Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaDosyaAlüminyum SistemleriSistem Alüminyum Satış ve Pazarlama Direktörü Erdoğan Yılmaz: “İhracat rakamlarımız yıldan yıla...

Sistem Alüminyum Satış ve Pazarlama Direktörü Erdoğan Yılmaz: “İhracat rakamlarımız yıldan yıla artmaktadır”

“Sistem Alüminyum’da hem ürün kalitesi hem de bu kalitenin belgelendirilmesi için yoğun mesai harcıyoruz. Kuzey Afrika, Avrupa geneli ve Kuzey amerika ülkeleri bizim endüstriyel ve mimari ürün gruplarımızın hedef pazarları durumundadır. Bir çok uluslararası saygın marka ve grubun çözüm ortaklığını ve tedarikçiliğini yapmaktayız.”

2021 yılı ihracat çalışmalarınız nasıl gerçekleşti? Yıllık hedeflerinize ulaştığınızı düşünüyor musunuz?

2021 yılını, beklentilerimizi ve hedeflerimizi aşarak tamamladığımızı söylemek isterim. 2021 yılı içinde düzenlenen “İDDMİB İhracatın Metalik Yıldızları” ödüllerinde, 2020 yılına ait satış rakamlarımızla üçüncü kez olmak üzere “Alüminyum çubuk ve profiler” kategorisi Türkiye ihracat lideriği derecemizi egale ettik. , Son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz yatırım hamleleri serisi bize artan üretim tonajları ve satış hacimleriyle dönmüş oldu.

2021 yılı Ergene fabrikamızda tüm bölümlerimize yaptığımız yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettiğimiz bir yıl oldu. 8. Ve 9. Pres hatlarımızı yeni ek tesis binamızda faaliyete geçirdik ev toplam ektrüzyon profil üretim kapasitemiz 103 bin tona yaklaştı. Sert eloksal tesisimizin kurulumunu tamamladık. Eloksal ve boyahane tesislerimizde kapasite artırımları için ek yatırımlarımızı tamamladık. Yeni döküm ocaklarımız, yeni cihaz alımlarıyla büyüttüğümüz mekanik işlem atelyemiz ve Ar-Ge bölümümüz de yatırım yaptığımız tesislerimiz arasındadır.

Öte yandan; toplam makine parkımızdaki genişlemeyi istihdamımıza da yansıttık ve 1.200 çalışan sayısını aştık. Bu büyüyen istihdamı karşılamak için sosyal tesislerin inşaatları da hızla devam etmektedir.

Bu güzel gelişmelere karşın; hammadde girdilerimizde yani Alüminyum alaşımlarımızda kullandığımız metallerin emtia fiyatlarındaki anormal yükseliş, dünya çapındaki enflasyonist etkiler ve enerji maliyetlerinin beklentilerin çok üzerinde yükselişi maalesef sanayi üreticisi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Yine navlun kalemlerindeki anormal yükselişler ve lojistik imkanların daralması üretici ve ihracatçı şirketlerin ticari faaliyetlerinde çok zorlayıcı faktörler olarak karşımızda duruyor maalesef.

Bu yıl için yeni Pazar çalışmaları ya da mevcut pazarlarda derinleşme planlarınız var mı?

İhracatta en güçlü olduğunuz ürün ve ürün grupları hangileri? Bu noktada yeni ürün çalışmaları ve ihracata dayalı yeni yatırımlarınız olacak mı?

Alutech System Series markasıyla üretimini yaptığımız mimari sistemlerimizde ar-ge, ür-ge ve sertifikasyon çalışmalarımız devam ediyor ve ürünlerimizin tabi tutulduğu testlerde çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Sertifikasyon, ürünlerini dünya pazarlarında gururla sergilemek ve satmak isteyen firmalar için kaçınılmaz ve oldukça maliyetli bir süreç.

Bugün hem ülkemizde, hem de Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında standartları karşılayan ürünlerin piyasaya sürülebildiği malumunuz. Sistem Alüminyum’da hem ürün kalitesi hem de bu kalitenin belgelendirilmesi için yoğun mesai harcıyoruz. Kuzey Afrika, Avrupa geneli ve Kuzey amerika ülkeleri bizim endüstriyel ve mimari ürün gruplarımızın hedef pazarları durumundadır. Bir çok uluslararası saygın marka ve grubun çözüm ortaklığını ve tedarikçiliğini yapmakyayız.

‘Üretim ve İhracata Dayalı Büyüme Modeli’ olarak ortaya çıkan yeni ekomomik yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu noktada üretim ve pazarlama stratejinizde bir revizyon olur mu?

Türkiyemiz için büyüme, istihdam ve refahın sürdürülebilirliği için başka bir alternatif var mı ki? Ülke içinde birbirimize mal ve hizmet satarak bir noktaya kadar idare edilebilir bir durumdur bu. Ama ülke insanımız uzun yıllardır ihracatın getirdiği refah ve zenginleşmenin tabi ki farkında.

Dünya üzerinde üretim ve ticaret küresel ve karmaşık bir durum almıştır. Herhangi bir sektörde karmaşık bir ürünün tamamının bir fabrikadan çıkması hatta tamamının bir ülkede son hale getirilmesi nadir rastlanan bir hal almıştır. Yani yeni sistemde hammadde, donanım ve yazılım o işin uzmanı farklı farklı firmalardan ve ülkelerden sağlanmaktadır. Ama total kazançtan en büyük payı, mümkün olduğunca dışa bağımlı olmadan ve katma değeri yüksek ürünleri üretebilecek kapasiteyi kazanmış ve halen gelirinin önemli kısmını bu amaç için harcayan ülkeler kapmaktadır. Türkiye dünya ticareti pastasından maalesef hak ettiği payı henüz almış sayılmaz.

İhracat rakamlarımız yıldan yıla artmaktadır ama önümüzde daha çok uzun yollar bulunuyor. Hammadde kaynaklarımızı daha verimli ve organize şekilde açığa çıkarmamız ve kullanmamız şarttır. Teknik ve mühendislik insan kaynaklarının çok daha başarılı şekilde yönetilmesi ve kalifiye insan kaynağı için temel ve Teknik eğitime çok daha fazla kaynak ayrılması gerekiyor. Neticede, ürünü üreten makineyi de İNSAN yapmaktadır.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER