Salı, Aralık 5, 2023
E-Dergi Oku
Ana SayfaÇözüm Ortağı1915 Çanakkale Köprüsü Asya ve Avrupa Tarafları Köprü Yaklaşım Ayakları PERI Uygulamaları...

1915 Çanakkale Köprüsü Asya ve Avrupa Tarafları Köprü Yaklaşım Ayakları PERI Uygulamaları ile Yükseliyor

Proje: 1915 Çanakkale Köprüsü Asya ve Avrupa Tarafları Köprü Yaklaşım Ayakları İnşaatı

Yer: Çanakkale

Alt Yüklenici: OVO İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.

Proje Müdürü: Rıza Karsu  

İnşaat Süresi: 16 Ay

Servis: PERI Bursa Bölge Müdürlüğü

Özet: Türkiye’nin mega projelerinden biri olan ve Çanakkale’nin Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde inşaatı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Asya ve Avrupa Tarafları Köprü Yaklaşım Ayakları inşaatında PERI kalıp ve iskele sistemleri tercih edilmiştir. Köprü yaklaşım ayaklarının inşaat sürecini daha kolay hale getiren PERI uygulamaları aynı zamanda şantiyede güvenlik ve maliyet açısından çok büyük avantaj sağlamıştır. OVO İnşaat’ın alt yüklenici olduğu iki yakadaki köprü yaklaşım ayakları 16 ay gibi bir sürede tamamlanmıştır.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi, Malkara-Çanakkale Kısmı (1915 Çanakkale Köprüsü Dahil) adlı ana projenin bir kısmı olan 1915 Çanakkale Köprüsü için Asya ve Avrupa Taraflarında Köprü Yaklaşım Viyadüklerinin Ayaklarının İnşaatı tamamlanarak köprü projesinde önemli bir aşama kaydedilmiştir.

Yapı 100 yıllık kullanım ömrüne göre dizayn edilmiştir. Paspayı genişlikleri ve donatı miktarları bu amaca uygun olarak projelendirilmiştir. Genel olarak yapının ana malzeme türleri şu şekildedir; Beton Türü : C45/55 – Donatı Türü: S500 Dayanım.

Proje kapsamında; 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yanı sıra, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 4 adet betonarme viyadük, 57 adet köprü (1 adedi ekolojik üst geçit), 31 adet alt geçit, 217 adet çeşitli ebatlarda hidrolik ve hizmet amaçlı menfez, 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindekilerle birlikte), 4 adet otoyol hizmet tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi, 7 adet ücret toplama istasyonu inşa edilmektedir.

Tamamlandığında dünyanın en geniş orta açıklıklı köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün orta açıklığı 2023 m’dir. 2 x 3 şeritli olacak köprüde, yükseklikleri 318 m’ye ulaşan çelik ayaklar ve toplam 4608 m uzunlukta asma tabliye ve viyadükler inşa edilmektedir.

Proje kapsamında yapılan Asya ve Avrupa yakasındaki köprü yaklaşım ayakları için alt yüklenici olan OVO İnşaat ile kalıp iskele tedarikçi işbirliği kurulmuştur. Bu kapsamda yapılacak olan pier ayakları için kalıp, tırmanır sistemler, erişim merdivenleri, demirci iskeleleri ve başlık altı ağır yük kuleleri tedariği sağlanmıştır.  

Kazık başlığı temelleri için 6 set TRIO Panel Kalıbı, pier ayaklarının imalatı için 15 set VARIO VT 20 Perde Kalıbı, 15 set CB ve SCS  tırmanır platform, başlık kirşlerinin imalatı için 4 set PERI UP İskele Sistemi, başlık kirişi imlatı için 1 set TRIO perde kalıbı ve 1 set VARIOKİT açılı/eğimli perde kalıbı, yaklaşım ayaklarındaki VARIO VT 20 Perde Kalıp Sistemine ve başlık kirişlerine erişim için 20 set PERI UP Merdiven Kulesi, ayaklardaki donatılandırma işleri için 6 set PERI UP Flex Demirci İskelesi kullanılmıştır.

1915 Çanakkale Köprüsü imalatlarına uygun olacak şekilde sıralı bir şekilde PERI kalıp sistemleri ile yaklaşım köprüsü kazık başlıkları temelleri ve ayak imalatları tamamlanırken, bununla birlikte PERI iskele ve kalıp sistemleri ile başlık kirişleri imalatları da tamamlanmıştır. Müşavir ve işveren kontrol süreçleri de göz önüne alındığında; TRIO Kalıp Sistemi seti ile ortalama 4 Günde 1 temel imalatı tamamlanmıştır. VARIO Kalıp Sistemi seti ile ortalama 10 günde bir 4 metrelik elevasyon perdeleri dökülmüştür.

OVO İnşaat Proje Müdürü Sn. Rıza Karsu’nun Yorumu

PERI çözüm ortağı olarak kesinlikle tavsiye edilebilir bir firmadır. Burada asıl amaç teknik şartname ve ana işveren taleplerini karşılamak idi. PERI sistemleri için bu talepler imalatlar öncesinde karşılandı. Teknik destek, kurulum, montaj, uygulama, imalat hızı gibi önemli faydaları nedeni ile PERI firması ile çalışmaktan memnun kaldım.

Müşterinin Görüşleri:

Müşteri açısından özellikle önemli olan kısım kurulum hızı ve malzeme deplase hızı olmuştur. Diğer taraftan projede özellikle ağır yük iskelesi imalatında zorluklar mevcuttu. Avrupa yakası tarafında iskelenin bir kısmı eğimli olan ve üzerinde başka bir imalata ait filizlerin bulunduğu ankraj gövdesine basıyordu. PERI ve OVO teknik kadroları yerinde inceleyip rölöve alarak ayak yerleşim detaylarını projeye işlediler. Bu şekilde bu zorluk çözüldü. İskele dayanım ve dizayn parametreleri için işveren DLSY dizayn ekibi ile bir çok kez teknik toplantı organize edildi ve detay netleşti. VARIO Perde Kalıp Sistemi, Tırmanır platform, PERİUP ağır yük iskelesi, VARIOKİT perde kalıbı ve TRIO Panel Kalıp Sistemi hesaplarında da idare onayına sunularak ve önden onay alınarak imalat devam etti.

İmalatın türü nedeni ile sistem kalıp gerekiyordu. İş programını yakalamak, kurulum hızı ve malzeme deplase kolaylığı elde etmek ve imalatın kalite gereksinimleri nedeni ile PERI tercih edildi.

OVO, PERI Kalıp ve İskeleleri’nden proje süresince gerekli teknik, uygulama ve kurulum desteğini almıştır. Asıl işverenin bütün taleplerini de PERI firmasına ileterek tüm revizyonları gerçekleştirmiştir. İşverenin kalıp sistemlerine onay vermesi ile birlikte imalata başlanmasına izin verilmiştir. Bu süreçte herhangi bir sıkıntı yaşanmadan, işin kalite standartları gereği ana işverenin tüm talepleri yerine getirilmiştir.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER