Cumartesi, Eylül 23, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaMimariAura Desıgn Studıo Kurucusu Mimar Filiz Cingi Yurdakul: “BIM bir tür yapı...

Aura Desıgn Studıo Kurucusu Mimar Filiz Cingi Yurdakul: “BIM bir tür yapı simülasyonu olduğundan planlamalar daha gerçekçi oluyor”

“Şantiye sürecinde hata payı en aza iniyor. İnşaat maliyetlerinin bu denli arttığı bu dönemde uygulamada en az revizyonla projelerin yerinde uygulanabilmesi verimliliği çok artıran bir durum.”

BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) kullanımının yaygınlaşması sizce yapı sektörüne nasıl bir fayda sağlıyor?

Her ne kadar mimarın görevi dışarıdan bakıldığında yapının sadece mimari projesiyle ile sınırlı gibi görünse de konsept yani taslak projelerin oluşturulmaya başlanmasıyla birlikte bizler projelerimizi statik, mekanik, elektrik, peyzaj ve yangın danışmanlığı ekipleriyle birlikte koordineli olarak ilerletiyor, koordinasyonlarını sağlıyoruz.  Proje ilerledikçe altyapı ve keşif ekipleri de projeye dahil oluyor. Tüm projeler mimari projede bütünleşiyor. Bir yapının projelerinin oluşturulması; geniş kapsamlı disiplinler arası bir katılımla oluşturulan koordinasyon ve planlama sürecini içinde barındırıyor. Yurtdışında keşif ekibi, projenin en başında detaylı bir finansal planlama yapıldığı için sürecin başında ekibe dahil oluyor.

BIM bu koordinasyon sürecinde devreye giriyor. Üç boyutlu olarak çizdiğimiz mimari projelerimiz, üç boyutlu olarak tasarlanmış statik, mekanik ve elektrik projeleri ile çakıştırılıyor. Çakıştırmalar ve koordinasyon üç boyutlu olarak yapılıyor. Kesit, sistem kesiti sayılarında sınırlar kalkıyor. Projeye arsa oturum kotları ile birlikte tam hakimiyet sağlanıyor. Plan-kesit-görünüş uyumsuzluğu gibi bir problem kalmıyor. Tüm proje üç boyutlu olarak koordine edilmiş olarak tamamlanıyor. Bu sayede yapının inşası sırasında çıkabilecek projelerle ilgili olumsuzluklar ortadan kalkıyor. Şantiye sürecinde hata payı en aza iniyor. İnşaat maliyetlerinin bu denli arttığı bu dönemde uygulamada en az revizyonla projelerin yerinde uygulanabilmesi verimliliği çok artıran bir durum.

Proje planlama, zaman ve maliyet açısından ne tür faydaları bulunuyor?

BIM bir tür yapı simülasyonu olduğundan planlamalar daha gerçekçi oluyor. Projenin yerinde uygulanabilirliği çok yüksek olduğundan inşaat süresi ve planlamasında aksamalar en aza iniyor. İnşaat maliyetlerinin bu kadar arttığı bir dönemde yerinde inşa edilen imalatlarda, metrajlarda revizyon olmaması büyük maddi avantajlar sağlıyor. Finansal planlamanın dışına çıkılmamasını sağlıyor.

BIM üzerinde ne zamadan beri yer alıyorsunuz? İş ortaklarınıza ve müşterilerinize bu platformdan ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Yaklaşık iki yıldır BIM hizmeti vermekteyiz. Projelerimizi üç boyutlu olarak çizilmiş vaziyet planı, mimari ve mühendislik projelerini koordine ederek teslim ediyoruz. Üç boyutlu görsel ve animasyonlarımızı üç boyutlu yapı modelimizden aldığımız için işverenlerimiz yerinde uygulanacak yapının son halini yapı inşa edilmeden önce görebiliyorlar. Yapının tüm bileşenlerinden emin olunan proje inşaat aşamasına geçmiş oluyor.

Çok fazla sayıda kullanıcının olduğu bu ortamda karşılaştığınız herhangi bir sorun oluyor mu?

Mimari, statik, mekanik ve elektrik projelerinin üç boyutlu olması dosyalarımızın daha yüklü olması anlamına geliyor. Aynı anda ekibin farklı üyeleri aynı dosyada çalışma imkanı bulurken bazı teknik aksaklıklar da oluşabiliyor.

Paydaşlarla ortak bir dil kullanımı işleyiş için çok önemli olsa gerek.  Bu süreçte rehberlik noktasında bir çözüm ortağınız bulunuyor mu? Ne tür eğitim ve/ ve ya teknik destek alıyorsunuz?

Bu süreç hem ekip içinde hem de ekipler arası koordinasyon açısından teknik olarak da bazı handikapları barındırmakta. Bu noktada BIM Manager ‘ımızdan destek alıyoruz.

BIM kullanımının faydaları aslında uzun vadede daha net bir şekilde görülecek. Bu minvalde, sektör verimliliğinde nasıl bir ilerleme öngörüyorsunuz?

Genel olarak ve BIM özelinde inşaat maliyetlerindeki artış ve pandemiden dolayı tedarik süreçlerindeki sorunlar göz önünde bulundurulduğunda iyi koordine edilmiş ve doğru projenin öneminin çok arttığını ve daha da artacağını gözlemleyebiliyorum.  Bu noktada mimari projenin konsept aşamasından başlanarak uygulama ve detay projelerinin doğru ve yerinde uygulanabilir olması büyük önem kazandı. Sektörde BIM kullanımının her geçen gün artacağını düşünüyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

BIM aynı zamanda LEED sertifikası gibi sürdürülebilir proje sertifikasyon sistemleri ile de uyumlu bir süreç yaşanmasına yardımcı oluyor. BIM ‘in bir diğer konusu da sertifikasyon sistemi ile paralel olarak, inşa edilen yapının operasyona alındıktan sonraki süreci. Üç boyutlu olarak çakıştırılmış, doğru koordine edilmiş bir proje operasyon için de büyük önem taşıyor. Operasyon ekibinin elinde bu detayda bir proje olması yapının işletilmesini de kolaylaştırıyor.

Uluslararası platformda öncü inşaat firmalarına sahip Türkiye’nin, mimari proje standartları olarak da uluslararası standartlara sahip olması gerekiyor. BIM’ in bizim gibi uluslararası projelerde hizmet veren proje ekipleri için de, uluslararası projelerde yer almayı düşünen ekipler için de yüksek öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER