Bizimle iletişime geçin

GENEL

Binaları Karbonsuzlaştırmak, İklim Sorununu Yüzde 37 Çözüyor

Yayınlandı

-

Binalar, gezegenimizi tehdit etmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Küresel Binalar ve İnşaat İttifakı (GlobalABC) tarafından yayınlanan rapora göre binalar, küresel karbon emisyonlarının yüzde 37’sini oluşturuyor. Isıtma ve soğutma sistemlerinden fosil yakıtların kaldırılması ve verimli sistemler kullanılması binalardan kaynaklanan karbon sorununu yüzde 50 çözüyor.

Üçay Mühendislik İcra Kurulu Üyesi ve İklimlendirme Grup Direktörü Özgür Şahin, gezegenimizi tehdit eden iklim değişikliği ile etkin bir şekilde mücadele etmek için iklimlendirmede ‘ısı pompası’ kullanımının önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Küresel Binalar ve İnşaat İttifakı (GlobalABC) tarafından yayınlanan rapora göre, dünyada tüketilen enerjiden yüzde 34 pay alan binalar, küresel karbon emisyonlarının yüzde 37′sini oluşturuyor. Binalarından kaynaklanan emisyonları azaltmak içinse ısıtma ve soğutma sistemlerinde fosil yakıt kullanılmaması ve verimli cihazların tercih edilmesi öneriliyor. Çünkü binalarda kullanılan enerjinin yüzde 50’si ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından tüketiliyor.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında düzenlenen “Gözden Geçirilmiş Binalarda Enerji Performansı Direktifi” de binalardaki ısıtma ve soğutma sistemlerinden fosil yakıtların kademeli olarak kaldırılmasını ve binaların 2035’e kadar enerji tüketimlerini yüzde 20-22 azaltmalarını hedefliyor.

Üçay Mühendislik İcra Kurulu Üyesi ve İklimlendirme Grup Direktörü Özgür Şahin, gezegenimizi tehdit eden iklim değişikliği ile etkin bir şekilde mücadele etmek için iklimlendirmede ‘ısı pompası’ kullanımının önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

“Müstakil evlerin, ticari işletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtmasında, doğal gazla çalışan bir sistem yerine verimli ve çevre dostu çözümler sunan ısı pompası kullanarak sera gazı emisyonlarını azaltmak mümkün. Çünkü fosil yakıtlı ısıtma sistemlerinde ısı, bir kimyasal reaksiyon sonucu ortaya çıkıyor.

Kullandığı enerjinin 4 katı kadar enerji üretiyor

Isı pompaları ise enerjiyi ortamdaki havadan, topraktan veya yeraltı suyundan alıyor. Enerjinin yüzde 80’ini doğadan yüzde 20’sini ise elektrikten sağlayan ısı pompaları, elektriği ısı üretmek için değil, hava veya toprak gibi bir ısı kaynağından ısıyı taşımak için kullanıyor. Bu sayede yüzde 300 ila 400 daha verimli çalışıyor ve kullandığı enerjinin 4 katı kadar enerji üretiyor. Bir gaz kazanı ise genellikle yüzde 92 ila 94 verimlilikle çalışıyor. Isıtma ve sıcak su sağlamak için kullanıldığı enerjinin yaklaşık yüzde 8’ini kaybediyor. Bu nedenle ısı pompası, geleneksel sistemlerden 4 kat daha verimli çalışıyor” dedi.

Özgür Şahin konuşmasında, ısı pompası sistemlerinin yüksek verimli çalışabilmesi için projelendirme ve kurulumun önemine de dikkat çekti:

Ürün seçiminde dış hava sıcaklığı önemli

“Isı pompası sistemlerinin yüksek verimli çalışabilmesi için doğru mühendislik hesabı yapmak oldukça önemli. Örneğin ürün seçiminde dış hava sıcaklığını dikkate almak gerekiyor. Çünkü dış hava, ısı pompalarının çalışma performansını etkileyen en önemli hususlar arasında yer alıyor.

Isı kayıpları doğru hesaplanmalı

Ayrıca yapıdaki ısı kayıplarını doğru hesaplamak gerekiyor. Çünkü iyi yalıtılmış bir yapıda daha düşük kapasiteli bir ısı pompası kullanılarak, ilk yatırım maliyetinin düşmesi sağlanıyor.

Ekipman seçiminde kapasite hesabı doğru yapılmalı

Isı pompası, kış aylarında yapıyı ısıtabilmek için sıcak su, yaz aylarında ise soğutmak amacıyla soğuk su üretiyor. Kışın üretilen sıcak suyun yaşam alanına aktarılabilmesi için yerden ısıtma, fancoil, radyatör gibi ekipmanlar; ısı pompasının yazın ürettiği soğuk suyun eve taşınması içinse fancoil sistemi kullanılıyor. Sistemin doğru çalışması için bu cihazların kapasite hesabını da doğru yapmak gerekiyor.

İnverter kullanılarak gereksiz enerji sarfiyatı önlenmeli

Ayrıca inverter kullanılarak sistem üzerindeki sıcaklık sensörleri ile mekânın anlık olarak ihtiyaç duyduğu ısıtma veya soğutma sağlanarak gereksiz enerji sarfiyatı önlenebiliyor.

Sıcak su depolama tankı doğru hesaplanmalı

Isı pompası aynı zamanda kullanım sıcak suyu da üretiyor. Bunun için de bir sıcak su depolama tankına (boyler) ihtiyaç duyuluyor. Sıcak su depolama tankının doğru hesaplanması için iç mekanda kullanılacak; banyo sayısını, banyo armatürlerini, jakuzi veya küvet sayısını dikkate almak gerekiyor.

Tüm bunları sağlayabilmek ve olası hataları önlemek için sistemin projelendirilmesi ve uygulamasında alanında uzman firmalarla çalışmak kritik önem taşıyor. Üçay Mühendislik olarak, bu konuda müşterilerimize, anahtar teslim sistem kurulum hizmeti veriyoruz” dedi.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

Panasonic’ten işlevsel aydınlatması: LED Işıklı Ayna

Yayınlandı

-

Panasonic Electric Works Türkiye, güçlü renk sıcaklığı ve yüksek renksel geri verimli LED ışığıyla kombine edilen ayna sistemini piyasaya sürdü. Her ortamda aydınlatma sağlayan LED Işıklı Ayna, HD görüntü elde edilmesini sağlıyor.

Panasonic Electric Works Türkiye, sektöründe 100 yılı aşkın tecrübesi ve birikiminden aldığı güçle ürettiği ürün ve çözümleriyle kullanıcılarına insan odaklı yaşam çözümleri sunmayı sürdürüyor. Şirketin satışa sunduğu yeni ürünü LED Işıklı Ayna, güçlü renk sıcaklığı ve yüksek renksel geri verimli LED ışığıyla kombine edilen ayna sistemi sayesinde HD kalitesinde görüntü elde edilmesini sağlıyor.

Kişisel bakım ve genel aydınlatma ihtiyaçları için ideal olan ürün, yatak odası ve çalışma masası gibi yaşam alanlarına hem işlevsellik hem de estetik bir dokunuş katıyor. Ayrıca kablosuz olarak kullanılabilen ve USB üzerinden kolayca şarj edilebilen ürün, gövdesindeki dokunmatik tuş sayesinde yoğunluğu ayarlanabilen ışığıyla kullanıcı odaklı çözümler sunuyor.

Daha iyi ve pratik yaşam sunan ürünler geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam eden şirketin yeni ürünü LED Işıklı Ayna, dahili Li-ion pili ile uzun kullanım ömrü de sunuyor.

Okumaya Devam Et

GENEL

Termo Teknik, Yeni Ürünü ‘Lotus Kombi’yi Pazara Sundu

Yayınlandı

-

Termo Teknik, A sınıfı enerji verimliliğine sahip olan yeni kombisi Lotus’u satışa sundu.

Premix brülör teknolojisi ve paslanmaz çelik eşanjörü sayesinde; uzun ömürlü kullanım, verimli yanma ve düşük emisyon değerleri sunan Lotus yoğuşmalı kombi, ısıtma pazarında çıtayı yükseltmeye devam ediyor.

Türkiye iklimlendirme sektörünün öncü markalarından Termo Teknik, yoğuşmalı kombi ailesinin yeni üyesi Lotus kombiyi pazara sundu.

Termo Teknik Türkiye Satış Müdürü Cem Bayramoğlu, yeni Lotus yoğuşmalı kombi serisi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Üstün dayanım ve yüksek verim

“A sınıfı enerji verimliliğine (NOx Sınıf 6) sahip olan yeni Lotus yoğuşmalı kombi, premix brülör teknolojisi ve paslanmaz çelik eşanjörü sayesinde uzun ömürlü kullanım avantajı ve verimli yanma sağlıyor.

20, 26, 36, 42 kW kapasite seçenekleri bulunanLotus yoğuşmalı kombi,ekonomik vekonforlu ısınmanın yanı sıra aynı anda birden fazla musluktan sıcak su kullanımına da olanak tanıyor.

Kullanıcı dostu

Lotus kombi;LCD ekranı, yeni nesil dokunmatik tuş takımı ve modern ara yüze sahip olan kontrol paneliyle de kullanıcı dostu çözüm sunuyor. Kullanım suyu sıcaklığını 30-65°C, tesisat suyu sıcaklığını ise 30-80°C aralığında kontrol etme imkânı sağlayanLotus kombi, arıza durumlarında da arızanın çeşidi konusunda bilgi veriyor. Üstün dayanıma sahip olan yeni kombimizinişletim sistemindeki donma koruma fonksiyonu ise kombi çıkış suyu sıcaklığının 8°C den az olduğu durumlarda devreye girerek cihazı, donmaya karşı koruyor.

Kolay kurulum

Sadece 41,3 cm olan genişliği ve 2,5 cm olan montaj mesafesi ile mutfak gibi dar alanlarda kolay kurulum avantajı sunan Lotus kombi, estetik tasarımıyla da fark yaratıyor.” dedi.

Okumaya Devam Et

GENEL

Volvo Trucks, 2024 Yılında Avrupa’nın En Çok Tercih Edilen Ağır Ticari Araç Markası Oldu!

Yayınlandı

-

Volvo Trucks, 2024 yılında Avrupa bölgesinde 56.331 adet ağır ticari araç teslim ederek pazar payını %17,9’a yükseltti. Tarihinde ilk kez 16 ton üzeri ticari araç pazarının liderliğini kazanan Volvo Trucks, 2024’te en fazla kamyon teslimatlarını Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Polonya ve İspanya’da gerçekleştirdi. 

Volvo Trucks, tarihinde ilk defa Avrupa bölgesinde en fazla teslimat gerçekleştiren 16 ton üzeri ticari araç üreticisi olarak 2024 yılını lider olarak tamamladı. 56.331 adetlik teslimata ulaşarak pazar payını %17,9 seviyesine getiren Volvo Trucks, 2024 yılı boyunca aldığı ödüller ve başarılarla adından söz ettirdi. 0 emisyonlu Volvo FH Electric ile “2024 Uluslararası Yılın Kamyonu” ödülünü kazanarak 2024’e giriş yapan Volvo Trucks, Avrupa Yeni Araç Değerlendirme Programı Euro NCAP’in ağır hizmet kamyonlarının güvenlik ve performansının ilk kez defa test edildiği değerlendirmede 5 yıldız kazanan ilk ve tek marka olma başarısına da erişti. Volvo Trucks’ın yakıt verimliliği, güvenlik ve konfor standartlarını belirleyen ve bağımsız kuruluşlar tarafından ödüllendirilen kamyonları, uygun işletme maliyetleri sunmasıyla Avrupa bölgesinde bu önemli başarıyı getirdi. 

Yeni Aero Serisi ile Verimlilik Artırıldı

2023 yılını, Türkiye’nin ithal kamyon ve çekici pazarı olarak tamamlayan Volvo Trucks, 2024 yılında yeni ürün ve hizmetleri iş ortaklarına sunarak sektördeki konumunu güçlendirdi. Yıl boyunca yapılan teslimatlara ek olarak Mayıs 2024’te Yeni Aero Serisi’nin Türkiye lansmanı gerçekleştirildi. Tamamen yeni, aerodinamik tasarımıyla %5’e varan yakıt tüketimi avantajı sağlayan Volvo Aero Serisi, ağır vasıta segmentindeki enerji verimliliği ve akustik konfor standartlarını yükseltirken daha düşük emisyon değerleriyle de çevreci kullanım özelliklerini artırarak yeni siparişlerin alınmasını sağladı. Volvo Trucks ürün ve hizmetlerini tercih eden iş ortakları, emisyon değerlerinin düşürülmesinde, yakıt tüketiminin azaltılmasında ve işletim maliyetlerinin verimliliğinde avantaj sağlayarak sürdürülebilir bir geleceğe destek oluyor. 

Okumaya Devam Et

Trendler