Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaDosyaYıl Sonu DeğerlendirmeleriTürkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu: “Pandemi etkisinin azalması ve kurun...

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu: “Pandemi etkisinin azalması ve kurun belli bir dengeye oturmasıyla birlikte daha verimli döneme gireceğimizi öngörüyoruz”

“Günümüzde yükselen rekabet nedeniyle ‘az ile çok’ yapabilmenin önemi daha da artıyor. ‘Az ile çok’un anlamı; sınırlı kaynaklarımızı daha iyi kullanarak, az kaynak ile daha çok iş ve ürün üretebilmektir. Enerji, ham madde, insan ve sermaye gibi…”


2021 yılı sektörde yaşanan gelişmeler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

2020 yılında salgın nedeniyle meydana gelen sert üretim düşüşü sonrası inşaat malzemeleri sanayisinde, üst üste yüksek bir üretim artışı dönemi yaşandı. Artan ihracatın yanı sıra yenileme alanında yaşanan hareketliliğin 2020 ve 2021 yıllarının inşaat malzemeleri üretiminde etkisi yüksek oldu.

İnşaat sektörünün yüzde 3,5 küçüldüğü 2020 yılında inşaat malzemeleri sanayisi, üretimde, bilişimden sonra ülkemizin en yüksek büyümesini 9,1 oranıyla gerçekleştirdi. Bu büyüme içinde 2020 yılında yurt içi tüketimimiz 408 milyar TL seviyesine çıktı. Bir yıl öncesine göre 40 milyar TL oranında büyüyen yenileme pazarındaki pay artışı, inşaat malzemesi sanayisinin 2020’deki büyümesini belirleyen unsur oldu. Yenilemede yaşanan gelişmelerin etkisi 2021 yılı boyunca büyüyerek devam etti. 

2020 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 17,1, son çeyreğinde yüzde 19, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 17 oranları ile sanayinin ortalama büyümesinin üzerine çıkan inşaat malzemeleri sanayi üretimi, 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 47 gibi yüksek bir oranda büyüme gösterdi. 2021 yılının ilk 9 ayında ise sektör, üretimde yüzde 23,9 artış sergiledi.

Geçen yılın üretim kaybının çok üzerinde bir üretim artışının sağlandığı 2021 yılında iç ve dış pazarda yaşanan yüksek talep etkili oldu. Dış talebin yıl sonuna kadar sürmesi, iç talebin de daha çok katkı vermesi halinde, 2021 yılını üretimde yüzde 20’lik bir büyüme ile tamamlayacağımızı, bu büyümenin içindeki yenileme payının da yüzde 10 civarı olacağını öngörüyoruz.

İhracatta en yüksek seviyeye çıktık

Pandemi döneminde inşaat malzemeleri sanayisinin performansı ve ülkemizin coğrafi konumunun etkisiyle ihracatın önemli derecede arttığını görüyoruz. 2013 yılından bu yana takip ettiğimiz verilere göre, Eylül 2021’deki ihracat performansımızla en yüksek seviyeye çıktık. Bu seviyeye ulaşırken de aylık 3,1 milyar dolar ve 6 milyon ton gibi büyük oranlarda ihracat gerçekleştirdik.

2021 yılının ilk 10 ayını verilerle değerlendirdiğimizde, değer olarak toplam 25,13 milyar dolar, miktar olarak ise toplam 54 milyon 217 bin ton seviyesinde ihracat yaptık. 2021 yılının ilk 10 ayında, 2020 yılının aynı dönemine göre ihracatımızda miktar olarak yüzde 9, değer olarak yüzde 48,20 oranında bir artış yaşandı.

2020 ortalama ihracat birim fiyatımız 0,35 dolar/kg iken, 2021 yılı eylül ve ekim aylarında bunun 0,52 dolar/kg seviyesine çıkması bizim geleceğe dair beklentilerimizi de yükseltiyor. Çevremizdeki ülkelerde etkinliğimizin artmasıyla ülkemize kazandırdığımız cari fazlayı daha da artırarak güçlü performansımızı sürdüreceğimize inanıyoruz.

2022 yılı ile ilgili beklentilerinizden bahseder misiniz?

Hem yaşanan enflasyon hem de rekabet zincirlerindeki değişimin etkisi, 2022’nin dünya genelinde daha pahalı bir yıl olacağını gösteriyor. Daha yüksek üretim maliyetleri, ihracat fiyatlarında da belirleyici olacak. Artık daha pahalı bir dünyaya ihracat yapılacağı için inşaat malzemeleri sanayi ihracat birim fiyatlarının 2022’de artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. 

Dış pazarlardaki gelişmelere baktığımızda, AB’nin Yeşil Mutabakat çerçevesinde 2030 ve 2050’de sıfır emisyon hedefiyle başlattığı çalışma gündemin önemli maddelerinden biri olacak. Bu kapsamda Avrupa’daki konutların yüzde 30’unun yenilenmesi planlanıyor. En önemli pazarlarımızdan biri olan Avrupa’da büyük bir inşaat malzemesi ihtiyacı yaratacak bu planlamalar, ihracatımızı olumlu etkileyecektir.

Ayrıca ABD’de 10 yıllık bir süreç için 1,1 trilyon dolarlık bir harcamanın planlandığı altyapı paketinin önemli bir kısmı da doğrudan inşaat malzemelerini ilgilendiriyor. Yılda 110 milyar dolarlık bir harcamanın söz konusu olması ve ABD’de inşaat malzemelerine yönelik ilave 30-35 milyar dolarlık bir pazar oluşması bekleniyor. Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin ihracatında ilk sırada yer alan ABD pazarına yönelik ihracatımızın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngörüyoruz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER