Pazartesi, Ekim 2, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaSektörelKnauf Türkiye Teknik Satış ve Danışmanlık Yöneticisi Bartu Gökçora: “BIM teknolojisini 2015’ten...

Knauf Türkiye Teknik Satış ve Danışmanlık Yöneticisi Bartu Gökçora: “BIM teknolojisini 2015’ten bu yana çalışmalarımıza entegre ediyoruz”

“Knauf Türkiye olarak IMSAD Building Smart Türkiye çalışma grubu üyesiyiz. Aktif olarak firmaların taleplerini, BIM ile olan ilişkilerini ve beklentilerini yakından takip ediyoruz. Aynı zamanda müşterilerimiz ile iletişime geçiyor ve BIM kullanımları hakkında daha detaylı bilgiler alarak kendi nesnelerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz.”

BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) kullanımı sektörde her geçen gün yaygınlaşıyor. BIM hizmetleri ile yapı sektörünün verimliliği sizce de artmakta mı?

BIM sektöre özel geliştirilen yazılım programlarının yanı sıra inşaat projelerinin planlama ve gelişim aşamalarında da kendine önemli bir yer ediniyor. Building Information Modelling (BIM) yani Yapı Bilgi Modellemesi, yapı sektöründe dijitalleşmenin önünü açıyor. Bu dijitalleşme ile planlama, inşa etme ve işletme süreçleri de dijitale taşınıyor. İnşaat projelerinin dijital bağlantılarının tümünü kapsayan yaklaşımıyla BIM, sektörü hızlı gelişen teknolojinin dinamiklerine adapte ediyor; sektöre hız kazandırıyor, maliyetlere öngörülebilirlik kazandırıyor.

Proje planlama, zaman ve maliyet açısından ne tür faydaları bulunuyor?

BIM metodolojik yaklaşımı, yapıların sadece tüm bileşenlerinin geometrik verilerine değil aynı anda zaman çizelgeleri, maliyet tahminleri, enerji temini, aydınlatma, yangından koruma ve tesis yöntemiyle ilgili verilerin de 3 boyutlu modellerine dayanıyor. Knauf Almanya iş birliğinde başlattığımız global BIM projesiyle var olan BIM nesnelerimize değer katarak, kullanıcılara daha kapsamlı ve dinamik BIM objeleri sunuyoruz. Böylelikle projelere hız kazandırırken uygulama sırasında oluşabilecek olası sorunların da önüne geçiyoruz.

BIM üzerinde ne zamandan beri yer alıyorsunuz? İş ortaklarınıza ve müşterilerinize ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Knauf olarak, BIM teknolojisini 2015’ten bu yana çalışmalarımıza entegre ediyoruz. Kullanıcılarımızdan aldığımız geri bildirimlerle de sistemimizi sürekli geliştiriyoruz. Knauf olarak, BIM’e geçiş yapan firmaların adaptasyonlarına yardımcı olmak amacıyla kuru yapı iş kalemlerini tanımlarken onlara destek verecek BIM modelleri sunuyoruz. Bu sayede operasyonel çerçevede firmaların tasarım süreçlerine değer katıyor, organizasyonel açıdan da müşteri portföyümüzü genişletiyoruz.

Bu kapsamda geliştirdiğimiz son dijital hizmetimiz ise ArchiCAD ve Revit yazılımları ile uyumlu Knauf Planner Suite BIM eklentisi. Kullanıcılar bu eklentiyi www.teknik.knauf.com.tr web sitesinden sadece birkaç tıklama ile ücretsiz indirebiliyor. Eklenti içerisinde yer alan bütünleşik sistem arama fonksiyonu ile proje gereksinimlerine uygun Knauf sistem çözümlerini bulunarak tek tık ile çalışma modeline entegre edilebiliyor. Bölgesel özelliklere uygun performans çözümleri, hızlı spesifikasyonlar hazırlama fonksiyonlarına ek, otomatik sarfiyat tabloları oluşturma özellikleri ile de eklenti ön plana çıkıyor. Knauf Planner Suite BIM projesinin tasarımcılar, mimarlar ve yüklenicilerin, BIM planlama süreçlerinin verimliliğini artırmasını hedefliyoruz.

Paydaşlarla ortak bir dil kullanımı işleyiş için çok önemli olsa gerek.  Bu süreçte rehberlik noktasında bir çözüm ortağınız bulunuyor mu? Ne tür eğitim ve/ veya teknik destek alıyorsunuz?

Knauf Türkiye olarak IMSAD Building Smart Türkiye çalışma üyesiyiz. Aktif olarak firmaların taleplerini, BIM ile olan ilişkilerini ve beklentilerini yakından takip ediyoruz. Aynı zamanda müşterilerimiz ile iletişime geçiyor ve BIM kullanımları hakkında daha detaylı bilgiler alarak kendi nesnelerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

BIM kullanımının faydaları aslında uzun vadede daha net bir şekilde görülecek. Bu minvalde, sektör verimliliğinde nasıl bir ilerleme öngörüyorsunuz?

BIM, dijitalleşmenin bir sonucu olarak tasarım ve yapım sözleşmelerine dahil edilmeye başlandı. Bu durum, özellikle büyük ölçekli proje geliştiren firmaların BIM’e geçişini hızlandırdı. Çok yakın bir gelecekte hem zamandan hem de maliyetten tasarrufa imkan sağlayan BIM’in daha da yaygınlaşarak inşaat sektörünün vazgeçilmez bir komponenti haline geleceğine inanıyoruz. 

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Yapı malzemeleri üreticisi olmamıza rağmen, aslen sistem ve çözüm sağlayıcılığımızla ön plana çıkıyoruz. Zengin ürün gamımız, 90 yıllık global tecrübemiz ve Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde toplama sistemler yerine “paket çözümler” sunuyoruz. 100’ün üzerinde sistem kombinasyonumızla bu sistemleri sadece tavan ve bölme duvarlarda değil; aynı zamanda cephe duvarları, cephe giydirmeleri, zemin kaplama ve yükseltilmiş döşemeden, performanslı sıva sistemlerine kadar çok geniş yelpazedeki çözümlerimizi iş ortaklarımızla buluşturuyoruz. Böylece yapı ve inşaat sektörünün ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirebiliyoruz. Sunduğumuz çözümlerle de yapı sektörünün maliyetlerini düşüyor, zaman tasarrufu sağlıyor, farklı tasarımların önünü açıyor, sektörün gelişimini teknolojiyle yönlendirebiliyoruz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER