“İmbat olarak hem yurt içi pazarlarda hem de yurt dışı pazarlarda olmayı önemsiyoruz. Yurt içinde kadromuzu genişletiyoruz ve daha fazla projeye odaklanmayı planlıyoruz. Yurt içinde özellikle proje firmaları ve yatırım firmalarına odaklanarak sıkı bir proje taraması yaptık. Bu bilgileri de kullanarak projelerde daha seçici ve verimli çalışabileceğiz. Yüzde yüz yerli mühendislikle tasarlanmış, verimli ve kaliteli ürünlerimizi, önümüzdeki dönemde daha fazla projeyle buluşturmakta kararlıyız.”
1991 Yılı’nda İzmir’de kurulan İMBAT İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri, kurulduğu günden bu yana sektörde birçok ilke imza attı. Müşterilerine sunduğu yenilikçi çözümler, hizmet kalitesi ve ürünleriyle sektörün uzman isimlerinden olan firma, yaklaşık 40 ülkeye yapmış olduğu ihracat ile uluslararası pazarda da ülkemizi temsil etmekte.
İMBAT İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri Genel Müdürü Nuriye Gümrükcüler ile yapmış oldukları çalışmalar, üretim faaliyetleri, pazarlama çalışmaları ve yatırım planlarını konuştuğumuz bir söyleşi düzenledik.
Gündeminizdeki konu başlıklarından biraz bahseder misiniz?
İmbat ailesi olarak gündemimiz oldukça yoğun ve dolu. Pandemi dönemini kendimizi güçlendirme ve geleceğe odaklanma dönemi olarak gördük. Ekosistemi bilim temelli olan, yaşam kalitesinin artmasına ve sürdürülebilir gelişmeye hizmet eden, yenilikçi bir vizyon benimseyen bir şirket olarak insan kaynağımızı güçlendirmeyi, üretmeyi ve araştırmayı sürdürüyoruz. Özellikle de yüksek enerji verimli iklimlendirme cihazlarımızı Ar-Ge yatırımlarımızla geliştirmeye ve ihracat kapasitemizi daha yukarı çekmeye odaklanıyoruz.
Gündemimizdeki önemli konulardan birisi; ERP 2021 kriterlerine uygun olarak ürettiğimiz ve gösterilen ilgiden memnun olduğumuz çatı tipi klima cihazlarımızın Avrupa satışlarını yükseltmek. Ayrıca F-Gaz regülasyonuna uygun çatı tipi klima, su soğutma grubu ve hassas kontrollü klimalarımızı 2022 başında satışa hazır hale getirmek için sıkı çalışıyoruz.

Son dönemde ilgi gören ürünlerimizden havaalanıyla uçak arasındaki bağlantıyı sağlayan yolcu yürüme köprüsü klimamızın pazarını genişletmek için çalışıyoruz. Ayrıca, geliştirdiğimiz tropik çatı tipi klimamızı, T3 iklim bölgesinde Pazarda kendimize yer edinmek için çalışıyoruz. Yine Ar-Ge merkezimizin üzerinde yaklaşık iki yıldır çalışarak geliştirdiği güneş destekli çatı tipi klima cihazımızı ve park halindeki uçaklar için taze hava şartlandırma ünitesini pazara sunmaya hazırlanıyoruz.
Tüm bunlara ek olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız ürün seçim yazılımlarımızın yeni versiyonlarını tamamlamak üzereyiz ve önümüzdeki günlerde distribütörlerimiz ile partnerlerimizin kullanımına sunacağız. Ayrıca fabrikamızda kalite standartlarını yükseltmek amacıyla 5S çalışmalarına yönelik eğitimlerimiz devam ediyor.
Ar&Ge yatırımlarınız ve çalışmalarınız nasıl ilerliyor? Son yenilikleri bizlerle paylaşabilir misiniz?
Yenilikçilik odaklı anlayışımızla Ar-Ge’ye özel önem veren bir marka olarak pandemi öncesinde olduğu gibi sonrasında da yatırımlarımız hız kesmeden devam ettik. Sadece ürün geliştirmenin ötesinde bu alanda yaptığımız yatırımların Ar-Ge kültürünün gelişmesine ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya katkısının büyük olduğunu düşünüyoruz.
Ar-Ge çalışmalarımızın bir kısmını TÜBİTAK ve KOSGEB destekli olarak yürütmekteyiz. Şu anda yürütmekte olduğumuz 4 farklı TÜBİTAK destekli projemiz mevcut. Üniversite sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz ve projelerimizde çok değerli akademisyenlerden hizmet alıyoruz.

Devam eden TÜBİTAK destekli projelerden birisi, veri merkezlerine bütünleşik çözüm sunacak, yüksek verimli ve ısı geri kazanımlı veri merkezi iklimlendirme sistemi geliştirilmesine dayanan Teos projesidir. Bir diğer projemiz olan Poseidon ise 6 borulu olarak, eş zamanlı soğutma ve ısıtmayı yüksek verimle yapan, f-gaz regülasyonuna uygun, IoT destekli su soğutma grubu geliştirmeyi hedefliyor. Ayrıca gündemimizde planladığımız ürün test laboratuvarı yatırımımız var. Özetle Ar-Ge yatırımlarını önemsiyor ve hız kesmeden devam ediyoruz.
İmbat olarak yeni ürünler geliştirmeyi ve mühendislik gücümüzü ortaya koymayı önemsiyoruz. Bunlar arasında GEMPA projesi bizi heyecanlandıran ve gurur duymamızı sağlayan Ar-Ge projelerinden birisi. GEMPA projesi kapsamında, İsviçre’de yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak, enerji üreten ve tüm detaylarında ileri teknolojinin kullanıldığı, Avrupa Birliği tarafından fonlanan bir yeşil bina hayata geçiriliyor. Binanın içerisindeki veri merkezi soğutma sistemi için ise İmbat tercih edildi ve projeye ait hassas kontrollü klima cihazları üretimini tamamlanmak üzereyiz.
Yeni pazar hedefleri ve yatırım planlarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
İmbat olarak hem yurt içi pazarlarda hem de yurt dışı pazarlarda olmayı önemsiyoruz. Yurt içinde kadromuzu genişletiyoruz ve daha fazla projeye odaklanmayı planlıyoruz. Yurt içinde özellikle proje firmaları ve yatırım firmalarına odaklanarak sıkı bir proje taraması yaptık. Bu bilgileri de kullanarak projelerde daha seçici ve verimli çalışabileceğiz. Yüzde yüz yerli mühendislikle tasarlanmış, verimli ve kaliteli ürünlerimizi, önümüzdeki dönemde daha fazla projeyle buluşturmakta kararlıyız.
İmbat olarak mevcut pazarlamızda ihracat kapasitemizi arttırmaya ve daha fazla yeni pazarlarda da varolmaya yönelik yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda farklı pazarlardaki distribütörlerimiz ve partnerlerimizin nitelik ve nicelik olarak arttırılması hedefimize uygun doğrultuda da ilerliyoruz. İhracatımızı 2020 yılında hedefimizin üzerinde pozitif yönlü olarak arttırmayı başarmıştık, 2021 yılında da aynı doğrultudaki hedeflerimize ilerliyoruz. Almanya, İsviçre, Avusturya, Rusya, Portekiz, İngiltere, Ukrayna, Romanya, Sırbistan, Makedonya gibi ülkeler Avrupa pazarında ürünlerimizle buluşturduğumuz pazarlar olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte yakın coğrafyamızda yer alan Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ,Ermenisan, Mısır, İsrail, Fas, Cezayir, Tunus gibi çok sayıdaki ülkeye satışlarımızdan oldukça memnunuz. Geçtiğimi yıl bunlarla da sınırlı kalmayıp Uruguay, Gine, Mauritius, Nijerya, Kamerun, Sudan gibi daha uzak coğrafyalarla da ürünlerimizi buluşturmaktan mutluyuz.

ISK-SODEX 2021 Fuarı’nda ne tür yenilikler sunmayı planlıyorsunuz?
ISK -SODEX 2021 Fuarı’nda standart olarak ürettiğimiz ve pazarda kendini kabul ettirmiş çatı tipi klima cihazı, su soğutma grubumuzu ve hassas kontrollü klima cihazlarımızı ve bu cihazlardaki yeniliklerimizi sunmak istiyoruz. Ayrıca son dönemde geliştirdiğimiz tropic çatı tipi klima ve taşınabilir paket çatı tipi klimalarımızı da sergileyeceğiz.
İmbat olarak 30 yaşına giren yenilikçi karakterimizi ve mühendislik gücümüzü vurgulamaya özel önem vereceğiz. Bu doğrultuda veri merkezlerinin iklimlendirmesine yönelik bütünleşik çözüm sunan yüksek verimli , ısı geri kazanımlı ,hassas kontrollü veri merkezi iklimlendirme sistemimizi ve kabiliyetlerini misafirlerimize aktarmak istiyoruz. Ar-Ge süreçleri tamamlanan ve önemsediğimiz güneş destekli çatı tipi klima cihazlarımıza dair çalışmalarımıza da fuarda yer vermeyi planlıyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Bütün bu faaliyetlerimizin yanı sıra kurumsallaşmaya yatırım yapmaya, insan kaynağımızı ve kurumsal kabiliyetlerimiz, geliştirmeye devam ediyoruz. Tüm bu çalışmaları, İmbat çalışanlarının özverisi ve profesyonel danışmanlarımızın katkılarıyla en iyi şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. 30. yaşını kutlayan İmbat’ı dünyaca bilinen bir Türk markası yapma vizyonumuzla yenilikler her zaman olduğu gibi tüm ekip birlikte çalışıyoruz.
İmbat olarak bugün de ithal markaların oldukça aktif ve ağırlıklı olduğu bir pazarda, İmbat markasının sektörün önemli oyuncularından biri olarak güçlenerek faaliyetlerimizi sürdürmek için her zaman olduğu gibi tüm ekip birlikte çalışıyoruz.