Pazar, Aralık 3, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaDosyaCephe ve Çatı SistemleriÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal: “Şartları gözden geçirerek, yeni yol haritaları...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal: “Şartları gözden geçirerek, yeni yol haritaları oluşturuyoruz”

“Çatı sektörünün temsilcisi olarak, sektörümüze ve ülkemize değer katmayı amaçlayan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunların içinde her zaman öncelik verdiğimiz eğitim faaliyetleri, konferanslar, mesleki buluşmalar, yeşil çatılar, çatılarda güneş enerjisi uygulamaları, kent kimliğine uygun çatı düzenlemeleri, yalıtım gibi konularda farkındalığı artırıcı çalışmalar elbette yer alacak.”

Ülkemizdeki çatı sektörünün gelişmesi, büyümesi ve çağdaş seviyede tutulması amacıyla çalışmalar gerçekleştiren Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) çatı malzemeleri üreticileri, distribütörleri ve uygulamacı firmaların desteği ile her geçen gün güçlenmekte.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal ile sektördeki son gelişmeleri ve dernek faaliyetlerini ele almaya çalıştık.

Son dönemde odaklandığınız konular ve gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan kısaca bahseder misiniz?

Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de gündemimizde önemli bir yer tutuyor. Bu dönemde online eğitimlerin hız kazandığını görüyor ve bunu olumlu olarak değerlendiriyoruz. Mesleki açıdan çeşitli seminer ve kurslar, sektör çalışanlarına kazanım olarak geri dönecektir.

Bu çerçevede çatı sektörünün öncü mesleki birliği ÇATIDER’in önemli bir faaliyetini hatırlatmak isteriz. Özellikle uygulayıcıların dikkatini çekecek ve onların uzmanlıklarını ön plana çıkaracak bir çalışmamız var. Uzaktan eğitim imkanı sunan Yapı Okulu (yapıokulu.org), çatı sektöründe faaliyet gösteren kişilerin ustalığını geliştirmesine katkı sağlıyor. Ücretsiz eğitim kapsamında 19 ders başlığı altında gösterilen çatıcılığın alt başlıklarını, tüm teknik bilgilerini hem yazılı hem çizim hem de görsel videolarla açıklıyoruz. Bu çalışmayı tüm paydaşlarımıza ulaştırabilmek istiyoruz. Paydaşlarımızın da bu eğitim projesini yararlanabilecek kişilere ulaştırması sektörümüze eğitim olarak ek katkı sağlayacaktır.

Sektör olarak önem verdiğimiz 10. Çatı ve Cephe Konferansı çalışmalarına pandemi nedeniyle ara vermek durumunda kalmıştık, sürecin iyileşmesinin ardından çalışmalarımıza hız vereceğiz. 

Ayrıca, üye firmalarımızın hızla dijitalleşme sürecini izliyor ve sonuçlarını, yaşadıkları sorun ve çözümlemelerini dikkate alarak, diğer üyelerimizi ve sektör paydaşlarımızı bilgilendirmeye yönelik çalışmamız sürüyor.

Salgının etkileri azalmaya başladığında sizce sektörde ne gibi fırsatlar meydana gelebilir? Bu noktada dernek olarak ne gibi hazırlıklarınız mevcut?

Salgın halihazırda farklı sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de faaliyet gösteren bazı firmaların teknoloji ve veri kullanma şekilleri üzerine kafa yorarak bu konularda yenilikçi bir yapıya bürünmelerini sağlayan teknolojileri devreye almaları sürecini hızlandırdı. Yeni tip krizin zorladığı dijital dönüşüm şirketleri bir anlamda bu doğrultuda değişime mecbur bıraktı diyebiliriz. Virüs sonrası dijitalleşme daha önem kazanacak ve hızla evrilecek. Dijitalleşme zaten var olan bir süreçti, bu dönemde hız kazandı.

Sektör bu durağanlaşma döneminde Zoom uygulaması üzerinden yapılan video konferansları ile BIM 360 arasında sağlanan entegrasyon, toplantı notu tutma sürecini ve ekiplerin organize olmasını kolaylaştırdı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen sunumlar, önceden kaydedilmiş videoların kullanımı ve 4B animasyonlar bir araya getirilerek, kimi resmi törenlerin sosyal mesafeden ödün verilmeksizin sanal olarak gerçekleştirilebilmesine olanak sağladı. İnşaattaki her kilometre taşı dijital iş akışı ile dönülemeyecek olsa da, yaşanan pandemi sektördeki yaygın geleneksel uygulamalarının birçoğunun miadının dolmakta olduğunu da gösterdi.

Pandemi sonrasında yeni projelerin tekrar hız kazanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Tabii bu noktada ham madde ve üretim, sektördeki yeni ürünler ve yenilikler, yeni pazarlar ve  değişen ekonomik şartlara uyum sağlamak elzem olacaktır. Dernek  olarak yönetim kurulu üyelerimizle birlikte şartları gözden geçirerek, yol haritaları oluşturmaya çalışıyoruz.

Dernek olarak eğitim noktasındaki duruşunuz ve benimsediğiniz stratejiyi bizlerle paylaşır mısınız?

ÇATIDER olarak en önem verdiğimiz konuların başında eğitim geliyor. Bu kapsamda ‘Yapı Okulu’, ‘Çatı & Cephe Konferansı’, ‘Çatı Ustaları Yarışması’ ve ‘Üniversite Eğitimleri’ gibi oldukça kapsamlı ancak farklı mecralarda yer alan çalışmalarımız var.

  • İlki 2004 yılında olmak üzere 9 adet Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu düzenlendi, toplamda şimdiye kadar 230 bildiri sunuldu.
  • TMMOB-Mimarlar Odası SMGM iş birliği ile bugüne kadar Türkiye genelinde 29 mimarlar odası bünyesinde 1150 mimara “Çatı Sistemleri” eğitimleri verildi.
  • Çatı Ustası Meslek Standartları;  Kiremit Tipi Çatı Kaplamacısı, Panel Çatı Kaplamacısı ve Örtü Tipi Çatı Kaplamacısı olmak üzere üç ayrı meslek standardı, Intes ile birlikte hazırlandı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
  • 2004 yılında İTÜ’de ‘Çatı Sistemleri Hakkında Teorik ve Uygulamalı Eğitimler ve Seminerler’ etkinliği başlatıldı. Bugüne kadar 51 okulda düzenlenen 168 eğitim ile 7166  öğrencinin yanı sıra 150’ye yakın akademisyen ve öğretmene de ulaşıldı.
  • 2017 yılı içerisinde ‘Yapı Okulu’ uzaktan eğitim sistemi projesi hizmete girdi. Ücretsiz eğitim imkânı sunan, çatıcılık mesleğine adım atmaya hazırlanan ve mesleğini geliştirmek isteyen ustalar için e-öğrenme projesine 1000’nin üzerinde usta kaydoldu.
  • “Çatı ve Çatıcılık Eğitimi Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi IQVET Projesi” kapsamında “Hizmet İçi Eğitim Kursu Etkinlik Programı” çerçevesinde Ankara ve İstanbul’dan çeşitli meslek liselerinden 115 öğretmene katılım belgesi verildi. 
  • Çatı ve Çatıcılık Eğitimi Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi IQVET Projesi kapsamında 510 meslek lisesi öğrencisine eğitim verildi.
  • İki kez “Ulusal Çatıcılar Yarışması” düzenlendi.
  • 18 Haziran – 21 Haziran 2019 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde “ÇATIDER Montaj Günleri” etkinliği gerçekleştirildi.
  • Çatı Uygulama Detay Kılavuzu çıkardık.

Önümüzdeki döneme dair hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?

Çatı sektörünün temsilcisi olarak, sektörümüze ve ülkemize değer katmayı amaçlayan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunların içinde her zaman öncelik verdiğimiz eğitim faaliyetleri, konferanslar, mesleki buluşmalar, yeşil çatılar, çatılarda güneş enerjisi uygulamaları, kent kimliğine uygun çatı düzenlemeleri, yalıtım gibi konularda farkındalığı artırıcı çalışmalar elbette yer alacak.

Şimdiye kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın önünü açacak ve yenilerini eklemek için bize güç verecektir. Yalıtım bilincini kamuoyunda daha bilinir olmasını sağlamanın yanında sektör olarak dünya ölçeğinde daha büyük bir pay sahibi  olmaya çalışmayı da önemsiyoruz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER