“TK Elevator olarak Ar-Ge çalışmalarımız sonrası hayata geçirdiğimiz itfaiye (acil durum) asansörlerimizle kullanıcılarımıza güvenli bir yolculuk sunuyoruz. Ürettiğimiz yangın asansörlerimizin tamamı acil durum anlarında karşılaşılabilecek tüm durumlar düşünülerek tasarlanıyor ve tüm yönetmelik standartlarını karşılıyor.”
TK Elevator olarak firmanız ve çalışmalarınız hakkında kısa bilgi alabilir miyiz?
TK Elevator olarak dünya çapında 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. 1999 yılında Türkiye’deki şirketimizi açtık ve bugün ülkemizde 7 bölge ofisimiz bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 280 çalışanımızla; makine dairesiz asansörler, itfaiye asansörleri, kentsel mobiliteyi artıran yürüyen merdivenler, yürüyen bantlar, gerçek zamanlı akıllı asansör sistemlerinin montajını ve servisini yapıyoruz. Dünya genelinde ise binden fazla satış ve servis ofisimiz, 24 bin servis teknisyenimizle 1,5 milyon ünitenin bakımını gerçekleştiriyoruz. Şehirleri ve binaları daha akıllı ve yaşanılası yerler haline getirmeye katkıda bulunurken, kentleşmenin zorluklarının üstesinden gelen yenilikçi mobilite çözümlerine yatırım yapıyoruz.
Yangına dayanıklı ürünleriniz ve bu alandaki Ar-Ge çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Öncelikle itfaiye diğer adıyla yangın asansörlerinin çalışma sisteminden bahsetmek isterim. 1980’li yıllarda yüksek bina konseptini mümkün kılan itfaiye asansörleri yüksek katlı bir binadaki en karmaşık kurulumlardan biriydi. Yangın asansörlerinin kurulumunun tüm işlevsel ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesinin yanı sıra binanın genel mobilite çözümlerine sorunsuz entegrasyon sağlaması için deneyimli bir ekip tarafından özel analiz ve dikkatli planlama ile yapılması gerekir.

Yangın asansörleri veya acil durum asansörleri binanın herhangi bir yerinde yangın olduğunda itfaiyecilerin özel kontrolü altında çalışarak ek koruma, kontroller ve sinyallerle donatılmış olmalıdır. Bu asansörlerin çalışması için güç kaynaklarının ve devrelerin güvenilirliği esastır.
EN81-72: 2020, standartları belirleyen mevcut Avrupa yönetmeliğidir. Asansörlerin yapımı ve kurulumuna ilişkin güvenlik kurallarını düzenleyen bu yönetmelikte yer alan bölüm 72, yangın asansörleriyle ilgilidir. Bu Avrupa standardına ek olarak, dikkate alınması gereken ulusal yönetmelikler ve teknik kodlar da vardır.
TK Elevator olarak Ar-Ge çalışmalarımız sonrası hayata geçirdiğimiz itfaiye (acil durum) asansörlerimizle kullanıcılarımıza güvenli bir yolculuk sunuyoruz. Ürettiğimiz yangın asansörlerimizin tamamı acil durum anlarında karşılaşılabilecek tüm durumlar düşünülerek tasarlanıyor ve tüm yönetmelik standartlarını karşılıyor. Yangın asansörlerinin yapımı ve kurulumu için belirlenen belli başlı standartların yanı sıra bazı değişkenlere bağlı olarak görülebilen farklılıklar da mevcuttur. Bu farklılıklar bir yapı içinde kaç tane acil durum asansörü olacağını da belirler. Bu asansörlerin sayısı konum, boyut, hız, ulusal gereklilikler ve her ülkede farklılık gösterebilen yangınla mücadele çerçevesine göre belirlenir. Örneğin Almanya’da asansörün bina içinde aştığı mesafenin 22 metreyi geçmesi halinde itfaiye asansörünün olması zorunludur. Birleşik Krallık’ta ise yüksekliği 18 metreyi, derinliği ise 10 metreyi aşan binalarda acil durum asansörünün bulunması zorunludur. Bu noktada da TK Elavator olarak tecrübe ve mühendislik bilgimizden faydalanarak ülkelerin ihtiyaçlarına göre özel yangın asansörleri üretimi yapıyoruz.
Standart asansörlerin itfaiye asansörlerinin yerini alması beklenemez. İtfaiye asansörleri her şeyden önce itfaiye hortumlarının 50 metrelik mesafeye erişebilmesine olanak tanımalıdır. Bununla birlikte tüm ekipmanların rahatlıkla taşınmasını sağlayacak kabin genişliğine sahip olmalı ve kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için de tavanında bir kapak barındırmalıdır. Bu dizaynların hepsi ihtiyaç duyulan hacim doğrultusunda belirlenen ölçülerle belirtilir ve asansörün tasarımı da bu ölçülere uygun şekilde yapılır.

İtfaiye asansörlerinin ayrıca bina hattı boyunca yer alan yangın sensörleri bulunur. Bu sensörler ısı ya da dumanı algıladıkları zaman hemen yangın söndürme moduna geçerler. Birinci modda, asansör her katta durarak bina sakinlerini alır. Bununla birlikte sensörler çalışmayı durdurana kadar diğer katlardan gelen çağrılara da cevap vermez. İkinci modda ise acil durum asansörü manuel olarak çalıştırılır. Bunun için evrensel standarda sahip olan bir itfaiye anahtarı kullanılır. Bu anahtar ile kızılötesi sensörlerin hepsi devre dışı bırakılır ve tüm kontrolü itfaiye ele alır. Daha eski asansörlerde ise bu kontrol, kontrol panelinde bulunan bir anahtar ile yapılır. İtfaiyeciler bütün kabin çağrılarını iptal eder ve kapılar kapanana kadar kapıyı kapatma düğmesine basılı tutar. Sonrasında ise istenilen kata gelinir ve kapılar açılana kadar kapıyı açma düğmesine basılı tutulur. Asansörün beyni olarak da bilinen kontrolör, bir “İtfaiyeci Servis Operasyonu” modu içermelidir.
Asansör kapıları kapandıktan sonra asansör, yangınla mücadele operasyonlarında hizmet verilecek en üst kata servis erişim katından 60 saniye içinde gitmelidir, yani yüksek hızlı asansörlere ihtiyaç vardır. 200 metreden daha yüksek hareket yüksekliğine sahip asansörler için bu süre ilave her 3 metre için 1 saniye artırılabilir. Tüm bu standartlar uluslararası standartlar olduğu için dünya genelinde faaliyet ve üretim gerçekleştiren bir firma olan TK Elevator olarak global bilgimizi Ar-Ge yatırımlarımızda da kullanmaya devam ediyoruz.