“Hem şirketimizin, hem de sektörün gelişimine katkı sağlamak amacıyla, müşterilerimizin taleplerini tek elden karşılama hedefimiz doğrultusunda ürün gamımızı genişletmeye devam edeceğiz.”
Bugün 6 kıtada 100’den fazla ülkede makineleri çalışan HİDROMEK, dünyanın en büyük iş makinesi üreticilerinin sıralandığı Yellow Table listesinde yer alan ilk ve tek Türk firma olarak öne çıkıyor. Uluslararası düzeyde prestije sahip toplam 20 adet tasarım ödülünün sahibi olan HİDROMEK, aynı zamanda elektrikli iş makinesi pazarına adım atan ilk üreticilerden. HİDROMEK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ahmet Bozkurt ile şirket faaliyetleri, dijitalleşme ve geliştirdikleri elektrikli iş makinesi HICON 7W hakkında sohbet ettik.
HİDROMEK’i tanıyabilir miyiz?
Öncelikle, Yapı İnşaat Malzemeleri Dergisi’ne bu özel röportaj için çok teşekkür ederim. HİDROMEK 1978 yılında Makine Yüksek Mühendisi merhum Hasan Basri Bozkurt tarafından kuruldu. Faaliyetlerine tarım traktörlerine yükleyici ve kanal kazıcı ataşmanı üreterek başlayan HİDROMEK, 1989 yılında Türkiye’nin ilk orijinal iş makinesini tasarlayıp üreterek piyasaya sundu.
HİDROMEK olarak geçen yıllar içerisinde müşteri talepleri doğrultusunda ürün yelpazemizi genişlettik. Bugün, dördü Ankara’da, biri İzmir’de, biri de Tayland’da olmak üzere altı üretim tesisinde kazıcı yükleyici, hidrolik ekskavatör, lastikli yükleyici, motor greyder ve toprak silindiri üretimi gerçekleştiriyoruz.
Ankara Sanayi Odası (ASO) 1’inci OSB’de 1400 dönümü aşkın sanayi parseli üzerinde HİDROMEK Üretim Üssü’nün inşasına devam ediyoruz. HİDROMEK Üretim Üssü’nde, ilk olarak komponent fabrikamız faaliyete geçti. Burada daha önce ithal ettiğimiz şanzıman, aks, hidrolik redüktör, hidrolik silindir gibi ana komponentlerin üretimini büyük ölçüde kendimiz gerçekleştiriyoruz.
Sektörümüzde Türkiye’nin sayılı tasarım stüdyolarından birine sahibiz. Tasarım stüdyomuzun imzasını taşıyan iş makinelerimizle IF Design Award, German Design Award, Red Dot Best of The Best, Good Design, Automotive Brand Contest gibi dünya çapında prestije sahip 20 ödül kazandık. 2019 yılında akıllı ve çevre dostu yüzde 100 elektrikli lastik tekerlekli ekskavatör HICON 7W’yi geliştirdik.

Yurt içinde 81 ilde doğrudan satış gerçekleştiriyoruz. Yetkili servislerimiz ile birlikte 64 noktadan satış sonrası hizmetlerimizi sağlıyoruz.
Yurt dışında ise 1999 yılında Tunus’a yaptığımız ilk sevkiyat ile ihracata başladık. Bugün ise, 6 kıtada 100’den fazla ülkede makinelerimiz çalışıyor. 80’den fazla ülkede yetkili bayimiz ve 100’ün üzerinde satış ve servis noktamızla hizmet veriyoruz. Geçen yıllar içerisinde, yetkili bayi yönetimi, satış ve satış sonrası hizmetlerimizi yürütmek üzere İspanya’da HİDROMEK WEST, Rusya’da HİDROMEK RUS, Tayland’da HİDROMEK Construction Equipment Thailand (HCE) ve Japonya’da HİDROMEK JAPAN ofislerimizi kurduk. Faaliyetlerimize bu ofislerimizle hız kazandırıyoruz. HİDROMEK’in bilinirliğini ve mevcudiyetini güçlendirmek için yurt dışında çalışmaları yürütüyoruz.
KHL Group’un, dünyada iş makineleri üreten en büyük firmaların sıralandığı uluslararası “Yellow Table 2020” listesinde yer aldık. . Bu listeye giren ilk ve tek Türk şirketiyiz. Her yıl yenilenen Yellow Table listesinde bugüne kadar toplam 7 kez yer aldık.
HİDROMEK olarak bir yandan bayi ağımızı genişletirken, bir yandan da ürün gamımıza yeni ürünler ekleyerek ve üretimimizi artırarak müşterilerimizin taleplerini karşılamayı, küresel endüstrideki yerimizi sağlamlaştırmayı hedefliyoruz.
İş makinesi sektöründe, Endüstri 4.0 uygulamalarının ağırlık kazandığını görüyoruz. HİDROMEK dijitalleşme ve Endüstri 4.0 uygulamalarından nasıl faydalanıyor?
Dilerseniz, önce Endüstri 4.0 nedir, hangi yenilikleri getirmektedir, bunlardan bahsedelim.
Bilindiği üzere insanlık tarihinde, buhar enerjisi ile çalışan makinelerin icadı ve endüstride kullanılmasıyla birlikte 1. Endüstri Devrimi gerçekleşmişti. Petrol ve türevlerinin endüstri ve ulaşımda kullanılmaya başlanması, ardından seri üretim bantlarının ortaya çıkmasıyla birlikte verimlilik artışı sağlanmış, 2. Endüstri Devrimi yaşanmıştı. Elektrik, elektronik ve bilgisayar sistemlerinin gelişimi ve endüstride yoğun şekilde kullanılmasıyla 3. Endüstri Devrimi’nin kapıları da açılmıştı.
Son birkaç yıldır hayatımızda olan Endüstri 4.0 birçok açıdan öncekilerden farklıdır. Farklı alanlardaki teknolojik gelişmelerin birbirini desteklemesiyle, gelişim, paradigmaların kayması şeklinde gerçekleşecektir. Şimdiye kadarki bildiklerimizi unutacağımız ve yeni gerçekliklerin ortaya çıkacağı bir süreç olacaktır. Bu gelişim şimdiden bizlere, dijitalleşme, büyük veri yönetimi, akıllı fabrikalar, nesnelerin interneti, otonom sistemler, artırılmış gerçeklik, yapay zeka, simülasyon ve üretimde bireyselleşmenin önünü açmış durumdadır.

HİDROMEK, kendi özgün ürünlerini tasarlayıp, kendi üretim tesislerinde üretmekte ve ürünlerine satış sonrası servis hizmeti vermektedir. Dolayısıyla HİDROMEK, ürün, üretim ve servis/bakım gibi tüm değer zincirinde dijitalleşme için kendisine bir yol haritası çizmiştir.
Üretim sürecimizin her aşamasında teknoloji ile iç içeyiz. İş sahamızda, tüm modern üretim teknolojilerini takip edip uygulamaya alıyoruz. Bir iş makinesinin seri üretimine geçmeden önce, bilgisayar ortamında modellemesini yaparak hedeflediğimiz tasarım kriterlerine göre test edebiliyoruz.
Üretimini yaptığımız iş makinelerini sanal ortamda kullanmak üzere simülasyon cihazı geliştirdik. Bu simülasyon cihazı bazı kamu kuruluşlarında operatör yetiştirmek üzere aktif halde kullanılıyor.
Son kullanıcı dostu tasarım yapmak bizim önceliklerimizdendir. Tasarım Stüdyomuzda, ürünümüzü henüz tasarım aşamasındayken, sanal gerçeklik uygulamaları ile test edebiliyoruz. Bu aşamadayken müşterilerimizin de görüşlerini alabiliyoruz. Üretim ve servis faaliyetlerini gerçekleştirirken standart iş operasyonlarında sanal gerçeklik teknolojisini kullanmak üzere çalışmalar başlatmış durumdayız. Bu teknolojiye geçiş yaptığımızda ilgili operatör yapacağı operasyonu, sanal bir gözlük ile eş zamanlı olarak takip edebilecek ve doğrulamasını yapabilecektir.
Hızlı prototip uygulamalarımıza olanak sağlayan 3D yazıcı teknolojiler, uzun yıllardır iş hayatımızın bir parçası olmuş durumdadır. Bu sayede müşteri odaklı ve ergonomik tasarımlarımızı kalıp yaptırmamıza gerek kalmadan çok hızlı bir şekilde prototip olarak üretebilmekteyiz. Burada başarıyla sonuçlanan tasarımların, üretim kalıplarını yaptırarak seri üretime alıyoruz.

Makinelerden çalışma esnasında uzaktan toplanacak tüm veriler ve bu verilerin analiz edilerek know-how’a dönüştürülmesi ancak dijitalleşme ile gerçekleşebilir. Böyle bir bilgi, makinenin tasarımında, üretiminde, servis ve bakımında, eğitimde geniş bir kullanım alanı bulacaktır. Biz de bu kapsamda bir uydu sistemi olan Smartlink ürünümüz ile ürettiğimiz makineleri takip edebiliyoruz. Makinelerimizin gerçek saha şartlarındaki, üretkenliklerini ve temel çalışma değerlerini izleyerek büyük veriyi oluşturuyoruz. Büyük veri ileride tasarlayacağımız makinelerin yapay zeka alt yapısını oluşturacak ve üretkenliklerini daha da arttıracaktır. Makinelerin çalışma parametrelerini izlememizin bir diğer artısı ise, olası bir arıza gerçekleşmeden önleyici bakımlarını yapabilmektir. Ayrıca, makinelerin periyodik bakım zamanlarını ilgili servis ağımıza bildiriyoruz. Bu sayede makinelerimiz ve müşterilerimiz ile olan bağımızı güçlü tutuyoruz.
Üretimde ve satış sonrası hizmetler bölümlerimizde otomatik malzeme depolama ve dağıtımı için yatırımlar yaptık. Örneğin, bir yedek parça siparişini tek tuş ile depolama sisteminden çağırabiliyoruz ve akıllı paketleme yaparak ilgili servis atölyelerimize gönderebiliyoruz. Yine bu kapsamda üretim hatlarını beslemek için otomatik güdümlü araç (AGV) çalışmalarımızın sonuna geldik ve yeni yatırımlarımızda kullanmayı planlıyoruz.
Akıllı fabrikaların ön adımı olan Nesnelerin İnterneti (IOT) sistemlerini kullanarak üretim alanındaki makinelerimizden veriler topluyoruz. Bu bilgiler ‘büyük veri yönetimi için önemli bir alt yapı hazırlıyor. Şu an üretim süreçlerimizde sınıfının en iyi işleme tezgahlarını ve 200 civarı kaynak robotunu kullanıyoruz. Üretimin yapıldığı makinelerimizin verimliliğini yüksek tutmak ve ömürlerini uzatmak için bu sistemler ile önleyici bakımlar uyguluyoruz.

Dijitalleşme kapsamında; ürün tasarımı, ürün doğrulanması, prototip üretim, seri üretimin tasarlanması, üretimin gerçekleşmesi ve ürün yaşam döngüsünün takibi adımlarında sınıfının en gelişmiş bilgisayar destekli sistemlerini kullanıyoruz.
Geliştirdiğiniz elektrikli iş makinesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
HİDROMEK olarak kurulduğumuz günden beri iş odağımızı değiştirmeden iş makinesi üretiyoruz. Akıllı ve çevreye saygılı makineler geliştirmeye gayret ediyoruz. Dünyamızın önünde bir çevre problemi var. Kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz. Bu sorunun çözümünün bir parçası olmak için, daha akıllı, enerjisini verimli kullanan, makineler üretmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda HICON adında bir alt marka oluşturduk. HICON ile elektrikli iş makinesi pazarına adım atan ilk üreticilerden biri olduk.

HICON markamızın altında ilk olarak yüzde 100 elektrikli, sessiz, sıfır emisyonlu, çevreci ve akıllı HICON 7W lastik tekerlekli ekskavatörü geliştirdik. Enerjisini lityum-ion pillerden alan HICON 7W’nin pilleri, standart şarj ünitesi ile 3,5 saatte yüzde 100 doluluğa ulaşıyor. Enerjisini verimli kullanan HICON 7W, tam şarjla 8 saat çalışıyor. Güvenli Çevre Sistemine sahip olan HICON 7W, arkasındaki bilgi ekranı sayesinde çevresine görsel ve sesli uyarılar veriyor.
İlk olarak 2019 yılında Bauma Fuarı’nda tanıttığımız HICON 7W, uluslararası prestije sahip olan ‘IF Product Design Award 2020’ (Ürün Tasarım Ödülü) ile ‘German Design Award 2020 Winner’ ödüllerini kazandı.
İlerleyen yıllarda, sıfır emisyonlu motora sahip iş makineleri pazarının büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda HICON markası altında yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Hem şirketimizin, hem de sektörün gelişimine katkı sağlamak amacıyla, müşterilerimizin taleplerini tek elden karşılama hedefimiz doğrultusunda ürün gamımızı genişletmeye devam edeceğiz.