFix ürün grubu altında geliştirdiği CTA-600S Seramik Flex Yapıştırma Harcı ve CDD-S700 Silikonlu Flex Derz Dolgusu ile seramik uygulamalarında dayanıklılık, esneklik ve estetiği bir arada sunarak profesyonellere uzun ömürlü ve güvenilir çözümler sağlıyor.
Yapı kimyasalları alanındaki gücü ve yenilikçi yaklaşımıyla öne çıkan Cubo, seramik uygulamalarına yönelik geliştirdiği CuboFix ürün grubuyla projelere değer katmaya devam ediyor. CuboFix ürün grubunda yer alan CTA-600S Seramik Flex Yapıştırma Harcı ve CDD-S700 Silikonlu Flex Derz Dolgusu, birlikte kullanıldığında uygulama performansını artırırken yüzeylerde daha dayanıklı ve estetik sonuçlar elde edilmesini destekliyor.
CuboFix CTA-600S Seramik Flex Yapıştırma Harcı
Çimento esaslı, polimer katkılı ve tek bileşenli yapısıyla dikkat çeken CTA-600S, seramik, fayans, granit ve doğal taş gibi kaplama malzemelerinde güçlü ve kalıcı yapışma sağlıyor. Artırılmış esnekliği sayesinde yüzey hareketlerine uyum sağlayan ürün, özellikle sıcaklık farklarının yoğun olduğu iç ve dış mekânlarda güvenli kullanım sunuyor. Suya ve dona karşı dayanıklı formülü ile zorlu koşullarda dahi performansını koruyan CTA-600S, uzun çalışma süresi ve azaltılmış kayma özelliğiyle uygulayıcılara konfor ve kontrol avantajı sağlıyor.
CuboFix CDD-S700 Silikonlu Flex Derz Dolgusu
Çimento esaslı, silikon ve polimer katkılı yapısıyla yüksek performanslı bir derz çözümü sunan CDD-S700, 3–10 mm aralığındaki derz boşlukları için ideal bir uygulama imkânı sağlıyor. Kolay uygulanabilirliği ve pürüzsüz yüzey oluşturma özelliğiyle öne çıkan ürün, esnek yapısı sayesinde çatlama riskini azaltırken iç ve dış mekânlarda uzun ömürlü kullanım sunuyor.
CTA-600S ile birlikte tercih edildiğinde uygulama bütünlüğünü destekleyen CDD-S700, Cubo derz kartelasındaki farklı renk seçenekleriyle estetik beklentilere de yanıt veriyor ve mekânlarda dengeli, bütüncül bir görünüm oluşturuyor. Dayanım, esneklik ve yüzey kalitesini bir arada sunan ürün, profesyonel uygulamalar için güvenilir bir tercih olarak konumlanıyor.
CuboFix ürün grubu, yapıştırıcı ve derz dolgusunu uyum içinde sunarak seramik uygulamalarında sistem çözümü yaklaşımını destekliyor. Bu bütünsel yapı sayesinde hem uygulama süreci kolaylaşıyor hem de elde edilen sonuçların kalıcılığı ve performansı artırılıyor.
Son Yazılar
- RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” Mutluluğu: Dev Dönüşüm Projesinde Büyük Buluşma Mayıs 24, 2026
- Bosch PRO360’ı Geliştiriyor: Yeni Pro Deals Modülü ile Profesyonellere Ek Avantajlar Sunuyor Mayıs 24, 2026
- CuboFix ile Seramik Uygulamalarında Güçlü ve Bütünsel Çözümler Mayıs 24, 2026
- İnşaat sektörünün geleceğini finans belirleyecek; SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE YENİ GÜÇ BANKALAR VE SİGORTACILAR Mayıs 23, 2026
- Tek Dış Üniteyle Birden Fazla Odaya Konfor Multi Split Sistemle Mümkün Mayıs 23, 2026
- Mitsubishi Electric Türkiye, İlham Verenler Kulübü kapsamında Maltepe Üniversitesi öğrencileriyle buluştu Mayıs 23, 2026
- Açık Alan Konforu, Kafe ve Restoranlara Rekabet Avantajı Sağlıyor Mayıs 23, 2026
- Form Endüstri Tesisleri, Ümit Bisiklet Üretim Tesisinde Güvenli Üretim Altyapısını Güçlendirdi Mayıs 23, 2026
- DASK’ın düzenlediği 9. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı Mayıs 23, 2026
- Wilo, IFAT 2026’da Su Yönetiminin Geleceğine Yön Veren Çözümlerini Dünyayla Buluşturdu Mayıs 23, 2026
- Mercedes-Benz Türk’ten, “EML’miz Geleceğin Yıldızı” programı ile 5 bine yakın gence eğitim desteği Mayıs 23, 2026
- Doğru Klima Seçimi İçin 5 Altın Kural Mayıs 22, 2026
- BAYMAK’TAN YAZ SEZONUNA ÖZEL KLİMA KAMPANYASI 48 SAATTE MONTAJ VE 12 TAKSİT AVANTAJI Mayıs 21, 2026
- Legrand’dan Modern Mekanların İhtiyaçlarına Uyum Sağlayan Incara Serisi Mayıs 21, 2026
- STILL ARSER’den Mesleki Eğitime Destek Mayıs 21, 2026
Trendler
GENEL2 yıl önceSektörel Liderlikte Bir Adım Daha: Hareket, Heavy Lift Awards’da İnovasyon Ödülü Aldı!
GENEL2 yıl önceİklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, Venedik Sarayı’nda Heat Pump Technologies ve Mostra Convegno Expocomfort Fuarlarının Tanıtım Lansmanına Katıldı
GENEL2 yıl önceAlarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
RÖPORTAJ2 yıl önce“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
GENEL2 yıl önceSika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
GENEL2 yıl önceEnerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
GENEL2 yıl önceİsra Portföy’ün Birinci ve İkinci GSYF İhraç Belgelerine SPK’dan Onay Geldi
SEKTÖREL2 yıl önceDoka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak










