“İş ortaklarımıza, BIM destekli 3D modelleme (revit & tekla), sağlıyoruz. Bu sayede hatasız çakışma kontrolleri sağlanıp, kalıp planlamasını maksimum seviyede verimli olarak yapabilmelerini sağlamaktayız.”
BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) kullanımı sektörde her geçen gün yaygınlaşıyor. BIM hizmetleri ile yapı sektörünün verimliliği sizce de artmakta mı?
İnşaat sektörü adına konuşursak, BIM ile planlamadan, inşaata, ardından; yapının tamamlanmasına ve bakımına kadar tüm proje bilgileri koordine edilebilir. Tüm bu yaşam döngüsü için toplanan dijital veriler tek bir merkezi konumdan yönetilebilir. Projeye yaklaşım bütünseldir, bir binanın inşasında yer alan mimarlar, müteahhitler, planlamacılar, kalıp uzmanları ve diğerleri gibi tüm ortaklar arasında verimli etkileşimi ve otomatik, şeffaf veri alışverişini destekler. Paydaşlar her yerde, her zaman en son verilere erişebilir ve projeyi normal inşaat sürecinden çok daha sorunsuz bir şekilde koordine edebilir. Daha önceki dönemlerde, elimizde olmayan bu bütünsel bakış açısı; yapı sektörünün verimliliğinin artırılmasında BIM önemli bir katkı sunmaktadır.
Kalıp sektörünün dijitalleşmedeki öncüsü olan Doka, BIM planlamasına, 3D boyutlu tasarımlarıyla destek olmaktadır. Proje ile ilgili tüm kalıp verileri, ana modele aktarılır ve malzeme taklaları dahil, sipariş listelerinin elde edilmesi için kullanılır. Bu sayede, şantiyede 3D kalıp modellemesi sayesinde, daha verimli iş akışlarının sağlandığı, optimum malzeme ile çalışma imkanı bulunur.

Proje planlama, zaman ve maliyet açısından ne tür faydaları bulunuyor?
Kalıp planlamasına, etkisinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikli olarak, 3D modelin kalıp planlamasında kullanılması, kalıbın montajını çok kolay hale getiriyor. Başlangıç noktasının, “total station” tarafından doğru belirlendiğini düşürsek, kalıbı 3D model üzerinden inceleyerek, herkesin kolaylıkla kalıp montajı yapabileceğini söyleyebiliriz. İstedikleri mesafeleri, model üzerinden hızlıca ölçebilmek, gerektiğinde istenilen noktadan kesitler oluşturabilmek, saha çalışmalarının doğru ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesine büyük katkı sağlıyor. Bu noktada, kalıp taklalarının 3D modele işlenmesi, her döküm esnasında gereken malzemelerin, otomatik olarak belirlenmesini, dolayısıyla; ihtiyaç olan malzemenin, ihtiyaç olan zamanda, ihtiyaç olduğu süre kadar sahada kullanılabilmesine olanak tanıyor. Bu da en az malzeme ile, ihtiyacınız olan işin tamamlanmasını sağlamaktadır.
BIM üzerinde ne zamadan beri yer alıyorsunuz? İş ortaklarınıza ve müşterilerinize bu platformdan ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
İnşaat sektörünün BIM’e entegrasyonu süreci başlamasıyla, ürün kütaphanelerini ve yazılım altyapılarını güncellemekteyiz. Şu anda Revit ve Tekla için Doka ürünlerine ait kütüphaneler, doka.com resmi sitesinde indirilebilmektedir. Bu sayede, müşterilerimiz kendileri de bu kütüphanelere ulaşarak, kendi ihtiyaçlarına çözüm yaratabilmektedir. İş ortaklarımıza, BIM destekli 3D modelleme (revit & tekla), sağlıyoruz. Bu sayede hatasız çakışma kontrolleri sağlanıp, kalıp planlamasını maksimum seviyede verimli olarak yapabilmelerini sağlamaktayız.