ARMATÜR Derneği Başkanı Gökhan TURHAN’ın İstanbul Demir ve Demir Dışı İhracatçılar Birliği (İDDMİB) yeni dönem yönetim kurulunda yer almasıyla birlikte ARMATÜR Sektörü İDDMİB çatısı altında ayrı bir sektör olarak değerlendirilmeye başlandı.
Sektör için ilk faaliyet, ARMATÜR Derneği üyeleri ve sektör firmalarının katılımıyla, Sayın TURHAN moderatörlüğünde düzenlenen sektör toplantısı oldu.
ARMATÜR Derneği ve İDDMİB işbirliği ile yeni dönemde katma değerli ihracatı artırmak, yeni pazar hedefleri belirlemek, firmaların finansal sorunlarına çözüm arayışı, Ar-Ge konusunda üyelerin gelişimi, yeni teknolojilerden ve son gelişmelerden sektörün haberdar olması adına Armatür, Valf, Vana, Musluk ve Tesisat Ekipmanları sektör toplantısı gerçekleştirildi.
“BÜYÜK ÖLÇEĞE ULAŞMAK İÇİN BİR ARAYA GELMEMİZ LAZIM”
Hammadde fiyatlarının hızlı yükselişi ve düşüşü, enerji fiyatlarındaki yükseliş, lojistik fiyatlarındaki değişimin sektörü olumlu ve olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Tecdelioğlu, “Pandemi sürecinde ve sonrasında Türkiye ekonomisi 250 milyar dolar ihracatı hep birlikte yaptı ve 300 milyar dolara giden yolda hepimiz çok önemli sektörleriz. Özellikle siz Armatür sektörü katma değer olarak baktığımızda Türkiye ihracatının yaklaşık 6,5-7 katı katma değerli ihracat yapıyorsunuz. Türkiye ekonomisi için çok değerlisiniz. Sanayisi için çok kıymetlisiniz. Ama bugüne kadar adınız, markanız, isminiz, kümeniz derneğiniz sayesinde bilinir ve takip edilebilir hale geldiniz. Bu, bundan sonra sağladığınız istihdam, çıkardığınız ürünlerin katma değeri, tüketmiş olduğunuz enerji gibi tüm istatistikleri sizlerle paylaşıyor olacağız. Büyük ölçeğe ulaşmak için bir araya gelmemiz lazım.” dedi.
“BU SEKTÖRÜN BÜYÜMESİ İÇİN ÖNÜNÜN AÇILMASI GEREKİYOR”
Vana tarafında çok ciddi bir pazar oluğunu; hidrojeni kullanan, kullanmayı hedefleyen ülkelerin hepsinin vanalarını değiştirmek zorunda olduğunu söyleyen İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi ve ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Armatür sektörü, hammadde olarak ağırlıklı olarak bakır hurdası olmak üzere demir döküm gibi ürünlere bağımlı bir sektör. Bu konuda da sektörün hurda malzemeye ihtiyacı var. Türkiye’de hammaddenin yeteri kadar temin edilemeyip, olan da ihraç ediliyor. Bu da bizim hammaddeyi Avrupalı rakiplerimizden daha pahalıya temin etmemize neden oluyor. Bizim hammadde fiyatlarımız yükseliyor. İtalya mesela üretici firmalarla resmi olmasa da kendi hammaddesini ihraç etmeme kararı alıyor. Almanya’da aynı şekilde davranıyor. Biz bir liralık hammaddeyle 5 lira, 10 lira katma değer yaratabiliyoruz. Bu sektörün büyümesi için önünün açılması gerekiyor. Kullanmasanız da Eximbank limitini açtırmanızı öneriyorum. Benim ihtiyacım yok dememek lazım. Eximbank çok iyi fon buluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları’nın da çok ciddi destekleri var. Hatta o destekler Eximbank’tan da uygun olabiliyor. Eximbank ihracatı destekliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yatırımı destekliyor. Yeni bir ürün imal ettiğiniz zaman devlet size arazi, bina ve birçok vergi avantajı verebiliyor.” şeklinde açıklama yaptı.