“Kamyon ürün grubunda 2021 için 2020 yılından daha büyük bir pazar öngörüyoruz. Fakat büyümenin boyutuyla ilgili olarak pandemi ve ekonomik koşullar bu noktada temel belirleyici olacaktır. 2021 yılında, mevcut pazarlarımızda sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Önümüze çıkması muhtemel yeni pazar fırsatlarını da sürekli takip ediyoruz.”
1967 yılında Daimler-Benz AG’nin %36 ortaklığı ile Otomarsan unvanıyla İstanbul Davutpaşa’da kurulan Mercedes-Benz Türk, 1970 yılında ilk ihracatını gerçekleştirdi ve 1984 yılında Mercedes-Benz Türkiye Genel Mümessili oldu. 1986 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nı açarak kamyon üretimine başlayan firmanın Otomarsan ticari unvanı, Türkiye ve ihracat yaptığı ülkelerde gördüğü itibar ve kabul neticesinde 1990 yılında Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değişmiştir. Daimler AG’nin Mercedes-Benz Türk sermayesindeki payı %67’dir.
50 yılı aşkın bir süredir ülkemizde saygı, dürüstlük ve disiplin değerlerini benimseyerek faaliyetlerini sürdüren Mercedes-Benz Türk A.Ş’nin özellikle İş Makinaları alanında gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında araştırma yaptık. Konuyla ilgili cevaplarını aradığımız soruları Mercedes-Benz Türk Kamyon Ürün Yönetimi Grup Müdürü Çağdaş Özen’e yönelttik. Bizlere vakit ayırarak sorularımızı yanıtlayan sayın Özen’e teşekkür ederiz.
Sorular:
Sektördeki yenilikler ve gündeminizdeki konu başlıklarından biraz bahseder misiniz?
Türkiye’deki faaliyetimizdeki 54’üncü yılımıza girdiğimiz 2021’de toplam 1.3 milyar Euro’yu aşkın yatırım değerine ulaştık. Müşteri sadakatimizi artırmak için satış sonrası pazar ve hizmetler alanında büyümeye odaklanıyoruz. Buna, geleneksel yedek parça ve bakım hizmetlerinin yanı sıra kişiye özel finansman ve sigorta gibi finansal hizmetler de dahil. Dijital, otonom ve elektrikli ulaşım alanlarındaki yeni ve hızla büyüyen hizmetler de ek büyüme potansiyeli getiriyor. Ana şirketimiz olan Daimler Truck, genel olarak hizmet alanında önemli bir büyüme potansiyeli görüyor ve şu an yüzde 30 olan hizmet portföyünü satışlarının 2030 yılında yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Tüm bu gelişmeler noktasında Türkiye olarak önemli bir konumda yer alıyoruz. 2021’in ilk 6 ayı sonunda Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 11.361 adet kamyon ve çekici üretirken, bu araçların yüzde 56’lık oranla 6.399 adedini ihraç ettik. 2021’in ilk 6 ayında Türkiye iç pazarına 5.451 adet Mercedes-Benz markalı kamyon satışı gerçekleştirdik. Bu verilen ışığında Mercedes-Benz Türk, 2020’nin Ocak-Haziran sonuçları ile 2021 kıyaslandığında Türkiye’nin kamyon ve çekici üretimi, iç pazar satışı ve ihracat rakamlarıyla, uzun yıllardır devam eden liderliğini sürdürdü. Türkiye’de üretilen her 10 kamyondan 7’si Mercedes-Benz Türk fabrikasından yollara çıkarken ihraç edilen her 10 kamyondan 8’inde de Mercedes-Benz Türk imzası yer alıyor.
Bu yıl içerisinde gerçekleştirdiğiniz projelerden birkaç örnek verebilir misiniz?
2021 yılı için Actros, Arocs ve Atego’dan oluşan çekici, inşaat ve kargo-dağıtım gruplarında yeni modellerimizin üretimine ve satışına başladık. Pazar koşulları ve müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda model ailemizde yenilikler gerçekleştirdik. Yeni nesil kamyonlarımızda güvenlik, konfor ve 2. El değerinin korunması anlamında, hem filo müşterilerimizin hem de bireysel kullanıcıların ilk tercihi olmayı sürdüreceğiz. Mevcut modellerimizde yeni opsiyon ve paketler de sunmaya başladık. İnşaat kamyon grubunun en güçlü modellerinden Mercedes-Benz Arocs 8×4 Damper Serisi araçların motor güçlerinde revizyon yaptık. Dört akslı çift çeker damper üst yapısına uygun Arocs kamyonların motor güçleri, 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 30 PS arttırılarak daha da güçlendirildi. Bu segmentte, Arocs 4145 K, 4148 K ve 4851 K modellerimizi müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizin beklentilerinin hem teknik hem de ekonomik açıdan karşılanması amacıyla araç portföyümüze, 8×4 Mikser segmentindeki yeni Arocs 3740’ı kattık. Beton pompası üst yapısına uygun çift çeker Arocs kamyonlarımızın, 2021 yılı itibarıyla motor güçlerini de yaklaşık 10 PS arttırdık. Bu araçların “off-road” yani arazi kullanım karakteristiklerini de iyileştirdik. Bu segmentte sunulan ürünlerimiz, üç akslı Arocs 3343 P, dört akslı Arocs 4143 P ve 4443 P olarak yeniden düzenlendi.
Çekici segmentinde serimizin en yeni üyesi Actros 1851 Plus paketi ve filo müşterilerine yönelik Actros 1842 LS’yi müşterilerimiz ile buluşturduk. Actros 1851 LS’nin yenilenen standart donanımına ilave olarak, ileri aktif güvenlik donanımlarının ön planda olduğu bu opsiyonel donanım paketinde; Yan Görüş Asistanı, Mesafe Kontrol Asistanı ve yarı-otonom sürüşü mümkün kılan Aktif Sürüş Asistanı sunuluyor. Ayrıca SoloStar Muavin Koltuğu, 12.3 inçlik birincil ekrana sahip İnteraktif Multimedya Kokpit, sürüş ve yaşam için LED Ambiyans Aydınlatma, LED Stop Lambaları ve Alüminyum Jantlar da bu pakete dahil ediliyor.
Müşterilerimizin satış ve satış sonrasındaki beklentilerini karşılarken ihtiyaçlarına yönelik en iyi hizmetleri sunmaya; aynı zamanda hizmet ve servis çeşitliliğini genişletmeye devam ediyoruz. Müşterilerimize üstün performans ve kaliteyi garanti eden ürünleri ve servis hizmetlerini uygun fiyatlar ile sunuyoruz; yetkili servislerimiz de Mercedes-Benz kalitesinde hizmet vermeye devam ediyor. Eski araç parkında yer alan Mercedes-Benz marka kamyonlar ne kadar güvenilir olursa olsun, uzun yıllar kullanım sonrası ortaya çıkan maliyetler, özellikle yedek parçalar söz konusu olduğunda, müşteriler için önemli bir gider kalemi haline geliyor. Bu noktada, “TruckParts” ürünleri ile doğru parçaları uygun fiyatlarla sunuyoruz. Mercedes-Benz standartlarına göre belirlenmiş, test edilmiş ve onaylanmış olan TruckParts ürünleri, alternatif malzemeler kullanılarak, güvenlikten asla taviz verilmeden üretiliyor. Bu ürünler, mümkün olan en iyi fiyatlar ile Mercedes-Benz’in kalite ve garantisini sağlıyor. Müşterilerimizden gelen yoğun talebe istinaden, Mercedes-Benz Türk olarak, geçtiğimiz dönemlerde sunmuş olduğumuz bakım kampanyasına Nisan ayı itibariyle yeniden başladık. Araç parkında bulunan yaşlı araçlara yönelik hazırlanan bu kampanyadan OM457 ve OM501 motora sahip, Axor ve Actros kullanıcıları faydalanabiliyor.
AR&GE çalışmalarınız nasıl ilerliyor? Kısa vadede ne gibi yenilikler söz konusu?
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekiplerimiz, 2020 yılında 84 adet patent başvurusunda bulundu. Otobüs AR-GE’sinin 93 adetlik patent başvurusu da dahil edildiğinde 177 adet patent başvurusunda bulunan şirketimiz, 2020 yılında Türkiye’de en çok patent başvurusunda bulunan üçüncü firma oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında ise Kamyon Ar-Ge Ekipleri 38 adet patent başvurusunda daha bulundu. Geliştirdiğimiz yeniliklerle küresel projelere mühendislik çözümleri sunmaya devam ediyoruz. İstanbul AR-GE Merkezimiz kamyonlar için genel araç konsepti, mekatronik, şasi, kabin ve hesaplamaları gerçekleştiriyor. Kamyon ürün grubu özelinde üstlendiğimiz küresel ek sorumluluklarımız sebebiyle; 2018 yılında 8,4 milyon avroluk yatırım ile Aksaray Kamyon Fabrikamız bünyesinde faaliyete alınan Aksaray AR-GE Merkezimiz ise tüm dünyadaki Mercedes-Benz kamyonlarının tek yol testi onay merci konumunda olmayı sürdürüyor. Ana şirketimiz Daimler AG’nin global ağı içerisinde çok önemli bir konuma sahip olan İstanbul AR-GE Merkezimiz ve Aksaray AR-GE Merkezimiz çok çeşitli alanlarda yetkinliklere sahip. Üstlendiğimiz sorumluluklarımıza ek olarak geliştirdiğimiz çözümler ve yenilikler sayesinde Mercedes-Benz yıldızlı kamyonların geleceğini Türkiye’den belirlerken, gerçekleştirdiğimiz mühendislik ihracatları sayesinde hem ülkemizin hem de Aksaray’ın konumunu da kuvvetlendiriyoruz.
Son dönemde bu alandaki etkinliklerimizden bir tanesi; Brezilya’daki Mercedes-Benz fabrikasındaki mevcut ürün yelpazesine ek olarak Güney Amerika pazarına özel araçlar için yürüttüğümüz çalışmalar. 2021 yılının üçüncü çeyreğinde üretilip globalde piyasaya sürülmesi planlanan ve Euro VI-E normuna uygun kamyonlar da Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Merkezi tarafından geliştirildi.
Geliştirme ve test çalışmaları tarafımızca yapılan Aktif Güvenlik Paketi kapsamında, 2024 yılında devreye alınacak olan aktif güvenlik sistemleriyle tüm kamyon ve otobüsler, sürücü ve yayalara daha güvenli sürüş deneyimi sağlayacak. Genel güvenlik düzenlemesi ile akıllı hız ve şerit takibi, kör nokta bilgilendirme sistemi, hareketli yaya bilgilendirme sistemi gibi toplamda 7 aktif güvenlik sistemi, Daimler bünyesindeki kamyon ve otobüs modellerine entegre edilecek.
Onun dışında her araç için “Dijital İkiz” diye adlandırdığımız bir projemiz var. Araç Üstü Tartım Sistemleri için yeni sensör teknolojilerini hayata geçiriyoruz. Avrupa Birliği üye devletlerine, aşırı yüklenmiş araçlar veya araç kombinasyonlarının tespiti için sunulmuş bir sistem. Bu sistem sayesinde araç ile kablosuz iletişim kurulabiliyor, araçların toplam yükü, fiziki tartım yapılmaksızın tespit edilebiliyor ve kanuni müsaade edilen yüklemeleri aşıp aşmadığı kolaylıkla kontrol edilebiliyor.
Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Merkezi, sürücünün ve yolcunun hayatını kolaylaştıran tüm teknolojik gelişmelerin yanında, sürüş konforunu da artırmak için çalışmalarına devam ediyor. AR-GE ekibimiz, Almanya’daki hesaplama ve test ekipleri ile birlikte kamyonların akustik konforunu daha da iyileştirecek kapsamlı bir yalıtım konsepti geliştiriyor.
Yeni pazar hedefleri ve yatırım planlarınızdan biraz bahseder misiniz?
Kamyon ürün grubunda 2021 için 2020 yılından daha büyük bir pazar öngörüyoruz. Fakat büyümenin boyutuyla ilgili olarak pandemi ve ekonomik koşullar bu noktada temel belirleyici olacaktır. 2021 yılında, mevcut pazarlarımızda sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Önümüze çıkması muhtemel yeni pazar fırsatlarını da sürekli takip ediyoruz.