Bizimle iletişime geçin

GENEL

Binalarda tasarruf, tesisatın kalbi olan pompalardan başlıyor

Yayınlandı

-

Binalar, dünyada tüketilen enerjiden yüzde 35 pay alıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 30’u verimsiz sirkülasyon pompaları tarafından kullanılıyor.

Akışkan teknolojileri sektörünün öncü markası Masdaf’ın Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü kapsamında yaptığı açıklamada, binalarda kullanılan pompaların enerji sarfiyatındaki rolüne ve doğru pompa kullanımı ile sağlanacak yüzde 30’luk tasarrufa dikkat çekti.

Endüstriyel tesislerden binalara, altyapı uygulamalarından ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerine kadar birçok alanda sıvıların taşınması amacıyla kullanılan pompa teknolojileri, dünyadaki elektrik enerjisi tüketiminden yüzde 20 pay alıyor. Çünkü dünya genelindeki pompaların yüzde 90‘ı düşük verimlilikte çalışıyor.

Avrupa Birliği, enerjinin etkin kullanımı amacıyla pompa sistemlerindeki yüzde 20 ila 30 arasında değişen tasarruf potansiyeline dikkat çekiyor. Pompalarda sağlanacak verim artışı, sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğe de önemli katkılar sağlıyor.

31 Ekim Dünya Tasarruf Günükapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, binalarda kullanılanpompaların enerji sarfiyatındaki rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Verimsiz bir pompa, yüzde 30 daha fazla enerji harcıyor

Yıllık 2 bin saat ve üzerinde çalışan pompaların yaşam döngüsü maliyet analizine baktığımızda, ilk yatırım maliyetinin ortalama yüzde 5 ila 8 olduğunu, geriye kalan maliyetin büyük bir kısmının ise enerji sarfiyatından kaynaklandığını görüyoruz. Pompalardan kaynaklı enerji israfını önlemek için verimsiz pompaları, verimli pompalarla değiştirmek gerekiyor. Çünkü verimsiz bir pompa, aynı miktarda suyu transfer etmek için yüzde 30 daha fazla enerji harcıyor. Örneğin normal şartlarda yılda 1.000 kWh enerji harcayan bir bina, eski ve verimsiz pompa kullanımı nedeniyle 300 kWh daha fazla enerji tüketiyor. Bu da hem maliyet hem de çevresel etki açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor.” dedi.

Barış Geren, konuşmasında ayrıca, doğru pompa seçiminin önemini ve pompa seçim kriterlerini de paylaştı:

Yatırım, 1 ila 2 yılda kendini amorti ediyor

“Enerji tasarrufu sağlayan pompalar, geleneksel modellere kıyasla birçok avantaj sunuyor. Öncelikle bu pompaların motorları daha verimli oluyor. Ayrıca pompa, akıllı kontrol sistemleri sayesinde ihtiyaç duyulan su miktarına göre enerji tüketimini optimize edip, gereksiz çalışmayı önlüyor. Böylece daha tasarruflu ve daha uzun ömürlü kullanım avantajı sunuyor. Bakım maliyetleri de daha düşük oluyor. Sağladığı avantajlar sayesinde yatırım, 1 ila 2 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ediyor.

Binalarda pompalardan kaynaklı enerji sarfiyatını düşürmek için pompa seçiminde bazı önemli kriterlere dikkat etmek gerekiyor.

Enerji sınıfı

Öncelikle enerji verimliliği açısından Avrupa standartlarına uygun sınıflarda pompa tercih edilmesini öneriyoruz. A sınıfı ve üzeri sirkülasyon pompaları ve MEI ≤0,5 olan santrifüj pompalar, yüksek enerji tasarrufu sağlıyor.

Akıllı kontrol sistemleri

İhtiyaç duyulan su miktarına göre otomatik çalışabilen frekans invertörlü pompalar, su kullanımını optimize ediyor ve enerji verimliliğini artırıyor.

Boyut ve kapasite

Pompa kapasitesinin doğru seçilmesi, gereksiz enerji tüketimini önlüyor. Çünkü ihtiyaca uygun seçilmeyen aşırı büyük pompalar, enerji sarfiyatını artırıyor.

Bu kriterleri göz önünde bulundurarak ve tabii uzman desteği alarak pompa seçimi yapmak, binalardaenerjinin verimli kullanılmasına, bina sakinlerinin bütçesine ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.” dedi.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

Alarko Carrier, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Genç Mühendis Adaylarıyla Buluştu 

Yayınlandı

-

İklimlendirme sektörünün öncü markalarından Alarko Carrier, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın mühendis adaylarıyla bir araya geldi. Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği (MÜKAD) iş birliğiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina Mühendisliği Bölümünde gerçekleşen etkinlikte mühendislik alanında kadınların daha fazla yer almasını teşvik etmek üzere sektördeki fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar ele alındı.

Bu anlamlı buluşmada, Alarko Carrier Merkezi İklimlendirme Ürünleri Marka Müdürü Merve Nama Ünsaç, HVAC sektöründeki deneyimlerini paylaşarak iklimlendirme ürünleri pazarının dinamikleri, sektörün gelecekteki yönelimleri ve teknolojik yenilikler hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Ünsaç, öğrencilere mühendislik kariyerlerinde ilerlerken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda rehberlik ederken, sektörün sunduğu iş imkanları ve kariyer gelişimi üzerine de bilgiler aktardı.

Öğrenciler, sektör profesyonelleriyle birebir iletişim kurarak hem teknik hem de kariyer gelişimi açısından önemli kazanımlar elde etme fırsatı yakaladı. Etkinlik boyunca mühendislik alanında kadınların rolü ve bu alandaki farkındalığın artırılması gerektiği vurgulanırken, sektörde daha fazla kadının yer almasının sağlayacağı avantajlar üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Alarko Carrier, geleceğin kadın mühendislerini desteklemeye ve kariyer yolculuklarında onların yanında olmaya devam edecek.

Okumaya Devam Et

GENEL

Ethno Belek Otel’de Konfor Standardın Ötesine Geçiyor: Doğu İklimlendirme’nin Yenilikçi Çözümleriyle Fark Yaratıyor

Yayınlandı

-

Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’da yer alan Ethno Belek Otel, otelin iç mekân hava kalitesini artırarak enerji verimliliğini üst düzeye çıkarmayı hedefleyen proje, Doğu İklimlendirme’nin yenilikçi çözümleriyle hayata geçirildi.

Doğu İklimlendirme bu proje kapsamında otelin iklimlendirme ve havalandırma sistemlerini güçlendirmek için projeye özel enerji verimliliği yüksek konfor santralleri, havuz nem alma santrali, mutfak havalandırması ürün grupları ile hava dağıtım ve kontrol ekipmanları olmak üzere üç farklı gruptaki ürünleri ile yerini aldı. Projede, ortamın ihtiyacına uygun filtreleme, ısıtma, soğutma, nemlendirme ve düşük ses seviyesi özellikleriyle öne çıkan, Doğu İklimlendirme San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen Eurovent Sertifikalı DKS Klima Santralleri ilk sırada yer alıyor. Projeye özel olarak otomasyonlu olarak tasarlanan DKS Klima Santralleri, düz iç yüzeyi sayesinde kolay temizlenebilir olup, toz birikimini önleyerek müşteri memnuniyetini artırıyor. Ayrıca, mutlak nem kontrolü ve mekanik soğutma özelliğine sahip POOL Havuz Nem Alma Santralleri ise kapalı havuz ortamlarında ideal hava koşullarını sağlayarak projeye değer katıyor. Bununla birlikte projede yer alan BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı, taze hava ihtiyacı bulunan mahallerde egzoz edilen havanın taşıdığı ısı yükünü plakalı ısı değiştiricisinde toplayarak taze havanın ön şartlandırılmasını sağlıyor. Böylece enerji verimliliği artırarak bu prestijli projeye ayrıca değer katıyor.

Projenin mutfak bölümünde ise Eurovent Panel yapısı ile dikkat çeken % 99’a varan koku ve yağ tutma verimi ile KITCHEN Hava Filtrasyon Cihazları, Otomatik kontrollü sayesinde 7 gün 24 saat programlanabilir deterjanlı yıkama fonksiyonu ve IP65 sınıfı 300 °C’e dayanıklı aydınlatma modülü ile her ölçüde modüler olarak üretilebilen çift cidarlı HWW Yüksek Performanslı Yıkamalı Davlumbazları ve mutfakta pişirme sırasında oluşan duman, buhar ve kokuları dışarıya atmak için tasarlanmış KEF Mutfak Egzoz Fanları yerini alıyor.

Ethno Belek Otel’in hava dağıtım ve kontrol ekipmanları ürün grubunda ise hava dağılımını optimize etmek amacıyla VKM Kontrol Kapağı, DMK Kare Petek Kasalı Menfez, DML Lineer Menfez, OAK Kare Anemostat, DPE Dış Hava Panjuru, OAV Gemici Anemostat, OAC Klipin Kare Anemostat ve OLB Slot Difüzör gibi yüksek performanslı ürünler tercih edildi. 

Doğu İklimlendirme’ nin Ethno Belek Otel’de sunmuş olduğu çözümler, modern mimariye uygun, enerji verimli ve uzun ömürlü sistemlerden oluşuyor. Bu prestijli projeye özel olarak üretmiş olduğu ürünler ile Doğu İklimlendirme sürdürülebilir ve yüksek verimli sistemleriyle sektörde fark yaratmaya devam ediyor.

Okumaya Devam Et

GENEL

Termo Teknik, Yeni Ürünü ‘Lotus Kombi’yi Pazara Sundu

Yayınlandı

-

Termo Teknik, A sınıfı enerji verimliliğine sahip olan yeni kombisi Lotus’u satışa sundu.

Premix brülör teknolojisi ve paslanmaz çelik eşanjörü sayesinde; uzun ömürlü kullanım, verimli yanma ve düşük emisyon değerleri sunan Lotus yoğuşmalı kombi, ısıtma pazarında çıtayı yükseltmeye devam ediyor.

Türkiye iklimlendirme sektörünün öncü markalarından Termo Teknik, yoğuşmalı kombi ailesinin yeni üyesi Lotus kombiyi pazara sundu.

Termo Teknik Türkiye Satış Müdürü Cem Bayramoğlu, yeni Lotus yoğuşmalı kombi serisi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Üstün dayanım ve yüksek verim

“A sınıfı enerji verimliliğine (NOx Sınıf 6) sahip olan yeni Lotus yoğuşmalı kombi, premix brülör teknolojisi ve paslanmaz çelik eşanjörü sayesinde uzun ömürlü kullanım avantajı ve verimli yanma sağlıyor.

20, 26, 36, 42 kW kapasite seçenekleri bulunanLotus yoğuşmalı kombi,ekonomik vekonforlu ısınmanın yanı sıra aynı anda birden fazla musluktan sıcak su kullanımına da olanak tanıyor.

Kullanıcı dostu

Lotus kombi;LCD ekranı, yeni nesil dokunmatik tuş takımı ve modern ara yüze sahip olan kontrol paneliyle de kullanıcı dostu çözüm sunuyor. Kullanım suyu sıcaklığını 30-65°C, tesisat suyu sıcaklığını ise 30-80°C aralığında kontrol etme imkânı sağlayanLotus kombi, arıza durumlarında da arızanın çeşidi konusunda bilgi veriyor. Üstün dayanıma sahip olan yeni kombimizinişletim sistemindeki donma koruma fonksiyonu ise kombi çıkış suyu sıcaklığının 8°C den az olduğu durumlarda devreye girerek cihazı, donmaya karşı koruyor.

Kolay kurulum

Sadece 41,3 cm olan genişliği ve 2,5 cm olan montaj mesafesi ile mutfak gibi dar alanlarda kolay kurulum avantajı sunan Lotus kombi, estetik tasarımıyla da fark yaratıyor.” dedi.

Okumaya Devam Et

Trendler