“Pandemi koşulları ihracata yönelik faaliyetleri daha da ivmelendirdi. Pandemi sonrası tüm dünyada ve Türkiye’de ertelenmiş talepler, altyapı üstyapı projeleriyle inşaat sektöründe özellikle 2022 yılından itibaren bir ivmelenme öngörüyoruz. Geleceğe yönelik sektör oyuncuları ve tüm paydaşlarımızla sektörün yurtiçi ve yurtdışı tanıtımı için, uluslararası rekabete yönelik dernek misyonu çerçevesinde katkı sağlamaya çalışacağız.”
İskele ve Kalıp sektörünün önde gelen firmaları tarafından temsil edilen İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD), uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün ve ihracatın artırılması, sektörün sorunları, çözümleri ve sektörel işbirlikleri konusunda çalışmalar yürütmekte. Salgın döneminde de çalışmalarına ara vermeyen dernek, koşulların ve sektörün değişen ihtiyaçlarına karşı kendisini hızlı bir şekilde adapte ederek yenilikçi çözümlerle sektöre ışık tutmaya devam ediyor.
İskele Kalıp Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Akın Alıkçıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportaj çalışmamızda, gündeme dair gelişmeleri, derneğin güncel faaliyetlerini ve öncelikli gündem konularını ele almaya çalıştık.

Son dönemde odaklandığınız konular ve gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan kısaca bahseder misiniz?
Bizim gündem konularımızın tamamı sabit ve değişken olmak üzere sektörün ihtiyaçları için gerekli çalışmaları kapsamaktadır. Genel ajandamız; İskele Kalıp Sanayicilerinin mesleki sorunlarının çözümleri üzerinde faaliyetlerde bulunmak, çözümlerin günlük iş hayatına uyarlanmasını sağlamak ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak üzerine şekillenmektedir. Gündem konu başlıklarımızı özetleyecek olursak :
- “Güvenli Hayat, Güvenli İskele” konulu AB hibe projemizin hayata geçirilmesi
- Komitelerimiz aracılığıyla ortak terminolojiyi hedeflediğimiz teknik doküman çalışmaları,
- Sektörün denetim eksikliği, standardizasyon, haksız rekabet gibi ortak sorunlarına ilişkin kamu otoritesi ile yapılan görüşme ve çalışmalar yapmak,
- Üniversiteler ve meslek liseleri yürüttüğümüz Okul & Sanayi iş birlikleri çalışmaları,
- Dernek üyelerimizin maliyetlerini azaltmaya yönelik paydaşlarla ortak çalışmalar
- Üyesi olduğumuz birlik ve çatı kuruluşlarla ortak iş birlikleri ve sektörümüze fayda yaratmaya yönelik çalışmalarımız
- Sektör tanıtımına yönelik çalışmalar olarak paylaşabiliriz.
Salgının etkileri azalmaya başladığında sizce sektörde ne gibi fırsatlar meydana gelebilir? Bu noktada dernek olarak ne gibi hazırlıklarınız mevcut?
2020 Mart ayından itibaren pandemi süreci diğer tüm sektörlerde olduğu gibi sektörümüzün ticari faaliyetlerini de olumsuz etkiledi. Sektör için yurtiçi pazarı pandemi öncesinde de özellikle son birkaç yıldan beri çok iyi gitmediği için sektör oyuncularının büyük bir çoğunluğu stratejilerini ve yönünü ihracata döndürmüş durumdaydı.

Pandemi koşulları ihracata yönelik faaliyetleri daha da ivmelendirdi. Pandemi sonrası tüm dünyada ve Türkiye’de ertelenmiş talepler, altyapı üstyapı projeleriyle inşaat sektöründe özellikle 2022 yılından itibaren bir ivmelenme öngörüyoruz. Geleceğe yönelik sektör oyuncuları ve tüm paydaşlarımızla sektörün yurtiçi ve yurtdışı tanıtımı için, uluslararası rekabete yönelik dernek misyonu çerçevesinde katkı sağlamaya çalışacağız.
Sektör 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Fakat önemli olan bu pazarlarda derinleşebilmek ve sürdürülebilir olmak. Bunun için de güncel teknolojileri kullanmak, yetkin ekipler oluşturmak, Ar-Ge’ye yatırım yaparak inovatif ürün ve hizmetler geliştirmek ve topyekün kaliteyi sektör bazında daha yukarı çıkarmak için çaba sarf edeceğiz.
Dernek olarak eğitim noktasındaki duruşunuz ve benimsediğiniz stratejiyi bizlerle paylaşır mısınız?
Eğitim ve mesleki gelişim faaliyetleri bizim stratejik öncelikli konularımızdan. Meslek odalarıyla yaptığımız toplantılarda, şantiyedeki inşaat mühendislerinin iskele ve kalıp ile ilgili bilgilerinin kuvvetlendirilmeye açık, bazen de hiç olmadığına dair dönüşler aldık. Üniversitelerle yaptığımız toplantılarda, inşaat mühendisi adayı öğrencilerinin sektörle ilgili hem müfredatta derslerinin olmadığını hem de bilgi sahibi olabilecekleri bir ortamlarının bulunmadığını gördük. Bu kapsamda üniversitelerde lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik sunumlar ve mesleki gelişim seminerleri yaptık. İskele-kalıp sektörünün dinamikleriyle ilgili mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmalarda bulunduk. Isparta, Ankara ve İstanbul’da inşaat mühendisleri odalarıyla birlikte 20’li yaşlardan 70 yaşına kadar farklı tecrübelerdeki inşaat mühendislerine, mesleki gelişim seminerleri verdik.

Meslek liselerinde İskele-kalıp konusu müfredatta betonarmenin içerisinde. Bu noktada Bahçelievler Kaymakamlığı ve İl Milli Eğitimiyle birlikte iskele-kalıpla ilgili bölümü, müfredatta kuvvetlendirmeye ve güncelleştirmeye yönelik bir okul &sanayi iş birliği protokolü imzaladık. Bahçelievler Türk Telekom Meslek Lisesinden ve sektör uzmanlarımızdan bir çalışma grubu oluşturduk. Önce fabrikada iskele ve kalıpla ilgili okul öğretmenlerine eğitimler verdik. Üyelerimizin katkılarıyla okul laboratuvarlarında güncel teknolojilere uygun ürünlerin görülebileceği bir ortam hazırladık. Amacımız, eğitmenlerin güncel sektör bilgilerini ve dinamiklerini bilmesi ve öğrencilere aktarması. Nihai olarak Türkiye’nin bütün meslek okullarında, meslek liselerinde sektörümüzün güncel müfredatının okutulmasını hedeflemekteyiz.
Üniversitelerle ortak çalışmalarımız da devam ediyor. Türkiye’de üniversitelerle bir ilk olarak ODTÜ inşaat bölümü öğrencileri için son teknoloji kalıp ve iskele tekniklerinin örneklerini görmeleri, eğitimleri boyunca teknik donanımlarını geliştirebilmeleri için ortak bir proje hayata geçirdik. ODTÜ İnşaat Bölümü’nün bahçesinde proje için tahsis edilen bir bölgede açık hava teşhir parkı oluşturulmuş ve duvar, kolon, kiriş, döşeme kalıpları, iskele ve bağlantı detaylarını da içeren sergi, İKSD üyelerinin değerli katkılarıyla oluşturuldu.
2021 yılında “Güvenli Hayat, Güvenli İskele” hibe projemizi hayata geçireceğiz. Projenin genel amacı; inşaat sektöründe güvenli iskele kullanımı özelinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmek ve konuyla ilgili tüm paydaşların bilgi ve farkındalığını arttırmak. 44 farklı etkinliğin düzenleneceği bu projemizde eğitim faaliyetleri yine öncelikli olacak. İnşaat sektöründe çalışan işçiler ve ailelerine, sektör yöneticileri ve üniversite öğrencilerine yönelik yüz yüz yüze ve e-learning eğitim aktiviteleri proje kapsamında gerçekleştirilecektir.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Tüm insanlık bilim kurgu ile korku filmi karışık bir ortamda sağlığını koruyup ayakta ve hayatta kalmaya çalışıyor. Bu durum tüm kurum ve kuruluşlar için de devletler için de geçerli. Zorlu bir dönemden geçiyoruz, uzun soluklu stratejik plan yapabilen, kurumsal bütünlüğünü kaybetmeyen, nakit akışını düzenleyebilen, moralini ve enerjisini kaybetmeden yol alabilen firmaların ilk başlarda yara alsalar bile süreçten görece olarak güçlenerek çıkacaklarına inanıyoruz. Herkese sağlık sıhhat dolu günler diliyoruz.