Pazartesi, Aralık 4, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaDosyaYıl Sonu DeğerlendirmeleriBETEK Yalıtım Grubu Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz: “Isı yalıtımını memleket meselesi olarak...

BETEK Yalıtım Grubu Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz: “Isı yalıtımını memleket meselesi olarak görüyoruz”

2021 yılında mantolama sektörü metrekare bazında %15 büyüdü. 2022 yılında da %10 seviyesinde bir büyüme olmasını öngörüyoruz. Ülkemiz m2 bazında Avrupa’nın en büyük dış cephe ısı yalıtım pazarlarından biri. Aynı zamanda mevcut binaların halen %70’ten fazlasının ısı yalıtımsız olması ülkemizin ısı yalıtımı alanındaki potansiyel büyüklüğünü gösteriyor.

2021 yılı için sektör ve firmanız özelinde kısa bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?

Öncelikle ülkemizdeki pandemi koşullarının normale dönmesi ile birlikte 2021 yılsonu itibariyle sektörde %15 bir büyüme gerçekleşti. Ülkemizdeki enerji verimliliğinin artması için devletimiz tarafında kolaylaştırıcı ve teşvik edici programların devreye alınması ve ısı yalıtım kalınlıklarının da olması gereken seviyeye yükselmesi ile hem mevcut bina stoklarımızın hızla yalıtılması hem de yeni projelerde dünya standartlarında enerji verimli binaların imalatı mümkün olacaktır. Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl sektörün yukarı yönlü gelişimi mümkün olacaktır.

Sektördeki son gelişmeler ışığında yeni yıl için beklenti ve öngörüleriniz nasıl şekilleniyor? Biraz bahseder misiniz?

Küresel ısı yalıtım pazarının 2020 yılında 53 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor. Grand View Research Inc. adlı araştırma kuruluşunun raporuna göre, küresel ısı yalıtımı pazarının 2025 yılı itibarı ile 76,93 milyar ABD doları seviyesine çıkması ve o zamana kadar da yılda ortalama yüzde 5,7 oranında büyümesi bekleniyor. Ülkemizdeki duruma gelirsek, ısı yalıtımı yani mantolama pazarı 1,15 milyar TL seviyesine ulaştı. Aynı zamanda mevcut binaların halen yüzde 70’ten fazla bir bölümünün ısı yalıtımsız olması ülkemizin ısı yalıtımı alanındaki potansiyel büyüklüğünü gösteriyor. Isı yalıtımı, hem iklimin korunmasına hem de ülkemiz ekonomisinin cari açığının doğru yönetilmesine katkı sağlıyor. Öte yandan hane bütçesine katkı anlamında da ısı yalıtımının önemi çok büyük.

Bu nedenle enerji tasarrufu için ülkemizin ısı yalıtımı konusuna ciddi anlamda eğilmesi gerekiyor. Hem yeni binalar ileri ısı yalıtım hassasiyeti ile korunmalı hem de mevcut bina stoklarının ısı yalıtım ve enerji verimliliği geliştirilmeli. Isı yalıtımını memleket meselesi olarak görüyoruz.

2022 yılı hedefleriniz ve bu yılda özellikle ön plana çıkaracağınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Hem mevcut ısı yalıtımsız hem yeni yapılacak binaların ısı yalıtımını sağlayarak enerjide  yarı yarıya tasarruf edelebilir, böylelikle karbon emisyonlarını da aynı oranda düşürebiliriz. Enerji maliyetinin 60 milyar dolara yaklaştığı ülkemizde yapılacak ısı yalıtımlarıyla elde edilecek tasarruf 9 milyar dolara ulaşabilir.

Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemlerinin tüm ana bileşenleri Betek Gebze, Kayseri ve Balıkesir  tesislerinde yüksek Betek standartlarında üretiyoruz.  75 bin m2 alanda kurulu Betek Taşyünü Üretim Tesisi dünya standartlarında üretim yaparak, ısı yalıtım sisteminde taşyününe yeniden hayat veriyor. Taşyünü üretim tesisimizle yıllık 40 bin ton üretim kapasitesine sahibiz.

2021 yılında mantolama sektörü metrekare bazında %15 büyüdü. 2022 yılında da  %10 seviyesinde bir büyüme olmasını öngörüyoruz. Ülkemiz m2 bazında Avrupa’nın en büyük dış cephe ısı yalıtım pazarlarından biri. Aynı zamanda mevcut binaların halen %70’ten fazlasının ısı yalıtımsız olması ülkemizin ısı yalıtımı alanındaki potansiyel büyüklüğünü gösteriyor. Devlet tarafında hayata geçirilmesi planlanan ısı yalıtım uygulamalarını kolaylaştırıcı teşviklerin de devreye girmesi ile birlikte; önümüzdeki 5 yılda sektörün yukarı yönlü gelişimi mümkün olacaktır.

2003 yılından bu yana 200 milyon metrekarenin üzerinde ısı yalıtım uygulaması için ürünler sunduk. Toplamda yaklaşık 7,6 milyon hane halkına çağdaş yaşam koşulları yaratarak, daha konforlu ve sağlıklı ortamda yaşamalarını sağladık. 2003 yılında “ısı yalıtım” alanındaki çalışmalarımıza başlayarak, bu sektörde liderlik görevini üstlendik.

Betek, ısı yalıtım sistemleri ve inşaat boyaları alanında sektöründe birçok ilki gerçekleştirerek her iki alanda da yıllardır lider ve sektöre yön veren konumunu korumaya devam ediyor. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek ürün ve üretim kalitesini her zaman en üst seviyede tutmak için yatırım ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Isı yalıtım sistemlerini oluşturan her ürünümüzü sayısız Ar-Ge çalışmaları ile ısı yalıtımda en yüksek performansı gösterecek şekilde Avrupa standartlarına uygun olarak üretiyoruz. Bu anlamda Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemi, Türkiye’de TS EN 13499 ve TS EN 13500 ısı yalıtım sistem standartlarına uygunluk belgesi ile Avrupa teknik onay kuruluşu ‘EOTA’ tarafından verilen ETAG 004 yaşlandırma testlerine uygun olarak üretilerek ETA belgesine sahiptir.

Yıllık 40 ton kapasiteye sahip Betek Taşyünü üretim tesisinde, makine parkurunda özel olarak tasarlanmış kupola fırını ve yeni nesil spinnerlar kullanılmaktadır. Bu sayede homojen lif dağılımı, uzunluğu ve bağlayıcı dağılımı sağlanarak, ürünlerimizin teknik ve mekanik özellikleri hedeflenen seviyeye ulaşmaktadır. Kürleme fırınımız, standart kürleme fırınlarına göre %50 daha uzun olarak 36 metre uzunluğunda dizayn edilerek, daha uzun ve stabil kürleme ile ürün kalitesi maksimize edilmiştir. Wet Spot tespit sistemi ile ürünlerin fırından tamamen kürlenmiş olarak çıkışı kontrol altına alınarak, ileriye dönük cephelerde taşyünü kaynaklı yaşanan kahverengi kusma sorunları tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Sektörel gelişmeleri ve tüketici ihtiyaçlarını yakından takip ederek her yıl yeni Ar-Ge çalışmalarıyla yeni ürünler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2021 yılı içinde tüm ısı yalıtım sistemleri ile uyumlu olarak üretilen ve Binalarda Yangın Yönetmeliği’ne uygun şekilde uygulamalar için geliştirmiş olduğumuz Dalmaçyalı Stonewool Barrier Taşyünü Yangın Bariyeri ürünümüzün lansmanını gerçekleştirdik.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Isı yalıtımı konusu enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmak için hayati öneme sahip ve bunun için de ısı yalıtımı bilincinin arttırılması gerekiyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılıyor. Bu sebeple en fazla enerji tükettiğimiz ve yüksek faturalar ödediğimiz kış aylarının en büyük kurtarıcısı ısı yalıtımı olacaktır.

Türkiye’de tüketilen enerjinin %34,5’i binalarda kullanılıyor. Hem mevcut ısı yalıtımsız binaların hem yeni yapılacak binaların ısı yalıtımını sağlayarak enerjide yarı yarıya tasarruf etmek mümkün. Isıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide yarı yarıya tasarruf sağlamanın yolu yaşadığımız binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmaktan geçiyor.

Dalmaçyalı olarak Termal Kamera çekimleri ile bina yüzeylerinde ve mekanik tesisatta ısı kaçaklarının tespiti, ısı köprülerin kontrolü, ısıl süreçlerin analizi ve bu hususlarda yapılacak bakım ve tadilat uygulamaları öncesi ve sonrasında durum tespiti yapıyoruz.  Termal Kamera ekiplerimizin hazırladığı raporları bina yöneticilerine sunarak bina sakinlerinin önemli ölçüde tasarruf ederken, evlerinde konforlu ve sağlıklı bir yaşama alanına sahip olmaları için en uygun ısı yalıtım sistem çözümlerini bütçelerine en uygun teklifle sunuyoruz.  2003 yılından bu yana 200 milyon metrekare üzerinde ısı yalıtım uygulanmasını gerçekleştirmenin deneyimi ile Termal Kamera projesi kapsamında 70’ten fazla şehirde 50.000’i aşkın binada termal kamera ile çekim gerçekleştirdik.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER