“BIM bir bilgi bankasıdır, ihtiyaç ve çözümlere net, doğru ve hızlı cevaplar verebilmeyi sağlar. Otis olarak BIM kullanımının ne kadar önemli olduğunu, projeye ve paydaşlarına neler kazandırdığını biliyor, yatırım ve planlamalarımızda bunu dikkate alıyoruz.”
BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. BIM’in sektör verimliliğine etkisi neler?
BIM kullanımının etkisini yurtdışındaki projelerde yıllar önce görmeye ve tecrübe etmeye başlamıştık. Hatta yurtdışındaki projelerde BIM kullanımı standart hale gelip, ihalelerde bir katılım şartı haline geliyordu.
Aslına bakarsanız biraz da imreniyor ve ülkemizdeki projelerde de kullanılmaya başlandığını görmeyi umut ediyorduk. Türkiye’de BIM kullanımına başlanması biraz zaman aldı ama zamanla doğru dizayn ve planlamanın farklı disiplinler üzerindeki koordinasyona, imalat maliyeti ve süresine sağladığı faydalar görülmeye ve de en önemlisi de tecrübe edilmeye başlandı.
Bu durum BIM kullanımı ve yönetimini; günden güne ihtiyaç hissedilen, talep edilen, sağladığı verime inanılan ve görülen bir uygulama haline getiriyor. Bu da projelerde BIM özelinde çalışan departmanlar kurulmasına, BIM profesyonellerine ilişkin talebin oluşmasına ve artmasına olanak sağlıyor. BIM kullanımı artık dizayn, planlama ve imalat aşamalarına ilaveten işletme aşamasını da içeren ve projenin tüm ömrü boyunca fayda sağlayan bir modelleme aracı olarak görülüyor.
Proje planlama, zaman ve maliyet açısından ne tür faydaları bulunuyor?
Projeler büyüdükçe ve özelleştikçe dizayn, planlama, imalat ve işletme aşamaları da daha komplike bir hale geliyor. Dizayn ve planlama süresi, projenin her aşamasındaki hata olasılığı ve yapılan hatalar da artıyor. Bu hatalar ilave süre ve maliyete, ticari ve hukuki yükümlülüklerin öngörülen zaman, maliyet ve şartlarda yerine getirilememesine, repütasyon kaybına neden olurken ciddi bir fırsat maliyeti de oluşturuyor.
BIM kullanımı projenin her safhasındaki koordinasyonu, proaktiviteyi ve verimliliği artırırken simülasyon, dokümantasyon ve metraj çalışmaları için de çok önemli bir araç ve platform olarak kullanılıyor. Projelerin daha düşük bir maliyetle, daha kısa bir sürede, daha doğru bir dizayn ve imalat ile tamamlanmasını, hayata geçmesini ve sürdürülebilirliğini sağlıyor.
BIM üzerinde ne zamadan beri yer alıyorsunuz? İş ortaklarınıza ve müşterilerinize bu platformdan ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Asansör ve yürüyen merdiven özelindeki BIM çalışmaları ve ihtiyaçları, ilk önce yüksek bina ve altyapı projelerinde gündeme gelmeye başladı. Sonrasında büyük ofis projeleri, karma projeler ve alışveriş merkezi projeleri de yüksek bina ve altyapı projelerini takip etti.
Farklı tip projelerde, farklı LOD (Level of development / level of detail) seviyelerinde farklı geometrik ve bilgi içeriklerine istinaden müşterilerimize çözüm ortağı oluyor; BIM konusundaki yatırımlarımızı her geçen yıl artırarak devam ettiriyoruz.
Çok fazla sayıda kullanıcının olduğu bu ortamda karşılaştığınız herhangi bir sorun oluyor mu?
Asansör ve yürüyen merdiven özelindeki çalışmaların diğer disiplinlerle koordinasyonunu genelde projelerin BIM dizayn ekibi yapıyor. Şu ana kadar tarafımıza yansıyan veya tecrübe ettiğimiz bir sorun olmadı. Bu durum, asansör ve yürüyen merdivenlerin kendilerine özel montaj mahallerine sahip olmasının bir avantajı olabilir.
Paydaşlarla ortak bir dil kullanımı işleyiş için çok önemli olsa gerek. Bu süreçte rehberlik noktasında bir çözüm ortağınız bulunuyor mu? Ne tür eğitim ve/ veya teknik destek alıyorsunuz?
Eğitim ve teknik destek ihtiyaçlarımız, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerindeki fabrika ve mühendislik üslerinde yer alan mühendislik ekiplerimiz tarafından karşılanıyor. Proje özelinde farklı ihtiyaçlarımızın bulunması durumunda lokal çözüm ortaklarımızla da çalışmalar yapabiliyoruz.
BIM kullanımının faydaları aslında uzun vadede daha net bir şekilde görülecek. Bu minvalde, sektör verimliliğinde nasıl bir ilerleme öngörüyorsunuz?
BIM kullanımının faydaları, ne kadar fazla ve farklı tip projede kullanılırsa, o kadar çabuk ve geniş kapsamda anlaşılacaktır. Dizayn ve mühendislik hizmeti sunan firmalar, ihracat yapan üreticiler, BIM’in önemini çoktan kavradı ve yatırımlarını, kaynak planlamalarını buna göre yapmaya başladı çünkü günün ihtiyaçlarına ayak uyduramadıklarında rekabette geride kalınacağı aşikar. Bu bakış açısının, projenin her aşamasındaki tüm paydaşlar için paralel bir görüş haline geleceğini düşünüyorum.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
BIM bir bilgi bankasıdır, ihtiyaç ve çözümlere net, doğru ve hızlı cevaplar verebilmeyi sağlar.
Otis olarak BIM kullanımının ne kadar önemli olduğunu, projeye ve paydaşlarına neler kazandırdığını biliyor, yatırım ve planlamalarımızda bunu dikkate alıyoruz.
Derginizde inşaat sektörünün dijitalleşme sürecine dikkat çektiğiniz ve görüşlerimizi sorduğunuz için çok teşekkür eder; tüm okurlarınıza emniyetli, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.