İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel yapı elemanları alanında faaliyet gösteren şirketi İSTON, İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nda en büyükler arasında yer aldı. 2014 yılından bu yana hiçbir belediye iktisadi kuruluşunun yer almadığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine İSTON 437. sıradan girdi. 2020 yılı verilerine göre yapılan sıralamada İSTON, kamu kategorisinde de 9. sırada yer aldı.
Kentsel alt yapı ve üst yapı alanında üretim ve uygulama faaliyetleri yürüten İSTON, 2021 yılında yapı sektöründe önemli iki gelişmeye imza attı. Otoyol bordürlerinin uluslararası güvenlik testini geçmesinin ardından İSTON, Türkiye’de ilk kez 3D beton yazıcı teknolojisi ile konut inşa etti.

İSTON Otoyol Bordürleri Güvenlik Ve Dayanıklılık Testini Geçti
Otoyollarda güvenlik ihtiyacını karşılayacak, çarpma etkisine karşı aracı yol içinde tutmayı sağlayacak İSTON otoyol bordürleri, İtalya’da yapılan uluslararası geçerliliğe sahip testi başarı ile geçti. Böylece İSTON imzalı H4B otoyol bordürlerinin dayanıklılığı ve yüksek güvenlik performansı TS EN 1317-2 standardındaki hizmet seviyesine göre tescillendi. Ürünün yerli kaynaklardan yapılması büyük bir maliyet avantajı sağlıyor.
Ürünün testleri, İtalya’nın Milano şehrinde bulunan ve Avrupa’nın önde gelen test kuruluşlarından Muayene ve Sertifikasyon Hizmetleri Kuruluşu CSI’ın teknoloji test merkezinde gerçekleşti. TS EN 1317 Çarpışma Test Standardına göre belirtilen 900 kg ağırlığındaki otomobil 100 km, 38 ton ağırlığındaki TIR ise saatte 65 km hız ile İSTON bariyere çarpmaya maruz bırakıldı. Elde edilen test sonuçlarına göre İSTON H4B, beton otoyol bordürlerinin yapısal olarak yeterli olduğu ve araç çarpmalarına karşı güvenli olduğu ispatlandı.
İSTON Türkiye’de İlk Kez 3d Beton Yazıcı Teknolojisi İle Konut Üretti
İSTON dünyada hızla gelişen 3D beton yazıcı teknolojisini Türkiye’de konut yapımında uygulayan ilk kuruluş oldu. İSTON 3D yazıcı teknolojisine özel yazdırılabilir nitelikte beton harç geliştirdi. Geliştirilen bu beton harç C50/60 sınıfında olup yüksek dayanıma sahip. Türkiye’nin ilk 3D teknolojisi ile inşa edilen 155 metrekare tek katlı yapının kaba inşaatı yaklaşık bir haftada tamamlandı. Duvar örme ve kalıp işçilikleri bulunmadığı için geleneksel inşaatlara göre süre ve maliyetler açısından tasarruf sağlandı.
3D yazıcı ile üretim sürecinde kullanılan 6 eksenli robotik kol, geliştirilen paletli yürüyen aksam ile mobil hale getirildi. Böylece yazıcıda kullanılan beton harcın özel olarak üretimine imkan veren bir mobil beton santral elde edildi.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay “2019 yılı itibariyle başlatmış olduğumuz kurumsal gelişimimiz 2021’de hızlanarak devam etti. 3D teknolojisi ile inşa ettiğimiz ilk yapımız halkımız tarafından büyük merak ve ilgi ile karşılandı. Çok sayıda yorum, beğeni, soru ve talep aldık. Bu yeni inşa teknolojisi ile kamu ve özel sektörden aldığımız ürün talepleri vardı zaten. Zira halka duyurmadan önce sektör tarafından da süreç büyük bir ilgi ile takip ediliyordu. Önümüzdeki süreçte İstanbul ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen talepleri karşılamak üzere yeni projelerimize başlayacağız. Halkımızdan gelen talepleri ise proje özelinde değerlendirerek kendileri ile maliyet ve üretim bilgisi paylaşıyoruz. Bizler ilk sonuçlarını oldukça başarılı bir şekilde aldığımız bu yeni teknolojimizi geliştirmeye devam etmek üzere çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçlerde hem ürün çeşitliliği hem de teknoloji olarak yeniliklerle halkımızın karşısına çıkmaya devam edeceğiz. Dünya’da gelişmiş ülkelerde uygulanan bu yöntemi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olarak ülkemize kazandırmış olmak bizleri gururlandırmakta ve mutlu etmektedir. Zira dünyada tüm üretim alanlarında başlayan dijital dönüşümü yapı sektöründe başlatmak bizler için tarihi bir nitelik taşıyor.” dedi.