Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaDosyaYıl Sonu DeğerlendirmeleriTürkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu: “Salgına karşı mücadele ederken üretime...

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu: “Salgına karşı mücadele ederken üretime ara vermememiz gerektiğini savunduk”

 “Türkiye İMSAD olarak amacımız sektörümüzün büyümesine, ekonomik ve teknolojik gelişmeler karşısında güçlü ve hazır olmasına katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla öncelikli çözüme kavuşması gereken konularda sorumluluk almayı çok önemsiyoruz.”

2020, sektör açısından nasıl bir yıl oldu? Kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

Tüm dünyada olduğu gibi biz de 2020 yılı değerlendirilmelerimizi pandemi çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Türkiye İMSAD olarak, pandemi sürecinin başından itibaren, salgına karşı mücadele ederken üretime ara vermememiz gerektiğini savunduk. Türkiye inşaat malzemesi sanayisi, oldukça zor bir dönemde aldığı önlemlerle üretmeye devam ederek, küresel pazarda güvenilir bir iş ortağı olduğunu pandemi sürecinde bir kez daha gösterdi.

Sektör bu süreçte üretime ara vermedi ancak üretim kapasiteleri, daralan pazar şartlarına uyum sağlayacak şekilde planlandı. Kurumsal yapısı güçlü firmalar öngörülemeyen ve ani gelişen krizlere karşı daha önceden oluşturdukları acil eylem planlarını devreye aldı. Bu doğrultuda nakit akışı, stok yönetimi ve maliyetlere odaklanıldı. Dolayısıyla bu süreçte nakit akışını doğru yönetmek firmalar için her zamankinden daha da önemli hale geldi. İnşaat malzemesi sanayisinde özellikle satış kanallarını çeşitlendiren firmaların, kapanan ve açılan pazarları hızlı ve etkin bir şekilde yönettiğini görüyoruz. Alıcılara ürün sağlarken en önemli güçlükler lojistik tarafta; limanlarda, sınır geçişlerinde ve depolarda yaşandı. Avrupa pazarında bu sorunlar hızlıca çözülebildi. Bunun dışında hammadde tedarikinin sürekliliği de hassasiyetle yönetilmesi gereken bir alan oldu. Finansal süreçlerin de her zamankinden fazla bir hassasiyetle yönetildiğini söyleyebiliriz. Devlet ve finans kurumları tarafından sağlanan destekler en verimli şekilde kullanılmaya gayret edildi.

Bu yıl gerçekleştirdiğiniz faaliyetler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Türkiye İMSAD olarak amacımız sektörümüzün büyümesine, ekonomik ve teknolojik gelişmeler karşısında güçlü ve hazır olmasına katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla öncelikli çözüme kavuşması gereken konularda sorumluluk almayı çok önemsiyoruz.

Bu konuların başında yer alan mesleki eğitim ile ilgili çalışmalarımıza bu yıl hız verdik. Bu çalışmalar kapsamında Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik hazırlamak üzere Mesleki Yeterlik Kurumu’yla protokol imzaladık.

Dijitalleşme Türkiye İMSAD olarak çok önemsediğimiz bir konu. Türkiye İMSAD çatısı altında bir araya gelen; mimarlar, müteahhitler, taahhüt firmaları, teknik müşavirler, yazılım firmaları, danışmanlar, inşaat malzemesi üreticileri, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu 2017 yılından bu yana oldukça önemli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığında, Türkiye İMSAD ve buildingSMART Türkiye temsilcileriyle “BIM ile Türk İnşaat Sektörünün Dijital Dönüşümü ve Kazanımları Semineri” düzenlendi ve ortak BIM Çalışma Grubu kuruldu. TSE ile standart tercüme çalışmaları, MTC177 Ayna Komitesi faaliyetleri ve GS1 Türkiye işbirliği çalışmaları gerçekleştirildi.

Son dönemlerde odaklandığımız konuların başında enerji ve kaynak verimliliği ile direkt ilgili bir alan olan ‘yenileme ve güçlendirme’ ile ilgili faaliyetler geliyor. Çatı kuruluş misyonumuzla ve çözüm odaklı yönetim anlayışıyla toplumu yönlendirici adımlar atılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu yıl önemli bir misyon daha üstlendik. Türkiye İMSAD, Avrupa genelinde yeni girişimciler ile tecrübeli girişimciler arasında sınır ötesi değişim imkanı sağlayan ‘Yeni Girişimciler için Erasmus’ programına, sektördeki girişimcilerin yararlanması için aracı kurum olarak dahil oldu. Bu program sayesinde hem yeni girişimciler hem de mentorluk yapan tecrübeli girişimciler birbirlerinin yenilikçi bakış açılarından yararlanıyor. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bu programda SEE SMART SME’s (South Eastern European coalition to cultivate SMART SMEs in Europe) Konsorsiyumunun bir parçasıyız. Dolayısıyla bu program ile ilgili yoğun bir çalışma temposu içerisindeyiz.

2020 yılında pandemi sebebiyle internet ortamında gerçekleştirdiğimiz Türkiye İMSAD ‘Gündem Buluşmaları’nda dünya, Türkiye ekonomisi ve sektörümüzde yaşanan son gelişmeleri değerlendirmeye, üyelerimizle bilgi alışverişinde bulunmaya devam ettik. En son gerçekleştirdiğimiz 38. Gündem Buluşmaları toplantımızda ülkemizin deprem gerçeğini ele aldık. Yapı sektörünün temsilcileri TMB (Türkiye Müteahhitler Birliği) Başkanı ve GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkanının katıldığı toplantıda, ülkemizin değişmeyen gündemi haline gelen ‘deprem’i, artık risk olmaktan çıkarmamız gerektiğini konuştuk. Bu toplantıyla birlikte Türkiye İMSAD olarak, deprem bilincinin artırılmasına yönelik çalışma başlattık.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER