“2021 yılında elde ettiğimiz finansal sonuçları geliştirmeyi bunu yaparken de ihracat ciromuzu %30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Pazarda nitelikli projeler devam ettiği sürece bizler her zaman birinci tercih olmaya devam edeceğiz.”
2021 yılı için sektör ve firmanız özelinde kısa bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?
2020 yılında başlayan ve 2021 yılında da devam eden Kovid-19 salgını ile birlikte tüm ezberlerimizin bozulmasına rağmen, Doka Türkiye olarak 2021 yılını planlamalarımızın çok üstünde bir büyüme ile tamamladık. 2021 yılı Doka Türkiye için son yılların en iyi finansal sonuçlarına ulaşılan yılı oldu. Aslında 2020 gibi çok iyi geçen bir yılın üzerine, yeni bir şeyler koymak oldukça zordu. 2021’e bunu bilerek başladık. Bu yıl iş hacmimizde önemli bir artış oldu. 2018 yılında önemli bir strateji değişikliğine giderek büyük ölçekli projelere daha fazla odaklanmaya karar vermis, orta ve küçük ölçekli projelerde kiralama yapmadığımız bir iş modeli kurmuştuk. Ayrıca dijitalleşmeye ve e-ticaret satışlarına da odaklanmıştık. Dijitalizasyon ve e-ticarete güçlü bir şekilde girmiştik. Bu stratejik değişiklik ve yatırımlarımızın hepsinin geri dönüşünü 2020 yılından itibaren almaya başladık, 2021’de de bu durum devam etti. Bu başarımızda dijitalleşmeye yaptığımız yatırımların da çok katkısı olduğunu düşünüyorum.
Sektördeki son gelişmeler ışığında yeni yıl için beklenti ve öngörüleriniz nasıl şekilleniyor? Biraz bahseder misiniz?
Sektördeki en öncelikli konu süreklilik arz etmeyen maliyetler, maliyetlerin öngörülebilir olmayışı. Son dönemde maliyetler hızlı bir şekilde arttı. Bu artış karşısında sektör paydaşları olarak her uzmanlık alanında belli başlı yapılabilecek bir şeylerin olduğuna şahsen inanıyorum. Sektörümüzde verimlilik maalesef %40 gibi çok düşük seviyelerde. Bu çerçevede iş yapış biçimlerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Maliyetleri aşağı çekme noktasında yapılabilecek muhakkak bir şeyler çıkacaktır. Sadece hammadde ya da hizmet alımlarında yapılan pazarlıklarla elde edilen cüzi karlar bize etkili çözümler sunmayacaktır. Bu doğrultuda Doka, şantiyelerdeki maliyetleri düşürmeye yönelik kalıp çözümleri geliştirmeye devam ediyor. Doka’nın düşük maliyetli, hızlı ve güvenli yeni panel kalıp sistemi ReFormax, inşaatların temelden kolona ve perdeye kadar tüm ihtiyaçlarını ekonomik bir şekilde karşılamak üzere üretildi. Bunun gibi ürün/üretim ve iş yapış şekillerini gözden geçirmeli ve yeni oluşumlar gerçekleştirmeliyiz.
Yine tasarruf ve verimlilik noktasında uzun süredir gündeme getirmeye çalıştığımız BİM uygulamalarını sektörün daha geniş bir alanına yaymalıyız. Bu sistemin bize sunduğu avantajlardan mümkün mertebe sektördeki tüm paydaşlar olarak yararlanmalıyız. Olası hata ve eksikleri henüz üretime geçmeden düzelterek sektördeki genel verimliliği artırmalıyız. Maliyetler ancak bu şekilde, ortak bir anlayış ve yaklaşımla ciddi oranda aşağı noktalara çekilebilir.
2022 yılı hedefleriniz ve bu yılda özellike ön plana çıkaracağınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Bu yıl hali hazırda devam eden önemli projelerimiz mevcut. Kuzey Marmara Otoyolu’na ilave edilen ve farklı bölgelerde yapımı devam eden köprülerle birlikte bu yılı tamamlamayı düşünüyoruz.
2022 yılı için Euro bazında ciro büyümesi planlamıyor, mevcut ciromuzda kalmayı hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken ihjracatın ciromuzdaki pandemi öncesindeki seviyesi olan %30’ a çıkarmayı hedefliyoruz. Pazarda nitelikli projeler hayata geçmeye devam ettiği sürece bizler her zaman birinci tercih olmaya devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Şirketimiz ülkemizin ve çevre coğrafyanın en önemli altyapı ve üstyapı projelerinde öncelikli tercih edilen kalıp ve iskele tedarikçisi konumuna gelmiştir. Bugün Türkiye’de şantiyeler öncelikle bizimle çalışmak istemekte, ticari ve teknik anlamda uyuşamadığımız projelerde rakiplerimiz tercih edilmektedir. Bu elbetteki benimle beraber büyük özveriyle çalışan takım arkadaşlarımın başarısıdır.