Pazartesi, Aralık 4, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaDosyaYıl Sonu DeğerlendirmeleriODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir: “Yalıtım sektöründe...

ODE Yalıtım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir: “Yalıtım sektöründe dünya markası olma hedefimize daha da yaklaşmayı hedefliyoruz”

“Son birkaç yıldır olduğu gibi 2021 yılında da tüm yatırım ve yapılanmamızı, yeni yönetmeliklerin ses, ısı ve su yalıtımında doğuracağı talep ile yeni ve mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine kurgulayacağız. Bununla birlikte 2021 yılı planlarımız arasında, Eskişehir’deki üretim kapasitemizi artırmak için ilave yatırım yapmak yer alıyor. Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 150 kişiye de istihdam sağlayacağız.”

2020 yılı firmanız için nasıl bir yıl oldu? Kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

ODE Yalıtım’ın 35’inci kuruluş yılı olan 2020’ye, kurum içi girişimcilik, operasyonel mükemmellik ve dijital dönüşümü kapsayan yeni dönem stratejimiz KOD 2020’yi lanse ederek başladık. Hiç kuşkusuz yılın başında pandeminin tüm dünyayı etkisi altına alacağını bilmiyorduk ancak hala devam eden zorlu sürece rağmen yaptığımız planları değiştirmeden yolumuza devam ettik. Bu kapsamda Çorlu’daki membran tesislerimizin modernizasyon yatırımını gerçekleştirdik. Kauçuk üretiminde kapasitemizi artırırken aynı zamanda bir test laboratuvarı kurduk ve Ar-Ge yatırımlarımızı hızlandırdık. Ayrıca kauçukta 40 mm kalınlığında boru üretimine başladık. Yine bu süreçte şirketimizin dijital dönüşümü açısından çok önemli bir yatırım yapıp ERP sistemimizi yeniledik.

Global bir marka olma vizyonumuzla ihracata hız vermeyi sürdürdük. Benin, Moğolistan, Etiyopya, Malta ve Vietnam’ı da pazar ağımıza ekleyerek ihracat yaptığımız ülke sayısını altı kıtada toplamda 75’in üzerine taşıdık.

Pandemi sürecinde, ödeme koşulları, lojistik gibi pek çok konuda bayilerimizin yanında yer alarak bu dönemi hep birlikte atlatmaya odaklandık. ODE her zaman paydaşlarına değer yaratan bir kurum ve marka oldu. Paydaşlarına değer yaratamayan hiçbir organizasyonun, markanın başarı şansının olmadığına inanıyoruz. Bununla birlikte, inşaat projeleri için en uygun çözümleri ve teknik dokümanları dakikalar içinde bir araya getiren çevrim içi sistem seçim aracı ODE Select, sağlıklı ve güvenli su yalıtım uygulamalarının gerçekleşmesine katkıda bulunduğumuz ODE Proje Hizmetleri ve ürünlerimizin uluslararası projelerde bir dünya standardı olarak kabul edilen BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) modellemesini yaptığımız ODE BIM Kütüphanesini geliştirerek paydaşlarımızın kullanımına sunduk.

2021 yılı beklentilerinizi genel hatlarıyla paylaşmak ister misiniz?

Faiz oranları, yüksek maliyetler, finansmana erişimde yaşanan zorluklar, konut satışının düşük seyretmesi ve yeni projelerin azalması gibi nedenlerle 2019 yılında ülkemizde en fazla küçülen sektörlerden biri inşaattı. 2020 yılına ise sektör daha umutlu başlamıştı ancak koronavirüs tüm sektörleri etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkiledi. Haziran ayından başlamak üzere sektörde bir hareketlilik gözlense de bunun sürdürülebilirliği konusunda şüpheler yok değil. Şu anda herkes pandemi sürecini en az hasarla atlatmak için gayret ediyor ancak pandemi devam ettikçe inşaat ve buna bağlı olarak yalıtım sektörü bu durumdan olumsuz etkileniyor. Şirketlerin ve sektörümüzün çıkış yolu, üretime, Ar-Ge’ye ve dijital dönüşüme yönelmekten geçiyor. 2021 yılında bu konuları odağına alan şirketlerin sayısının artacağını düşünüyorum. İnşaat sektöründe ise biraz ‘yaşa gör’ dönemi olacak. Buna rağmen sektör için temkinli iyimserliğimi koruyorum.

Şirket olarak önümüzdeki yıl için planlarınız neler? Yeni yatırımlar, yeni ürün ya da hizmet modelleri noktasında ne tür projeleriniz olacak?

Son birkaç yıldır olduğu gibi 2021 yılında da tüm yatırım ve yapılanmamızı, yeni yönetmeliklerin ses, ısı ve su yalıtımında doğuracağı talep ile yeni ve mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine kurgulayacağız. Bununla birlikte 2021 yılı planlarımız arasında, Eskişehir’deki üretim kapasitemizi artırmak için ilave yatırım yapmak yer alıyor. Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 150 kişiye de istihdam sağlayacağız.

Ar-Ge önümüzdeki dönemde de önceliğimiz olmaya devam edecek. Önümüzdeki üç yıl içinde ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge ve dijitalleşmeye ayıracağız. 2023 yılına kadar da kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım hedefliyoruz. Yine 2023 planlarımız arasında, ciromuz içinde halihazırda yüzde 40 olan ihracat payını yüzde 50’ye çıkarmak var. Avrupa, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerindeki gücümüzü Güney Amerika ve Uzak Doğu pazarlarına da taşıyarak yalıtım sektöründe dünya markası olma hedefimize daha da yaklaşmayı hedefliyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

İzmir’de yaşanan deprem felaketi ile birlikte, sağlam binaların hayat kurtardığını bir kez daha acı bir şekilde gördük. Ülkemizde yaklaşık 10 milyon civarında bina bulunuyor. Bu binaların yüzde 80’inde yalıtım yok veya çok kötü yalıtım uygulamaları var. Oysaki deprem bölgelerinde koruyucu etkisi olan su yalıtımı, yüzölçümü olarak yüzde 92’si, nüfus yoğunluğu olarak ise yüzde 95’i deprem kuşağında bulunan ülkemiz için hayati öneme sahip. Bir binanın anatomisini incelediğimizde, iskelet ne kadar güçlü ve sağlamsa binanın da aynı derecede güçlü ve sağlam olduğunu görürüz. Özellikle binanın iskeletini oluşturan taşıyıcı kolonlardaki demir, korozyondan ne kadar etkin korunursa yapı da o kadar etkin korunur ve ömrü uzar. Bu nedenle su yalıtımı uygularken yapılan işin hayat kurtarabileceği her zaman göz önünde bulundurmalı. Biz de uygulamacılara yönelik gerçekleştirdiğimiz tüm eğitim ve seminerlerde deprem gerçeğini hatırlatıyor, doğru malzeme kullanımı ve uygulamalara dikkat çekiyoruz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER