Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaDosyaYıl Sonu DeğerlendirmeleriKastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız: “Yatırımlarımızı ara vermeden sürdürüyoruz”

Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız: “Yatırımlarımızı ara vermeden sürdürüyoruz”

“Sektörün üretim ve ihracat lideri olarak, global trendleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, güncel ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayacak ürün ve çözümleri yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tüketiciyle buluşturmaya devam edeceğiz.”

2020 yılı firmanız için nasıl bir yıl oldu? 2021 yılı beklentilerinizi genel hatlarıyla paylaşmak ister misiniz?

Konsolide 1,3 milyar dolarlık ciromuz ve 6 bini aşkın çalışanımızla sektörün üretim ve ihracat lideri olmayı sürdürüyoruz. İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu – İSO 500” listesinde son on yıldır ilk 50 içerisinde konumlanan şirketimiz, 2019 araştırmasında iki basamak daha yükselerek 44. sırada yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hazırlanan “İlk 1000 İhracatçı 2019 – TİM 100” araştırmasında ise, yükselişimize devam ederek 109. sıraya yerleştik ve sektördeki liderliğimizi koruduk.

Uluslararası ölçekte faaliyet gösteren bir şirket olarak pandemi sürecini Türkiye’de henüz vaka görülmeden önce, üretim yaptığımız diğer ülkelerde deneyimlememiz bu döneme hazırlıklı girmemizi sağladı. Bu olağanüstü koşullarda kabuğumuza çekilmek yerine nasıl daha fazla fayda üretebileceğimize odaklandık. Her zamanki gibi önceliğimiz, çalışanlarımızın sağlığını güvence altına almakoldu. Bunun yanı sıra ekonomik refahlarını da koruyabilmek adına gerekli tüm hijyen önlemlerini alarak, herkesin ortak gayretiyle üretim, satış ve diğer fonksiyonların devamlılığını sağladık. Tedarik zincirimiz ile daha önce hayata geçirdiğimiz mobil ve dijital uygulamalar bu süreçtebaşarılı bir testten geçmiş oldu. 

Vakaların henüz patlak vermediği 2020’nin Ocak-Şubat-Mart aylarında satışlarımızın çok iyi olması ve stoklardaki düşüş sayesinde kapasite kullanımımızın daha yüksek seyretmesi de bize önemli avantajlar sundu. Pandemiyle birlikte yılın ikinci çeyreğinde mağazaların kapanması ve birçok mobilya üreticisinin tesislerini kısmen veya tamamen kapatmaya başlaması sonucunda iç talep azaldı, siparişler ertelendi. Ana tedarikçisi olduğumuz mobilya sektörü, sektör temsilcilerinin beyanına göre Nisan ve Mayıs aylarında iç pazarda %70-80, ihracatta ise %50 küçüldü. Haziran itibariyle normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte ötelenen talepler devreye girdi ve sektörde daha olumlu bir hava yaşanmaya başlandı. İhracatta ise iç pazardaki gibi küçülme yaşamadık. Hatta bazı ülkelerin sağlık önlemleri ve lojistik sorunlar nedeniyle karşılayamadığı talepleri de üstlendik. Yılın ikinci yarısından itibaren, düşük faizli tüketici ve konut kredileri, pandemi sürecinde evde kalmanın getirdiği farkındalık ve ertelenmiş ihtiyaçlar iç pazarda ciddi bir talep artışına yol açtı. Hızla tamamlanan konut projeleri ve yeni konut sahiplerinin artan mobilya tüketimi sektörümüzde olumlu etkiler yarattı. Diğer yandan, 2020’nin ilk 9 ayında 802 bin konut el değiştirdi ve tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı. Bu durum renovasyon çalışmalarında, dolayısıyla mobilya ve ağaç bazlı panel sektörlerinde ciddi bir hareketliliğe neden oldu. Bu hareketliliğin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz.

Pandeminin ardından hayatımızda pek çok şey değişti. Bu süreçte gündelik hayatın büyük çoğunluğu evde geçirildiğinden insanlar evlerindeki ihtiyaçları daha çok fark etmeye başladı. Hem yaşam alanını farklılaştırma isteği hem de evde kalmanın getirdiği satın alma psikolojisi dekorasyon ihtiyaçlarında ciddi artışa neden oldu. Gerek yarı mamul gerek mobilya ihracatının bu eksende artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Pandeminin başında yaşanan ciddi talep düşüklüğüne rağmen risk alarak üretimini sürdüren sektörümüz, ihracatını artırmaya ve üretim kapasitesinin üzerinde tedarik sağlamaya 2021 yılında da devam edecektir. Sektörün üretim ve ihracat lideri olarak, global trendleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, güncel ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayacak ürün ve çözümleri yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tüketiciyle buluşturmaya devam edeceğiz.

Şirket olarak önümüzdeki yıl için planlarınız neler? Yeni yatırımlar, yeni ürün ya da hizmet modelleri noktasında ne tür projeleriniz olacak?

Pandeminin yarattığı belirsizliğe rağmen yatırımlarımızı ara vermeden sürdürüyoruz. 2020 yılı başında Samsun Yonga Levha Tesisi’ne yaptığımız 450 milyon TL’lik yatırımı 2021 yılında tamamlamayı hedefliyoruz.  Mevcut tesisimiz kontinü tesise dönüşürken, üretim kapasitesi 2,5 kat artarak 500 bin m3 seviyesine ulaşacak. Böylece şirketimizin yıllık toplam üretim kapasitesi de 5,6 milyon m3’ten 6 milyon m3’e çıkmış olacak.  Kalite, bakım ve üretim pozisyonları ağırlıklı olmak üzere 100-150 kişi bandında ek istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Diğer tesislerimizde de rekabet avantajı sağlayacak iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz.

Özellikle son yıllarda ağırlık verdiğimiz İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımıza da ara vermeden devam ediyoruz. Pandemiyle birlikte önemi artan hijyenik ürün ihtiyacını göz önünde bulundurarak bu konudaki Ar-Ge çalışmalarımıza hız verdik ve Hijyen+ özellikli parke ve panel serilerini erken bir dönemde pazara sunduk. Yeni ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurarak katma değeri yüksek yenilikçi ürünleri pazarla buluşturmaya devam edeceğiz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER