“Önümüzdeki dönemde de Bosch Termoteknik olarak her türlü zorluğa rağmen, çevik bir firma olmamız, ileri görüşlü bakış açımız ve kolay adaptasyonumuz ile kesintisiz üretime ve ihracata devam etmeyi hedefliyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için özveriyle çalışan uzman ekiplerimizin desteğiyle müşterilerimize en iyiyi sunmak için çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz.”
Doğaya saygılı ve verimli enerji kullanımını odak noktasına koyan Bosch Termoteknik Türkiye, dünyada faaliyet göstermekte olduğu ülkelerde pazar ve müşteri odaklı lider HVAC firması olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdürmekte.
Gerçekleştirdiği üretimlerle 800 binden fazla evi ısıtmayı başaran firma, Manisa’da bulunan 109 bin metrekarelik alana kurulu fabrikasıyla, 27 yıldır ürünlerini hem tasarlayan hem de geliştiren bir üs konumunda.
Bosch Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Kıvanç Arman ile ihracattaki son gelişmeleri, yeni ürün çalışmalarını, Ar&Ge faaliyetleri ve önümüzdeki döneme dair yaklaşımlarını konuştuk.
2021 yılı için hedeflerinizi nasıl temellendiriyorsunuz? Üretim ve satış stratejinizi nasıl kurguluyorsunuz?
Büyüme planımız çerçevesinde Türkiye ve sorumluluk alanımızdaki diğer ülkelerde mevcut varlığımızı güçlendirerek; yeni ürünler, yeni pazarlar, yeni müşteriler ve yenilikçi satış dağıtım kanalları ile yaygınlığımızı artırmayı ve bunu yaparken müşteri deneyimini 360 derece her alanda mükemmelleştirmeyi hedefliyoruz.
Bilindiği gibi Bosch Termoteknik’in Avrupa’da en büyük kombi fabrikası olan Manisa Fabrikamızda her yıl 800.000 adetten fazla kombi üreterek ülkemiz ve dünyada birçok aileye ısıtma konforu sağlıyoruz. Kuruluşundan bu yana ürettiği cihaz sayısı toplamda 8 milyonu geçen fabrikamızın iklimlendirme sektöründe önemli bir yeri bulunuyor. Başarılı üretimimizi ise Türkiye ve bölge ülkelerin yanı sıra başta Avrupa ve İngiltere olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yaparak destekliyoruz. Bu üretim ve ihracat sorumluluğu Bosch’un Türkiye’ye olan güvenini yansıtıyor ve büyük bir potansiyel taşıyor. Bununla birlikte, üretimden tüketime uzanan yol haritasında müşterilerimizi her zaman odağımızda tutmanın çok önemli olduğunu biliyoruz. 2021 yılı içinde bu bilinçle çalışmaya devam edeceğiz.
Bu yıl pazara sunacağınız yeni ürünleriniz olacak mı?
Pazarın ve son kullanıcılarımızın talepleri doğrultusunda her yıl ürün gamımızı genişletmeye, yeni ürünlerimizi piyasaya sunmaya devam ediyoruz. 2021 yılında da bu ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde ısıtma, soğutma ve havalandırma alanında yeni ürünlerimizi piyasaya süreceğiz. Bununla birlikte, önümüzdeki yıl zengin ürün gamımızı müşterilerimizin gelişen ihtiyaçlarına göre daha da büyütmeyi hedeflerken mevcut ürün gamımızdaki VRF sistemler ve Endüstriyel Isıtma Sistemleri’nde de pazar payımızı artırmayı ve yoğuşmalı kombilerde sürdürdüğümüz istikrarlı büyümeyi koruyarak sektördeki önemli ve güçlü bir oyuncu olmaya devam etmeyi planlıyoruz. 2021 yılında güçlü bir split klima ürün gamıyla bu pazarda da payımızı artırmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda elektrikli konvektör ürünümüzü de portföyümüze ekleyerek ısıtma ürün gamımızı zenginleştiriyoruz.
Kolay monte edilebilen veya montaj gerektirmeyen ürünlerimizi online satış kanalımız aracılığı ile satışa sunuyoruz. Ayrıca doğalgazın henüz gelmediği bölgelerde de elektrikli ürünlerle kullanıcılara ısıtma ve sıcak su sağlamayı hedefliyoruz
Dünyanın mücadele ettiği Covid-19’un mecburi getirilerini analiz ettiğimizde ileriye dönük olarak bireysel kullanım ürünlerinin hem konfor hem hava temizliği açısından büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu ürünlere şimdiden yatırım yapıyoruz. Ayrıca çevre bilinci de her geçen gün artıyor çevreye az zarar veren teknolojiler ile ısıtma, soğutma ve havalandırma işlevlerini gerçekleştiren ürünlerin geliştirilmesi de hem sektörün hem de bizim odağımızda.

İhracat noktasında çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
Bosch olarak, ülkemizde yer alan fabrikalarımız ve Ar&Ge Merkezlerimizle gerçekleştirdiğimiz faaliyetler sayesinde ülkemizdeki toplam ihracatın %2’sine katkı sağlamaktayız. Bu anlamda şirketimiz, ihracata verdiği önemi yıllardır hem üretim hem de yatırımlarıyla desteklemektedir. Bosch Termoteknik olarak aynı doğrultuda Manisa Fabrikamızın güçlü tedarik ve üretim hacmiyle sürdürülebilir olarak sektörümüze katma değer sağlayan bir ihracat gerçekleştiriyoruz. Fabrikamızdaki yatırımlarımız ise ihracatımızı ve pazardaki yerimizi destekliyor. 2019 yılında hayata geçirdiğimiz Lojistik Merkezimiz özellikle ürün sevkiyat süreçlerimize çok daha verimli bir ivme kazandırdı. Merkezimin açılışıyla teknoloji ve süreç iyileştirmeleri adına önemli bir yatırım yaparak; mal giriş, depolama, üretim besleme ve sevkiyat süreçlerimizi Endüstri 4.0 uygulamalarıyla yüzde 100 izlenebilir hale getirdik. Bu da hem iç hem dış lojistikte bize verimlilik kazandırarak üretime ve müşterilerimize yaptığımız teslimatları hızlandırdı. Tüm bu başarılarla yerli bir firma olarak sektörümüze ve ülkemizin ithalat ve ihracat dengesine pozitif katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Bu doğrultuda ne olursa olsun, Türkiye iklimlendirme pazarındaki üretim yatırımlarının devam etmesini çok önemli buluyoruz. Aynı zamanda pazarımız maliyet anlamında avantajlı bir pazar olduğu için dış ülkeleri beslemeye devam etmelidir. Önümüzdeki sene; Ortadoğuya yönelik klima ürün gamımızı genişleterek o bölgeye ihracatımızı arttırmak da hedeflerimiz arasında.
Yalnızca iklimlendirme sektörü değil, tüm sektörlerin ve özellikle üretim yapan şirketlerin ekonomik zorlanmaların yaşandığı bu dönem ve gelecekte de ihracatın daralmadan devam etmesi için çalışmalarını sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bilinçle; Önümüzdeki dönemde de Bosch Termoteknik olarak her türlü zorluğa rağmen, çevik bir firma olmamız, ileri görüşlü bakış açımız ve kolay adaptasyonumuz ile kesintisiz üretime ve ihracata devam etmeyi hedefliyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için özveriyle çalışan uzman ekiplerimizin desteğiyle müşterilerimize en iyiyi sunmak için çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Ar&Ge ve İnovasyon çalışmaları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Ar-Ge merkezimiz bizim gurur duyduğumuz en önemli varlıklarımızdan biri. Bosch Termoteknik Ar-Ge Merkezi’miz kendi alanında yıllardır seçilen en başarılı Ar-Ge merkezlerinin başında geliyor. Ekibimiz tüm ürünlerimiz üzerinde büyük bit titizlikle çalışıyor ve son kullanıcılarımızın ihtiyacına en uygun çözümü bulmak adına yeni ürünler tasarlıyor.
İnovasyonun bizim en güçlü yanlarımızdan biri olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Günümüzde ağ bağlantılı teknolojiler, yaşam konforunu artırırken, sağladıkları tasarrufla da ön plana çıkıyor. Nesnelerin interneti için Bosch’un ciddi şekilde odaklandığı bir konu diyebiliriz. Tüm iş alanlarımızda mentorluk düzeyinde piyasaya IoT teknolojisini anlatabiliyoruz. Bosch Global’in özellikle yazılım alt yapısı çok güçlü. Bu doğrultuda bizim de ilerleyen dönemlerde piyasaya çıkacak olan bütün cihazlarımız bu alt yapıya uygun olacak. Bosch olarak, geçen yıl tüm dünyada 200 bin bağlanabilir cihaz satışı yaptık. Bağlanabilir cihazlar globalde, Bosch’un dünyasına girmiş durumda. Yakında ülkemizde de oldukça yaygın bir kullanımı olacağını öngörüyoruz. Örneğin; kombinizin bakım zamanı geldiğinde, servise kendisi haber verecek ya da eskiyen bir parçanın bilgilendirmesinde bulunacak. Bunlar; şu anda zaten var olan ancak trendin biraz daha ilerlemesiyle kullanım alanları yaygınlaşacak özellikler.
Bizimde; 2019 yılında satışa sunduğumuz Easy Control akıllı oda kumandamız, evde olmadığınız zamanlarda da akıllı telefonunuza indireceğiniz mobil uygulaması aracılığıyla kombinizi rahatlıkla kumanda etmenize olanak sağlıyor. Evin farklı bölümlerini farklı sıcaklıklara ayarlayabilme özelliği ev konforunu yükseltirken, varlık algılama ve kendiliğinden öğrenme özellikleri ile kullanıcıların günlük ısınma rutinini öğrenerek %26’ya kadar enerji tasarrufu sağlıyor. Aynı zamanda geo-fencing özelliği ile evin konumunu belirleyen akıllı oda kumandası, evin ısıtma derecesini ayarlarken kullanıcının evdeki varlığını da gözetiyor.
Bununla birlikte; Bosch Termoteknoloji endüstriyel kazan sistemleri için kontrol sistemine entegre akıllı izleme ve optimizasyon aracı olan MEC Optimize “Dijital Verimlilik Asistanı”nı geliştirdi. Kazan sisteminden ve bağlantılı sistem bileşenlerinden tüm verileri toplayarak en doğru şekilde analiz gerçekleştiren Dijital Verimlilik Asistanı, ilgili analizleri sistem ömrü boyunca saklayabiliyor. Aynı zamanda enerji tüketiminde meydana gelen artışları belirleyerek buna göre kazanların işletim modunu da değerlendiriyor. Böylece sistem verimi sürekli takip edilmiş oluyor.