“BIM’i Türkiye’de yaygınlaştırmak ve daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkıda bulunmak için BIM4TURKEY ile iş birliği yapmaya başladık. BIM’in hem yazılım hem de bir düşünce tarzı olarak yerleşeceği, her anlamda sağlıklı ve verimli işlere imza atacağımız günler için çalışacağız.”
BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) kullanımı sektörde her geçen gün yaygınlaşıyor. BIM hizmetleri ile yapı sektörünün verimliliği sizce de artmakta mı?
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) uygulamalarının sektör ekosisteminde giderek daha fazla yer bulması çok sevindirici. Ülkemizde de bu ivmeyi yakalıyor olmasından dolayı çok mutluyuz. Çünkü yapı sektörünün verimliliği BIM ile yakın ilişki içinde ilerliyor. Söz konusu bu teknoloji, projenin tüm süreciyle ilgili 3 boyutlu bir bilgi paylaşımı oluşturarak ilgili prosesleri hızlandırıp kolaylaştırıyor. Örnek vermek gerekirse, biz de Hilti olarak BIM yaklaşımıyla üretilen projelerde, özellikle mekanik ve elektrik gibi ayrı ele alınan disiplinlerin bağlantı ve askılama sistemlerini çerçeve sistemiyle çözüp sahada karşılaşacağımız olası çakışmaların ve hataların önüne geçiyoruz. Tüm bunlara ek olarak BIM modeli üzerinde yaptığımız bu optimizasyon sayesinde kullanılacak malzeme miktarını optimum seviyeye indirmemizle birlikte projelerin karbon ayak izini olabildiğince minimum seviyede tutulmasına yardımcı oluyoruz. Böylece maliyet anlamında da verimli imalatın önünü açıyoruz.
Proje planlama, zaman ve maliyet açısından ne tür faydaları bulunuyor?
BIM uygulamalarının temelinde projenin baştan sona kadar simüle edilip görselleştirilmesi ve gerçeğe dönüştürülmesi yer alıyor. Dolayısıyla bu teknoloji; proje planlama, zaman ve maliyet açısından çok önemli nominal faydalar sağlıyor. BIM, projelerin yapımı sırasında pek çok kişi tarafından sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşılmasına ve bu verilerin dijital olarak takip edilmesine imkân tanıyor. BIM sayesinde profesyoneller, projenin ilerleyen süreçlerinde meydana gelebilecek sorunları daha proje tasarım aşamasındayken görebiliyor. Projenin tüm detaylarını mimari modelleme ve mimari görselleştirme aracılığıyla görünür hale getiren bu teknoloji, işlerin tekrarlanmasını engelleyerek zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor. Örneğin, projede belirlenmiş delme yerlerini PLT300 ile doğrudan sahada göstererek, delim esnasında delinecek noktayı arama sürecini ortadan kaldırıyor. Ayrıca farklı noktalara dağılmış dokümanları tek bir yerde toplayan BIM, bilgi akışındaki yavaşlığın ve tekrarlanmış veri girişlerinin de önüne geçiyor. Hata payı çok düşük olan bu veri dokümantasyonu şeffaf bir bilgi akışı sağladığı için başarılı iş süreçlerini beraberinde getiriyor.
BIM üzerinde ne zamandan beri yer alıyorsunuz? İş ortaklarınıza ve müşterilerinize bu platformdan ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Sektörün dijitalleşme adımları arasında yer alan en önemli gelişmelerden biri olan BIM, 2021 yılı içerisinde önem verdiğimiz bir uygulamaydı ve bu yıl içerisinde de bu konuda sektörde fark yaratacak teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Hilti olarak iş süreçlerinde veri takibinin hatasız bir biçimde sürdürülmesini sağlayan BIM ile dijital model tabanlı iş akışı sunuyor ve her adımda kontrolü profesyonellerin ellerine bırakıyoruz. Özellikle büyük inşaat projelerinde yaşanan zaman ve bütçe aşımlarının önüne geçebilmek adına BIM verileriyle tasarladığımız yarı otonom mobil tavan delim robotu Jaibot ile de şantiyelerde üretkenliğin önemli ölçüde artmasını sağlıyoruz. Görevlerini BIM verilerine göre kusursuz bir biçimde yerine getiren Jaibot; kablosuz yapısı, uzmanlık gerektirmeyen çalışma disiplini ve tek bir kişi tarafından tabletle kontrol edilebilme özelliğiyle şantiye alanlarındaki iş yükünü hafifletiyor. Kendisini iç mekânda doğru bir şekilde konumlandırabilen Jaibot, şantiyelerde görev tanımı içerisindeki yerleri toz kontrolü yaparak deliyor ve uygulamaya uygun bir şekilde işaretlemeyi tamamlıyor. Jaibot ile fiziksel olarak zorlayıcı ve riskli işler kolay ve güvenilir bir hale dönüşüyor.
BIM teknolojisi ile entegre çalışan bir diğer ürünümüz de PLT 300 Gelişmiş Ölçme Sistemleri. Bu ürün sayesinde bağlantı noktaları için herhangi bir lazer veya geleneksel ip kullanılmadan delim gerçekleşiyor. Özellikle alışveriş merkezileri ve endüstriyel tesisler gibi yapıların BIM modeline kusursuz bir şekilde aktarılması için müşterilerimize sunduğumuz betonarme yapıların içindeki donatıların çap, derinlik ve ölçülerini tespit eden PS300 tarama cihazımız ile çıkan veriyi 3 boyutlu olarak modelleyebildiğimiz PROFIS Detection yazılımımız sayesinde sahadan BIM’e veri aktarımını kusursuz bir şekilde sağlayabiliyoruz. Bunlara ek olarak, mekanik elektrik askılama sistemlerimiz olan MT ve MW portföyümüzün, ankraj ve pasif yangın durdurucu sistemlerimizin dijital ikizleri sayesinde de müşterilerimize BIM yaklaşımıyla ürettikleri projelerinde detaylı çözümler sunabiliyoruz.
Çok fazla sayıda kullanıcının olduğu bu ortamda karşılaştığınız herhangi bir sorun oluyor mu?
BIM yaklaşımının ortaya çıkma sebebini çok fazla paydaşın olduğu projelerinin etkin bir şekilde yönetilmesi ve verimliliğin artırılması olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fakat şunu biliyoruz ki, BIM yaklaşımıyla da bir proje yapılsa dahi inşaat sahalarında birçok sorunla karşılaşmamız muhtemel. Bu sebeple Hilti olarak ihtiyaçları ve sorunları tespit edip uygun çözümler bulma konularına odaklanıyor ve bu çerçevede katma değer yaratıyoruz. Örnek olarak çok fazla kullanıcının dahil olduğu bu platformda özellikle kalite kontrol mekanizmaları hala manuel olarak gerçekleşiyor ve bu durumda sahadan ofise veri akışındaki verimliliği ciddi anlamda düşürüyor. Bu bağlamda tasarımını yaptığımız elemanların sahaya montaja hazır prekast elemanlar olarak lojistiğini yapabiliyoruz. Ayrıca her bir elemana tüm tasarım ve onay dokümanlarını içeren dijital bir kimlik atamasını yapıyor ve bunu barkodlarla çerçevelere işliyoruz. Böylece sahadaki kalite kontrol ve tasarım ekiplerinin alandaki kontrolünü dijital ortama taşıyabiliyoruz. Aynı zamanda birçok paydaşın ortak olarak çalıştığı şantiye sahalarında montaja hazır çözümümüzle yerinde kesme ve biçme işini bitiriyor, böylece hem imalat kalitesini yükseltiyor hem de imalat hızını önemli ölçüde artırabiliyoruz.
Paydaşlarla ortak bir dil kullanımı işleyiş için çok önemli olsa gerek. Bu süreçte rehberlik noktasında bir çözüm ortağınız bulunuyor mu? Ne tür eğitim ve/ veya teknik destek alıyorsunuz?
Sektörün bugünü ve geleceği olarak gördüğümüz BIM çözümlerimizle verimlilik, kontrollü malzeme kullanımı, şeffaf raporlama süreçleri, kalite kontrol ve lojistik yönetimi, iş sağlığı güvenliği gibi iş sahalarında sorunlu gördüğümüz noktalara değinip, bir projenin yatırım aşamasından bakım onarım aşamasına kadar her noktasında çözümler sunuyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana tedarikçi firmadan ziyade çözüm ortağı olmayı hedefleyen bir şirket olarak, BIM yaklaşımında sunduğumuz hizmetlerle bu ortaklığı bir adım daha öteye taşımak istiyoruz. Şirket olarak müşterilerimize bütüncül çözüm sunmak amacıyla BIM uygulamaları için geniş bir kütüphane erişimimiz var. Bu kütüphane sayesinde paydaşlarımız istedikleri tüm bilgilere kolayca erişerek iş süreçlerini hatasız hale getirebiliyor. Hilti BIM/CAD kütüphanesi; Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniş bir içeriğe erişmeyi sağlıyor. Bunların tümü AutoCAD®, Revit® ve Tekla Structure gibi en çok kullanılan inşaat tasarım yazılımlarına direkt olarak entegre durumda ve .ifc dosya formatı sayesinde ilgili yazılımlara aktarım sağlayabiliyoruz. Entegre BIM dijital araçları ve mühendislik hizmetleri ile iş akışları için kapsamlı bir çözüm sunuyor, bu sayede proje ortaklarımıza en doğru bilgiyi hassas bir şekilde sağlayarak ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz.
BIM kullanımının faydaları aslında uzun vadede daha net bir şekilde görülecek. Bu minvalde, sektör verimliliğinde nasıl bir ilerleme öngörüyorsunuz?
Dünya ülkelerini baz aldığımızda henüz başlangıç aşamasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak bazı yerli firmaların uluslararası düzeyde ihale edilen projelerinde ve sözleşmelerinde işveren talepleri doğrultusunda BIM kullanımına yönelim artmaya başladı. Bu yönelimin hızını artırmak içinse sektördeki paydaşların ve alt yüklenicilerin gerekli farkındalığa ulaşması gerekiyor. Bunun için hem üniversiteler hem de kamu ve özel sektör kurumlarına önemli roller düşüyor. Bir diğer önemli konu ise ivedilikle bir standardın oluşturulması. İlgili kurum ve kişiler aracılığıyla ulusal BIM standartları, kılavuzları, kanun ve yönetmeliklerin hazırlanıp kullanımını zorunlu kılan uygulamalarla teşvik edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Hilti olarak sektörümüze verimlilik, uyumluluk ve sürdürülebilirlik getirecek BIM entegrasyonunun hızlandırılmasını destekleyen önemli adımlar atıyoruz. Bu kapsamda BIM’i Türkiye’de yaygınlaştırmak ve daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkıda bulunmak için BIM4TURKEY ile iş birliği yapmaya başladık. BIM’in hem yazılım hem de bir düşünce tarzı olarak yerleşeceği, her anlamda sağlıklı ve verimli işlere imza atacağımız günler için çalışacağız.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Yapı üretim sürecinin her evresinde inşaat profesyonellerinin işini kolaylaştıracak yazılım, servis ve ürünler sunan bir şirket olarak bütüncül hizmet anlayışımızla sektöre çözüm ortaklığı yapıyoruz. Özellikle de yapıların tasarım aşamasından yıkım aşamasına kadar geçen sürecin dijital olarak izlenebilirliğini sağlayan BIM çözümleri ile geleceğin yapılarını bugünden inşa etmek isteyen profesyonellerin yanında yer alıyoruz. Ülkemizde BIM uygulamalarının artması ve bu uygulamanın teşviki için yürütülen çalışmaların içinde yer almaya, inşaat ekosistemine katma değer sağlayacak çözümlere imza atmaya artan bir ivmeyle devam edeceğiz.