Cumartesi, Eylül 23, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaRöportajHilti Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmetcan Tufan: “Hilti olarak dijitalleşmeye hız kazandıracak birçok...

Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmetcan Tufan: “Hilti olarak dijitalleşmeye hız kazandıracak birçok uygulamayı hayata geçiriyoruz.”

 

BIM’i Türkiye’de yaygınlaştırmak ve daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkıda bulunmak için BIM4TURKEY ile iş birliği yapıyoruz.”

 

Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Hilti, Martin Hilti tarafından 160 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Lihtenştayn Prensliği’nde küçük bir aile şirketi olarak kuruldu. Bugün dünya genelinde 32 bin çalışanı, Avrupa, Güney Amerika ve Asya’da üretim tesisleri ve Ar-Ge yatırımları ile 6 kıtada 120’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Hilti, Türkiye pazarına ise ilk kez 1982 yılında girdi. 15 yıl distribütörlük olarak temsil edilen şirketimiz, 1997 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Hilti Türkiye olarak 268 kişilik kadromuz 10 binin üzerinde ürünümüz, beş mağazamız, bir eğitim ve teknik servis kuruluşumuzla inşaat, enerji ve endüstri sektörüne hizmet veriyoruz. Ürün yelpazemizde akülü sistemler, direkt tespit sistemleri, delici-kırıcılar, dübel sistemleri, elmaslı delme-kesme sistemleri, kesme ve taşlama, vidalama çözümleri, lazerli ölçme, modüler kanal sistemleri ve yapılarda yangın güvenliği amacıyla kullanılan pasif yangın durdurucu ürünler yer alıyor.  Kaba inşaat, ince işler, mekanik, elektrik, enerji, madencilik, denizcilik ve endüstri sektöründe çalışan inşaat profesyonellere yönelik ürün ve hizmetler sunan şirketimizin merkez ofisi İstanbul Ataşehir’de konumlanıyor. Ankara, Adana ve İzmir’de ise bölge müdürlüklerimiz bulunuyor.

 

Son dönemde geliştirdiğiniz teknolojik yenilikler neler oldu? Yaşadığınız dijital dönüşüm süreçlerinizi anlatabilir misiniz?

Dijitalleşme artık şantiyelerde… Biz de Hilti olarak dijitalleşmeye hız kazandıracak birçok uygulamayı hayata geçiriyor, süreçlerimizi dijital alt yapılar aracılığıyla optimize ediyoruz. Çok yakın bir zamanda tarihimizin en büyük lansmanını NURON ile gerçekleştirdik. Tüm işler için tek platform mottosuyla geliştirilen ve bugüne kadar herhangi bir akülü makinede görülmemiş performansla çalışan NURON; akülü el aletleri, kırma ve kesmeden, delme ve sabitlemeye kadar maksimum performans, gelişmiş iş sağlığı ve güvenliği ile gelişmiş kullanıcı konforunu sunuyor. NURON teknolojisi ile müşterilerimiz, makine parkını optimize ederek yatırım maliyetlerini düşürüyor ve sahadaki verimliliği yükseltebiliyor. Bu teknolojimiz vidalamalardan kırıcılara kadar tüm aletleri tek bir kablosuz platformda çalıştırabilme imkânı sunmasının yanı sıra diğer güç kaynaklarıyla çalışan araçlara olan bağımlılığı da düşürüyor. Böylece iş sahasında akü ve şarj cihazına duyulan ihtiyaç da azalıyor. Kablolu veya gazlı 36V’tan daha fazla güç sağlayabilen 22 V NURON platformunda, kullanıcılar aletleri için daha fazla çalışma süresi elde ediyor. Testereyle çelik boruları kesmek veya kırıcı delicilerle betonu kırmak gibi en zorlu uygulamalar için iki adet 22 V pil birleştirilebiliyor. Alçıpan vidalarını çakmak veya darbeli vidalama makineleriyle seri metal sabitlemeler yapmak gibi daha hafif uygulamalar içinse iyileştirilmiş alet ergonomisi sunuyor. Böylece inşaat profesyonelleri şantiyelerde daha hızlı ve daha rahat çalışabiliyor. 

 

Hızla gelişen yapay zekâ teknolojisini firmanıza nasıl uyarladınız? 

Hilti olarak Ar-Ge yatırımlarımız doğrultusunda yeni teknolojiler ve patentli sistemler geliştirmeye devam ediyor, dijitalleşme ışığında yapı sektöründe verimliliği artıracak yazılım, servis ve ürünler geliştirmeyi sürdürüyoruz. Hilti’yi Hilti yapan temel özellikleri; kalite, güvenlik, inovasyon, ileri teknoloji ve geleceği referans alan yenilikçi perspektif olarak sıralayabiliriz. Dolayısıyla bugünü domine eden yapay zekâ teknolojisini de uygulamalarımıza dahil ediyoruz. Örneğin ankraj uygulama tasarımları için geliştirilen bulut tabanlı PROFIS Engineering yazılımımız, inşaat profesyonellerinin en karmaşık ve zorlu bağlantı detaylarına sahip projeleri kolaylıkla yapmasına yardımcı oluyor. Bu yazılım, karmaşık hesaplamaları otomatikleştirerek üzerinde çalışılacak hesaplama işlemlerini en aza indiriyor. Ankrajların ve taban plakalarının CAD/BIM modelleri için gerekli yol haritasını oluşturan PROFIS Engineering, şantiyelerin dijital çözüm ortağı olarak süreçlere hız kazandırıyor. Verilerin manuel olarak aktarılmasını ve olası hataları ortadan kaldıran sistemimiz, bulut tabanlı çözümler aracılığıyla ekipler arasında gerçek zamanlı olarak iş birliği yapmayı sağlıyor. 

Hayata geçirdiğimiz yarı otonom mobil tavanda delim robotu Jaibot ile de şantiyelerdeki verimlilik, güvenlik ve işgücü eksikliği sorunlarını ortadan kaldırıyoruz. Özellikle fazla sayıda delim gibi fiziksel olarak zorlayıcı işlerde işçilere yardımcı olmak için tasarladığımız Jaibot, çalışanlar tarafından uzaktan kumanda ile yönlendirilebiliyor. Görevlerini, BIM verilerine göre kusursuz bir biçimde yerine getiren Jaibot, kablosuz yapısı, uzmanlık gerektirmeyen çalışma disiplini ve tek bir kişi tarafından tabletle kontrol edilebilme özelliğiyle şantiye ve inşaat alanlarındaki iş yükünü hafifletiyor. 

Yapay zekâ ve dijitalleşmenin getirdiği bir diğer çözümümüz ise mühendislik platformumuz olan ASK HILTI’den de kısaca bahsetmek isterim. Bu platform sayesinde müşterilerimiz tüm sorularına en kısa sürede cevap bulabiliyor ve ilgi alanlarına yönelik webinarları izleyip makaleleri okuyabiliyor. ASK HILTI, çalışanların becerilerini güncel tutmalarına yardımcı olmak için çok çeşitli eğitim ve sertifika kurslarına da ev sahipliği yapıyor. Bunlara ek olarak Hilti ON!Track Ready uygulamamızla kullanıcılarımıza tüm ekipmanlarının durumlarını istedikleri her yerden ve istedikleri zaman telefonlarından takip etmelerine imkân tanıyoruz.

 

BIM’in hem şirketinize hem de projelerinize katkısı neler oldu? Yapı Bilgi Modellemesi teknolojisi hakkında neler söylemek istersiniz?

Konvansiyonel yöntemlerin artık mevcut hızı yakalamakta zorlandığı günümüzde, sürdürülebilir değer yaratmak ve hata oranını en aza indirerek verimliliği maksimize etmek için devreye dijitalleşme giriyor. Bunlardan biri olan ve projenin tüm süreciyle ilgili 3 boyutlu bir bilgi paylaşımı oluşturan BIM yani Yapı Bilgi Modellemesi, ilgili prosesleri hızlandırıp kolaylaştırıyor. Hilti olarak iş süreçlerinde veri takibinin hatasız bir biçimde sürdürülmesini sağlayan Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile projelerin yapımı sırasında pek çok kişi tarafından sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşılmasını ve bu verilerin dijital olarak takip edilmesini sağlıyoruz. BIM uygulamalarımız sayesinde profesyoneller, projenin ilerleyen süreçlerinde meydana gelebilecek sorunları daha proje tasarım aşamasındayken görebiliyor. Projenin tüm detaylarını mimari modelleme ve mimari görselleştirme aracılığıyla görünür hale getiren bu teknoloji, işlerin tekrarlanmasını engelleyerek zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor. Hilti olarak BIM uygulamaları ile projelerin gerçeği yakalamasını sağlıyor, dijital model tabanlı iş akışı sayesinde her adımda kontrolü profesyonellerin ellerine bırakıyoruz. İş akışı tamamen dijitale geçtiği için hem kâğıt üzerinde oluşabilecek manuel hataları ortadan kaldırıyor, hem de daha konforlu bir çalışma deneyimi ortaya koyuyoruz. Bu sisteme geçiş yapan herkes için çok gelişmiş bir BIM/CAD kütüphanemiz de mevcut. Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniş bir içeriğe erişmeyi mümkün kılan bu kütüphane ile 3D çalışmaları doğrudan AutoCAD®, Revit® ve Tekla Structure programlarına ya da .ifc dosya formatı sayesinde ilgili yazılımlara aktarmayı sağlıyoruz. Ayrıca IM uygulamalarının sektöre entegrasyonunun hızlandırılması için çalışıyoruz. BIM’i Türkiye’de yaygınlaştırmak ve daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkıda bulunmak için BIM4TURKEY ile iş birliği yapıyoruz.

 

Son olarak eklemek istedikleriniz?Dünyada 82, Türkiye’de ise 26. yılını dolduran global bir şirket olarak, inşaatın olduğu her yer ve alanda yazılımlarımız, servislerimiz ve ürünlerimizle faaliyet göstermeye ve her zaman olduğu gibi ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Bu noktada dijital dönüşümü merkeze alan çalışmalarımız, tüm şirket katmanına entegre ettiğimiz yapay zekâ alt yapıları ve inşaat profesyonellerinin her an yanında olan dijital uygulamalarımızla da sektörün çözüm ortağı olmayı sürdüreceğiz. 

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER