Pazartesi, Ekim 2, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaRöportajGF Hakan Plastik Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Direktörü Ümit Ali Özkazanç: “Haziran...

GF Hakan Plastik Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Direktörü Ümit Ali Özkazanç: “Haziran 2023’de başlattığımız ve sektörde öncü nitelikte VR projemizi yılın son çeyreğinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” 

 

BIM platformuna geçiş yapmamızın, ürünlerimizin global bilinirliğine son derece pozitif etkisi oldu.”

 

Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 

GF Hakan Plastik, merkezi İsviçre’de bulunan Georg Fischer’in üç ana iş kolundan Piping Systems (Boru Sistemleri)’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. GF Piping Systems, boru sistemleri konusunda dünyadaki lider kuruluşlardan biri olarak su ve gazın, sanayi, kamu hizmetleri ve yapı teknolojisi içinde güvenli bir şekilde taşınması için sistem çözümleri ve yüksek kaliteli bileşenler üretiyor. 

Çerkezköy ve Şanlıurfa’da 2 üretim tesisimiz bulunuyor.  Çerkezköy tesisimiz üstyapı ürünlerine yönelik üretim gerçekleştirirken Şanlıurfa tesisimizde üretim ağırlığımız altyapı ürünlerimiz üzerine. Tesislerimizin üretim kapasitesi GF’nin bulunduğu 34 ülkede üretim yapan tesisler arasında ilk 5 içerisinde yer alıyor.

 

Son dönemde geliştirdiğiniz teknolojik yenilikler neler oldu? Yaşadığınız Dijital Dönüşüm süreçlerinizi anlatabilir misiniz? 

GF Hakan Plastik olarak hedeflerimiz ve tesislerimizin ihtiyaçları doğrultusunda düzenli yatırım gerçekleştiriyoruz. 

Bizim için önemli yatırımlardan biri ERP sistemiyle entegre WMS el terminallerimizi kullanmaya başlamamız diyebilirim.

WMS sistemi vasıtasıyla malzeme talepleri kağıt kullanılmadan dijital ortamda yapılabiliyor. Üretim operasyonu sonrası işlenen ürünler el terminallerine yansıtılıyor; bu sayede gerek kalite kontrol gerekse lojistik operatörlerinin üretimden ne zaman malzeme alması gerektiği sistemsel olarak takip edilebiliyor.

Devreye alınan otomatik streç makineleri ile ham madde depolarında geçtiğimiz dönemlerde manuel yapılan paletli paketleme ve istif süreçlerinde hem verimlilik hem kalite hem de iş güvenliğine katkı sağlanmış oldu.

Son olarak 2023 yılının hemen başında MES [Manufacturing Execution System] yatırımı yapıldı. Sistemin devreye alındığı Ocak 2023’den bu yana gerek üretim planlama, gerek üretim çıktılarının takibi, gerekse de makine çalışma süreleri, bakım ve kalıp kullanım oranları gibi pek çok veri daha kolay işlenebilir hale geldi. Daha hızlı ve etkin bakım planlarının yanı sıra günlük aksiyon planları oluşturulmasına da katkı sağladı. Ekipman kullanım verimliliğimize pozitif anlamda %12 etkisi oldu. Sağlanan devamlı ve sürdürülebilir veri ile ekiplerin zamanlarını daha verimli yönetmesi, farklı proje ve iyileştirme fikirlerine ayrılan zamanın %8 artırılmasına katkı sağladı.

MES ile başlayan sürece paralel olarak, üretim ve depolarda kağıt çıktı alarak yürütülen tüm süreçlerimizi dijital ortama taşıma projemiz devam ediyor.

Öncelikle, iş emirleri ve kontrol formları dijital hale getiriliyor. Bunun öncesindeki süreçte form üzerinde yapılan yeni düzenlemelerimize, esas verilerin toplanmasını da yine elektronik formlar üzerinden veri tabanı bağlantılı olarak yürütüyoruz.

Şirketimizde kendi iç süreçlerimizde gerekli tüm onay ve imzalar hemen hemen tüm birimlerde dijital ortamda yürütülüyor. Ekiplerimiz ve çalışanlarımızın her seviyede bunu çok hızlı kabul ve uyum sağlamış olması başarı bir geçiş süreci yaşamamızı kolaylaştırdı.

Bunlara örnek olarak, İK süreçlerinin, personel masraf, vb. süreçlerinin ve de en göze çarpan olarak da tüm raporlama süreçlerinin  dijitale dönüşmesini verilebiliriz.

2023 yılı üçüncü çeyreği ile beraber ham madde beslemenin robot ile otomotize edilmesi yatırımımızın ilk adımını tamamlamış olacağız. Yapılan yatırım ile personele ergonomik çalışma ortamı oluşturmakla beraber birim zamanda silolara beslenen malzeme miktarını % 40 artırmayı hedefliyoruz.

 

Hızla gelişen Yapay Zeka teknolojisini firmanıza nasıl uyarladınız? 

Günümüz modern teknoloji çağı ve dünyasında pek çok kavram ön plana çıkıyor. Teknolojinin değişmesi ve gelişmesiyle birlikte hayat da farklı şekilde gelişip değişiyor ve bu doğrultuda evrimleşiyor. Yapay zeka ve sanal gerçeklik de bu noktada karşımıza çıkarak aynı zamanda birbiri ile bağlantılı iki önemli kavram oluyor. 

VR, kullanıcılar tarafında öyle bir gerçeklik yaratıyor ki, sanal dünyada deneyimlenen bu tecrübe ile bireyin hem işitsel hem de görsel anlamda gerçek hayatta yaşadığı deneyimle eş değer olacak sonuçlar doğuruyor.  GF Hakan Plastik olarak Haziran 2023’de başlattığımız ve sektörde öncü nitelikte olacak sanal gerçeklik (Virtual Reality) VR projemizi yılın son çeyreğinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 

Ayrıca yapay zeka teknoloji desteği ile de ürün tanıtımlarının yanı sıra inşaat ortamında ürünlerimiz için uygulama, çalıştırma, montajdan kaynaklı hatayı yapay zeka teknolojisi yardımı ile giderme gibi seçeneklerin simüle edilmesi projelendirildi. Geliştirdiğimiz boru ve ek parçaların kullanım alanlarının birebir simüle edilmesi ve kişinin ortamdaki olası davranışlarına karşı üretilen yapay zeka adımlarını içeren özel program sayesinde sanal gerçeklik ve doğru uygulama adımları tam anlamıyla yaşatılmış olacak. Kullanıcıların montaj tekniklerini tam anlamıyla öğrenebileceği uygulama içerisinde ayrıca bir eğitim bölümü de bulunuyor. Bu modül sayesinde VR ve yapay zeka teknolojisi ile edinilen tüm deneyimlerin pekiştirilmesi ve hayatın doğal akışına uygun, akılda kalıcı tecrübeler edinilmesini hedefliyoruz.

 

BIM’in hem şirketinize hem de projelerinize katkısı neler oldu? Yapı Bilgi Modellemesi teknolojisi hakkında neler söylemek istersiniz

BIM Kütüphanemiz 2019 yılında sürdürülen çalışmalar sonucunda devreye alındı. İlk olarak Silenta Premium, Silenta 3A ve basınçlı temiz su sistemlerinin sektördeki en güçlü üyesi GF Aquasytem PP-R ürün bileşenlerinin tamamının bulunduğu ürünler kütüphaneye eklendi. Ürün gruplarımızdaki gelişme ile birlikte BIM ürünlerimize eklemeler yapıldı. Silenta Extreme, Aquasystem PP-RCT, Hycleen Otomasyon Sistemi gibi ürünlerimiz BIM’de yer alıyor.

BIM kullanıcılara, ürün yelpazesine genel bakış; ürünlerin projelere kolayca eklenebilme;  farklı tasarım seçeneklerinin kolayca modellenebilmesi ve tasarıma etkilerinin hızlıca görülerek değerlendirilmesi; gerçek zamanlı tesisat/hat uzunluğu hesaplamaları gibi pek çok konuda avantaj sağlıyor. 

BIM platformuna geçiş yapmamızın, ürünlerimizin global bilinirliğine son derece pozitif etkisi oldu. Silenta ürünlerimiz, birçok defa bim.object.com’da haftanın en çok indirilen ürünleri arasına girmeyi başardı. Bu aynı zamanda ürünlerimizin popülerliğini de ölçmemiz açısından bize çok iyi bir fırsat yarattı.

 

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER