Caterpillar ve Borusan Cat
- Caterpillar dünyanın en büyük iş makineleri şirketlerinden biri konumunda bulunuyor. Yıllık 55-60 milyar dolar ciro yapan ve 2025 yılında 100. yılını kutlayacak şirket inşaat, madencilik ve enerji/güç sistemleri sektörlerine yönelik üretim gerçekleştiriyor.
- Caterpillar, temsilcileri ile güçlü bir stratejik işbirliği bulunuyor. Borusan Cat, Caterpillar’ın en önemli temsilerinden biri olarak görülüyor. Her ülkede, o ülkenin yerel firmasını temsilci olarak seçen Caterpillar, dünyada sadece birkaç temsilciye farklı ülkelerde de faaliyet yürütme yetkisi veriyor. Bu temsilcilerden biri olan Borusan Cat Türkiye yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya’da faaliyetlerini yürütüyor.
- 1994 yılında 35 kişilik 9 milyon TL ciro ile Caterpillar temsilciliğini üstlenen Borusan Cat, bugün 3 ana segmentte; inşaat, makine ve güç sistemlerinde çalışmalarını sürdürüyor.
- İnovasyonu kurum kültürünün merkezine yerleştiren Borusan Cat, teknoloj ve dijitalleşme çalışmaları yanı sıra komponent yenileme merkezleri olan Revizyon Merkezleriyle fark yaratıyor. İnşaat makinelerine yönelik revizyon yeteneğinde dünyanın tek, madencilikte ise sayılı temsilcilerinden biri konumunda bulunuyor.
- Yarattığı değerle Caterpillar tarafından tüm dünyada örnek gösterilen Borusan Cat,
Caterpillar içerisinde dijital dönüşümü başlatan ilk şirket. Ayrıca Caterpillar’ın Dijital Konseyi’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.
- Caterpillar dünyasında dijital dönüşümü proaktif iş modeli ile birleştiren başka temsilci bulunmuyor.
- Geleceğin Cat temsilcileri dünyasını şekillendiren Dealer Governance Board içerisinde Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın da bulunuyor.
Sürdürülebilirlik ekseninde dönüşüm süreci: B’DAHA
- İş makineleri sektörü Türkiye’de ve dünyada büyük oranda bakım-onarım gerektiren durumlara en hızlı cevap veren kurumların yarışta öne geçtiği reaktif bir sektör. Arıza durumlarında müşterilerin hızlı ve düşük maliyetli hizmet beklentisini karşılayan kurumlar rekabette ön plana çıkıyor. Sektörün yüzde 90’ından fazlası bu iş modelini izliyor.
- Dönüşüm yolculuğunu “arızaları daha önceden bilebilirsek ne olur?” fikri ile başlatan Borusan Cat, reaktif olarak ele alınan bu süreçleri proaktif bir yapıya dönüştürmeye 2017 yılında başladı. Her alanda sürdürülebilirliği ve tüm paydaşlarına değer yaratma hedefi ekseninde marka sözünü “Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” olarak belirledi. “Herkes için daha iyi bir dünya” söylemine sadık kalan iş modeli ile karbon emisyonu, döngüsel ekonomi, iklime ve doğaya daha az zarar veren bir sistem ile çalışmak için dönüşüm yolculuğunu başlattı.
İ3 Stratejisi ve Borusan Cat
- Borusan Cat, bu yolculuğu Borusan Holding’in iklim, insan ve inovasyon başlıklarını kapsayan i3 sürdürülebilirlik stratejisine uyumlu bir şekilde sürdürüyor.
- Sürdürülebilirlikle birleştirdiği proaktif iş modeli B’DAHA ile Borusan Cat, iklim başlığında döngüsel ekonomiye ve karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor:
Döngüsel Ekonomiye Katkı
- Borusan Cat’in kullanım ömrünü tamamlamış motor, güç aktarma, hidrolik gibi ana bileşenleri (komponent) orijinal Cat parçalar kullanarak yenisi gibi yüksek kaliteli, daha düşük maliyetli ve garantili olarak ürettiği Revizyon Merkezleri, tüm Caterpillar dünyasında benchmark olarak kabul ediliyor.
- Komponentlere yeni ekonomik ömür kazandıran Revizyon Merkezlerinin ilki 2011 yılında Kazakistan’da hayata geçti. Tesis Borusan Holding’in yurtdışındaki en büyük ikinci yatırımı.
- Revizyon Merkezlerinde, arıza ve revizyon durumlarında aşınmış ve kullanım ömrünü tamamlamış komponentler hızlı ve kolay bir şekilde yenileniyor. Onarım ve revizyon bekleme süreleri %100’e kadar kısaltılıyor ve zaman kaybı önleniyor.
- Kazakistan’ın ardından toplamda 30 bin metrekareye sahip Gebze ve Ankara revizyon merkezleri hayata geçti. Bu tesisler inşaat ve maden şirketlerine yönelik çalışırken, Kazakistan tesisi madencilik ve petrol şirketlerine yönelik hizmet veriyor. Uzak Doğu Rusya ve 2022 yılında 8 milyon dolarlık yatırım sonucu Kazakistan’ın Atyrau şehrine açılan tesis ile Borusan Cat’in toplamda 5 Revizyon Merkezi bulunuyor. Bu kabiliyete sahip dünyada çok az şirket bulunuyor.
- Döngüsel ekonomiyi ve proaktif iş modeli B’DAHA destekleyen teknoloji ve dijitalleşme çalışmaları kapsamında Ar-Ge yapılanmasını 2017’de kuran Borusan Cat, yenilikçi uygulamalarından Müneccim ile arızaları henüz olmadan tahmin edebiliyor. Arızların önceden tespiti olası arızaların büyümesini engelliyor. Müneccim’in sunduğu erken tanı ile daha düşük maliyette ve daha hızlı onarım süreçleri ortaya çıkıyor. Müşterilerin temel beklentileri arasında yer alan iş sahalarının devamlılığı sağlanırken, sürdürülebilirliğe büyük destek veriliyor.
- Borusan Cat, döngüsel ekonomide 2021 yılında 5.000 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. 20 bin kişiye yakın insanın ürettiği atığa denk malzemeyi yeniden kullanarak döngüsel ekonomiye kazandırdı ve direkt olarak 84 milyon dolara eş gelen değer yarattı. 2022 yılında ise 6500 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. Direkt etkisi 100 milyon dolara eş gelen bir değer yarattı. Bu katkının indirekt etkisi ise 1 milyar dolar oldu.
Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmalar
- Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik olarak hem Borusan Cat hem de Caterpillar farklı çalışmalar yürütüyor. Caterpillar farklı periyodlarda teknolojisini geliştirerek çok daha az yakıtla çok daha fazla iş yapan makineler üretiyor. Borusan Cat ise karbon emisyonuna etki eden bir başka unsur olan operatör kullanım alışkanlıklarına yönelik çalışmalar yürütüyor. İş makinelerinin bakım süreçlerinin sorumluluğunu üstleniyor.
- Borusan Cat, Faz 5 geçişine; uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip kadrosu, karbon salımını en aza indirgeyerek yeni nesil motorlara sahip Cat ürünleri ve Faz 5 geçişi sonrası bakım süreçleri ile hazır bir şekilde giriyor.
- Borusan Cat, İ3 stratejisi içerisinde inovasyon başlığı altında sektörde ilk olma özelliği taşıyan uygulamaları hayata geçiriyor:
- Şirket, şu an pek çok şirketin yeni geçiş sağladığı ya da hayal ettiği; dijitalleşme, yapay zeka, yazılım robotu gibi yeni teknolojilerin kullanımı, uzaktan çalışma düzeni süreçlerine 2017 yılında geçti.
- Tüm teknolojilerini Borusan Cat Ar-Ge ekibiyle oluşturuyor. Bugün, Ar-Ge ve dijitalleşmeden sorumlu 74 kişilik çalışan bulunuyor.
- Müneccim, iş makineleri üzerinde bulunan sensörler sayesinde oluşabilecek arızaları ve arıza zamanlarını önceden tahmin edebiliyor. Yapay zeka olması nedeniyle her bir vaka tespiti Müneccim’in öğrenme kapasitesini artırıyor. 2017 sonu 2018 sene başında hayata geçmesiyle birlikte yüzde 15 seviyesinde bir doğrulukla arıza tespiti yapan Müneccim bugün yüzde 96’ya varan hassasiyetle arıza olasılığını ölçebiliyor. Müneccim ile iş makinelerinin yüzde 80’i IoT ağına katılmış durumda.
- Borusan Cat’in dijitalleşme çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan yer alan “süper uygulama” Boom 360, müşterilere sunulan tüm Borusan Cat ürün ve hizmetlerini tek bir uygulamada birleştiriyor. Uygulama ayrıca ses analizi ile arızaları tespit etmeye olanak tanıyor. Boom 360, iş makinelerinin sesini dinledikten sonra, Borusan Cat’in sesle arızayı tespit eden yapay zeka uygulamasına erişerek olası bir arızayı tespit edebiliyor.
- Şu ana kadar 10bin kez indirilen Boom360 uygulaması üzerinden gelen yedek parça siparişleri, tüm yedek parça siparişleri içerisinde yüzde 35’lik bir orana sahip. Parça satışlarında Borusan Cat’in Afrika ve Orta Doğu bölgesinde birincilik, globalde ise ikincilik ödülünü almasına Boom360 destek oldu.
- Kurum içi iş süreçlerinde 10 taneden fazla yapay zeka, 200’den fazla yazılım robotu bulunuyor. Yazılım robotları 24 saat çalışarak, çalışanların işlerine büyük katkı sağlıyor. Robotları kontrol eden bir başka robot yazılım ile hata payını muhasebe, finans, satış gibi süreçlerde hata payını neredeyse 0’a indirgemiş durumda.
- Yazılım robotları sayesinde çalışanların daha verimli bir şekilde çalışmalarını yürütmesi ve kendilerini mutsuz eden çok tekrarın gerektirdiği işlerin ortadan kalkması i3 stratejisi içerisinde “insan” odak alanına da katkı sağlıyor.
- Borusan Cat sunduğu hizmet ve çözümleri anlatan NFT’leri blok zincir teknolojisine taşıyarak sektörde bir ilke imza atarken, popüler blok zincir tabanlı platformlardan Decentraland’de mağaza açarak Metaverse evrenine adımını attı. Sektörde ve b2b alanda Metaverse’de mağaza açan ilk şirketlerden biri oldu.
- Otonom araçlara odaklanan ve özellikle madencilikte bu tip makineleri kullanan Caterpillara’a paralel olarak Borusan Cat, Türkiye’ye yarı-otonom şekilde iş makineleri getiriyor. Operatörün “belli bir derinliğe kadar kazma” gibi işin çerçevesini çizdiği durumlarda makineler iş kapsamına bağlı olarak çalışıyor. Borusan Cat, operatör güvenlik sistemleri, göz bebeğinin büyüyüp küçülmesini takip eden sistemleri faaliyet gösterdiği ülkelerde kuruyor.
- Borusan Cat, İ3 stratejisi içerisinde “insan” başlığı altında:
- Borusan Cat kurumsal kültürü, çalışanı mutlu ve değerli hissedeceği şekilde tasarlanmış durumda.
- Pandemi sonrası dönemle birlikte uzaktan çalışmanın başladığı şirkette, teknolojinin iş süreçlerine katkısıyla birlikte çalışan bağlılığı skorlarından büyük yükseliş oldu. B’DAHA öncesi dönemde 55 olan skorlar 90 seviyesine yükseldi.
- Kapsayıcılık ilkesine, cinsiyet eşitliğinin ötesinde toplumun her kesimini kapsayacak şekilde yaklaşan Borusan Cat, eğitim faaliyetlerine destek oluyor. İcra kurulunda B’DAHA öncesinde dönemde kadın yönetici bulunmazken şu an Borusan Cat üst yönetiminde kadın yöneticilerin oranı yüzde 30’a ulaşmış durumda.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye ve kadın çalışan istihdamını artırmaya yönelik olarak müşterilerinden Kaltun Maden ile iş birliği yapan Borusan Cat, kadın iş makinesi operatörü istihdamını artırmayı amaçlayan bir projeyi de hayata geçirdi. 2022 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen eğitimlerle kadın iş makinesi operatör adayları, sınıfta ve sahada olmak üzere, müfredatında iş sağlığı ve güvenliğinden lastikli yükleyici iş makinesi kullanımına kadar farklı konuları içeren kapsamlı bir eğitim sürecinden geçerek sertifikalandırıldı. Proje sonucunda 10 kadın operatöre istihdam sağlandı. Türkiye’de kadın çalışan istihdamını artırmak adına projenin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
2022 yılında Borusan Cat
Son 5-6 yılda Borusan Cat’in faaliyet gösterdiği ülkelerde, Rusya -Ukrayna, savaşı, Azerbaycan-Ermenistan gerginliği gibi gelişmeler olsa da şirket her seneyi bir önceki senenin üzerinde bir performansla kapatıyor.
- Borusan Cat, 2022 yılında sadece finansal anlamda değil en yüksek müşteri memnuniyeti, en yüksek müşteri sadakati, en yüksek pazar kazanımı gibi operasyonel kriterlerde de en iyi yılını geçirdi. Borusan Cat, 2023 yılında da aynı hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Öncü olmak, değişikliklere adaptasyon yeteneği ve dayanıklılık şirketin temel güçleri olarak ön plana çıkıyor.
- Borusan Cat, 2022 yılında 6 ülkede 1 milyar doların üstünde ciroya ulaştı.
- Borusan Cat Harvard Business School’da vaka çalışması olarak ele alındı. 2021 ve 2022 yıllarının ardından 2023 yılı Nisan ayında bir kez daha Harvard Business School’a davet aldı. 2022 yılında toplam 150 Harvard öğrencisi vaka analizleri ile şirketin başarısını, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojilerin şirket operasyonlarında kullanılmasını ve insan kaynağının sürdürülebilirliğini merkezine alan iş modelini inceledi.
- Mermer alanında önemli oranda iş makinesi yenilemesi yapıldı. Bu işlerle Borusan Cat müşterilerine büyük avantaj sağladı.
- Borusan Cat, Kazakistan operasyonlarında kullanmak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yüzde 42’si “yeşil” paya sahip 60 milyon dolarlık kredi sağladı.
- Borusan Cat, dünyanın önde gelen jeneratör markalarından FG Wilson’ın Türkiye ve Kuzey Irak temsilcisi oldu. Borusan Cat, 50 yılın üzerindeki tecrübesi, 150’den fazla ülkeye satışını gerçekleştirdiği 660 bin jeneratör seti ile dizel jeneratör alanının lider markası FG Wilson’ı ürün yelpazesine katarak enerji ve ulaşım alanında gücüne güç kattı.
Sektörel Değerlendirme ve Beklentiler
- 2023 ilk çeyrekte Türkiye’de talep yüksek geldi. Bunda Faz 5 geçiş sürecinin etkisi oldu. Pazarın 10-12 bin iş makinesinde seviyesinde olması bekleniyor.
- Global tedarik problemi henüz çözülmüş durumda değil. Lojistik ve jeopolitik değişimler tedarik zincirine etki ediyor. Önümüzdeki 3-5 sene için bu durumun devam edeceği öngörülüyor.
- Dünyada içten yanmalı motor kullanan makine sayısı her geçen gün hızla artıyor ve bu durum çevre kirliliğine yol açıyor. Makine sayısındaki bu büyük artışın getirdiği kirliliği azaltmak için motor emisyonlarına standartlar uygulanıyor. Bu standartlar hava ve çevre kirlenmesini giderek daha fazla sınırlayacak şekilde kademelendiriliyor. 1996 yılında “Stage 1” standardı devreye girerken, bugüne kadar kullanılan “Stage 3A” ve bu yıldan itibaren uygulanacak “Faz 5”, NOX (şehirlerde hava kirliliği ve asit yağmurlarına sebep olan nitrojen oksit) ve PM (astım, akciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabilen partikül miktarı) oranlarını önemli ölçüde azaltıyor. Tüm motorlu araç üreticilerinin gündeminde şimdi özellikle PM seviyesini düşürmeye odaklanan ve otoritelerce zorunlu tutulan Faz 5’e geçiş süreci bulunuyor.
- Marka, model menşe fark etmeksizin, tüm iş makineleri, motorlar, hareketli jeneratörler ve iç su yollarında kullanılan deniz motorları Faz 5 sürecine tabi olacak. Sabit bir noktada kullanılan jeneratörler ve açık deniz taşıtlarında kullanılan deniz motoru / jeneratörler kapsam dışı kalacak. Bu son derece önemli süreçle Borusan Cat olarak sürdürülebilirliği merkezine alan iş modelimiz ve ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz’ anlayışımıza uygun olarak uzun soluklu bir çalışma yürüttük. Bu süreçte Faz 5 standartlarına göre üretilen motorların bakımını sağlamak adına ekiplerimiz tüm eğitimlerini ve hazırlıklarını tamamladı. Borusan Cat farkıyla, Cat ürünlerini müşterilerimizle buluşturmaya hazırlanıyoruz. Yeni nesil makinelerde yer alacak Cat motorlarda aftertreatment (arındırma modülü) ve seramik filtreleme sistemi karbon salımını en aza indirgeyecek.
- Borusan Cat’in Caterpillar ile gerçekleştirdiği 2030 projeksiyonu kapsamında madencilik alanının istikrarlı bir büyüme göstereceği öngörülüyor. Özellikle elektrifikasyon için ihtiyaç duyulan lityum, çinko, bakır gibi madenler nedeniyle yer altı madenciliğinin büyümesi bekleniyor. Öte yandan ABD inşaat sektöründe büyüme vaat ediyor. Ülkede altyapı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda hız kazanarak artması bekleniyor.
- Şehir içi ve şehir dışı iş sahalarının yenilenebilir enerji odağında kurulması üzerine Caterpillar ve Borusan Cat’in çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Rüzgar ve güneş enerji santrali yanı sıra hidrojen hücrelerinden aynı anda beslenen depolama ünitelerinin güç vereceği iş sahaları üzerinde çalışılıyor.