“2022 yılında hedefimiz daha çok kompleks ticari yapıların, bina otomasyon ve enerji dağıtım sistemine enerji verimliliğini entegre etmek. Bu kapsamda binalarda konfor, verimlilik ve korumayı sağlarken tüketimi de kontrol altına almak hedeflerimiz arasında.”
2021 yılı için sektör ve firmanız özelinde kısa bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?
2021 yılı sektör açısından güzel bir yıl oldu. 2020 yılında pandemi nedeniyle gerçekleşen belirsizlik nedeniyle duraksayan işlerin çoğu 2021 yılında gerçekleşti. Bu durum Hager Group olarak, bize 2020 yılına kıyasla ciddi bir oranda büyüme olanağı sundu. 2021 yılında pandemi dolayısıyla toplu konutlara olan yatırım azalırken, ticari ve bireysel ya da toplu villa projelerinde artış gerçekleşti.
Bizler geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak toplu konut ve residence projelerine hizmet verirken pandemi süreci itibariyle bireysel ihtiyaçlara yönelik çalışmalarımız ağırlık kazandı. Bunun nedeni ise insanların evde daha fazla zaman geçirmesi, harcanan enerjyi konfora dönüştürme isteği oldu. Yeni projeler ve mevcut evlerinde değişiklik yapmak isteyen tüketiciler otomasyon sistemlerine büyük ilgi gösterdi. Bu kapsamla beraber enerji tasarufu ve konfor sağlayan otomasyon sistemleri ile birlikte tüketicilerin elektrik altyapılarını da yenileme imkanı yakalandı.
Sektördeki son gelişmeler ışığında yeni yıl için beklenti ve öngörüleriniz nasıl şekilleniyor? Biraz bahseder misiniz?
2022 yılında da bu trendler devam edecektir. Teknolojinin de sürekli olarak gelişmesiyle farklı alanlara yatırım fırsatları doğacaktır. Gerek bizim gerekse dünyanın gündemi olan elektrikli araçlar için altyapı değişikliği ve uygulamaları ile ilgili ciddi adımlar atılacaktır. Dünya genelinde artan enerji fiyatları ile maliyetleri düşürüp enerjiyi aynı verimde kullanmak adına, verimlilikle alakalı çok farklı uygulamalara geçiş öngörümüz mevcut. Bu yeni ihtiyaçlar doğrultusunda mühendislik açısından beraberinde paket olarak verilecebilecek yeni alanlar ortaya çıkabilir. Bununla beraber malzemeden daha çok çözüm odaklı satışların gerçekleşebileceği bir döneme geçiş yaşayabiliriz.
Başka bir öngörümüz ise artan enerji maliyetleri ile gerek işletmelerin gerekse bireysel kullanıcıların yönelebileceği alan yenilebilir enerji olacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin sürekliliğini sağlamak adına enerji depolama alanında üreticiler ciddi anlamda çözümler geliştiriyor. Hager olarak bu öngörü ile beraber pandemi süresince birçok yatırım gerçekleştirdik, böylece insanları sadece şebekeden gelen enerji ile yetinmesinin önüne geçip yenilenebilir enerjinin depolanmasını, yüksek enerji masraflarından kurtulmasını hedefliyoruz.
2022 yılı hedefleriniz ve bu yılda özellikle ön plana çıkaracağınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Hager olarak geçmişten bu yana 3 farklı iş alanında bulunuyorduk. Bunlardan biri Türkiye pazarında uzun zamandır bulunduğumuz Akıllı Bina sistemleri, diğeri Enerji Dağıtım sistemleri ve son olarakta Kablo Kanalları sistemleri. Bu iş kollarına enerji verimlilik kısmını da ekleyerek bütün bir sistem çözümü sunmak istiyoruz.
2022 yılında hedefimiz daha çok kompleks ticari yapıların, bina otomasyon ve enerji dağıtım sistemine enerji verimliliğini entegre etmek. Bu kapsamda binalarda konfor, verimlilik ve korumayı sağlarken tüketimi de kontrol altına almak hedeflerimiz arasında.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza her yıl yeni bir enerji tüketen kaynak giriyor. Bunlardan biri de elektrikli araçlar. Bu araçların şebekeye yeni bir tüketen olarak ekstra yük getirmeden sistemin sağlılıklı bir şekilde kontrol edilmesi için altyapı oluşturmak istiyoruz. Bunu da şebekeyi izleyerek tüketicilerin belirli zaman periyotları içinde devreye alınması ve akabinde sisteme entegre olacak enerji depolama çözümleriyle şebekeye olan yükü azaltmak şeklindedir.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Son yıllarda bahsetmiş olduğumuz hayatımıza her yıl yeni bir enerji tüketen kaynak ile birlikte, işletme ve hane başına tüketilen elektrik enerjisinde ciddi bir artış söz konusu. Bununla birlikte elektrik iletim ve dağıtım hatlarından, dağıtım panolarına kadar olan sistem şimdiden sınırlarına ulaşmış durumda. İlerleyen yıllarda sektörde kesinlikle yenilenmiş, yüksek kapasiteli elektrik panolarına ve dağıtım sistemlerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu kapsamda hem partnerlerimiz hem de kullanıcılarımız için birlikte geliştirdiğimiz çözümler ile büyük değişiklikler yapılacağını öngörüyoruz.