“Bildiğiniz gibi 40 yılı aşkın süredir inşaat sektörüne yönelik ürün ve çözümler sunuyoruz. 2022’nin ikinci çeyreğinde ikinci çeyreğinde 4500 tonluk ekstrüzyon presimizin devreye girmesiyle hem üretim kapasitemizi artıracağız, hem de farklı alaşımlarından oluşan katma değeri yüksek yeni ürünler üretebileceğiz.”
2021 yılı ihracat çalışmalarınız nasıl gerçekleşti? Yıllık hedeflerinize ulaştığınızı düşünüyor musunuz?
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “İlk 1000 İhracatçı 2020” (TİM 1000) araştırmasında yükselişimizi sürdürerek Türkiye’nin en büyük 258. ihracatçısı konumuna geldik. İDDMİB İhracatın Metalik Yıldızları ödül programında ise “Alüminyum Çubuk ve Profiller” kategorisinde yeniden ödüle değer görüldük. 2020 yılında 69 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmış ve 2021 yılı ihracat hedefimizi 85 milyon dolar olarak belirlemiştik. Zorlu koşullara rağmen bu hedefi aşarak 2021 yıl sonu itibariyle ihracatımızı 104 milyon dolara yükselttik. Böylelikle bir önceki yıla göre yaklaşık %51 artış sağladık.
İhracatta en güçlü olduğunuz ürün ve ürün grupları hangileri? Bu noktada yeni ürün çalışmaları ve ihracata dayalı yeni yatırımlarınız olacak mı?
Saray Grup olarak alüminyum ürünlerimizin %55’inden fazlasını, PVC kapı ve pencere sistemlerimizin ise yüzde 98’ini Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde 60’ı aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. Yıllık bütçemizin yaklaşık %5’ini Ar-Ge’ye ayırarak hem yeni teknolojilerin sektöre kazandırılmasında aktif rol oynuyor hem de ülkemizin küresel rekabet gücüne katkıda bulunuyoruz.
Tabii tüm bu yenilikçi ürünleri, güçlü Ar-Ge yapılanmamızın yanında son teknolojilerle donatılmış üretim tesislerimiz sayesinde hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz aylarda 35 bin m2 kapalı alana sahip yeni bir fabrika inşaatına başladık. Bu yatırımın ardından tesislerimizin toplam kapalı alan büyüklüğü 135 bin metrekareye ulaşırken, yıllık alüminyum profil kapasitemiz %100 oranında artarak 60 bin tona yükselecek.
Yatırım çalışmalarımızda üretim hacmi kadar enerji verimliliği de önceliğimizi oluşturuyor. Yeni fabrikamızın çatısındaki güneş panelleri ile yılda 5 MW elektrik enerjisi üreteceğiz. Ayrıca yeni dökümhane yatırımımız ile alüminyum hurdasını geri kazanarak karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz.
Bu yıl için yeni pazar çalışmaları ya da mevcut pazarlarda derinleşme planlarınız var mı?
Bildiğiniz gibi 40 yılı aşkın süredir inşaat sektörüne yönelik ürün ve çözümler sunuyoruz. 2022’nin ikinci çeyreğinde devreye alacağımız 4500 tonluk ekstrüzyon presin devreye girmesiyle hem üretim kapasitemizi artıracağız, hem de farklı alaşımlarından oluşan katma değeri yüksek yeni ürünler üretebileceğiz. Böylece mimari sistemlerin yanı sıra başta havacılık ve denizcilik olmak üzere yüksek mukavemetli alüminyum tüketen pek çok sektöre ürün tedarik etmeyi hedefliyoruz.
‘Üretim ve İhracata Dayalı Büyüme Modeli’ olarak ortaya çıkan yeni ekonomik yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu noktada üretim ve pazarlama stratejinizde bir revizyon olur mu?
Üretim ve ihracattaki başarımızın ardında katma değeri yüksek ürünleri pazarla buluşturmamız önemli rol oynuyor. Bu bağlamda 4500 tonluk ekstrüzyon presi yatırımımız ile birlikte üretim stratejimizi, farklı alaşımlara ve çok daha büyük çaplara sahip, katma değeri yüksek ürünler üretmek şeklinde revize ettik.
Üretim maliyetinin yüksek olduğu pazarlarda mekanik işlemleri tamamlanmış ürünler tercih ediliyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde devreye alacağımız Mekanik İşleme Departmanı sayesinde katma değeri yüksek, mekanik işlem görmüş ürünler de üretebileceğiz.