Pazar, Ekim 1, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaDosyaYalıtım/İzolasyonODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan: “İnsan, süreç ve teknolojiyi buluşturup...

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan: “İnsan, süreç ve teknolojiyi buluşturup daha dijital bir ODE yaratmayı hedefliyoruz.”

 

 

3D görsel kütüphanesine sahip Türkiye’deki tek yalıtım firmasıyız.”

 

Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

1985 yılında kurulan ODE Yalıtım, günümüz itibarıyla ülkemizin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi. Eskişehir ve Çorlu’daki altı modern üretim tesisimizde, “Yapı Yalıtımı” ve “Teknik Yalıtım” olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Yapı yalıtımı alanında geliştirdiğimiz ürünlerle bir binanın temelinden çatısına kadar farklı detaylarda ısı, su, ses ve yangın yalıtımı çözümleri üretiyoruz. Binaların tesisat yalıtımı, sanayi ve endüstriyel tesislerin yalıtımını kapsayan teknik yalıtımda ise kauçuk köpüğü, cam yünü ve taş yünü olmak üzere üç ürün grubunu da üreten tek firmayız. Aynı zamanda Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumundayız. Dört binden fazla ürün çeşidimiz bulunuyor ve bu ürünleri 6 kıtada 75’in üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. 125’i yönetim ve idari kadrolarda, 225’i üretimde olmak üzere toplam 350 kişiye istihdam sağlıyoruz.

 

Son dönemde geliştirdiğiniz teknolojik yenilikler neler oldu? Yaşadığınız Dijital Dönüşüm süreçlerinizi anlatabilir misiniz?

Yalıtım sektöründe yenilikçi ürün ve hizmet felsefesini benimseyen bir şirket olarak her iki alanda da çalışmalar yürütüyoruz. Ürünlerimizdeki teknolojik süreçlerimizden bahsedecek olursak, deprem kuşağındaki ülkemizin bu alandaki en büyük ihtiyacının sürdürülebilir kentler ve yapılar olduğuna inanıyoruz. Binanın ömrünü uzatan teknolojilerden en önemlisi de yapıyı her türlü su ve nem tehdidinden koruyan ve korozyonu önleyen su yalıtım malzemeleri. Bizim temel üretim gamımızda olan bitümlü su yalıtım membranları, suyun binalara yönelik olumsuz etkilerine karşı üst düzeyde koruma sağlayarak temel, bahçe, çatı, bodrum ve teraslarda su sızıntısı yaşanması riskini ortadan kaldırıyor. Bu da yapıların dayanıklı, konforlu ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Bitümlü membran örtüleri alanında geliştirdiğimiz Epikon serisi, eksi 30 derece soğukta bükülme dayanımlarıyla Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de taşıyor. Su yalıtımının yanı sıra ısı yalıtımı ve tesisat yalıtımı ürünlerimiz de bina ömrünü uzatan ve yapıyı dirençli hale getiren sistemler arasında yer alıyor.

Özel bir üretim teknolojisi kullanarak geliştirdiğimiz ara bölme levhası Evomineral ise çevreden gelen sesleri 45,1 desibele kadar azaltarak, konforlu ve huzurlu yaşam alanları oluşturmayı sağlıyor. Ürünümüz aynı zamanda insan sağlığına olumsuz etkileri olan kimyasalları içermeyen elyaflardan üretildiğini kanıtlayan EUCEB Belgesi’ne (EUCEB-Mineral Yünler İçin Avrupa Sertifikasyon Kurulu) de sahip. 

Hizmetler tarafında ise özellikle 2020 yılında hayata geçirdiğimiz, ülkemizin yalıtım sektöründeki ilk dijital platformu olan ODE Select ile bu alanda önemli bir çözüm sunuyoruz. Tasarımcılar, mimarlar, mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin yanı sıra yalıtıma ilgi duyan herkese, inşaat projeleri için en uygun çözümlere ve teknik dokümanlara tamamen ücretsiz bir şekilde erişim sunan platformumuzun içinde BIM Kütüphanesi, Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracı, Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı, ODE Proje Hizmetleri ile Ürünler ve Dokümantasyon yer alıyor. ODE Select platformunda yer alan tüm özelliklere ücretsiz olarak erişim sağlıyoruz. 

Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracına bu yıl itibarıyla yalıtım sistem çözümlerinin 3 boyutlu görsellerini de ekledik. Bu da aslında dijitalleşmenin sektöre sağladığı katkıyı göstermesi açısından iyi bir örnek teşkil ediyor. Sistemde toplam 120 farklı model yer alıyor. Proje detay çözümlerinde kullanılabilen teras çatı, eğimli çatı, yeşil çatı, araç geçen teraslar gibi detayların yanı sıra geleneksel temel bohçalama ve proof sistem ile temel perde yalıtımı alanlarının tümünde ilgili görsellere de hızlı ve pratik bir şekilde erişilebiliyor. Bu kapsamda aynı zamanda 3D görsel kütüphanesine sahip Türkiye’deki tek yalıtım firmasıyız. 

Yine bu yıl ODE Select içinde Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı’nı geliştirdik. Bu sayede ısıtma, soğutma, havalandırma gibi iklimlendirme alanlarının yanı sıra kızgın buhar, kızgın yağ gibi akışkanların olduğu endüstriyel proseslerin yalıtım ihtiyaçlarının yalnızca birkaç dakika içinde hesaplanmasını sağlıyoruz. Platformdaki diğer araçlar gibi web tabanlı olan araç, kullanıcıların her zaman güncel bilgiler içeren sisteme hızlı bir şekilde ve programı bilgisayara indirmeye ihtiyaç duymadan erişmelerine olanak tanıyor. Mobil uygulamalara da uyumlu olduğundan cep telefonları ve tabletlerden de kolaylıkla kullanılabiliyor.

 

Hızla gelişen Yapay Zeka teknolojisini firmanıza nasıl uyarladınız?

Bu dönemde önceliklendirdiğimiz alanlardan biri de dijitalleşme projelerimiz. Özellikle rutin veya belirli algoritmalarla yapılabilecek işleri robotlara aktararak, çalışanlarımızın zamanını daha fazla yaratıcılık gerektiren katma değerli alanlarda harcamalarını sağlamak istiyoruz. Planlama ve raporlama ile ilgili bazı süreçlerde robotları kullanmaya başladık. Tüm bu çalışmaların merkezinde ise her zaman ‘en büyük yatırımımız’ dediğimiz insan kaynağımız olacak. İnsan, süreç ve teknolojiyi buluşturup daha dijital bir ODE yaratmayı hedefliyoruz. 

 

BIM’in hem şirketinize hem de projelerinize katkısı neler oldu? Yapı Bilgi Modellemesi teknolojisi hakkında neler söylemek istersiniz?

BIM 1980’li yıllardan beri planlanan ve 3D çizim programlarının her anlamda gelişimi ile yaygınlaşan bir süreç. Son 10 yıldır tüm dünyada hem kullanıcılar hem de üretici firmalar tarafında yükselen ve kullanımı artan bir ivmeye sahip olduğunu görüyoruz. Yurt dışında örneklerini gördüğümüz gibi son yıllarda ülkemizde de bazı büyük projelerde BIM kullanılıyor. Hatta İstanbul 3. Havalimanı, Büyükşehir Metro projelerinde kullanımı zorunlu hale getirildi. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü BIM kullanımı pek çok avantaj sağlıyor. Bunlara birkaç örnek verecek olursak, 3D tasarım, hızlı koordinasyon, zamandan kazanma, proje çizim aşamasını kolaylaştırması, projenin hafriyatından bitim sürecine kadar yaşanabilecek olası sorunları erken tespit etmeyi sağlaması ve çözümler sunmasını söyleyebiliriz. 

ODE BIM Kütüphanesi de içerisindeki cam yünü, taş yünü ve elastomerik kauçuk köpüğüne ait farklı tip ve spesifikasyonlardaki ürün modellemeleri ile tesisat tasarımına yalıtım eklemeyi sağlıyor, tasarımcıların işini kolaylaştırıyor. Projelerin bu kısmının bizim sistemimiz üzerinden tasarlanması, süreçlerin verimli işlemesini bu sayede de maliyetlerin düşürülmesi gibi önemli avantajları beraberinde getiriyor.

 

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER