ALPHAKIT ile Projeye Maksimum Güvenlik ve Ekonomik Çözümler Sağlıyor Türkiye’nin mega projelerinden biri olan ve Çanakkale’nin Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde inşaatı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyol Viyadükleri Projesinde PERI kalıp ve iskele sistemleri tercih edilmiştir.
Viyadük ayaklarının inşaat sürecini daha kolay hale getiren PERI sistemleri aynı zamanda şantiyede güvenlik ve maliyet açısından çok büyük avantaj sağlamıştır. D.L.S.Y. Adi Ortaklığı’nın ana yüklenici olduğu projenin otoyol kısmında kullanılan PERI’nin yeni mühendislik ürünü ALPHAKIT Ağır Yük İskelesi ile projedeki ağır yüklerin taşınması en güvenli şekilde gerçekleştirilmiştir.

Proje: 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyol Viyadükleri Projesi
Yer: Lapseki & Gelibolu / Çanakkale
Ana Yüklenici: D.L.S.Y (Daelim, Limak, SK E&C, Yapı Merkezi). Adi Ortaklığı
Otoyol Kısım 1 Sanat Yapıları Müdürü: Levent Karaçelik
İnşaat Süresi: 30 Ay
Servis: PERI Bursa Bölge Müdürlüğü

Proje kapsamında; 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yanı sıra, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 4 adet betonarme viyadük, 57 adet köprü (1 adedi ekolojik üst geçit), 31 adet alt geçit, 217 adet çeşitli ebatlarda hidrolik ve hizmet amaçlı menfez, 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindekilerle birlikte), 4 adet otoyol hizmet tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi, 7 adet ücret toplama istasyonu inşa edilmektedir. Tamamlandığında dünyanın en geniş orta açıklıklı köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün orta açıklığı 2023 m’dir. 2 x 3 şeritli olacak köprüde, yükseklikleri 318 m’ye ulaşan çelik ayaklar ve toplam 4608 m uzunlukta asma tabliye ve viyadükler inşa edilmektedir. Toplam 88 km uzunluğundaki otoyol kısmında PERI kalıp ve iskele sistemleri kullanılmaktadır. Proje kapsamında yapılan 3 adet otoyol viyadüğü için ana yüklenici olan D.L.S.Y. Adi Ortaklığı ile kalıp iskele tedarikçi işbirliği kurulmuştur. Bu kapsamda yapılacak olan elevasyon ayaklar için kalıp, tırmanır sistemler, erişim merdivenleri, demirci iskeleleri ve başlık altı ağır yük kuleleri tedariği sağlanmıştır.


Viyadüklerin elevasyon ayak kolon kalıpları için 16 takım H: 4,75 m VARIO VT20K Kolon Kalıbı ve 2 takım H = 8,00 m VARIO VT20K Kolon Kalıbı ve X şeklindeki elevasyon ayak perde kalıbı için 1 takım H:7,20 m VARIO VT20K Per – de kalıbı kullanılmıştır. Elevasyon ayak kalıplarının istenilen yükseklikte güvenle imal edilebilmesi için 32 ta – kım VARIOKIT Tırmanır Plat – form, 12 takım H: 30 m PERI UP Flex Erişim Merdiveni ve 8 takım PERI UP Flex Demirci İskelesi kullanılmıştır. 5 takım H: 35 m ALPHAKIT Ağır Yük İskelesi elevasyon ayaklar üzerinde konumlanan başlık kirişi için kullanılmıştır. PERI’nin yeni mühendislik ürünü olan ALPHAKIT Ağır Yük İskelesi elle kurulabilen hafif profillere rağmen 30 tona kadar ayak taşıma kapasitesine sahiptir.

Tek sistemle hem ağır yük kulesi ve hem de geniş açıklık geçilebilen makas kiriş imalatı yapmak mümkündür. Viyadük tabliye altı sanat yapısı özellikle mimari açıdan Çanakkale Şehitler Abidesi’ne atıfta bula – nacak şekilde tasarlanmıştır. PERI mühendisleri ve ana yüklenici D.L.S.Y. Adi Ortak – lığı arasındaki yakın işbirliği, proje başarısının sağlanması için ilk adım olmuştur. Yapılan çözümler proje gereksinimlerine uygun olarak ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Uygulama boyunca viyadük projesinin en önemli kısmı; başlık kirişi için seçilen ALPHAKIT Ağır Yük İskelesinin kolay uygulanabilir olması ve belirtilen proje yüklerini güvenli bir şekilde taşımasıdır. PERI, lojistik operasyonlarını desteklemiş ve gerekli kalıp-iskele malzemelerini tam zamanında şantiyeye teslim etmiştir. D.L.S.Y. uzman ekibi ile PERI mühendislerinin ortaklaşa çalışması, gerekli programların kullanımı ile problemler çözümlenmiştir. Proje kapsamında süpervizör desteği, teknik uygulama proje çalışması desteği de verilmiştir. Bu proje kapsamında PERI’nin VARIOKIT Platformu ve ALPHAKIT ürünleri ilk defa kullanılmıştır.