Pazar, Haziran 11, 2023
E-Dergi Oku
E-Dergi Oku
Ana SayfaDosyaKalıp/İskele SistemleriSevinçler Sağlık Ürünleri Fabrikası’nda İNTEK Kalıp İmzası

Sevinçler Sağlık Ürünleri Fabrikası’nda İNTEK Kalıp İmzası

Projenin Adı: Sevinçler Sağlık Ürünleri A.Ş Fabrikası İnşaatı 

Yatırımcı: Sevinçler Grup 

Projenin Yeri: 5.Organize Sanayi Bölgesi – Gaziantep

Sektörün önemli üreticilerinden Sevinçler Sağlık Ürünleri bebek bezi, hasta bezi, ıslak mendil gibi hijyenik sağlık ürünlerini üreten, portföyü en geniş üreticilerinden biridir. Firma, modern tesislerinde Dünya’nın 70 den fazla ülkesine ihracat yaparak ülkemize değer katmayı sürdürmektedir. 

Sevinçler Grup tarafından Gaziantep 5.Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan yeni sağlık ürünleri tesisi, 13.000 m2 taban oturum alanı ve toplamda 33.000 m2 ‘ye varan inşaat alanı ile bölgedeki en büyük yatırımlardan biri olarak dikkat çekmektedir. Bu 33.000 m2 lik inşaat alanın 20.000 m2 si betonarme döşemeler ile 13.000 m2 si guseli kolonların üzerine monte edilen “prefabrik beton makas kirişlerin” oluşturduğu çatı ile kapatılmıştır. Betonarme döşemeler, 400,550 ve 900 cm gibi farklı yüksekliklere, 100 cm gibi derin kirişlere sahiptir. 2020 yılı içinde inşaatına başlanan proje, yıl içinde tamamlanmış ve faaliyete geçmiştir. 

Sevinçler Grup bu projede, kalıp ve iskele konusunda çözüm ortağı olarak İntek’i tercih etmiştir. İntek, kaliteli ürünlerinin yanı sıra, vermiş olduğu proje desteği ile işin güvenli, hızlı ve kaliteli olarak yapılmasına katkı sağlamıştır. Gelen yüklere göre yapılan projelendirme, sistemin “gerektiği kadar malzeme” ile kurulmasını, buna bağlı olarak da malzeme ve işçilikten ekonomi yapılmasını sağlamıştır.

Kalıp ve iskele uygulamalarında proje hizmetinin önemi; 

Burada, kalıp ve iskele uygulamalarında proje desteği konusunun altını çizmek gerekiyor. Kalıp ve iskele sistemlerinin kullanıldığı betonarme inşaat işleri, büyük beton yükleri, rüzgar yükleri ve yüksekte çalışma gibi koşullar nedeniyle “çok tehlikeli işler” kategorisinde yer almaktadır. Bu koşulların, mühendislik kurallarına göre dikkate alınarak;

-Kalıp ve iskelelere gelen yüklerin belirlenmesi, 

-Bu yüklere göre statik hesapların yapılarak, kalıp ve iskelelerin sahada hangi aralıklarla yerleştirilmesi gerektiğinin belirlenmesi, 

-Bu hesap çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin bir uygulama projesi olarak çizilmesi ve sahadaki uygulamaların bu projeye uygun olarak yapılması..

Kalıp ve iskele uygulamalarının çok verimli olarak gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Uygulamaların bir projeye bağlı olarak yapılmaması durumunda, kalıp ve iskelelerin gelen yükleri karşılayamayacak şekilde eksik kullanılması nedeniyle, can kaybıyla sonuçlanabilecek iş kazaları ile karşılaşılabileceği gibi, tam tersi olarak gereğinden fazla malzeme kullanılması durumunda ilave malzeme ve işçilik maliyetleri ile karşılaşılacaktır. Özet olarak, kalıp ve iskele uygulamalarının bir projeye göre yapılması, iş güvenliği, kalite ve hızın artmasını buna karşın maliyetlerin azalmasını sağlayan çok faydalı bir yöntemdir. Nitekim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020 yılında yayınlanan tebliğde, bina inşaatlarındaki kalıp ve iskele uygulamalarında bir proje zorunluluğu getirilmiştir. 

Projede kullanılan İntek Kalıp ve İskele Sistemleri: 

Döşemelerde HD 150 yük taşıyıcı kalıp iskelesi, 

Perde ve kolonlarda Panemax çelik çerçeveli, vinçle taşınan panel kalıp sistemi kullanılmıştır. 

Kaba inşaat süresi dikkate alınarak belirlenen kalıp ve iskele miktarları şöyledir; 

– 70×70 Kolon Kalıbı: H:800 cm – 4 Takım 

– 70×70 Çift Guseli Kolon Kalıbı: H:800 cm – 4 Takım 

– Perde Kalıbı: H: 800 cm – 15 metre tül 

– Döşeme Kalıbı ve iskelesi: H: 900 cm – 1500 m²

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER