Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaDosyaİklimlendirme SistemleriAironn Havalandırma Genel Müdür Yardımcısı Efe Ünal: “Aironn’un bir atılımı, bir sonrakinin...

Aironn Havalandırma Genel Müdür Yardımcısı Efe Ünal: “Aironn’un bir atılımı, bir sonrakinin öncülü olarak planlanıyor”

“Üretimimizin yarısından fazlası uluslararası pazarlara ihraç ediliyor. Yurtdışında son derece etkin bir satış ağı kurmayı başardık ve bu ağ sistematik olarak gelişerek büyüyor. Bunun sonucunu, artan ihracat rakamlarımızda görebiliyoruz.”

Ürün grupları ve yeni ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

On yılı aşkın geçmişe sahip Aironn sektöre ilk adımını, o dönem ithal ağırlıklı bir segment olan otopark jetfanlarının özgün tasarımı ve üretimi ile attı. Fan Mühendisliği’ni bir uzmanlık alanı olarak geliştiren Aironn’un ürün grubu; aksiyal, radyal santrifüj fanlar, duman egzoz tipi fanlar, kanal ve çatı tipi fanlar, banyo fanları, hücreli aspiratörler, metro ve tünel fanları, otopark jetfanları, damperler bulunuyor. Fan sistemlerinin kullanıldığı tüm alanlar için gereksinimlere uygun olarak geliştirilen, çim havalandırma fanları, çürük gaz fanları, enerji santrallerine özel damperler gibi cihazlar da; Aironn A.Ş.’nin ürün ve çözüm grupları arasında yer alıyor.

Aironn’un yeni dönem geliştirdiği ürünler arasında; Türkiye’nin 1000 Pascal basınç karşısında Efectis tarafından sızdırmazlığı kanıtlanan “İlk Yerli” çok kanatlı duman damperleri, “Çürük Gaz Fanı” olarak da isimlendirilen radyal santrifüj fanlar bulunuyor. Termik santraller başta olmak üzere özellikle endüstriyel işletmelerde istenmeyen gazları uzaklaştırmak için kullanılan ve 3 metre çapa ulaşan bu fanlar, yüksek dayanım özelliğine sahip S690QL malzemeden üretiliyor.

Aslında Aironn’da mevcut ürün grubu, aralıksız olarak Ar-Ge çalışmalarıyla geliştiriliyor. Özgün kanat geometrilerimiz yenileniyor. Mevcut bir ürünümüze, bakım ve servis kolaylığı sağlayacak şekilde yenilikçi bir özellik ekleniyor. Örneğin tünellerde kullanılan, ağırlığı neredeyse iki tonu bulan fanların bakım ve servis işlemleri için sökülmesi, bakım sonrası yeniden montajını gerektirmeyen kızaklı tünel fanlarımız, işletme sürecinde çok yüksek kolaylık ve maliyet avantajlarını sunuyor.

Döngüsel ekonomi anlayışıyla ne tür yatırımlar yapıyorsunuz? Bu konuda uzun vadede ne tür hedef ve beklentileriniz var?

Döngüsel ekonomide gözetmeniz gereken hususlar ve atılması gereken adımlar tasarımda başlıyor. Ürünlerimiz, ekolojik tasarım perspektifiyle, uzun kullanım ömrü, “yükseltilebilirlik” (upgradability) gözetilerek geliştiriliyor. TS 12361 Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip Aironn Teknik Servisi, yüksek teknik donanımı ve personel yetkinliği ile ürünlerimizin kullanım ömrünün daha da uzamasını sağlıyor.

Süreç içinde ithal girdilerin minimize edilmesiyle birlikte hammadde ve bileşenlerimizin karbon ayak izini azalttık. Üretim tesisimizde atık yönetimi uygulanıyor. Ancak bu konuda uzun soluklu bir projemiz mevcut. Bu projemiz; her bir ürünümüzün karbon ayak izini küçültmekten, malzemelerin geri dönüşümü ve yeniden kullanımına kadar birbiri ile ilişkili konuları kapsıyor. Bu projenin maliyetlerimize yansıyan olumlu çıktıları da olacak.

Önümüzdeki dönemde sizi rekabette avantajlı duruma getireceğini düşündüğünüz ne tür projeleriniz bulunuyor?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki; mevcut durumda rekabette avantajlı durumda olduğumuz pek çok faktör bulunuyor. Türkiye ve bölge coğrafyasında, uluslararası fan otoritesi AMCA tarafından akredite yegane Fan Performans Test Laboratuvarına sahibiz. Bunun yanı sıra AMCA 250-12’ye Uygun Jet Fan Performans Test Laboratuvarı ve EN 12101-3’e uygun Fan Yüksek Sıcaklık Test Laboratuvarımızda tüm ürünlerimizin tek tek testlerini gerçekleştirmekteyiz. Hatta bu laboratuvarlarımız sektörden gelen taleplere de cevap vermektedir. Laboratuvarlarımız geliştirilmeye devam ediyor. Çalışmaları devam eden Çınlama Odası da sektörde yine bir ilk olacak.

Fan mühendisliği konusunda yayınlarımızla da rakipsiz bir hizmet veriyoruz. Fanlarda Benzerlik ve Fan Kanunları, Euler Teorisi ve Fan Terminolojisinin Temel Kavramları’nın ardından Fan Mühendisliği kitabımızın iki cildini de tamamladık ve ücretsiz olarak sektörün hizmetine sunduk.

Üretimimizin yarısından fazlası uluslararası pazarlara ihraç ediliyor. Yurtdışında son derece etkin bir satış ağı kurmayı başardık ve bu ağ sistematik olarak gelişerek büyüyor. Bunun sonucunu, artan ihracat rakamlarımızda görebiliyoruz.

Pandemi döneminde yaptığımız alt yapı yatırımları ile Endüstri 4.0’a geçişimizi hızlandırdık. Son teknolojiye sahip lazer CNC’lerden kaynak robotlarına kadar yapılan yatırımlarımız doğrultusunda üretim hacmimizi iki katına çıkardık. Personel sayımızda buna paralel bir artış kaydedildi. Art arda son iki yıl cirosal büyümemiz de %100’ün üzerine çıktı. Hizmet verdiğimiz sektörler çoğaldı ve ürün grubumuzda da dikkat çekici bir genişleme kaydettik.

Aironn bir atak yapıp ardından dinlenmeye çekilen bir kuruluş değil. Aironn’un bir atılımı, bir sonrakinin öncülü olarak planlanıyor. Bu nedenle gelişim, Aironn için kesintisiz bir süreç. Yeni ürün Ar-Ge çalışmalarımız, yeni laboratuvar projelerimiz, yeni işbirlikleri gibi yakında sonuçlanacak girişimlerimiz bulunuyor. Hedefimiz, şirketin kuruluş hayalinde olduğu gibi, Türk mühendisliğinin gücünü uluslararası arenada kanıtlamak ve bir Türk markasının fan mühendisliğinin global markası olarak yaygınlaşmasını sağlamak.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER