Pazar, Ekim 1, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaRöportajODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan: “Avrupa’nın 2050 yılını işaret ettiği...

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan: “Avrupa’nın 2050 yılını işaret ettiği sıfır atık hedefine 2025 yılında ulaşmayı planlıyoruz.”

“Ürettiği yalıtım ürünleri gruplarının tamamı Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesine sahip tek yalıtım şirketiyiz.”

 

  • Öncelikle, markanızın genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?

1985 yılında kurulan ODE Yalıtım, günümüz itibarıyla ülkemizin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi. Eskişehir ve Çorlu’daki altı modern üretim tesisimizde, “Yapı Yalıtımı” ve “Teknik Yalıtım” olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Yapı yalıtımı alanında geliştirdiğimiz ürünlerle bir binanın temelinden çatısına kadar farklı detaylarda ısı, su, ses yalıtımları ve yangın güvenliği sağlanması yönünde çözümler üretiyoruz. Binaların tesisat yalıtımı, sanayi ve endüstriyel tesislerin yalıtımını kapsayan teknik yalıtımda ise kauçuk köpüğü, cam yünü ve taş yünü olmak üzere üç ürün grubunu da üreten tek firmayız. Aynı zamanda Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumundayız. Dört binden fazla ürün çeşidimiz bulunuyor ve bu ürünleri 6 kıtada 75’in üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. 125’i yönetim ve idari kadrolarda, 225’i üretimde olmak üzere toplam 350 kişiye istihdam sağlıyoruz.

 

  • Enerji Verimliliği Kapsamında Yeni Nesil Ürünler ve Yenilikçi Çözümleriniz kapsamında, son dönemde geliştirmiş olduğunuz yeni ürünleriniz ve yeni hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

1 Ocak’ta yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan binalar, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) tanımına uygun olarak yapılıyor. NSEB standardı ile Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binalarda, ısı yalıtımı yapılmış evler yapılmamış olanlara göre yüzde 70’e varan oranda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Dolayısıyla ısı yalıtımı bireysel olarak faturaları düşürmenin yanı sıra hem ülkemizin güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapmasını hem de karbon ayak izimizi düşürmemizi sağlayacak en önemli adımların başında geliyor. Biz de ODE olarak bulunduğumuz her platformda hiç vakit kaybetmeden enerji verimliliği seferberliği başlatılması gerektiğini savunuyoruz.

Isı yalıtımı ürünümüz olan ODE Isıpan’ı, İki Okka girişimi tarafından yapımı Sakarya’da devam eden ve bizim de “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” olduğumuz pasif ev projesi üzerinden anlatmak isterim. Bilindiği üzere pasif evler, ısıtma ve soğutma için çok az enerji kullanılan yapılar. İklimden bağımsız olarak tipik bina stokuna kıyasla yüzde 90, yeni binalara kıyasla da yüzde 75’e varan tasarruf sağlanıyor. Özellikle iklim kriziyle mücadele ve enerji krizinden çıkışta önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bu projenin teras çatıları, temel altı ve toprakla temas eden duvarlar ile zemin üstlerinde ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi olan ODE Isıpan Premium kullanıldı. Sertifikalı pasif ev standartlarına uygun olarak 16 cm ila 20 cm kalınlıklar arasında olan yalıtım için 800 metrekare ODE Isıpan Premium uygulaması yapıldı. 0,035 W/(m.K) ısı iletkenlik katsayısına, 300 kPa basma dayanımına, bünyesine su almayan yapıda optimum su buharı difüzyon direnç katsayısına sahip bu ürünümüz, pasif evler için ideal yalıtım sağlıyor.

 

  • Projelerde tercih edilen ürünlerinizin/hizmetlerinizin, ilgili müşterilerinize sağladığı katma değerler hakkında neler söylemek istersiniz?

ODE Yalıtım olarak, paydaşlarına değer katan organizasyonların başarılı olabileceğine inanıyor, bu yaklaşımla her şeyden önce paydaşlarımıza sürekli artı değer yaratmaya, sunduğumuz her hizmeti, her süreci verimli hale getirmeye odaklanıyoruz. Tüm dünyanın sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm normlarına uyum sağlayan firmalar ile ticaret yapmayı öncelik olarak belirlediği günümüzde, bu normları dikkate alarak ürün ve hizmet geliştiriyoruz. Ürettiği yalıtım ürünleri gruplarının tamamı Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesine sahip tek yalıtım şirketi olmamızın yanı sıra şu ana kadar 16 ürün serimizde de bu belgeyi almaya hak kazandık.

“Insulates the Future” mottomuzla yalnızca ülkemizde değil global arenada da sektöre ve uygulayıcılara üst düzey bir deneyim sunuyoruz. Reçeteden ambalaja kadar her aşamada katma değerli ve nitelikli ürün üretiyor, bu süreçte faaliyet gösterdiğimiz pazarların taleplerini dikkate alıyoruz. Öte yandan dijital dönüşümün getirdiği değişimler ve sektörün gerekliliklerini göz önünde bulundurarak işimizin mutfağında da üretiyoruz. Bu yaklaşımla 2020 yılında inşaat projeleri için en uygun çözümlere ve teknik dokümanlara paydaşlarımızın tamamen ücretsiz bir şekilde erişim sağladığı ODE Select adını verdiğimiz bir platform kurduk. Bu platformun içinde BIM Kütüphanesi, Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracı, Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı, ODE Proje Hizmetleri ile Ürünler ve Dokümantasyon yer alıyor. Projelerin farklı aşamalarında bu platformun kullanılması, süreçlerin verimli işlemesi bu sayede de maliyetlerin düşürülmesi gibi önemli avantajları beraberinde getiriyor.

Kısa bir süre önce kurduğumuz Epiclub ile de ülkemizin en iyi su yalıtımı uygulayıcı firmalarını bir araya getirdik. Bu kulüp ile amacımız su yalıtımının ve iyi su yalıtımı uygulamasının önemini anlatıp, nitelikli projelere nitelikli ürün ve hizmet sunulmasına yardımcı olmak.

 

  • Geride bıraktığımız 2022 yılında gerçekleştirdiğiniz hedefleriniz ve önümüzdeki 2023 yılında planladığınız hedefleriniz doğrultusunda, yurt içi & yurt dışı satışlarınız ve yeni yatırım & bayii yapılanması kapsamında neler paylaşmak istersiniz?

Geçtiğimiz yılın başında 2022-2024 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji planımızı açıklamıştık. Odağında insan, teknoloji, katma değerli ve yeşil dünya olan bu plan doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştiriyor, yılda iki kez yaptığımız strateji toplantıları ile de planlarımızı gözden geçiriyoruz. Şu ana kadar plan doğrultusunda devam ettiğimizi söyleyebilirim. Geçen yıl 200 milyon yatırımla devreye aldığımız Eskişehir’deki yeni üretim tesisimiz, yenilenebilir enerji yatırımlarımız, Ar-Ge ve inovasyon odağında geliştirdiğimiz ürünler de bu plan doğrultusunda yaptığımız çalışmalardan yalnızca birkaçı. Bu yılın kalan kısmında önceliğimiz deprem felaketi dolayısıyla iç pazarın talep ve ihtiyacını karşılamak, bölgedeki yaşamın ve üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak. Üretim planlamamızı da gelen talepler doğrultusunda yapacağız. Stratejik planımız kapsamında organik veya inorganik olarak yurt dışına açılma ve üretim yapma hedefimiz de bulunuyor. Buradaki hedefimiz, dünya standartlarında üretime devam ederek, tüm dünyada yalıtım malzemesi sektörü konusunda uzman kuruluş olma vizyonuyla hareket etmek.

Diğer taraftan global marka olma vizyonumuzla ihracat yapmaya, ülkemize katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Ürün gruplarımıza göre değişmekle birlikte ortalamada üretimimizin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz. Geçen yıl ihracatta döviz bazında yüzde 50 büyüyerek, hedefimizin de üzerinde bir ihracat gelirine ulaştık. Bu yıl da benzer bir büyüme hedefliyoruz. Sayısı giderek artan ihracat pazarlarımızın yanı sıra en yaygın yurt dışı bayi ağına sahip yalıtım şirketiyiz. Bu bayilerimizin de gücüyle mevcut pazarlarımızda derinleşirken yeni pazarlara ulaşma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

  • Geliştirdiğiniz ürünlerinizin / sunduğunuz hizmetlerinizin üretim süreçleri dolayısıyla çevresel etkileri düşünüldüğünde, “Sürdürülebilir Odaklı” ve “Karbon Ayak İzi” konularında neler yaptığınızı öğrenebilir miyiz?

Sürdürülebilirliği odağımıza aldığımız bu dönemde “Yeşil Dünya Hedefimiz” ve “Sıfır Karbon Misyonumuz” çerçevesinde kendimize hedefler belirledik. Bu kapsamda ekolojik çeşitliliği korumaktan enerji tüketimini azaltmaya, geri dönüşümlü malzeme kullanmaktan paydaşlarımızı çevresel yönetim ve enerji verimliliği konularında bilgilendirmeye uzanan çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ham madde kaynağından başlayarak, ihtiyaç duyulan tüm üretim proseslerimizde doğanın ihtiyaç duyduğu özeni karşılamaya çalışıyor, karbon emisyonlarını atmosferden uzaklaştırmak için doğa bazlı çözümlere odaklanıyoruz.

Öte yandan tüm süreçlerimizde atıklarımızı azaltmaya ve yok etmeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Avrupa’nın 2050 yılını işaret ettiği sıfır atık hedefine 2025 yılında ulaşmayı planlıyoruz. Kurduğumuz Sıfır Atık Yönetim Sistemimiz ile hem Eskişehir hem de Çorlu’daki tesisimiz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ne sahibiz. Eskişehir’deki tesisimizin çatısına kurduğumuz güneş paneli sistemi ile de elektrik ihtiyacımızın yüzde 60’ını yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyoruz.

 

  • Son olarak eklemek istedikleriniz?

1 Ocak’ta yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte artık inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan binalar, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) tanımına uygun olarak yapılacak. Bu yönetmelikle birlikte ısı yalıtımında kullanılan malzemelerin kalınlığı da artacak. Cephelerde ortalama 3 cm, çatılarda 5 cm, döşemelerde de 3 cm’lik bir artış söz konusu. Ayrıca ısıl iletkenlik katsayısında da iyileşme sağlanacak. Bu sayede yeni binalarda verim ve konfor artarken faturalar düşecek. Mevcut standart (TS825) ile yalıtımlı binalarda yalıtımsız binaya göre yüzde 62 tasarruf sağlanıyor. Yeni yönetmelik ile (NSEB) bu fark yaklaşık yüzde 70’e kadar çıkıyor. Başka bir deyişle yeni yönetmeliğe göre yalıtım yapılacak evlerde, doğru bir yalıtım uygulaması ile 100 metrekarelik bir dairenin enerji gideri mevcut standarda göre yüzde 20 daha fazla azaltılabilecek.

 

 

 

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER