“2021 yılında üretim miktarlarımızı artırarak, ürün çeşitliliğimizi zenginleştirerek, tüm ürün gruplarında pazar payımızı arttırmayı ve bu sayede mevcut ciromuzun üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere, hizmet ve servis kalitemizi iyileştirici yeni projeler gündemimizde yer alacak.”
1965 yılından itibaren yalıtım sektöründe lider pozisyonunu koruyan İzocam, dünya standartlarına uygun olarak müşterilerinin talep ve beklentilerini zamanında ve çevreci bir yaklaşımla karşılamakta. İzocam Genel Direktörü Murat Savcı ile 2021 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri konuştuk
2021 yılı için hedefleriniz neler? Üretim ve satış stratejiniz için neler kurguluyorsunuz?
İzocam olarak 55 yıllık deneyimimizle yalıtım sektörünün lideriyiz. Sektörümüze kazandırdığımız kaliteli ürünlerin yanında, sahip olduğumuz uzmanlık ve yalıtım konusunda verdiğimiz danışmanlık nedeniyle de tercih edilen bir markayız. Bu doğrultuda, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, 2021’de de alt yapı çalışmalarından havalimanlarına, enerji santrali projelerinden renovasyon projelerine, AVM’lerden fabrikalara, hastanelerden toplu konutlara kadar Türkiye’nin ve ihracat pazarlarımızın önde gelen projelerinde yer almayı hedefliyoruz.
2020 yılını 600 milyon TL üzerinde bir ciro ile kapatıyoruz. 2021 yılında üretim miktarlarımızı arttırarak, ürün çeşitliliğimizi zenginleştirerek, tüm ürün gruplarında pazar payımızı arttırmayı ve bu sayede mevcut ciromuzun üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere, hizmet ve servis kalitemizi iyileştirici yeni projeler gündemimizde yer alacak. Üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliğimizi piyasanın ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda artırarak, sektör içerisindeki mevcut konumumuzu daha da güçlendireceğiz.
Bizim uzun yıllardır takip ettiğimiz bir başarı göstergemiz var, yeni ürünlerin ciromuz içindeki payı yani “inovasyon katsayısı”. Şu an yeni ürünlerin ciromuz içindeki payı %20,5 oranında Yani diyebiliriz ki, pazarın talep ettiği her 5 üründen biri yeni ürün statüsünde. Bu hedefimizi önümüzdeki yıl da koruyacağız.
Şu an ihracatın ciromuz içindeki payını arttırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle 2021’de yeni Pazar arayışlarımız devam edecek. Mevcutta yer aldığımız ülke pazarlarındaki bayi ağımızı genişletirken, potansiyel olarak gördüğümüz ülkelerde de yeni bayilikler vereceğiz.
Dijitalleşme alanında son iki yılda yaptığımız yatırımlar sayesinde artık çok daha çevik ve müşteri odaklı bir İzocam var. Önümüzdeki dönem de bu değerlerimizi korumak için dijital dünyada yeni projelere imza atacağız. 2021’de SAP alt yapılı yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. İnsanı merkeze alan bir şirket olarak, dijital çalışan deneyimine odaklı yatırımlar gündemimizde yer alacak. Bu kapsamda kısa süre önce devreye aldığımız SAP SuccessFactors temelli yeni online platformumuzdaki geliştirmeler 2021’de de sürecek.
Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) her zaman önceliğimiz olduğu için iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili farkındalık yaratacak projeler 2021 yılında da gündemimizde yer alacak. Bu yıl tesislerimizin çevresel koşullar ile en uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak için çevre dostu teknolojik yatırımlara başladık. Tarsus tesisimizde yürüttüğümüz ve 2021’in ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanan yeni filtre yatırımı sayesinde dünya standartlarında hava emisyon değerlerine ulaşmayı hedefliyoruz.
Bu yıl pazara sunacağınız yeni ürünleriniz olacak mı?
Değişen piyasa koşullarında doğru ihtiyaca doğru çözüm geliştirme hedefi ile Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde daha ekonomik ve yüksek ısıl konfor sunan ürünleri piyasaya sunacağız.
Diğer taraftan pandemi sürecinde daha çok evlere kapandık, çoğumuz gerek ev içinde gerekse komşu gürültüsü ile yaşamaya çalıştık. Kimizaman sokatan gelen sesler bizleri daha çok zorladı. Tüm alanlarda istenilen sessizliğe ulaşmada dış cephe yalıtımıyla birlikte yapıların iç duvar yüzeyleri, ara bölmelerinde ve katlar arasında doğru ürünlerle yalıtımın uygulanması önem taşıyor. Bu açıdan mineral yün bazlı, ses yutuculuğu yüksek yeni ürünleri pazara sunmayı hedefliyoruz.
2017 Mayıs ayında yürürlüğe giren “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” sanayi dışındaki binaların her türlü duvar ve döşeme kesitinin sağlaması gereken minimum ses azaltım değerini (Rw) içeriyor. Biz de yanmayan, yüksek ısı yalıtımına ek olarak ses ve titreşim yalıtımına da katkı sağlayan, akustik konfor sunan yeni ürünleri sektöre kazandıracağız. Gürültünün sönümlenmesini sağlayacak, iletilmesini önleyecek ve hacim akustiği de sunacak olan yeni ürünler binanın genelinde ve dairelerde istenilen sessizlik konforunu sağlayacak.
Diğer taraftan sanayi ve endüstriyel yapılarda yeni yalıtım çözümlerine odaklanacağız. Sandviç panel sektörü için geliştirmeyi planladığımız ürünlerde ısı ve ses yalıtımının yanında yangın güvenliğine odaklanacağız. Sanayi yapılarında yangın güvenliğini sağlamak demek, yatırımı korumak demektir.
Tüm bu ürünleri sektöre kazandırıken insan sağlığı ve yeni ürünlerin sürdürülebilirlik katkısı da bizler için önem arz ediyor. İzocam tesislerinde üretilen camyünü ve taşyünü bazlı yeni ürünler de EUCEB sertifikasına sahip olacaklar. EUCEB belgesi, sadece bio ürün kategorisine veriliyor ve ürünün bio çözünürlüğü olduğunu, bu sayede de insan sağlığına zarar vermediğini ifade ediyor.
Yine küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında geliştirilen ve 2030 yılına kadar tamamlanması beklenen Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Hedefler kapsamında İzocam’ın yeni ürünlerinin katkısını ön plana çıkarma ve sektör lideri olarak, sektör profesyonelleri arasında bu konuyla ilgili farkındalığı artırma hedefinde olacağız. İzocam’ın ürünlerinin sahip olduğu özellikler sayesinde şimdiye kadar Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma için belirlediği 17 küresel hedefin pek çoğuna zaten katkı sağlıyorduk. Ürünlerimizin insan sağlığına zararsız olması, enerji tasarrufu sağlaması, sürdürülebilirliğe olan katkısı nedeniyle BM’in 17 küresel hedefi arasında yer alan “Sağlıklı Bireyler”, “Erişebilir ve Temiz Enerji”, “İnsana Yakışır İş ve Büyüme”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları”, “Sorumlu Tüketim ve Üretim”, “İklim Eylemi” ve “Hedefler için Ortaklıklar” gibi 8 önemli hedefe ulaşılmasında üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.
İhracat noktasında çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
Pandemi sürecinde ihracat faaliyetlerimiz kesintisiz devam etti. Başta Türki Cumhuriyetler, Afrika, Balkanlar, Asya ve Ortadoğu’da olmak üzere 20 yerleşik bayimiz ve 200 alt bayimiz ile ihracat faaliyetlerimizi sürdürdürüyoruz.
Türkiye’de olduğu gibi ihracat pazarlarımızda da yalıtım sektörü açısından büyük bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede ihracat yaptığımız pazarlardaki 20 yerleşik bayimiz ve 200 alt bayimiz ile hem ihracat faaliyetlerine devam ediyoruz hem de ihracat açısından coğrafi yayılımı sürdürerek bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeye odaklanıyoruz.
İhracatı 600.000 m³’ü aşan bir firma olarak, Orta Doğu iklimlendirme pazarının en önemli üreticisi konumundayız. Bina ve sanayide kullanılan yalıtım ürünlerinin yanında, iklimlendirme sektörüne yönelik ürünlerin de ihracatını yapıyoruz. İhracatımız 2019 yılında yaklaşık 20 milyon USD oldu ve ciromuzun %20’den fazlasını ihracat faaliyetlerimiz oluşturdu. Önümüzdeki yıl ihracatın ciromuz içindeki payını arttırmayı hedefliyoruz.
İhracattaki başarılarımız her yıl İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (ISIB) tarafından verilen ve iklimlendirme sektörünün ihracat alanındaki Oscar’ı olarak görülen Başarılı İhracatçılar Ödülü ile tescilleniyor. En son ISIB tarafından Kasım 2020’de takdim edilen 2019 Başarlı İhracatçılar Ödülleri kapsamında, ihracat alanında gösterdiğimiz performansla “En Çok İzolasyon Malzemesi İhracatı Yapan Firma” kategorisinde 1’lik ödülünün sahibi olduk.
Ar&Ge ve İnovasyon çalışmaları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
İzocam, inovasyon ve Ar-Ge’ye verdiği değer sayesinde 55 yıldır yalıtım sektörünün lideri konumunda yer alıyor. Yalıtım sektörünün dünyadaki gelişimini yakından takip ediyoruz. Ar-Ge ile ilgili hedeflerimize ulaşırken sadece mevcut ürün gamımızı kullanarak değil, yeni teknolojilerden de faydalanarak katma değeri yüksek ürün ve çözümlerle yol kat ediyoruz. Ürün gamımıza Ar-Ge çalışmalarımız doğrultusunda müşterilerimizin ve pazarın beklentisine uygun yeni ürünler ekliyor, yalıtım ile ilgili 7 ürün gamında ürün sunabilen Dünyadaki tek marka olma özelliğimizi koruyoruz.
İzocam’ın Ar-Ge konusunda çok büyük bir avantajı var. O da Saint-Gobain Isover gibi dünya yalıtım pazarında teknolojik anlamda lider bir firmanın lisansı ile üretim yapması ve Saint-Gobain Isover’in tüm teknolojik imkanlarından faydalanabilmesi… Diğer bir avantajı ise yalıtımın tüm segmentlerinde faaliyet gösterdiği için geniş fikir havuzuna sahip olması. Bu sayede İzocam, ürün ve hizmetleriyle ilgili doğru ve yenilikçi adımları daha rahat atabiliyor.
Ayrıca inovasyon kavramının sadece ürünle ilgili olmadığının farkındayız. Bu nedenle üretimle birlikte, ürünün verimli şekilde nakledilmesi,kolay taşınması, avantajlı depolanması ve kolay uygulanması da bizim önem verdiğimiz konuların başında yer alıyor.
İzocam olarak ihtiyaca uygun ürün geliştirmenin öneminin farkındayız. Geçtiğimiz üç yılda, bu vizyondan yola çıkarak mineral yün ürün grubumuza 3 yeni ürün kazandırdık. Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde hafif ara bölmelerde kullanılmak üzere geri dönüşümlü malzemeler kullanarak geliştirdiğimiz, İzocam Mineral Yün Ara Bölme Levhası usta dostu bir ürün… Ürünün doğal içeriği ile toz yapmayan yapısı ve kolay kesimi, rahat ve sağlıklı çalışma ortamları yaratıyor ve hızlı uygulama ile zamandan tasarruf sağlıyor. Kendi başına ayakta durabilen ürün, güvenli uygulama imkânının yanında hafifliği sayesinde de kolay taşınabiliyor. Mineral yün ürün grubumuza eklediğimiz diğer bir ürün ise Endüstriyel binalarda, yerinde yapılan metal çatı ve cephe sistemlerinde kullanılmak üzere sektöre sunduğumuz ve farklı ısı iletkenliklerine sahip EBL ve EBL R+ ürünlerimiz oldu. Bu ürünler su itici özellikleri sayesinde bünyesine su almıyor. Mineral yün ürün serimize yeni katılan üçüncü ürünümüz ise giydirme cephe uygulamalarında kullanılan Mineral Cephe Levhası. İzocam Mineral Cephe Levhasının üzeri camtülü kaplı olduğu için uygulama süresince hem dış ortam koşullarına karşı direnç sağlıyor, hem de havalandırmalı cephelerde hava akışıyla oluşabilecek malzeme yüzeyindeki deformasyonun önüne geçiliyor. Kullanıldığı cephelerin başka bir yalıtım malzemesi ya da örtü ile kaplanması gerekmiyor. Dolayısıyla yalıtım işlemi çok daha çabuk tamamlanabiliyor, uygulamada ekonomi ve zamandan tasarruf sağlanıyor.