Pazartesi, Ekim 2, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaDosyaKalıp/İskele SistemleriDoka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay: “Yalnızca ürün Ar-Ge’si değil, iş...

Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay: “Yalnızca ürün Ar-Ge’si değil, iş yapış şekli Ar-Ge’si de yapıyoruz”

“2021 – 2022 yılları için yeni iş bir iş modelinin de hazırlığı içindeyiz. Şunu da rahatlıkla ve gururla söyleyebiliriz ki Türkiye’de teknolojik olarak en ilerde şu an biz varız, bunun nedeni de Ar-Ge’ye verdiğimiz büyük önem.”

Türkiye ve çevre coğrafyalarda inşa edilen önemli projelerde yer alan DOKA Türkiye, müşterilerine sunduğu Kalıp ve iskele çözümleriyle projelerin daha verimli, daha iyi ve daha güvenli bir şekilde inşa edilebilmesine olanak sağlıyor. Sorumlu olduğu pazarlarda ortaya koyduğu etkin stratejiyle her dönemde pazara yön veren bir marka olan DOKA Türkiye, kendi bölgesinde satış miktarını ve ihracat payını artırmaya devam ediyor.

Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay ile gerçekleştirdiğimiz röportaj çalışmamızda, başlıca gerçekleştirdikleri projeler, Ar-Ge çalışmaları ve yeni pazar hedeflerini ele almaya çalıştık.

Konuyla ilgili son olarak Cezayir pazarını da kendi sorumluluk bölgesine kattıklarını söyleyen Özatay; “Doka Türkiye’nin hizmet alanı olan bölgeye odaklanarak burada ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını ve buralara ihracat miktarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yurt dışında bütün imza projelerde yer almak istiyoruz.” dedi

Pazardaki gelişmeleri kısaca değerlendirebilir misiniz? Bu gelişmeler ışığında gündeminizdeki konu başlıklarından biraz bahseder misiniz?

Özellikle geçtiğimiz yıl pandemi ile başlayan süreçte, pazarda dijitalleşmeye doğru hızlı bir yönelim başladı. İnşaat sektörü bir süre durgunluk yaşamasına rağmen Mayıs ayından sonra açılmaya başladı ve bu devam etti. Biz, dijitalleşmenin sektörün geleceği olduğunu düşünerek 3 yıl önce bu alana yatırım yapmaya başladık. E-ticarete odaklanmaya ise 2 yıl önce başladık. Pandemi dönemiyle beraber yeni iş modelleri, e-ticaret ve dijitalleşmeye daha da yoğunlaştık.

E-ticaret sitemizle, internet üzerinden de müşterilerine hizmet veren vekalıp firmaları içinde bu alanda satışa geçen ilk firma olduk. Kendimize ait online mağazamızda satışa başladık ve sitemize yoğun ilgi var. shop.doka.com adresinden ürünlerimizin satışı yapılıyor. Örnek vermek gerekirse, yıllık ortalama ciromuzda e-ticaret satışlarımızın oranı %10’lara yaklaştı.

Önümüzdeki dönemde tüm alanlarda dijitalleşmenin ve yeni iş modellerinin çok daha arttığına şahitlik edeceğiz.

Bu yıl içerisinde gerçekleştirdiğiniz projelerden birkaç örnek verebilir misiniz?

Dünyanın dört bir yanında inşa edilen önemli yapılar Doka imzası taşıyor. Kalıp ve iskele çözümlerinde dünyadaki ve Türkiye’deki tüm inşaat firmaları ve sektör paydaşları tarafından kabul görülen bir şirketi ülkemizde ve çevre ülkelerde temsil ediyoruz.  

Bu yıl sorumluluk üstlendiğimiz projelerden biri, Artvin Yusufeli Baraj Köprüleri oldu. Proje kapsamında, dünyanın en yüksek üçüncü barajı olacak olan Yusufeli Baraj Gölü’nün sular altında kalacak kısımlarında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından büyük açıklıklı viyadükler yaptırılıyor. Doka, Artvin Şilenkar’da inşa edilen projeye dengeli konsol köprü kalıbı sistemimiz olan Doka-CFT ile çözüm ortağı oldu.  

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Otoyolu Projesi’nin çeşitli aşamalarında katkı sağlıyoruz.

Proje dahilindeki yapımı süren Asya ve Avrupa yakalarındaki yaklaşım viyadükleri ile Malkara, Gelibolu ve Lapseki’de yer alan V01, V06, V08 viyadüklerinde çözüm ortağı olarak yer alıyoruz. 

İzmir Konak’ta Folkart Vega Projesi de ise 40 ve 33 katlı 2 kule bir başka projemiz. Konut, home ofis, iş yerleri, cafe, fitness salonu gibi çeşitli birimlerin yer aldığı, Folkart Vega Projesi 148 bin 175 metrekare inşaat alanı üzerinde, 3 blok halinde inşa ediliyor.

Avrupa’nın en yüksek binası olacak T.C. Merkez Bankası , Ziraat Bankası binası ve Vakıfbank binası projeleri devam ediyor. Azerbaycan’da Port Bakü’nün ve Irak’ta, Dubai hariç Arap coğrafyasının en büyük alışveriş merkezinin yapımına devam ediyoruz. Son olarak tamamlandığında Orta Asya’nın en yüksek binası olacak Özbekistan Taşkent’te başlayan Nestone’un da çözüm ortağı olduk.

Ar&Ge çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Önümüzdeki dönemde ne gibi yenilikler söz konusu?

Ar-Ge çalışmalarında dijitalleşmeye odaklandık. Artık ürün Ar-Ge’si değil de iş yapış şekli Ar-Ge’si yapıyoruz . Örneğin, müşterilerimize kağıt projeler göstermek yerine, barkodu okuttuğumuzda, 3 boyutlu holografik projeyi anlatabilmeye yönelik çalışıyoruz. 2021 – 2022 yılları için yeni iş bir iş modelinin de hazırlığı içindeyiz. Şunu da rahatlıkla ve gururla söyleyebiliriz ki Türkiye’de teknolojik olarak en ilerde şu an biz varız, bunun nedeni de

Ar-Ge’ye verdiğimiz büyük önem.

Yeni pazar hedefleriniz ve mevcut pazarlardaki çalışmalarınız nasıl ilerliyor?

Doka, ürünleri ve mühendislik çözümleriyle yurt içinde ve yurtdışında belli başlı pek çok büyük projelenin çözüm ortağı olarak görev alıyor. Bağdat Mall Alışveriş Merkezi, Irak Merkez Bankası projesi, Özbekistan’daki Nestone Tower Azerbaycan’da ise, Port Bakü Faz 2 projeleri Doka’nın ürünleri ve mühendislik çözümleriyle yer aldığı projelerden bazıları.

Satışlarımızın yarısını ihracat oluşturuyor. Şirketimizin merkezi de bunu görerek, Cezayir pazarını da Doka Türkiye’ye verdi. Bu da bizim için çok büyük bir gurur.

Doka Türkiye’nin hizmet alanı olan bölgeye odaklanarak burada ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını ve buralara ihracat miktarımızı artırmayı hedefliyoruz. Amacımızı isim isim şu ülkelere gireceğiz gibi bir yönelimden çok şu şekilde özetleyebiliriz; bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yurt dışında bütün imza projelerde yer almak istiyoruz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER