Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaAyın KonuğuAyvaz Yangın Ürün Müdürü Cem Kahraman: “Ayvaz Yangın olarak bizlerin görevi; doğru...

Ayvaz Yangın Ürün Müdürü Cem Kahraman: “Ayvaz Yangın olarak bizlerin görevi; doğru ürünlerle ve doğru mühendislik çözümleriyle hayata fayda sunmaktır”

“Ayvaz 74 yıllık köklü geçmişinin getirdiği tecrübeyle, genç ve dinamik bir ekibin ruhunu birleştiriyor. Zengin ürün gamı, güçlü stok yapısı, sektöre her zaman ilkleri kazandırma misyonu, uzman ekibi ve yatırımlarıyla bugün olduğu gibi gelecekte de ülkemizi dünya çapında gururla temsil edecek güçlü ve globalleşen bir marka.”

Ayvaz’ın yangın grubunda öne çıkan ürün ve çözümler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şirketimizde “Ayvaz Yangın” adında, sadece yangın konusuna odaklanan uzman bir ekip var. ISK-Sodex veya TÜYAK gibi organizasyonlarda Ayvaz Yangın’ın standını mutlaka görmüşsünüzdür; buradaki ekip ürün gamımızdaki en yeni ürün ve çözümleri sektöre sunma konusunda başarılı çalışmalara imza atıyor.

Ayvaz, 2008 yılında yangın sektörüne giriş yapan bir firma. İlk olarak muhtelif markaların distribütörlüğüyle başlayan çalışmalarımız, kendi bünyemizde üretilen hortum ve kompansatörlerle ve ardından diğer yangın gruplarında UL listeli ve FM onaylı ürünlerle devam ediyor. Bugün itibarıyla yangın grubunda hemen hemen A’dan Z’ye eksiksiz bir ürün gamına ve anahtar teslim çözümlere sahibiz. Alarm vanaları, OS&Y yükselen milli vanalar, NRS vanalar, akış ölçerler, basınç düşürücüler, sprinklerler, indikatörler, çek vanalar, test ve drenaj vanaları, itfaiye ekipmanları, yangın dolapları, yivli boru bağlantı elemanları gibi çok çeşitli ürünlerin satışını gerçekleştiriyoruz. Bunlara ek olarak tabii ki sprinkler bağlantı hortumları ve kardan mafsallı kompansatörler de Ayvaz’ın olmazsa olmaz yangın ürünleri arasında yer alıyor.

Sulu yangın söndürme sistemlerine ek olarak, son dönemde gazlı yangın söndürme sistemlerine de yoğunlaştık. UL listeli ve FM onaylı bir sistemin Türkiye’de fark yaratacağını düşündük ve bu konunun üzerinde titizlikle çalıştık.

Yangın Algılama ve İkaz Sistemleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Yangın algılama ve ikaz sistemleri, yangın sistemlerinin en önemli temel bileşenlerinden olup yangını bizlere haber vermekle yükümlüdür. Algılamasının güvenilir şekilde yapıldığı tüm sistemlerin “Söndürme” kısmının doğru çalışacağı garanti edilebilir.

Yangın söndürme sistemleri, mekanik ve algılama olarak ikiye ayrılır. İkisinin de mutlaka garantör rolünde olması gerekli. Aksi takdirde yangının önüne geçilebilse bile olumlu sonuçlar doğmaz. Algılama kısmı birçok ekipmandan oluşuyor. Bu ürünlerin mühendisliğinin doğru şekilde yapılması ve sistemlerin kullanıcıya sorunsuzca teslim edilmesi gerekiyor.

Gazlı söndürme sistemleri; müzeler, sanat galerileri, arşiv odaları, veri merkezleri gibi sulu veya köpüklü söndürme sistemi kullanılamayan “kritik” alanlarda kullanılıyor. Otomatik yangın söndürme sistemleri içerisinde yer alan gazlı söndürme sistemleri, renksiz ve kokusuzdur. Silindirler içerisinde bulunan gaz, püskürtme yoluyla yanıcı alana uygulanır. Kullanılan gazın cinsine bağlı olarak moleküller arası ısıyı absorbe ederek veya ortamdaki oksijen miktarını düşürerek yangını söndürür.

Almış olduğumuz sertifikalar sayesinde, bu özel alanlar için kaliteli, denetlenmiş, kontrol edilmiş, çalışırlığı test edilmiş ürünler sunabiliyoruz. Ayvaz olarak gazlı söndürme sistemlerinde yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımların yanı sıra, yurt dışında eğitim alan bir ekip de bünyemize katıldı. Dolum ekibimizin başında ustalar ya da çıraklar değil, mühendis kadromuz yer alıyor. Gaz dolum ekibimiz; gazın doldurulması, boşaltılması, yeniden kazanılması, hidrostatik testlerinin yapılması gibi süreçleri yönetiyor.

Bu sistemler nerelerde kullanılabilir?

Az önce söylediğim gibi; sulu veya köpüklü söndürme ile zarar görebilecek yerlerde bu sistemler kullanılabilir. Müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler, banka kasaları ve arşivler gibi kıymetli alanların yanı sıra; veri merkezleri, sunucu odaları, güç dağıtım merkezleri, kontrol odaları gibi elektrik-elektronik donanımın olduğu tüm alanlarda gazlı söndürme sistemleri kullanılabilir.

Bunların yanı sıra “pano içi yangın söndürme sistemleri” adını verdiğimiz; içinde elektrik-elektronik donanımlar olan panolarda koruma ve söndürme işlevini yerine getiren sistemlerde de bu gazları kullanıyoruz. Panoların kör noktalarında başlama riski bulunan yangınların; panonun bütününe zarar vermeden, hızlı bir şekilde söndürülmesini sağladığı için bu alanlarda gazlı söndürme sistemleri tercih ediliyor. Pano içi söndürme sistemlerinde iki şekilde uygulama yapıyoruz. Bunlardan biri “direkt sistem” adını verdiğimiz; 3,5 metreküpten küçük hacme sahip, ulaşılması zor kısımlara sahip sistemler. Direkt sistemlerde gaz, eriyebilen küçük borulardaki patlama deliğinden boşalır; yerinde ve etkin bir söndürme sağlanır. Bu sistemin çoklu ünitelerde rahat ve ekonomik bir çözümdür. “İndirekt sistem” ise 18,40 metreküpe kadar olan alanlar için tasarlanmıştır. Bu sistemde gaz, ayrı bir dağıtım nozulu aracılığıyla boşalır. Kapalı hacme sahip tüm sistemlerde kullanılır. Geniş koruma alanı vardır, gazın çabuk boşalmasını sağlar, tüm söndürücü gazlarla uygulanabilir ve manuel çalıştırmaya olanak sağlar.

Gazlı söndürme sistemlerinin avantajları nelerdir?

Gazlı söndürme sistemi, az önce bahsettiğim mekanlar için “avantajlı” olmaktan ziyade neredeyse “zorunlu” bir sistem. Koruma uygulanan alandaki eşyalara, donanımlara zarar vermeden yangından en az hasarla çıkmanızı sağlayan bir çözüm. Sistem, birçok avantaja sahip. Bunlardan ilki, sistemin söndürme hızı. Yangın alarmının devreye girmesinden sonra söndürme sistemi olarak olaya müdahale eder ve 6 ila 10 saniye içinde püskürme işlemi uygulanır. Yani yangın daha yayılmadan ve zarar büyümeden etkin bir müdahale gerçekleştirilir.

İkinci avantajı ise; sulu ve köpüklü söndürme sistemlerinin aksine, gazlı söndürme işlemi yanıcı yüzeyde ve ekipmanlarda fiziksel hasar bırakmaz. Yangına müdahale sonrasında da herhangi bir temizliğe ihtiyaç duyulmaz. Sistem sadece bu özellikleri sayesinde bile birçok yerde kullanılıyor.

Bunların dışında avantajları da var tabii ki… Gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan temiz gazlar, elektriksel iletkenliğe sahip değildir; dolayısıyla elektronik cihazlarınıza zarar vermez. Söndürme esnasında hızlı bir şekilde yayıldığı için ortamdaki duman ve is miktarı azdır. Üç boyutlu söndürme sağlayarak suyun ulaşamadığı noktalara bile nüfuz eder. Ayrıca, uluslararası standartlara ve yasal kurallara uyulması durumunda bu gazlar insan sağlığı açısından zararlı değildir.

En çok ne tür projelere hizmet sağlıyorsunuz?

Kamu ve özel sektördeki neredeyse tüm projelere çözümler sunuyoruz. Sağlık kuruluşları, şehir hastaneleri, endüstriyel tesisler, konut ve otel projeleri gibi geniş bir yelpazede “doğru çözüm ortağı” arayan tüm müşterilerimize anahtar teslim hizmet veriyoruz.

Kaliteli ürün, sistem ve mühendislik hizmetlerimizle prestijli projelerde rahatlıkla yerimizi alıyoruz. Bellona, Ankara Gazi Onkoloji Hastanesi, Bozüyük Devlet Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Küçük Çamlıca Radyo Kulesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi önemli yatırımlara imzamızı attık. Bu projelerin satış ve devreye alma süreçlerini ekip arkadaşlarımızla birlikte başarıyla yönettik.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Yangın, kontrolümüz dışında gerçekleşen yanma olayıdır. Kontrolümüz dışında olan bu olayda Ayvaz Yangın olarak bizlerin görevi; doğru ürünlerle ve doğru mühendislik çözümleriyle hayata fayda sunmaktır.

Ayvaz 74 yıllık köklü geçmişinin getirdiği tecrübeyle, genç ve dinamik bir ekibin ruhunu birleştiriyor. Zengin ürün gamı, güçlü stok yapısı, sektöre her zaman ilkleri kazandırma misyonu, uzman ekibi ve yatırımlarıyla bugün olduğu gibi gelecekte de ülkemizi dünya çapında gururla temsil edecek güçlü ve globalleşen bir marka.

Vizyonları ve destekleriyle şirketimizi bugünlere getiren Ayvaz yöneticilerine; özverili ve başarılı çalışmalarıyla Ayvaz ailesine değer katan tüm ekip arkadaşlarıma buradan teşekkür ediyorum.

- Sponsorlu -spot_img
İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİKKAT ÇEKENLER