2020 yılındaki ihracatta büyüme hedefimizi 2021 yılında da devam ettiriyoruz. 2020 yılı sonunda satışlarımızın %30’unu yurtdışı pazarlardan sağladık. Şu ana kadar 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yaptık, farklı coğrafyalarda işbirlikleri gerçekleştirdik.”
İklimlendirme cihazlarının üretimini gerçekleştiren Üntes, üretim esnasında ortaya çıkabilecek çevre kirliliğine karşı yükümlülüklerini yerine getirmekle birlikte bu alanda etkin bir çevresel yönetim sistemi kullanmakta. Çalışanlarının çevresel konulardaki bilgi seviyesini artırmak için gerekli çalışmaları ortaya koyan firma, enerji verimliliğini noktasında da pek çok farklı çalışma prensipleri geliştirmiş.
Üntes Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Süleyman Kavas ile yapmış oldukları çalışmalar, çevre konusunda aldıkları tedbirler ve yeni ürün tasarımları üzerine konuştuk.

Gündeminizdeki konu başlıklarından biraz bahseder misiniz?
Şu an hem firma olarak hem de sektör olarak yoğun bir gündemin içinden geçiyoruz. Pandemi nedeniyle bekleyen projelerin tekrar kaldığı yerden devam etmesi ve yeni başlayan işlerle birlikte ISK sektörü de hareketlendi. Artan iş hacmi tüm firmalara yansımış durumda. Ayrıca bu yıl ihracatta kırılan rekorlar yurtdışı işlerin de açıldığını ve firmalarımızın ihracata yöneldiğini gösteriyor. Üntes olarak biz de hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlardan gelen talepleri karşılamaya ve yoğun gündem içinde müşterilerimize ürünlerimizi zamanında teslim etmeye çalışıyoruz. Küresel seviyede yaşanan hammadde ve ara ürün sıkıntısını önceden öngörerek aldığımız tedbirler sayesinde şu ana kadar hissetmedik ve müşterilerimize sıkıntının yansımaması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Yakın zamanda bu problemin de çözüleceğini umuyoruz.
2019 yılının sonlarına doğru bünyesinde 120’den fazla firmaya sahip olan İsveç merkezli NIBE grup ile yaptığımız ortaklık ve yatırımlar neticesinde NIBE Isı Pompalarını ürün gamımıza kazandırdık. Şu ana kadar ısı pompası ürünü için Türkiye’nin dört bir yanında yaklaşık 50 adet bayi ve 40 adet servis yapılanması oluşturduk. Ayrıca dünyanın en büyük klima üreticilerinden biri olan HISENSE firması ile split klima satışı konusunda antlaşmaya vardık. Türkiye’deki tek yetkili satıcı olarak bayi ve servis organizasyonlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Yaklaşan Sodex fuarı hazırlıkları bir diğer gündem maddemizi oluşturuyor. Sektörün önemli bir buluşma noktası olan Sodex’de yeni ürün ve hizmetlerimizi sergilemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ar&Ge yatırımlarınız ve çalışmalarınız nasıl ilerliyor? Son yenilikleri bizlerle paylaşabilir misiniz?
Dünya ve insanlık olarak iklim krizi ve küresel ısınma tehdidi altında yaşıyoruz. Dünyamız her geçen gün daha fazla kirlenip yaşanmaz hale geliyor. Bu süreci yavaşlatmak için biz de tüm ürünlerimizde enerji verimliliğini ve çevreye duyarlı tasarım ilkelerini ön planda tutuyoruz. Bu kapsamda 2020 yılı ve bu yılın ilk çeyreği içerisinde ürün gamımızın tamamını Eco-Design performans kriterlerini sağlar duruma getirdik.
Pandemi ile birlikte daha çok konuşur hale geldiğimiz %100 taze havalı sistemlere yönelik geliştirdiğimiz ErP tebliğlerine uygun Thermofresh Plus serisi ısı geri kazanım ünitelerini (taze hava üniteleri) bu yılın başında piyasaya sunduk. Yakın zamanda satışına başlayacağımız plazma ünitelerimiz de bu kapsamda değerlendirilebilir.
Enerji verimliliği kriterlerini dikkate alarak geliştirdiğimiz EC motorlu fancoil ünitelerimizi 2021 yılı içinde sektörün kullanımına sunduk. Düşük ses seviyesi, yüksek enerji verimliliği ve hassas sıcaklık kontrolü yapabilme özellikleri ile dikkat çeken bu ürünler Eurovent tarafından da sertifikalandırıldı. EC motorlu fancoil ünitelerimiz muadillerine göre %70 civarında enerji tasarruf imkanı sağlayarak en başta bahsettiğim enerji verimliliği ve çevreye duyarlı tasarım hedeflerimizi tutturmamıza büyük katkı yapıyor.
Öte yandan özellikle Avrupa pazarına yönelik geliştirdiğimiz güncel Eco-Design kriterlerine uygun çatı tipi paket klima cihazımın da tasarımları tamamlandı. Ecoser olarak adlandırdığımız bu ürünlerimizin 2021 sonbahar itibariyle satışlarına başlayacağız.

Yeni pazar hedefleri ve yatırım planlarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
2020 yılındaki ihracatta büyüme hedefimizi 2021 yılında da devam ettiriyoruz. 2020 yılı sonunda satışlarımızın %30’unu yurtdışı pazarlardan sağladık. Şu ana kadar 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yaptık, farklı coğrafyalarda işbirlikleri gerçekleştirdik. Bu yılki hedefimiz ise ihracat yaptığımız ülke sayısını ve ihracat gelirimizi daha da yukarılara çıkarmak. Bu kapsamda Türki Cumhuriyetleri, körfez ülkelerini ve Kuzey Afrika’yı yakından takip ediyoruz. Ayrıca Rhoss ve Nibe ile birlikte Avrupa pazarında daha aktif olmayı ve satışlarımızı arttırmayı planlıyoruz. Şu an için Çekya, Polonya, Bulgaristan ve Sırbistan yoğun iş yaptığımız Avrupa ülkeleri ve bu ülkelere her geçen gün yenileri ekleniyor. Tüm bu ülkelerde ve faaliyette bulunduğumuz diğer coğrafyalarda Üntes markası ile soğutma grubu, klima santrali, rooftop ve fancoil başta olmak üzere tüm ürünlerimizin satışlarını gerçekleştiriyoruz.

ISK-SODEX 2021 Fuarı’nda ne tür yenilikler sunmayı planlıyorsunuz?
Yukarıda saydığım tüm yeni ürünlerimizi ve önümüzdeki aydan itibaren satışlarına başlayacağımız 1500 kW’a kadar full invertörlü soğutma gruplarımızı tanıtmayı planlıyoruz. 513A çevreci gazla çalışacak olan yeni seri soğutma gruplarımızın tamamı ErP tebliğlerine uygun olarak geliştirildi. Ayrıca Avrupa pazarı için geliştirdiğimiz Ecoser serisi çatı tipi paket klima cihazımızın ilk lansmanı da Sodex fuarında gerçekleştirilecek.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Yukarıda da bahsettiğim gibi Üntes olarak hem ülkemizi hem de tüm Dünya’yı önemsiyor ve çevreye duyarlı tasarımlar geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yaklaşımımızın iki ayağı olduğunu ve diğer ayağında üretim anlayışımızın bulunduğunu söylemeliyim. Hem üretim hatlarımızın verimliliğini arttırarak daha az hammadde ve enerji kullanmaya çalışıyoruz hem de ihtiyaç duyduğumuz elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ederek çevreye daha az zarar veriyoruz. 2018 yılı Haziran ayında yatırımını tamamlayarak devreye aldığımız güneş enerjisi santralinde yaklaşık 3 yıldır kendi elektriğimizi üretiyoruz. Toplam 3.000 adet panelden oluşan ve 810 kWp kurulu güce sahip olan sistemimiz sayesinde yılda ortalama 16.000 ağacı kurtarıyor ve 540 ton CO2 salınımına engel oluyoruz. Yakın zamanda karbon ayak izimizi azaltmak için yeni projelerimizi de hayata geçireceğimizi belirtmek isterim.