Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaAyın KonuğuDOKA Kalıp İskele Genel Müdür Ender Özatay: “Terzi usulü kişiye özel projeler...

DOKA Kalıp İskele Genel Müdür Ender Özatay: “Terzi usulü kişiye özel projeler ve çözümler sunuyoruz”

“Özellikle bizim üstlendiğimiz projeler yüksek nitelikle projeler olduğundan, gerek mühendislik gerekse iş güvenliği noktasında yüksek nitelikle ve sadece o an çalıştığımız projeye özel çözümler geliştirmemiz icap ediyor. Bizim rekabet ettiğimiz ve rekabette kendimize güvendiğimiz nokta tam da burası. Yapılan işini bir benzerini tekrar yapmıyoruz. Bir seferlik ürünler üretiyoruz. Terzi usulü kişiye özel projeler ve çözümler sunuyoruz.”

Kalıp ve İskele Sektöründe standart belirleyen ve pazarın oluşumda önemli bir rol üstlenen Doka Kalıp İskele, ülkemizde gerçekleşen nitelikle projelerin hemen hemen tamamında tercih edilmekte. Bu tercihin pek çok sebebi olduğu gibi ilk birkaç tanesini; her projeye özel geliştirilen ürünler, iş güvenliği uygulamaları ve alanında uzman bir kadroya sahip olmak şeklinde sıralayabiliriz. Pazarda nitelikli proje olduğu sürece müşterileri tarafından tercih edilmeye devam edeceklerini söyleyen DOKA Kalıp İskele Genel Müdür Ender Özatay; 2020 yılını son 7 yılın en iyi yıl olarak kapattıklarını, 2021 yılını ise; benzer bir tabloyla kapatacaklarını söyledi. Nitelikli pek çok projede birbirinden farklı ve özel çözümleriyle yer aldıklarını belirten Özatay; sektörde tekrara düşmeden gerçekleştirdikleri ürün ve hizmet modelleriyle kendilerini farklı bir alanda konumlandırdıklarını söyledi.

DOKA Kalıp İskele Genel Müdür Ender Özatay ile, gündemdeki konular, pazardaki gelişmeler, maliyet artışları ve yakın döneme dair beklentileri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sektördeki son gelişmeleri bizler için kısaca değerlendirir misiniz?

Kalıp ve İskele Sektörü İnşaat Sektörünü takip ediyor. İnşaat Sektörü lokomotif sektör biz de sektör olarak inşaatın arkasından takip ediyoruz. İnşaat olduğu sürece bizim için de iş hacmi var demek. Bu geniş hacimde kendimizi rakiplerimizden nasıl ayırt ediyor ve kendimiz için nasıl yeni alanlar ortaya çıkarıyoruz? Bizim her zaman cevap bulmamız gereken temel soru tamda bu.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak, gelişen taleplere daha hızlı cevaplar üreterek biz kendi alanımızı oluşturmuş durumdayız. Sektördeki konumumuzu her geçen gün yapmış olduğumuz yatırım ve geliştirdiğimiz yeniliklerle daha da derinleştiriyor ve zenginleştiriyoruz. 7 yıldır üst segment ve markalı projelerin sunmuş olduğumuz çözümlerle bir numaralı tercihi haline geldik. Bu alandaki başarımızı artan pazar payımız ve ciromuzla da ispat etmiş durumdayız. Yurtiçinde Kuzey Marmara Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, Kömürhan Köprüsü, Ziraat Bankası ve Merkez Bankası Binaları gibi mega projelerin hemen hemen tamamında yer aldık. Yine yurtdışında da Port Bakü, Irak Merkez Bankası Projesi, Özbekistan’da yapılan Orta Asya’nın en yüksek binası Nestone ve Kazakistan’ının en büyük yapıları sayabileceğim çok fazla örnekle kendi coğrafyamızdaki kalbur üstü tüm işlerde DOKA imzasını görebilirsiniz.

Bu tarz özel nitelikli işlerde tercih edilmenizin başlıca sebeplerine kısaca değinir misiniz?

Hizmet ve ürünlerimizle farklılaştırarak! Müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok iyi analiz edip her ihtiyaca özel ayrı ayrı çözümler üreterek biz bu başarıyı sağladık. Birbirinden çok farklı niteliklere sahip olana bu mega projelerin tamamına genel bir yaklaşımla zaten çözüm geliştiremezsiniz. Bizi farklı kılan şey ihtiyacı doğru analiz ederek o ihtiyaca cevap verecek teknoloji ve hizmeti sunabilmek.

2021 yılı sizler için nasıl ilerliyor kısaca bahseder misiniz?

2020 yılı son 7 yılın hemen hemen en iyi yılını oldu. Bu sebeple bu yılı planlarken ciro anlamında kendimize çok büyük hedefler belirlemedik. 2020 yılının üzerine çok fazla bir şeyler koymayı düşünmedik açık konuşmak gerekirse. Fakat bu yıl sene başında öngördüğümüzden çok daha haraketli ilerledi ve şu anki koşullara baktığımızda yıl sonunda cirolarımız muhtemelen 2020 yılının da önünde olacak. Bu gelişmede sadece Türkiye’de değil yurtdışında gerçekleştirdiğimiz projelerin de etkisi var.

E-ticaret ciromuz her geçen gün artmaya devam ediyor. Dünyada e-ticarette 82 Doka ülkesi arasında 4’üncü sırada yer alıyoruz. Ciromuzun yaklaşık yüzde 10’unu e-ticaretten sağlıyoruz bazı aylar bu oran daha da artıyor.

Sektörde şu anki iş hacmi ve talep yoğunluğu ne durumda? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kalıp ve İskelede talebin arzdan çok olduğunu gözlemliyoruz. Buradaki en büyük etken inşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte sektörde Kara Kalıptan tekrar Endüstriyel Kalıba bir dönüşün başında olduğumuzu söyleyebilirim. Cümlemin başındaki ‘Tekrar’ ifadesini özellikle vurgulamak isterim ki, biz bu dönüşümü 2018 yılı öncesinde de yaşamıştık. 2016 -2017 yıllarında Kara Kalıp sektörde yoğun bir şekilde kullanılıyordu. 2018 yılından sonra inşaat maliyetlerinin artmasıyla hızlı bir şekilde Endüstriyel Kalıba dönüş yaşanmıştı. Bu değişen tercihlerin arkasında tamamen ekonomik etkenler bulunmakta. İşçilik ve malzeme fiyatları çok yükseldi. Bu yılki konut maliyetleri geçen yıla göre %42 üzerinde gerçekleşiyor. Bu sebeplerden dolayı geçtiğimiz yıllarda yaşanan benzeri sürecin, bu yıldan itibaren sektörde tekrar yaşanacağını öngörüyoruz. Maliyetlerin azaltılmasında önemli bir etken olan Endüstriyel Kalıp kullanımı hiç şüphesiz artacaktır. Tam da bu noktada bizler kısa bir çalışma yaptık ve Kara Kalıp ile Endüstriyel Kalıbın maliyet farkını ortaya çıkardık.

ENDÜSTRİYEL KALIP KULLANIMI:

24 katlı bir apartmanda (demir ve beton hariç) %20 kaba inşaat maliyet düşüşü

24 katlı bir aparmanda (demir ve beton dahil) %8 kaba inşaat maliyet düşüşü sağlıyor.

24 katlı bir inşaatın[ea1]  tamamlanma süreci

Kara kalıp kullanan inşaat 12 ay

Endüstriyel Kalıp kullanan inşaat 8 ay

Son dönemde yeni ürün çalışmalarınız oldu mu?

Son birkaç yıldır herhangi bir yeni ürün çalışmamız olmadı. Belli projeler için geliştirdiğimiz ufak çaplı ürünlerimiz olsa da genel manada yeni bir ürün çalışması gerçekleştirmedik. Özellikle 2019 yılının sonundan itibaren müşterilerimize nasıl daha iyi hizmet sunarız? hep bunun düşüncesi içerisinde olduk. Tüm çalışma planlarımızı bu doğrultuda hazırladık. Müşteri hizmeti noktasında kendimizi bulunduğumuz noktadan daha ileriye götürmeye çalıştık. Bu çalışma sektörde karşılığını buldu ve bu süre içerisinde biz yine markamızı farklı bir alana taşımayı başardık. Yine bu süreçte djitalleşme çalışmalarına hız verdik. Bu alandaki çalışmalarımız yoğunluk kazandı. Müşterilerimiz için daha ulaşılabilir çözüm ve hizmetler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyor, sayılarını artırıyoruz.

Sektördeki rekabet sizin için hangi alanda gerçekleşiyor?

Mühendis ekiplerimiz her bir projeye ayrı çözümler üretiyor. Bizde hazır standart çözümler bulunmuyor. Bize gelen işler genelde kolay kolay çözülebilecek işler değil zaten. Mühendislik noktasında çok donanımlı olmanız gerekmekte. Bir diğer unsur ise, İş Güvenliği konusu. Her projede iş güvenliğini sağlamak her zaman çok kolay olmayabiliyor. Özellikle bizim üstlendiğimiz projeler yüksek nitelikle projeler olduğundan, gerek mühendislik gerekse iş güvenliği noktasında yüksek nitelikle ve sadece o an çalıştığımız projeye özel çözümler geliştirmemiz icap ediyor. Bizim rekabet ettiğimiz ve rekabette kendimize güvendiğimiz nokta tam da burası. Yapılan işini bir benzerini tekrar yapmıyoruz. Bir seferlik ürünler üretiyoruz. Terzi usulü kişiye özel projeler ve çözümler sunuyoruz.

Sektördeki paydaşların öncelikli konusu sizce ne olmalı?

Sektördeki en öncelikli konu maliyetler. Son dönemde maliyetler hızlı bir şekilde arttı. Bu artış karşısında sektör paydaşları olarak topu birbirimize atarak vakit kaybedemeyiz. Her uzmanlık alanında belli başlı yapılabilecek bir şeylerin olduğuna ben şahsen inanıyorum. Sektörümüzde verimlilik maalesef %40 gibi çok düşük seviyelerde. Bu minvalde iş yapış biçimlerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Maliyetleri aşağı çekme noktasında yapılabilecek muhakkak bir şeyler çıkacaktır. Sadece hammadde ya da hizmet alımlarında yapılan pazarlıklarla elde edilen cüzi karlar bize etkili çözümler sunmayacaktır. Yukarıda da bahsettiğim gibi, Geleneksel Kalıp yerine Endüstriyel Kalıp tercih etmek, bugünkü koşullarda ortalama bir inşaatta %8 gibi ciddi bir oranda tasarruf yapmanızı sağlıyor. Bunun gibi ürün/üretim ve iş yapış şekillerini gözden geçirmeli ve yeni oluşumlar gerçekleştirmeliyiz.

Yine tasarruf ve verimlilik noktasında çok kapsayıcı olmamakla birlikte BİM konusuna da değinebiliriz. Uzun süredir gündeme getirmeye çalıştığımız BİM uygulamalarını sektörün daha geniş bir alanına yaymalıyız. Bu sistemin bize sunduğu avantajlardan mümkün mertebe sektördeki tüm paydaşlar olarak yararlanmalıyız. Olası hata ve eksikleri henüz üretime geçmeden düzelterek sektördeki genel verimliliği artırmalıyız. Maliyetler ancak bu şekilde ortak bir anlayış ve yaklaşımla ciddi oranda aşağı noktalara çekilebilir.

Önümüzdeki dönem için ne tür bir yaklaşımınız bulunmakta?

Bu yıl hali hazırda devam eden önemli projelerimiz mevcut. Kuzey Marmara Otoyolu’na ilave edilen ve farklı bölgelerde yapımı devam eden köprülerle birlikte bu yılı tamamlamayı düşünüyoruz.

2022 yılı için büyüme senaryomuz bulunmuyor. Cirosal olarak aynı seviyelerde kalmayı planlıyoruz. Pazarda nitelikli projeler hayata geçmeye devam ettiği sürece bizler her zaman birinci tercih olmaya devam edeceğiz.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER