Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 45. kez düzenlenecek.
ICA Events’in organizasyonları / faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
2019 öncesinde ITE Group olarak faaliyet gösteren, 2019’dan itibaren isim değişikliği ile Hyve Group olarak Türkiye’de öncü fuarlar düzenleyen firma, portföyünü 2022 yılında ICA Group’a devretti. Genel merkezi Londra’da bulunan ICA Group, Birleşik Krallık, Orta Doğu ve Çin’deki temsilcilikleriyle Polonya, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan’da 50’yi aşkın fuar, sergi ve konferans düzenlemektedir.
Şu an ICA Events olarak Yapı (Yapı Fuarı-Turkeybuild Istanbul), turizm (EMITT), kozmetik (BeautyEurasia), gıda (WorldFoodIstanbul), raylı sistemler ve lojistik (Eurasia Rail) sektörlerinde Türkiye’de önde gelen uluslararası fuarları düzenliyoruz. Bu yılın planlanan ikinci fuarı olan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında dünyanın en büyük fuarlarından biri olarak 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 45. kez düzenlenecek.
45.’si düzenlenecek olan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’a ilgi ne düzeyde? Yerli ve yabancı katılımcı durumları nasıl?
- yılını devirecek olan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, bölgedeki en etkili iş platformu olmasının yanı sıra, Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı olma niteliği taşıyor. Fuar hem yerel hem de yabancı katılımcılar için alıcılara, karar vericilere ve kanaat önderlerinden oluşan sektördeki profesyonel kitleye ulaşmayı sağlayan ana bir platform görevi görüyor. Türkiye dışında Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan da alıcıları cezbeden fuar, yeni iş birlikleri kurulmasında da büyük bir rol oynuyor.
Fuarımızın hinterlandı; batıda ve doğuda Balkanlara ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na, güneyde ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanıyor. Bu etki alanı ile dünyada, sektöründe en büyük 5 fuar arasında yer alan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ihracat kaleminde önemli paya sahip fuarlar arasında. Etki alanı sayesinde, küresel anlamda önemli ülkeler fuarımıza katılım gösteriyor. Bu yıl Avusturya, Belarus, Çin, KKTC, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Endonezya, İtalya, Kazakistan, Katar, Romanya ve Rusya başta olmak üzere toplam 13 ülkeden 30’un üzerinde yabancı katılımcı fuarda yer alacak. Toplamda ise 400’e yakın katılımcı fuarımızda bulunacak. Ayrıca gelişmeye ve büyümeye devam eden VIP Alım Heyeti Programımız kapsamında bu yıl da 300’den fazla yabancı alıcıyı ziyaretçilerle buluşturmayı hedefliyoruz.
Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenecek olan Yapı Fuarı, güçlü küresel ağını inşaat sektörüne aktararak yeni iş olanakları, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratmayı hedefliyor. Fuarın katılımcıları, bu yıl da tanıtım faaliyetleri harcamalarında yüzde 50 oranında Ticaret Bakanlığı desteğinden faydalanma imkanı bulabilecek.
2022 yılı sizin için nasıl geçti? 2023 yılında nasıl etkinlikler düzenleyeceksiniz?
2022 yılında düzenlediğimiz 44. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da, 320 katılımcımızı, 157 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden gelen 45.000’i aşkın ziyaretçi ve 59 ülkeden 385 yabancı satın alma profesyoneli ile buluşturduk. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da 2.500’den fazla B2B toplantı gerçekleştiren katılımcılarımız, 400 milyon Euro’ya yakın bir iş hacmi oluşturmayı başardı. Bu kapsamda 2022 yılının bizim için çok verimli geçtiğini söyleyebilirim.
Geçtiğimiz sene Yapı Fuarı olarak Sıfır Enerji Binalar’a dönüşüm konusunda dünyanın dört bir yanından birçok lider ve yenilikçinin bir araya geldiği ZeroBuild Summit’22 – Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da “ZeroBuild Possible Earthquake Resistant” sloganıyla, 4 gün boyunca 100’e yakın konuşmacının katılımıyla gerçekleştirilecek. 4. ZeroBuild Summit’23 – Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi’nde depreme dayanıklılıkla sıfır enerji bina ilişkisine ışık tutulurken, özellikle kentsel dönüşüm konularının tekrar ele alınmaya başladığı bu günlerde, doğru uygulamalar hakkında bilgiler verilecek.
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da deprem kuşakları üzerinde olan ülkemizde her zaman gündemde yer alan, yapılarda deprem güvenliği konusunu tüm yönleriyle ele alacağız. Bu doğrultuda sürdürülebilir ve güvenli yapılar inşa etmek için bilgi alışverişi sağlayacak, inovasyonu teşvik edecek, yapı sektöründe yeni fikirlerin tanıtılmasına katkı sunacak etkinliklerle dolu bir program hazırladık. Etkinlik programında öncelikle yapılarda deprem güvenliği olmak üzere sektörün gündemdeki konularını, alternatif yapı trendlerini ve sürdürülebilir malzeme ile yenilikçi ve güvenli inşaat uygulamalarının ipuçlarını konuşacağız.
Fuar programı kapsamında Mimari Ustalık Sınıfları, “depreme dayanıklı yapılar” ana temasıyla fuar alanındaki stantlara yapılan ziyaretler, tematik sohbetler ve usta mimar-mühendislerin katılımıyla gerçekleşecek sunumlarla iletişim ağı ve bilgi kazanma ortamı sağlayacağız. Fuarımızın klasiklerinden biri haline gelen Altın Mıknatıs “Stant Tasarım Ödülleri” ile bu yıl da tasarımlarında sürdürülebilir öğeler, inovasyon ve teknolojiyi iç içe kullanarak en etkin ziyaretçi deneyimini yaratan katılımcılarımızı ödüllendireceğiz.
Düzenlenecek bu önemli fuarın ihracat rakamlarına ne kadar katkısı bulunuyor?
Her sene birbirinden zengin içerikleriyle sektörel bilgi paylaşımına imkân sağlayan, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ülke ekonomisine de yadsınamaz bir katkı sağlıyor. Fuar, geçtiğimiz yıl 400 milyon Euro’ya yakın bir iş hacmi oluşturmayı başardı. Cumhuriyet’in 100. yılında fuarımızı daha da büyütmeyi hedefliyoruz.
Güçlü bir yabancı katılımcı, alıcı ve ziyaretçi ilgisi gören Yapı Fuarı’nın 4 gün sonunda 1 milyar Euro’ya yakın bir iş hacmi yaratması bekleniyor.
İç piyasada 2023 için öngörüleriniz nelerdir?
2023 yılı başında iç talebin ve pazarın seçime kadar hareketli kalmasının yanı sıra yüzde 4-5 arasında ekonomik büyüme yaşanması tahmin ediliyordu. Fakat 6 Şubat’ta gerçekleşen, 11 ilimizi etkileyen deprem felaketi sebebiyle iç piyasadaki beklentiler de farklılaştı. Deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan 13,5 milyon nüfusun büyük bölümü depremden doğrudan etkilendi. Deprem sonrası yapılacak imar faaliyetlerinin inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri pazarına ivme kazandıracağı öngörülürken, 25 Şubat 2023 tarihi itibariyle yapılan hasar tespit çalışmalarına göre yeniden imar faaliyetlerinin toplam büyüklüğü 46 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı 2022 yılını 33,74 milyar dolarla tamamlamıştı. 2023 yılında pazarlardaki yavaşlama nedeniyle ihracat artışının yüzde 5 seviyesinde kalacağı ve 35,5 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmekteydi. Deprem felaketinin ardından, iç pazarın talebi nedeniyle 2023 yılı ihracatının 33-34 milyar dolar arasında kalması olasılığı arttı. Yine deprem bölgesindeki imar faaliyetleri nedeniyle 2022 yılında 10,5 milyar dolar olarak gerçekleşen inşaat malzemeleri ithalatının, özellikle deprem güçlendirmeyle ilgili ürünlere yönelik talep artışı sonucunda 12-13 milyar dolar arasına çıkabileceği tahmin ediliyor.